Dečja Evrovizija 2016

Predstavljamo učesnike Dečjeg Evrosonga 2016. (III deo)

[dropcap]O[/dropcap]vogodišnje, 14. po redu evrovizijsko takmičenje za decu, pretrpelo je mnogo promena i čini se da čelni ljudi Evropske radiodifuzne unije žele da ceo koncept festivala prilagode deci, tako da ono manje podseća na Pesmu Evrovizije.

Naime, od ove godine izmenjena je granica godina za učesnike, pa tako na „Dečjem Evrosongu” u Valeti učestvuju deca uzrasta od 9 do 14, umesto od 10 do 15 godina. Vreme emitovanja umesto subotom u udarnom terminu pomereno je na „porodični” popodnevni termin nedeljom, pa će takmičenje iz Valete biti prenošeno od 16.00 sati 20. novembra.

U trećoj epizodi ovogodišnje rubrike „U susret Dečjoj Evroviziji” predstavljamo vam učesnike iz Albanije, Holandije, Australije i Jermenije.

ALBANIJA | Klesta Ćehaja | Besoj

Predstavnica Albanije ove godine je Klesta Ćehaja. Ova desedogodišnja mlada dama rođena je na teritoriji Kosova, počela je da peva sa 4 godine, a trenutno pohađa muzičku školu u Prištini. Članica je grupe „Xixellonja fireflies” od 2010. godine s kojima je nastupala na brojnim festivalima, osvojivši prvo mestu u Prištini, Sloveniji pa čak i Turskoj. U slobodno vreme bavi se plesom i govori engleski jezik, osim maternjeg albanskog.

Put do predstavnika na „Dečji Evrosong” nije bio bez izazova, budući da je na nacionalnom finalu bilo čak 14 učesnika. Odluku o pobedniku donosio je isključivo profesionalni žiri, po čijem mišljenju je Klesta bila najbolja i samim tim pobedila na Festivali i Këngës për Femije još 1. juna.

Na Klesti će biti težak zadatak kao trećoj predstavnici Albanije na ovom takmičenju do sad, budući da je njena prethodnica Mišela Rapo oborila rekord osvojivši 5. mesto za svoju državu prošle godine, pa su očekivanja dosta velika.

httpv://youtu.be/jceBcWSgVmU

HOLANDIJA | Kisses | Kisses & dancin’

Holandiju na Dečjoj pesmi Evrovizije predstavlja grupa „Kisses” s pesmom Kisses and dancin’ (Poljupci i plesanje). Ovu grupu čine tri devojčice – Kimora, Stefanija i Stere.

Dvanaestogodišnja Kimora govori nemački i holandski, a uz pevanje i plesanje, ona svira i gitaru i klavir. Kimora takođe pohađa specijalnu srednju školu u Amsterdamu i sluša nekoliko različitih umetničkih predmeta. Do sada je nastupala u dva profesionalna mjuzikla „Amandla Mandela” i „Waanzinnig Gedroomd”. Trinaestogodišnja Stefania je grčkog porekla, pa tako pored holandskog govori i grčki jezik. Ranije je učestvovala i u muzičkom takmičenju The Voice Kids, a takođe je pevala i u čuvenom dečjem holandskom horu sa Stere. S tim horom je dvaput nastupala pred kraljevskom porodicom. Trinaestogodišnja Stere je dobro poznato televizijsko lice, a pored pevanja često glumi u TV reklamama. Član je grupe „JEANS TeenZ” koju čine talentovani tinejdžeri, a koja nastupa u pozorištima. Stere ide na časove profesionalnog pevanja i plesanja, a svira i gitaru.

Kompozitori pesme Kisses and dancin’ su Just Grifijen, Stas Svačina i Hansen Tomas, dok su autori teksta Just Grifijen i Hansen Tomas. Ovo je uspešan tim autora koji je već komponovao pesme za Dečju pesmu Evrovizije, a numera je stvorena tako da odgovara svim trima devojčicama. Grupa „Kisses” je oformljena tokom izbornog nacionalnog takmičenja Junior Songfestival, budući da su se devojčice prvo samostalno takmičile. Pobedom na pomenutom festivalu ove harizmatične devojčice su obezbedile nastup u Malti.

