Evrovizija 2017

Moldavija 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]U[/dropcap] petak i subotu, 24. i 25. februara, na red da izabere evrovizijskog predstavnika došla je možda i najneatraktivnija zemlja – Moldavija. Ove sezone ih očekuje evrovizijska selekcija pomalo drugačija od ranijih.

Kako je sve počelo?

Svega 40 pesama stiglo je na konkurs nacionalne televizije Teleradio-Moldova (TRM), koji je trajao od 12. decembra do 18. januara. Pravila za učesnike i autore bila su ista kao i prethodne godine – svoje radove su slali autori s celog kontinenta, a inostranim izvođačima dozvoljeno je da nastupe samo ako pevaju u duetu s moldavskim izvođačem ili ako su članovi grupe 50% Moldavci. Usledile su potom audicije svih prijavljenih takmičara 21. januara, nakon čega je selekciona komisija izabralo samo 14 za završnicu.

Na listi učesnika našlo se nekoliko od ranije poznatih imena: Boris Kovali, Dijana Breskan, Valerija Paša, ali i grupa „SunStroke Project” koja je predstavljala Moldaviju u Oslu 2010. Ipak, inicijalno objavljena lista evrovizijskih kandidata pretprela je promene, budući da se čak troje takmičara povuklo. Najpre je diskvalifikovan Konstantin Kobiljan zbog kršenja pravila „1. septembar”; Irina Kit je trebalo da se takmiči s pesmom Baby don’t cry, ali je bila prinuđena da se povuče zbog optužbi da je refren njene numere plagijat hita Bananza (Belly Dancer) koji originalno izvodi Ejkon. Poslednji u nizu povukao se Boris Kovali, i to zbog ličnih razloga. Umesto njih, na listu su dospeli Nađa Mošnjagu, Samir Login te duet Valentina Nežel i Serđu Punga.

Na taj način se lista potencijalnih evrovizijskih predstavnika svela na sledeće učesnike:

 1. Voznjuk i Vio Greku | Don’t lie
 2. Emilija Rusu | If only you
 3. Sendi Si (Sandy C) | A beautiful world
 4. Valerija Paša | Freedom
 5. Valentina Nežel i Serđu Punga | Ne-a fost iubirea un joc (Love was a game)
 6. sastav „Ethno Republic” i sestre Osojanu | Discover Moldova
 7. Marks i Stefanet | Join us in the rain
 8. Aurel Kirtoaka | Dor de mamă
 9. grupa „Big Flash Sound” | Logic
 10. grupa „SunStroke Project” | Hey mamma
 11. Dijana Breskan | Breath
 12. Nađa Mošnjagu | Never give up on us
 13. Samir Login | Glow
 14. grupa „The One” | Dance

Kakav se šou očekuje?

Pa sad… „Šou” je za moldavske kriterijume možda prejaka reč, ali recimo „festivalski program” svakako neće biti atraktivan. I polufinale i finale počeće u 18.35 h, a moći će da se prati uživo na internetu, na adresi: TRM.md

Za finale će stručni žiri i publika izabrati po četiri izvođača. Najpre će stručni žiri, koji bi trebalo da broji 5–11 članova, svojim glasovima izabrati prvih četvoro finalista. Potom će publika sms glasanjem delegirati još četvoro od preostalih 10, pa će se u finalu naći njih osmoro.

U finalu takmičenja O melodie pentru Europa pobednika i 13. predstavnika Moldavije na Evroviziji izabraće žiri i publika, ali ovog puta kombinacijom glasova 50/50.

Iz ugla urednika (Slobodan Todorović)

Osim lošeg engleskog naglaska u većini pesama i evidentnog uticaja rumunske muzičke produkcije (koja je, ruku na srce, na zavidnom nivou), Moldavci ni ove godine ne nude ništa spektakularno. Preovladavaju obične radijske pop pesmice i poneka amerikanizovana teatralna balada u pokušaju.

Preslušavši svih 14 numera, apsolutno mi je jasno da Moldavija ni ove godine nema značajnu šansu da se nađe u finalu jer nijedna od pesama, bar u ovoj takmičarskoj verziji, nema kapacitet da uspe – nažalost. Kažem „nažalost” jer ova zemlja ume i može bolje, što je i dokazala u prošlosti. Dovoljno je – ne obrukati se, a Moldavci se nikada nisu osramotili pesmom, bez obzira na ostvareni plasman.

Razloge nezainteresovanosti izvođača i autora treba uvek tražiti u onome ko diktira uslove i propozicije takmičenja. Previše skandala i nezadovoljstva događalo se u prošlosti te i ne čudi ovakva situacija.

S obzirom na to da u ovim sekcijama uvek pokušavamo da pronađemo ili predložimo favorita među finalistima, a budući da se ovde održava takmičenje za dan za danom, teško je prognozirati čak i finaliste. Uprkos svemu, nekoliko numera mogu da izdvojim, ne kao svoje favorite već kao numere koje bi mogle da budu u vrhu konačne liste i eventualne pobede.

Izdvojio bih balade Emilije Rusu i Dijane Breskan – dovoljno „ozbiljne” i solidno isproducirane pesme. Tu je i neobična kombinacija etno-popa u numeri Discover Moldova, mada ceo sklop zvuči kao sample za turističku reklamu (u skladu s nazivom), a ne ozbiljnu takmičarsku pesmu. Mota mi se u mislima, ipak, da će se publika „primiti” na „zvuke rodnoga kraja”.

Tu je i dobro poznati sastav „SunStroke Project” s prepoznatljivim zvucima saksofona u tipičnoj za njih dens numeri, no čini mi se da je ovo njihova najslabija evrovizijska ponuda. Nisam upoznat s nivoom popularnosti grupe u Moldaviji, pa ne znam kako će ih publika tretirati, a vala ni žiri.

I na kraju, duo Marks i Stefanet. Oni pevaju pomalo staromodnu kompoziciju koja bi se savršeno uklopila u „proslavu slobode i sreće 1993.” Međutim, ima nešto u melodiji što je dovoljno „pamtljivo” i prijemčivo uhu.

Nakon svega, mislim da će se Moldavija ove godine u Kijev predstaviti baladom, a da li će to biti Emilija Rusu ili Dijana Breskan, saznaćemo u subotu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Emilija Rusu [/tab_title] [tab_title] Dijana Breskan [/tab_title] [tab_title] „Ethno Republic” i sestre Osojanu [/tab_title] [tab_title] „SunStroke Project” [/tab_title] [tab_title] Marks i Stefanet [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/U177pZGN5_Y [/tab] [tab] httpv://youtu.be/k49zb-Iz7CM [/tab] [tab] httpv://youtu.be/4GvK3Xev500 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/b7S0vA6CEII [/tab] [tab] httpv://youtu.be/w082LqRd5SQ [/tab] [/tabs]
Oznake