Balkan, Balkan! Evrovizija 2017

Slovenci ponovo šalju Omara Nabera na Evroviziju!

[dropcap]S[/dropcap]lovenačka EMA je večeras privedena kraju. Pobednik i predstavnik Slovenije u Kijevu biće Omar Naber s pesmom On my way (Na svom putu). On je 23. predstavnik ove bivše jugoslovenske zemlje i probaće da se okuša prvo u borbi za evrovizijsko finale, a onda možda i u borbi za pobedu na celoj Evroviziji. Naber je već jednom predstavljao Sloveniju – 2005. godine, takođe u Kijevu.

Na početku šoua nas je „kvartet” domaćina EME upoznao s propozicijama takmičenja i predstavio finaliste. Izvođenja su ubrzo počela. Još jednom moram da pohvalim Slovence na odlično režiranom nacionalnom izboru, ono je bilo genijalno, maštovito i vrlo originalno. Balkanci bi mogli da se ugledaju malo na susede sa severa.

Finalisti ovogodišnje EME bili su:

 1. grupa „Sell Out” | Ni panike (Bez panike)
 2. Nuška Drašček | Flower in the snow (Cvet u snegu)
 3. Tim Kores | Open fire (Otvorena paljba)
 4. Nika Zorjan | Fse (Sve)
 5. grupa „King Foo” | Wild ride (Divlja vožnja)
 6. Omar Naber | On my way (Na svom putu)
 7. grupa BQL | Heart of gold (Srce od zlata)
 8. Rejven | Zažarim (Sijam)

Svaki nastup je propraćen velikim ovacijama publike. Svaki nastup je nosio ono „nešto” od čega se razlikovao od prethodnog. Veliko uživanje je bila ovogodišnja EMA.

Tokom prvog kruga glasanja koje je trajalo svega deset minuta, nastupila je prošlogodišnja slovenačka predstavnica Manuela sa svojim novim singlom. Posle njenog, usledio je i nastup Tonija Cetinskog. Izveo je pesmu Nek ti bude ljubav sva. Vrlo emotivno, krhko i nežno. Dao je koji savet slovenačkim takmičarima, a potom izveo još jednu pesmu.

Glasovi slovenačke publike i regionalnog žirija iz šest slovenačkih regija (50/50) uticali su ishod takmičenja, a raspodela bodova i njihova prezentacija je sprovedeni su na isti način na koji to čine Šveđani na Melodifestivalenu ili pak od prošle godine samom Evrosongu.

Svaka regija je imala po tri člana žirija, mahom muzički stručnjaci iz Ljubljane, Kranja, Maribora, Kopera, Novog Mesta i Celja. Imali su mogućnost da podele 2, 4, 6, 8, 10 i 12 poena.

Regionalni žiri je na prvo mesto stavio Omara Nabera, na drugo Nušku Drašček, a na treće Rejven. Što se glasanja publike tiče, ona je imala mogućnost da raspodeli 12, 24, 36, 48, 60 i 72 poena. Najveći favoriti publike su bili momci iz grupe BQL.

Superfinale je iz nepoznatih razloga ove godine izostavljeno, te je tako ukupnim zbirom glasova publike i regionalnog žirija pobedu odneo Omar Naber s pesmom On my way (Na svom putu). Slovenci ponovo šalju Omara na Pesmu Evrovizije, ali ovoga puta s grandioznom baladom. Videćemo kakva ga sudbina očekuje u Kijevu.

httpv://youtu.be/nuXaa45-7TM

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ja mislim da bi bilo posteno da prodje u finale. Kao prvo pesma ulazi u uvo na prvo slusanje, melodija je predivna. Svakako na listi mojih favorita ove godine. Kao drugo ako nista zbog nepravde koja je nad njim nacinjena u Kijevu 2005.-te, kada je imao jednu od najlepsih pesama ikada na evrosongu.

 • Omare, Omare, c, c, c… Pobedio na Emi a onda se pevajuci reprizu pesme okrenuo ka publici i uhvatio za onu stvar?! Vrlo jasno i primetno. I vrlo slicno kao sto je Manel svojoj publici pokazao lakat.
  Uostalom, njihove pobede i jesu vrlo slicne.
  Pretpostavljam da je publika u sali negodovala ali to nismo mogli da cujemo zbog nasnimljenih aplauza koji su isli u live prenosu (a kojih u Spaniji nije bilo). Verovatno je revoltirani Omar zato i poslao takvu poruku.
  Dakle, ove godine publika sirom Evrope dobija pozdrave od pobednika (zirija) “Hvala vam i evo vam (ga), ja sam pobedio”. Sjajno!
  A i ti nasnimljeni aplauzi?! Koliko je to lose i unistava show. To smo vec videli prvi put na ESC u Becu i sva sreca pa su prosle godine odustali od toga. Cek, cek, u Becu… a pa da, nije ni cudno da se onda ponovi u Sloveniji :-)))

 • Slovenci po ne znam koji put u povijesti svojeg sudjelovanja na Eurosongu rade u korist svoje štete. Na ovoj EMI zaista nije nedostajalo materijala koji je imao potencijala za solidan plasman, a oni izaberu ovu lijepu, ali anemičnu, izlizanu i staromodnu baladu, s kojom će tek popuniti jedno mjesto u polufinalu i ništa više….

 • Tipični evrovizijski kič i šund. Slatko, sladunjavo. Ima li ova pesma refren? Adio u polufinalu.