Evrovizija 2017

Predstavnici Rusije zabranjen ulazak u Ukrajinu!

[dropcap]R[/dropcap]usija prvi put od uvođenja polufinalnih nadmetanja najverovatnije neće nastupiti na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije. Razlog je, pogađate, političke prirode jer je Ukrajina zabranila Juliji Samojlovoj da uđe u državu zbog kršenja ukrajinskog zakona.

Zakon definiše da u Ukrajinu ne mogu ući oni umetnici koji nisu na Krim došli preko ukrajinskog kontrolnog punkta. Ruska predstavnica Julija Samojlova to nije učinila, a pevala je na gala koncertu u gradu Kerč na tom poluostrvu 27. juna 2015. Ukrajinci takvu odluku smatraju prekršajem pa joj je ukrajinska služba bezbednosti zabranila ulazak u Ukrajinu u naredne tri godine.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ukrajina je u skladu s tim zakonom zabranila javno pojavljivanje pojedinih ruskih umetnika (njih 140), zbog „delovanja i izjava koje su u suprotnosti sa interesima države i koji kao takvi narušavaju sigurnost i bezbednost”. Ovo se mahom odnosi na one osobe koje su u nekom momentu javno istupile i podržale aneksiju Krima i koje su kročile na to poluostrvo kao na svoju teritoriju, a ne na teritoriju druge zemlje – dakle, bez dozvole Ukrajine.[/box]

Odluka je, prema saopštenju portparola ministra unutrašnjih poslova Elene Gitlanske, donesena na osnovu dobijenih podataka o zloupotrebi važećih zakona Ukrajine. S druge strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov smatra da, ako se ne nađe rešenje, Rusija neće biti u mogućnosti da nađe zamenu za izvođača, te da bi u tom slučaju mogla preskočiti ovogodišnje takmičenje.

Povodom ove odluke EBU se oglasio saopštenjem u kom piše da ovakva odluka nije nimalo u duhu slogana Celebrate Diversity (Slavimo različitosti) kao i celokupne ideje na kojoj je utemeljena Pesma Evrovizije, ali da poštuju odluke zemlje domaćina. Takođe, napomenuli su i da će nastaviti dijalog sa ukrajinskim vlastima, kako bi se omogućio nastup svim predstavnicima.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ruski nacionalni TV servisi, Ratio-televizija Rusije i Kanal 1, koji se smenjuju prilikom izbora evrovizijskog predstavnika, povodom odluke ukrajinskih vrasti da zabrani ulazak u zemlju Juliji Samojlovoj, saopštili su da će Julija Samojlova predstavljati Rusiju na Pesmi Evrovizije 2018, ukoliko Ukrajina ne preokrene svoju odluku i dozvoli Juliji da nastupi u Kijevu.[/box]

Postoji mogućnost da lista od 42 zemlje neće biti konačna, zato što se pred diskvalifikacijom nalazi i jermenska predstavnica Arcvik iz istih razloga jer je ona takođe posetila Krim, o čemu smo već pisali.

Julija je trebalo da se takmiči s pesmom Flame is burning u drugom polufinalu 11. maja. Da li će Rusija u međuvremenu dobiti kratak rok da pronađe novog izvođača ili će se prvi put od 2004. povući, ostaje da se vidi.

httpv://youtu.be/8ZLEqgdHCZ4

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Kumovala je Rusija – oni su okupator. Ukrajina je postupila, kako bi svaka iole normalna država trebala da postupi. Julija je pevala na manifestaciji, gde se slavila državnost Krima, pa samim time nema šta da traži u Ukrajini.

  Za prvi deo, koji si napisao o Srbiji, bih se složio.

