Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Jelena Karleuša

[dropcap]O[/dropcap]ooo, da. Pa niste očekivali valjda da ova rubrika prođe bez „dive”? No, mi se ne šalimo ovde uopšte, pa da počnemo.

„Mala od skandala”

Dakle, Jelena Karleuša, odnosno JK, rođena je 17. avgusta 1978. godine u Beogradu. Po profesiji je pevačica, ali i kolumnista, kao i aktivista za ljudska prava. U medijima je prisutna od 1995. kad je izbacila prvi album, pa sve do današnjih dana važi za jednu od najpoznatijih poznatih ličnosti sa Balkana.

Povremeno se politički angažuje, stalno se pojavljuje u medijima, ima i spostveni dizajnerski brend odeće, a od nedavno je i vlasnica titule najpraćenije zvezde sa Balkana na društvenoj mreži Instagram.

Karleuša nije strana ni internacionalnim medijima, gde je povremeno uporede sa globalno poznatim pevačicama i starletama. Do sada je izdala 10 albuma i osvojila dosta nagrada, među kojima su više „Oskara popularnosti” (iz Srbije i BiH), LGBT osoba godine, srpski „Gremi” itd.

Evrovizijski „staž”

Moglo bi se reći da je JK prisutna od početka domaćih nacionalnih izbora; na prvoj Beoviziji održanoj 2003. godine učestvovala je kao gost dobivši nagradu za album godine („Samo za tvoje oči”), gde je imala performans koji je za to vreme bio prilično spektakularan i dosta je podsećao na Madonine koncerte i savremene nastupe na Pesmi Evrovizije.

Već godinu dana kasnije, Karleuša odlučuje da se oproba i kao učesnik, pa se na Beoviziji 2004. takmiči sa pesmom Moli me. Bilo je dosta kontroverzi oko njenog učešća, ali činjenica je da je sa osvojenih 13 poena kompozicija završila tek na 11. mestu. Ipak, ostaće upamćena i reakcija kompozitora i aranžera Slobodana Markovića, predsednika žirija, koji je prilikom glasanja javno „prozvao” svoje kolege koje su izvedbu JK ostavile bez poena, pohvalivši njen nastup. Slobodan Marković je pesmi Moli me dao čak 7 poena, a publika ju je nagradila sa 6.

Postoje priče i da je 2015. i 2016. bila u užem izboru da bude kandidat za predstavnika, no ništa od toga se ne može tvrditi zvanično.

httpv://www.youtube.com/watch?v=v5ZtLluoHTw

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Možda mnogima i dalje zvuči šokantno da JK predstavlja Srbiju kao naciju na Evroviziji zbog njene reputacije „skandal majstora”. No, mi kao članovi redakcije smo se trudili da ostanemo objektivni pri izboru izvođača za ovu rubriku, bez obzira na naše lične muzičke afinitete, i objektivno možemo da kažemo da smo stavili JK sa razlogom ovde. Prosto, činjenica je da, voleli je ili ne – JK je bomba za svaki tip šoua.

Prvo, njeni koncerti i nastupi, kostimi i koreografije su nešto što vrlo glatko leži evrovizijskoj sceni. Drugo, već nekoliko godina unazad uglavnom šaljemo pevače sa jako malo ili skoro bez ozbiljnijeg iskustva na sceni, u karijeri itd., a JK u sferi medija i dobijanja pažnje pliva vrlo dobro, što potkrepljuje činjenica da je dosta poznata stranim evrovizijskim medijima, iako se nije na ovom polju konkretno angažovala već 12 godina. A treće, red bi bio i da Srbija ponovo priredi nekakav pravi šou na bini, a ne da se držimo sigurnih balada i koreografija, da pokažemo Evropi da imamo i mi aduta za spektakularni nastup (poput Ivetinog, na primer). Smatramo da je Evropa spremna za JK. Pitanje je samo da li je Srbija spremna za JK kao prezentera?

E sad, niko nije savršen naravno,  pa uz sve gore navedeno što stoji, postoji nekoliko mogućih „disbenefita”. Evropa hoće šou, to stoji, međutim ove godine videli smo da se Evropa navikla na moćne vokale koji su se kotirali izuzetno dobro (Džamala, Dami Im, Iveta…). Nećemo sad reći da Karleuša posle 20 godina karijere nije naučila da peva, ali može li dosegnuti ovako visoko postavljen „evropski standard”?

Takođe, glavni problem sa slučajem „Karleuša na Evroviziji” bi predstavljalo to što je ona od ranije zabranjena na RTS-u koji je matična kuća i jedini domaći pretplatnik EBU i stoga jedino on odlučuje o predstavniku, osim o slučaju vraćanja nacionalnog finala. Ali hajde to i da se sredi, već sledeći problem bi bio prilično skromno finansiranje i RTS podrška nastupa predstavnika, na koje JK verovatno ne bi pristala (veruje se da je to spor zbog koga su propali dogovori za njeno angažovanje u prošle dve godine).

Još jedna stvar je što bi pesma morala biti potpuno nova, a teško je proceniti muzički senzibilitet Karleuše, budući da jedan deo njene diskografije čine „rimejkovi” stranih ostvarenja, prvenstveno turskih, indijskih i korejskih, koji su u svojim matičnim zemljama već ostvarili dobar uspeh, pa su predstavljali siguran izbor za plasiranje na balkansko tržište.

U svakom slučaju, možda još nije vreme, ali verujemo (a neki od nas se i nadaju) da će doći godina kada bi nas JK predstavljala, ako ništa drugo čisto da vidimo šta će da bude. 🙂

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Upravo ostavljena [/tab_title] [tab_title] Ko ti to baje [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/WKYt-ovmEM4 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/1MSPO1eQcTc [/tab] [/tabs]
Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ključni podatak u ovom članku jeste da je neka osoba zabranjena na JAVNOM servisu! Treba znati da RTS pripada svim građanima Srbije, pa tako i Karleuši.
  Ne znam koliki su dometi uredništva ovog sajta, ali bi možda bilo zgodno pitati direktora RTS-a ko nas sigurno neće predstavljati i zašto.

 • Bilo bi zapravno stvarno sjajno kada bi nas predstavljala nekom pesmom tipa “Insomnija”

 • Citiram:

  “Smatramo da je Evropa spremna za JK. Pitanje je samo da li je Srbija spremna za JK kao prezentera?”

  Sve što bih mogao dodati, bi bilo suvišno, jer je tom konstatacijom sve rečeno.

  Samo jedno … da ostanem sebi dosledan 😉 – ubacite na YouTube:

  Eva Ras:”Bojana Stamenov je debela, Karleusa bi bolje prosla na Eurosongu”

  Žena je sve rekla ;). Odbranila Končitu i JK, i rekla srpskoj publici, kako stvari stoje ;).