Holandiji je ovo 14. takmičenje na Dečjoj Evroviziji, a od početka ovog takmičenja 2003. godine, ova zemlja nije propustila ni jedno. Za sada Holandija je zabeležila jednu pobedu zahvaljujući Ralfu Makenbahu i pesmi Click clack (Klik klak) 2009. godine. Prošle godine „Zemlja lala” je zauzela 15. mesto sa pesmom Million lights (Milion svetala) koju je izvela Šalisa.

httpv://youtu.be/uBRfSCfxwEg

AUSTRALIJA | Aleksa Kertis | We are

Australiju na ovogodišnjoj Dečjoj pesmi Evrovizije će predstavljati Aleksa Kertis sa pesmom We are (Mi smo). Dvanaestogodišnja Aleksa je sa samo pet godina učila džez i savremeni ples, a kasnije i balet i tap ples. S bratom Ejdanom je 2012. nastupala u amaterskom mjuziklu „Oliver!”. Posle toga je nastupala na raznim dečjim koncertima koji su uglavnom bili u dobrotvorne svrhe. Aleksa je i pobednica muzičkog takmičenja The Voice Kids Australia. Bez formalnih časova pevanja ona je sjajno pevala uživo pred milionima gledalaca. Pored muzike bavi se i sportom.

Kompletni autori pesme We are su Ali Tamposi, Tanja Doko i „Boi-1da”. Svi autori ove takmičarske numere su višestruko nagrađivani kompozitori i tekstopisci koji su sarađivali i s lokalnim i sa svetskim zvezdama, a neki od njih su sarađivali i sa evrovizijskim zvezdama. Aleksa je interno izabrana od strane SBS, nacionalne televizije Australije, a pesma je napisana specijalno za nju.

Australiji je ovo drugo učešće na Dečjoj pesmi Evrovizije, budući da je debitovala na prošlogodišnjem takmičenju. Tada je Bela Pejdž sa pesmom My girls (Moje devojke) zauzela 8. mesto.

httpv://youtu.be/59f8ZMKsQg0

JERMENIJA | Anahit i Meri | Tarber

Jermenija je jedna od najuspešnijih zemalja na „Dečjem Evrosongu”, a reklo bi se da su planirali da opravdaju očekivanja i ove godine – stoga nam šalju vrlo veselu pesmicu u izvođenju Anahit i Meri.

Anahit ima 13 godina i rođena je u Rusiji. Peva od kad je napunila 4 godine, a njena profesionalna karijere počinje 2013. gde se takmičila u ruskoj verziji emisije The Voice Kids. Kasnije je bila jedan od troje finalista u jermenskom šouu o talentima, a kaže da joj je jedan od najvećih snova bio da se priključi evrovizijskoj porodici, u čemu je evidentno i uspela.

Njena koleginica Meri, vršnjakinja je Anahit, a svoje prve korake u muzici napravila je 2011. kada je počela profesionalno da pohađa muzičku školu. Učestvovala je u više takmičenja do sada, a na takmičenju Friendship of Nations dodeljenja joj je prva nagrada.

Anahit i Meri su izabrane internom metodom selekcije, tj. jermenska televizija je odlučila da one budu predstavnice 2016. godine. Kompozitori ove numere su poznati producent, režiser i vokalni trener Nik Egibjan i Avet Barsegjan, kompozitor i voditelj, koga se neki sećaju kao domaćina Dečje Evrovizije 2011. godine.

Jermenija je do sada u devet učešća uspela da osvoji jedno prvo, dva druga i dva treća mesta. Prošle godine drugoplasirani MIKA je oborio rekord po broju poena koji je ova zemlja osvojila na takmičenju i zamalo osvojio 1. mesto.

httpv://youtu.be/FWr-gAW-2as