Evrovizija 2017

Litvanci sa grupom „Fusedmarc” u Kijev!

[dropcap]N[/dropcap]ajiščekivanije evrovizijsko nacionalno finale je večeras privedeno kraju. Litvanci su svoj tromesečni izbor večeras krunisali velikim finalom, a kao pobednik izašla je grupa „Fusedmarc” sa pesmom Rain of revolution (Kiša revolucije)!

U finalu je učestvovalo sedam kandidata, koji su u protekla tri meseca prošli kroz veoma naporne faze takmičenja – kvalifikacione runde, četvrtfinala i polufinala. Jedini takmičar koji je večeras imao „drugu šansu” jeste Gitis Ivanauskas iliti Lolita Zero, što je njegovo umetničko ime. Njemu je ranije ove nedelje litvanska publika obezbedila kartu „druge šanse” putem ankete koja je bila na zvaničnom sajtu litvanske radio-televizije.

Večeras su svoje pesme predstavili sledeći kandidati:

  1. Paula | Let u go (Napustiti te)
  2. Gabrijelijus Vagelis | Feel myself free (Osećam se slobodno)
  3. Greta Zaza | Like i love you (Kao da te volim)
  4. grupa „Fusedmarc” | Rain of revolution (Kiša revolucije)
  5. Aiste Pilvelite | I’m like a wolf (Ja sam kao vuk)
  6. Gitis Ivanauskas | Get frighten (Uplaši se)
  7. Kotrina Juodzevičijute | Love shadow (Ljubavna senka)

Promena načina glasanja u poslednjem trenutku

Da, Litvanci su nas malo iznenadili promenom načina glasanja na ovogodišnjem izboru. Naime, umesto podeljenih glasova domaćeg i internacionalnog žirija, odlučili su ipak da oba žirija spoje i tako oforme jednu jedinstvenu grupu žirija od ukupno 12 članova. Ono što je možda najupečatljivija promena jeste to da je svaki od sedam takmičara birao po sedam članova žirija da mu ocene pesmu. Ova promena je uvedena radi povećanja neizvesnosti.

Druga promena se tiče samog glasanja publike. Sa svakog mobilnog telefona se moglo glasati najviše deset puta, kako bi se izbegle moguće malverzacije.

Specijalni gosti litvanskog nacionalnog izbora bio je ženski pop trio „Man-go”, pevačica Koi Megs, kao i Lauris Reiniks, istaknuti letonski pevač. Svoj nastup su takođe imali i članovi grupe „Sunstroke Project”, ovogodišnji predstavnici Moldavije.

Na kraju, kao favorit publike i žirija proglašena je grupa „Fusedmarc”, koja je i odnela pobedu. Za njima sledi Aiste Pilvelite, a treće mesto je zauzela Kotrina Juodzevičijute.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3hEWIos56o8&t=2s

Oznake