Evrovizija 2017

Zvanično bez Rusije na Pesmi Evrovizije u Kijevu!

[dropcap]E[/dropcap]vropska radiodifuzna unija (EBU) potvrdila je da Rusija neće učestvovati na 62. takmičenju za najbolju pesmu Evrope u Kijevu.

Prvi put u istoriji jednom takmičaru zabranjeno je da se pojavi na Pesmi Evrovizije. Nakon što su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u Ukrajinu ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj zbog kršenja zakona o ulasku na poluostrvo Krim mimo ukrajinskog kontrolnog punkta, EBU je ruskom „Kanalu 1” koji je nosilac prava izbora predstavnika ove godine, ponudio dve opcije – da ruska predstavnica „nastupi” preko satelita, a potom i da izabere umetnika koji ne bi kršio ukrajinski zakon. Kako je „Kanal 1” odbio obe solucije, Rusija nije u prilici da učestvuje na takmičenju u glavnom gradu Ukrajine.

Želeli smo da sve 43 zemlje učestvuju u Kijevu i uradili smo sve što smo mogli. Oštro osuđujemo odluku ukrajinskih vlasti da nametne zabranu putovanja Juliji Samojlovoj jer verujemo da potpuno narušava integritet, nepolitičku prirodu Pesme Evrovizije i misiju da okupi sve nacije na jednom prijateljskom takmičenju. Međutim, pripreme se nastavljaju i naš prioritet je da proizvedemo spektakularan šou u maju s našom članicom NSTU – stoji u saopštenju EBU.

Ruski „Kanal 1” saoštio je da neće ni prenositi takmičenje iz Kijeva.

Ukrajinske vlasti odbile su ranije da popuste pred pritiscima EBU da ruskoj predstavnici dozvole pod određenim okolnostima da doputuje u Kijev.

Podsetimo, sporni zakon definiše da u Ukrajinu ne mogu ući oni koji nisu na Krim došli preko ukrajinskog kontrolnog punkta. Ruska predstavnica Julija Samojlova to nije učinila, a pevala je na gala koncertu u gradu Kerč na tom poluostrvu 27. juna 2015. Ukrajinci takvu odluku smatraju prekršajem pa joj je ukrajinska služba bezbednosti zabranila ulazak u Ukrajinu u naredne tri godine.

Ukrajina je u skladu s tim zakonom zabranila javno pojavljivanje pojedinih ruskih umetnika (njih 140), zbog „delovanja i izjava koje su u suprotnosti sa interesima države i koji kao takvi narušavaju sigurnost i bezbednost”. Ovo se mahom odnosi na one osobe koje su u nekom momentu javno istupile i podržale aneksiju Krima i koje su kročile na to poluostrvo kao na svoju teritoriju, a ne na teritoriju druge zemlje – dakle, bez dozvole Ukrajine.

Julija je trebalo da se takmiči s pesmom Flame is burning u drugom polufinalu 11. maja.

httpv://youtu.be/8ZLEqgdHCZ4

Oznake