Evrovizija 2017

Litvanija 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]N[/dropcap]ajduži i jedan od manje popularnih nacionalnih izbora se ove subote konačno privodi kraju. Reč je o litvanskom nacionalnom izboru (lit. Nacionalinė Eurovizijos atranka) koji je i ove godine trajao čitava tri meseca. Prva kvalifikaciona emisija je emitovana 7. januara, da bi se čitav „evrovizijski maraton” završio sutradan – 11. marta. Da, bilo je naporno! Nego, hajde da malo „pročešljamo” ovogodišnji litvanski izbor i da vidimo šta su nam to Litvanci pripremili ovog puta.

Kako je sve počelo?

Uf, počelo je još u oktobru prošle godine. Sa ciljem da pronađu dostojnog naslednika Donija Montela, Litvanci ni ove godine nisu menjali pravila ni po kojoj stavci.

Dakle, na konkurs su se mogli prijaviti izvođači s već pripremljenom pesmom, i izvođači bez pesme, i samo autori koji imaju spremnu pesmu, ali ne i izabranog pevača. Organizatori su stoga polovinu učesnika izabrali među onima koji su se prijavili sa svojom pesmom, a drugu polovinu su činili izvođači za koje su se s konkursa izabrale pesme. Konfuzno?

Nakon prijavnog roka, usledilo je i većanje oko toga koja pesma je vredna evrovizijske scene. Na ovogodišnjem litvanskom izboru svoju šansu je dobila čak 51 kompozicija! Sve su bile raspoređene u četiri polufinala, a svako je imalo do 13 pesama. Dobro, previše je ovo brojki.

Ovako je izgledao raspored takmičarskih večeri:

 • prvi krug – 7. januar,
 • drugi krug – 14. januar,
 • treći krug – 21. januar,
 • četvrti krug – 28. januar,
 • peti krug – 4. februar,
 • šesti krug – 11. februar,
 • sedmi krug – 18. februar,
 • osmi krug – 25. februar,
 • deveti krug (polufinalno veče) – 4. mart,
 • deseti krug (veliko finale) – 11. mart.

Svi finalisti su prošli nekoliko kvalifikacionih faza kako bi se našli na mestu na kojem se trenutno nalaze. U prva četiri kruga kvalifikante je birala publika zajedno sa domaćim žirijem. U sledećih pet krugova (uključujući i polufinale) iste je birala publika, domaći i internacionalni žiri. Ista priča važi i za finale. Dakle, o pobedniku će odlučiti internacionalni žiri, domaći žiri i litvanska publika putem SMS glasova.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Jedini finalista kojem je pružen tzv. „wildcard” iliti druga šansa jeste Gitis Ivanauskas. Ivanauskas je ispao još u sedmom krugu takmičenja, ali ga je publika u poslednjem trenutku vratila glasanjem preko zvaničnog sajta litvanskog nacionalnog emitera.[/box]

Borba evrovizijskih veterana

Najzanimljivija činjenica je da se na ovogodišnjem nacionalnom izboru u Litvaniji našlo zaista mnogo poznatih izvođača kako litvanskoj, tako i evrovizijskoj publici. Ovaj izbor se jednom rečju mogao nazvati i „borbom titana”.

Kada još jednom malo prođemo kroz listu takmičara, primetićemo Sašu Songa i Viliju Matačijunaite – nekadašnje litvanske predstavnike. Saša Song je svoj put na ovom „evrovizijskom maratonu” okončao prošle nedelje, za vreme polufinala. Predstavio se kvazi-modernom pop pesmom, čija melodija je zaista smešna. I polufinale je bilo mnogo za takvu vrstu pesme. Nesrećna Vilija, za koju smo navijali pre tri godine u Kopenhagenu, se vratila sa užasno konfuznom i nejasnom pesmom. Čujem i vidim šta je htela da postigne, ali šta je ono?

Pored ovo dvoje bivših učesnika Evrovizije, ne možemo, a da ne pomenemo epohalnu Aiste Pilvelite. Žena je već 11. put u trci za predstavnika Litvanije i to sa toliko dobrim adutom, da bi mogla da „pokosi” pola već izabranih pesama za ovogodišnji Evrosong. Potom, tu je i Mija, atraktivna plavuša moćnog glasa koja je, nažalost, ispala negde u kvalifikacionim rundama.

Pa, ko su srećni finalisti?

Posle ovoliko kvalifikacionih rundi, četvrtfinala i polufinala, verujem da nema srećnijih finalista od finalista litvanskog nacionalnog izbora. Sutra će svoje pesme izvesti sledeći kandidati:

 • Ko li će pobediti?

