Iz mog ugla 2017

„Skeletons” iz mog ugla (Azerbejdžan)

[dropcap]M[/dropcap]lada i talentovana pevačica Dijana Hadžijeva, koja nastupa pod umetničkim imenom DiHaj, interno je izabrana da predstavlja Azerbejdžan na 62. Pesmi Evrovizije. Njena takmičarska pesma zove se Skeletons i delo je proslavljenog autorskog azerbejdžansko-švedskog tandema koji čine Isa Melikov i Sandra Bjurman.

Dijana je privukla pažnju javnosti svojim specifičnim muzičkim izrazom koji definiše kao „eksperimentalni pop stil”, i do sada je objavila nekoliko pesama, među kojima je u „Zemlji vatre” najpoznatija I break again. Ona već ima evrovizijsko iskustvo jer je prošle godine u Stokholmu pevala prateće vokale Samri Rahimli u pesmi Miracle, a 2011. godine učestvovala je na nacionalnom izboru Mili Seçim Turu.

Nakon što je diplomirala na muzičkoj akademiji u Bakuu 2010, preselila se u London gde se doškolovavala na Institutu za savremenu muzičku umetnost. Boraveći u britanskoj prestonici, inkorporirala se u londonsku andergraund muzičku scenu kao pevač progresiv-trens trija „Looper & Mancus”. Nakon toga, u Bakuu je pokrenula svoj bend „DiHaj” po kojem je i danas zovu.

Ima ćerku i za sebe kaže da je vrlo samopouzdana, kako na bini, tako i u svojoj svakodnevici.

Skeletons je mračna i dramatična elektro-balada koju su uradili već pomenuti Isa Melikov i Sandra Bjurman. Oboje su radili na pobedničkoj pesmi Azera 2011. Isina kreativna vizija udahnula je život pesmama Dime Bilana i Ajsel, a Sandra je pomagala pri pisanju pesama za Elnura Hour of the wolf (2015), za Safuru Drip drop (2010) i za Ukrajinku Mariju Jaremčuk i pesmu Tick-tock 2014.

Kao i prethodnih godina, azerbejdžanska pesma se na kladionicama vrlo dobro kotira – na današnji dan nalazi se na 10. mestu (OddsChecker.com).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 Vremeplov | 1989 

Omladinska radio-stanica B92 počela je s radom 15. maja 1989. Do čuvenog 5. oktobra 2000. isticala se kao medij koji je bio redak izvor nezavisnih vesti i informacija u Srbiji za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kao i pokretač brojnih demonstracija u Beogradu koje su se dogodile tokom devedesetih godina.

Zahvaljujući borbi za kvalitetno novinarstvo i borbi za ljudska prava, od MTV-ja je 1998. godine dobila nagradu „Free Your Mind”, kao i brojna druga priznanja za svoj rad. Međutim, u nekim okolnostima, u to vreme ih je vladajući režim zabranjivao, a jednom čak i „preuzeo”.

S radom je prestao 9. jula 2015. godine. Od tog datuma, na njegovoj frekvenciji može se čuti samo muzika, dok su svi zaposleni na radiju otpušteni.

Rok scenu je obeležio raspad kultne sarajevske grupe „Bijelo dugme”, dok su hvaljene albume izbacile tri „učeničke” grupe: „Crvena jabuka”, „Valentino” i „Merlin”. Oni koji su voleli nešto tvrđi, buntovnički zvuk mogli su da se zadovolje albumima „Partibrejkersa” i EKV-a. Hrvatsku rok scenu su obeležili koncert „Prljavog kazališta” na prestoničkom Trgu Bana Jelačića, album „Zemlja sreće” Jure Stublića i grupe „Film”, kao i album „Krila leptira” Tutti Frutti Benda sa istoimenim hitom.

