Evrovizija 2017

EBU ponudio Rusiji nastup preko satelita. Rusija odbija da čak i prenosi Evrosong

[dropcap]O[/dropcap]ba ruska nacionalna emitera, Prvi kanal i Radio-televizija Rusije (RTR), postigli su još jedan dogovor – ni jedna ni druga nacionalna televizija verovatno neće prenositi Evrosong zbog toga što, kako stvari za sada stoje, neće biti ruskog predstavnika. Ranije su se usaglasili da Juliju Samojlovu pošalju na takmičenje 2018. ukoliko ukrajinske vlasti ne preokrenu odluku.

Prvi kanal za sada odbija da komentariše ovaj izveštaj, a sajt Gazeta.ru navodi da će se o emitovanju šoua raspravljati kasnije.

Julija je o ovoj situaciji za Prvi kanal izjavila:

Zanimljivo je sve to posmatrati sa strane jer ne razumem kakve se to pretnje vide u meni, tako maloj devojci. Ali, na slobodi sam, nisam uznemirena. Iz nekog razloga mislim da će se situacija promeniti.

Ruski predstavnik iz 1995. i autor nekoliko evrovizijskih pesama Filip Kirkorov je reagovao povodom ove vesti, tako što je na svom Instagram profilu napisao status u kom je izrazio ogorčenje povodom ove situacije te je predložio da se Rusija povuče sa takmičenja ne samo ove godine, već i na neodređeno, do onog trenutka kada svi odgovorni ljudi budu podneli ostavku te format ponovo imao razlog za kreiranje.

U međuvremenu, EBU je izdao saopštenje u kojem ističe kako je „uložio napore” da pronađe rešenje za nastalu situaciju te doneo odluku da ponudi Prvom kanalu Rusije da Julija „učestvuje” u Kijevu putem direktnog uključenja preko satelita. Ukoliko bi se kvalifikovala za veliko finale, isto rešenje bilo bi primenjeno i za taj deo takmičenja.

Ovo je nešto što do sada nikada nismo imali, u šestodecenijskoj istoriji Evrosonga, ali je odluka doneta u skladu sa dužnostima Evrovizije i vrednostima inkluzivnosti, a ima za cilj da osigura da svih 43 umetnika dobije mogućnost da učestvuje – ističe EBU u svom saopštenju.

Supervizor EBU Jon Ola Sand preneo je da EBU nastavlja dijalog sa ukrajinskim vlastima, s namerom da svi umetnici mogu da učestvuju na takmičenju u Kijevu, što je, kako dodaje, poželjna opcija. On je takođe poručio da je imperativ da Pesma Evrovizije ostane oslobođena politike.

Ruski Prvi kanal odbio je ponudu EBU.

Ponudu o „daljinskom” učešću smatramo čudnom i odbijamo je, jer se apsolutno kosi sa samom suštinom tog događaja – saopštila je ruska državna televizija.

Oznake