 • Uzas! Razumem ja politiku i to da Rusi hoce da okrive Ukrajinu, ali pobogu, kako se nisu sazalili na ovu jadnu devojku za koju vise ne gori vatra, pa ni iskra da ce pevati na Evroviziji ove godine. Prosle godine Ovidiu iz Rumunije, pa sad Julija, jos samo fali da i Artsvik eliminisu, pa da se ovo takmicenje, nazalost, polako ali sigurno gasi.
  Nego, hteo bih da pitam kada cete objaviti odgovore na pitanja koje smo postavljali Tijani

 • Da uradi Srbija ovako nesto kao Ukrajina momentalno bi nas izbacili sa Evrovizije. To bi bio skandal nad skandalima. Ovako su se zapadnjačke zemlje ogradile i nikom nista.
  Ko je kumovao nad haosom stvorenim u Ukrajini? Kome je to odgovaralo da dodju tik uz Rusiju i da se sile? Sramota je što se dešava to na Evroviziji.

 • Ne mešaj babe i žabe – ni Rusija, ni Ukrajina nisu priznale Kosovo.

  Naveo sam pre neki dan primer – zamislite, da kod nas, na ESC, dođe albanka Gaši, koja je pre toga pevala, na nekoj manifestaciji, na kojoj su bili Ramuš Haradinaj i ostali, da slave državnost Kosova. Mi bi je srdačno dočekali?

  Razumem Ukrajinu. Rusi su sve ovo lukavo isplanirali. Čak im se divim – toga se ne bi setio ni Holivud, ni Bolivud.

 • Ta priča o podlom iskorišćavanju nedužne devojke mi ne pije vodu. Siguran sam da su, kako ljudi s televizije tako i Julija, znali da ova mogućnost postoji. Ova odluka nije došla kao iznenađenje ni njoj ni njima. Štaviše, mislim da su diskvalifikaciju to i računali.
  Ruska televizija je znala za taj zakon još od starta a takođe i ona sama je znala da je nastupala na Krimu i da se to kosi sa tim zakonom. Tako da nema tu iznenađenja ni velikog razočarenja.
  S druge strane, objavili su već da će ih ona predstavljati sledeće godine tako da će joj ova neprijatnost biti nadoknađena, verovatno s boljom pesmom. Na kraju, samo pesma je žrtvovana. Zato i nije bila baš neki vrsni uradak.
  U svakom slučaju, sve je ovo više nego degutantno, a novi ispadi tek dolaze. Spremimo se.

 • Ajde molim te. Ovo je 21 vek ne 15. Zakon im je smejurija. Poštuje se teritorijalni integritet Ukrajine A Srbiju ko šiša. Sramota!

 • Gurnuli su Džamali pobedu u ruke i sad se preneražuju šta Ukrajina radi. Licemerje. Tako i treba. Po prvi put u istoriji Evrovizije zabranjeno učešće jednom takmičaru (A mozda i dva). Iskopace i za jermenku nešto pa će i ona biti diskvalifikovana. Skandal.

 • Sve to stoji, no i taj zakon je, ako ćemo iskreno, smešan. Ali to je neka druga tema… Kao što napisasmo jednom, ni jedni ni drugi nisu „cveće”.

 • Tekst počinje rečenicom „Rusija prvi put od uvođenja polufinalnih nadmetanja najverovatnije neće nastupiti na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije”.
  Dakle, misli se na tu evrovizijsku eru.

 • A zasto u svemu tome moraju da ispastaju oni koji nisu ni krivi ni duzni kao ova devojka… Kao da se malo u zivotu namucila a jos joj ovo rade ma sramota…

 • Zao mi je Julije. Inace, da su se povukli, ovo bi bio prvi put posle 1999. da ih nema, a ne 2004. godine.

 • Evo, da i ja dam svoje mišljenje o ovome – apsolutno legitimna odluka Ukrajinaca!

  Niti su Ukrajinski zakoni pisani juče, niti su Rusi od juče, pa da nisu znali kud je ona išla (odnosno, gde su je oni slali (zvali)!) – sve su ovo fino isplanirali. Plus, uzeli su osobu sa invaliditetom, kako bi ispali žrtve!

  Samim time pokazuju koliko im je stalo do sopstvenih građana – jadnu devojku su iskoristili, za svoje jeftine političke packe.Ta vrsta eksploatacije ljudi, u političke svrhe, nije deo slogana ESCa, i ovo je zaslužena kazna. Žao mi je jedino, sto to ide preko leđa jadne devojke, koju su pokušali dobro iskoristiti – i uspeli u svojoj lukavoj misiji!