U zabavnoj muzici je najprodavaniji album imao Hari Mata Hari čiji se album „Volio bi’ da te ne volim” prodao u 500.000 primeraka.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5+ 
Na početku ću vas nešto zamoliti. Slušalice u uši i pustite Skeletons. A? Kako sad zvuči? Moćno? Razbija? Je l’ da? Dijana Hadžijeva je pre svega neko ko je drugačiji, što možete samo po frizuri da procenite, da ne idemo dalje u opis. Video-spot – među najbolja tri! Dakle, drugačije od većine. Pesma – ni nalik na pesme koje smo do sada slušali iz Azerbejdžana, ali i uopšte. Znači? Drugačije. A što sam vam rekao ono na početku, za slušalice? Pored fantastične muzike, obratite pažnju na sjajne prateće vokale. Generalno obožavam prateće vokale i potpisujem da pesmu dižu na viši nivo kad su ovako dobri. Toliko su moćni da stoje sami za sebe. S jedne strane originalna Dihadž, s druge moćni prateći. Fantastična muzika i mračna atmosfera. Mmm! Tresem se od uzbuđenosti!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5+ 
E ovo je tip muzike koji slušam i privatno. Mračno, tajnovito, maltene hororično, a izuzetno poetski. Dihadž ima vanserijski vokal i „ubiće” na sceni u Kijevu. Kada slušam ove deonice, čini mi se kao da sam u nekom horor slešeru i da će svakog trenutka da me pojuri manijak s nožem. Kada obratimo pažnju na tekst, teško ćemo ga skontati iz prve. Na kraju, poenta je u tome da bi ona sve svoje milione i svoje organe zamenila samo za ljubav. Otrovnu ljubav doduše. I u tekstu se vidi ta brutalnost i misterioznost. #moj_broj_jedan

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma je primer kako komercijalno i originalno istovremeno mogu da budu odlike neke pesme i da ta pesma dobro zvuči. Dopada mi se zloslutnost i mračna atmosfera u njoj. Dihadžin vokal izuzetno interesantno zvuči. Ova indi-kompozicija će svakako privući pažnju, a i prilično je prijemčiva za neki dobar nastup. Azerbejdžan je već nekoliko godina moja omiljena „švedska evrovizijska (muzička) kolonija”. A inače nisam pristalica sveprisutnog švedskog popa.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
O, hvala bogu da konačno Azerbejdžan krene napred! Stvarno sam zadivljen zbog same Dijane i pesme koju će ona pevati! Kao što Slavko Kalezić ima ono što je potrebno za prezentaciju numere zaraznog vajba, tako Dijana ima sve ono što je potrebno za prezentaciju pesme artističkog ritma. Drži svoju gradacijsku dinamiku od početka do kraja, kao i dramatičnu liniju, a posebno mi se dopada refren kao kulminativni deo same pesme. Stvarno ne znam šta bih još mogao napisati o njoj i pesmi.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5+ 
Čoveče!!! Ovo je jedna od retkih kompletno alternativnih pesama na ovogodišnjem Evrosongu i definitivno jedan od mojih favorita. Očigledno nepovlađivanje i neprilagođavanje Evroviziji u svakom aspektu ove pesme potpuno je dosledno. Istovremeno je i prijemčivo, atraktivno i jako lepo upakovano, što je malo kome uspelo, bar ove godine. Iako sam isprva bila poprilično skeptična, zbog samog teksta, brzo me je to raspoloženje prošlo. Sviđa mi se ovo alternativno buđenje Azerbejdžana, i eto, trebala mi je ova pesma na ovogodišnjem takmičenju. Do pobede!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4+ 
Pomalo mračna i mistična, naročito u strofama, jedna od mejnstrim pesama ove godine koje mi prilično prijaju. Refren je pomalo prenaglašen i na momente para uši, naročito onaj deo sa „drum-drum-drum”, ali prateći vokali odlično zvuče. Zapravo, čitav aranžman zvuči dobro i nekako skupo. Očekujem neki nastup à la Iveta 2016 i sasvim zasluženi prolazak u finale. Ipak, ima li smisla nadati se nečemu svežijem i drugačijem od Azerbejdžana?