  Paula | Let u go (Napustiti te)

 • Aiste Pilvelite | I’m like a wolf (Ja sam kao vuk)
 • Kotrina Juodzevičijute | Love shadow (Ljubavna senka)
 • „Fusedmarc” | Rain of revolution (Kiša revolucije)
 • Gabrijelijus Vagelis | Feel myself free (Osećam se slobodno)
 • Greta Zaza | Like i love you (Kao da te volim)
 • Gitis Ivanauskas | Get frighten (Uplaši se)
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Litvanski izbor možete pratiti sutra od 21.00 čas. Emitovanje uživo pratite klikom na OVAJ LINK.[/box]

Iz ugla autora (Marko Vujinović)

Pričajte šta hoćete, ali Litvanci umeju da nađu dobru pesmu. Ovako ne važe za neku evrovizijsku silu, ali ako nastave ovim putem, mislim da ne mogu da omanu. Odmah da kažem, svih sedam pesama u finalu su pre svega izuzetno posebne i svaka ima svoju draž. Npr. Gitisa izvlači nesvakidašnji ludački nastup, Gabrijelijusa glas i vrlo emotivna pesma, Gretu fantastična švedska produkcija, Aiste totalno avangardna kompozicija itd. Ukratko – ovo je bio jedan od najjačih litvanskih izbora ikada priređenih. I da, pomno sam ga pratio, a videćete i zašto.

Pacifizam na stranu, da vi čujete šta ja zapravo mislim o svakoj pesmi pojedinačno. Rekao bih da Litvanci imaju izuzetno čudan ukus, ako primetimo da su među finalistima Gitis (koji čak ni ne peva na sceni, već mu celu pesmu pevaju prateći vokali) i „Fusedmarc”. Prosto, nenormalno mi je da se jedan totalni amater i šaljivdžija poput Gitisa Ivanauskasa nađe rame uz rame sa jednom Aiste Pilvelite, Gretom Zazom ili Gabrijelijusom Vagelisom. Što se ove neartikulisane osobe iz grupe „Fusedmarc” tiče, ne znam šta da prokomentarišem o pesmi, sem da je to jedna sklepana numera puna cike i vriske. Nigde nema melodije, nigde nema milozvučnog tona. Strašno.

E, sada je vreme za favorite! Moji favoriti litvanskog izbora ove godine su Aiste Pilvelite, Greta Zaza i Gabrijelijus Vagelis. Tu negde može da se „ugura” i mlada Paula, jer ne mogu da je izostavim.

Aiste Pilvelite | I’m like a wolf (Ja sam kao vuk)

Ne znam kojim rečima da počnem zaista… Nesvakidašnje, vanvremenski, avangardno. Baca u trans. Aiste je ovom pesmom prevazišla samu sebe, rekao bih. Moram da napomenem da je autor ove kompozicije legendarna Aminata Savadogo, nekadašnja predstavnica Letonije i jedan pravi evrovizijski „biser”. U svakoj noti ove pesme se oseti taj, već prepoznatljivi, Aminatin stil. Krvavo crvena svetla, tama, taj fanstastičan „beat”. I’m like a wolf se još može opisati kao alternativna pop numera sa ludačko teškim deonicama za pevanje, pri čemu se Aiste vrlo dobro snalazi. Žmarci me obuzmu kada Aiste izvede onaj poslednji refren sa sve „vučjim urlikom” na kraju. Likantropija uživo.

httpv://www.youtube.com/watch?v=v4PyKU546uE&t=323s

Greta Zaza | Like i love you (Kao da te volim)

Moj drugi favorit je novopečena umetnica litvanske estrade – Greta Zaza. Ova devojka je večito na relaciji Stokholm-Vilnjus, te je stoga dobila šansu da sarađuje sa jednim poznatim švedskim kompozitorom. Tako je i nastala ova kompozicija. Vrlo zarazno, urbano, prožeto dahom modernog. Naravno, ne može to bez onog „skandinavskog začina” u pesmi. Devojka ima jak glas i mislim da bi mogla daleko da dogura.

httpv://www.youtube.com/watch?v=qC_vDsKmUwA&t=122s

Gabrijelijus Vagelis | Feel myself free (Osećam se slobodno)

Ovo bi možda bio primer kako ne treba izvesti jednu pesmu. Da me ne shvatite pogrešno, melodija je prelepa, celokupan „paket” zvuči vrlo dirljivo i emotivno, ali ne štima mi ovaj raspored pratećih vokala i statičnost na sceni. Možda da je ubačeno još nešto, pa da čitavo izvođenje izgleda uobličenije. Ovde osetim duh modernih američkih pop balada, koje su zaista vredne slušanja. Gabrijelijus i izgleda i zvuči veoma umirujuće, sofisticirano i prijatno.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ec17hpDre6Q

Paula | Let u go (Napustiti te)

Paulu sam prvu primetio još u prvoj kvalifikacionoj emisiji. Njenu pesmu je radio istaknuti litvanski kompozitor. Evrovizijski obožavaoci je upoređuju sa muzičkim opusom grupe „Major Lazer”, poznatog svetskog trija muzičara. Sama pesma Let u go zvuči baš zarazno, zapravo vrlo je slična pesmi Grete Zaze. Ima zanimljiv ritam, melodiju, pa i tekst. Jedino što manjka jeste pevanje. Prosto, mora to malo više i malo bolje. Scenski nastup sasvim u redu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=SUFeZOYCW4o&t=302s

Oznake