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5- 
Ja sam očekivao mnogo dalji izlet Azerbejdžana u alternativno polje, saznavši kakva će ih umetnica predstavljati. Mislim da ovo nije sasvim „iskreno” i da se ipak podilazilo evrovizijskom „vajbu” te stoga numera ima mnogo više komercijalnog i mejnstrim zvuka. Ipak, ceo paket i takav kakav jeste, jako je dobar. Dopada mi se dramatična atmosfera, gradacijski melodijski momenat, produkcija koja zvuči svetski. Zapravo, kad malo bolje razmislim, Azerbejdžan nikad nije poslao pesmu koja mi se nije dopala, izuzev prošle godine.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prosečna ocena redakcije: 4,86
Prosečna ocena čitalaca: 4,59 (27 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,72

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 21. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.[/box]

httpv://youtu.be/z_UNpD0AvFc

Oznake

28 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jos jedno prijatno iznenadjenje. Mracno, napeto, pomalo ukleto i prokleto dobro. Sve je u pesmi na svom mestu. Prvi taktovi me teraju da nastavim da slusam pesmu, onda me refren tera da slusam dalje, a onda se pesma zavrsi i tera te da je pustis iz pocetka. Dihaz je odlicna, a to isto mogu reci i za pratece vokale, a video spot je izuzetan, cak je i dobra gradja za horor film, a takav nastup (da ti se sledi krv) ocekujem od nje. Odlicno! Ocena: 5+

 • Dosta dobra moderna pesma, pevačica ima svoj specifični način pevanja i sve to deluje vrlo interesantno. Ali, iskreno, nakon ovoliko pohvala očekivao sam nešto mnogo bolje. U nekim momentima mi je pesma malo monotona. Ocena: 4+

 • Veoma dobra stvar, malo tamna, dinamicna. Drugacija od ostalih. Muzika, text, glas i emocije sve se lepo uklapa u pesmu koju zelim cuti vise puta.

  Ocena: 4+

 • Moj absolutni favorit ove godine!
  Ovakve pesme hrane moju dusu, mracno, mocno, odlicni vokali kao i bek vokali…Pesma je jednom recju “savršena” sve mi se svidjaa maksimalno i nadam se da ce biti barem u top 10 mada po meni ovo zasluzuje cistu pobedu
  Samo da ne upropaste live nastup ali to je Azerbejdzan oni uglavnom dobro odrade posao nadam se da ce i ovaj put jos bolje
  Ocena:5++++++++❤❤❤

 • Dovoljno je reći saml da mi je ova pesma broj jedan ove godine. Ogromno pozitivno iznenađenje od Azera. 5

 • Pored makedonske pesme, Azerbejdžan je najslušanija pesma na mojoj evrovizijskoj listi! Pesma ima sve – zanimljive prelaze, zanimljiv glas, melodiju, stilski je mračna i mistična, originalan izgled pevačice! Ma ta kompoziorka iz Švedske uz tog azerbejdžanskog kolegu, zna šta radi! Retko koje godine mi se nije dopao Azerbejžan (kad su pobedili, kao i onaj Hold me Farid)… Šteta što i oni nemaju jaču domaću grupu autora…
  Ne plaši me nastup inače, svaki im je bio bar iznad proseka dobar, ali me plaši može li Dihaj uživo interpretirati pesmu odlično, jer je veoma zahtevna, i od toga će zavisiti i moj poredak ove pesme u mom Topu, a (bojim se) i njen plasman na ESC-u.
  Za Azerbejdžan 2017. – natprosečna petica (5).

 • Moram priznati da mi ostaju pomalo enigma toliki hvalospjevi na račun azerbejdžanske pjesme. Pjesma jest moderna, ali ako je nešto moderno ne znači da je samim time automatski i fenomenalno. Za razliku od prošlogodišnje staromodne, ali pitke pjesme, ove godine me Azerbejdžan ostavlja potpuno ravnodušnim, iako dakako moram priznati da Dijana ima očigledno bolji vokal od Samre. Ocjena – 3.

 • Pa, ok…Nadao sam se beskompromisnijoj pesmi, ali realno, za tako nešto se ne zove Švedska…Ipak, ovo je sasvim dobro urađeno i upakovano, dobra je atmosfera, a da vrca od originalnosti, ne može se reći, no to ne mora uvek ni da bude mana. Ocena: 4-

 • Mračno, mistično, moćno. Njen glas probada. Najbolji mi je deo kada se cuju prateći vokali iza tokom refrena. Predobro. Sve pohvale za Azerbaijan. 9 mesto. Ocena 5

 • Posle proslogodisnje prosecne pesme iz Azerbejdzana, ovo je stvarno pravo osvezenje! Vracaju se na staro! Ocena: 5

 • Azerbejdžan – 3
  Interesantna i dobra pesma. Mogao bi da se uradi odličan nastup sa hologramima i skeletorima. Ne sumnjam da će se potruditi i podići ovo na viši nivo. Do tad, nije me nešto posebno osvojila i oduševila ali mi ne smeta. Svakako trenutno ulazi u moj top 20.

 • Gle cuda, postoje kompozitori iz Azerbejdzana. I odlicno rade svoj posao 🙂
  Tekst ove pjesme je nesto sto mi je prvo privuklo paznju. I dalje ne znam sta hoce da kaze sa “have my lungs, my millions”, a ni zasto pominje bubnjeve (ali makar super zvuci 😀 ). Ostatak teksta sam valjda dobro shvatio (najbitnije je da sam shvatio sta “skeletons” znaci).
  Refren je mogao biti bolji, a bolje bi bilo kad bi Dihadž cutala tokom refrena i pustila pratece vokale da glasno otpjevaju svoj odlicni dio 😀
  Najbolja pjesma iz Azerbejdzana, bez sumnje. Samo da bude dobro izvedena u Kijevu i eto Azera opet u vrhu.
  5

 • Brutalnost! Kada sam je prvi put slusao na strofama me je jeza prosla koliko je dobro. A refren je prica za sebe – moc! Stvarno bih se radovao ako bi se opet islo u Baku, ali ovog puta zasluzeno 🙂 5+
  i da, definitivno najbolja pjesma koju je Azerbejdzan poslao ikada, pored naravno Sabine Babayeve 🙂

 • Mracno i veoma sjajno pogotovo u delovima refrena.Ocena: 5

 • Moderno, mistično, mračno i fenomenalno! Azeri znaju posao 😀
  Neke države (na primer Rumunija khm khm) treba da uzimaju časova od Azerbejdzana 😉
  Ocena – 5

 • Једна сјајна песма. 🙂 Заиста оригинално, модерно и алтернативно за ове прилике. Сигуран сам да ће савршено упаковати све за сцену и уживо извођење.

  Оцена: 5

 • Ne mogu reci da je bas najbolja jer nije ali je tu negde. Ritam, text su savrseni i melodija takodje. Sta vise nije ni glas izostao. U pesmi nema nista lose da mi se ne svidja ali prosto ima i malo boljih. Ocena: 5-

 • Ništa posebno ne vidim u ovoj pesmi… Slao je Azerbejdžan i bolje pesme 😛 Ocena: 2

 • U mojih top 3 ove godine zajedno sa Italijom i Belgijom.Ovo je predobro,premoćno i preenergično,ali pre svega opet drugačije od onoga što smo imali prilike da vidimo.Dopada mi se što opet u melodiji ima i nečeg njihovog.Dihaj naravno sjajno peva i to se ni ne treba dovoditi u pitanje.
  Ocena:5+

 • Mracno,dramaticno, tajanstveno, misteriozno, nepredvidivo…vrhunski ! Ocena Azerbaijan: 5

 • Sasvim pristojna i dobra pesma. Naravno, finale je neupitno.

  Ocena: 4

 • Kao i svake godine Azerbejdzan salje modernu pop numeru svedskih autora.
  Spot je zanimljiv kao i sam Dijanin vokal.
  Ocekujem siguran plasman u finale kao i svake godine i tamo top 10 ili makar top 15.
  Ocena:5

 • Mračno i misteriozno.Sviđa mi se , i spot je vrlo zanimljiv . Ocena 5

 • “Drum, drum, drum, bring out the guns!”
  Daleko mračnije od numera Poljske i Finske zajedno ( a to je kod mene uvek plus ). Dosta je cela kompozicija autentična i snažna. Vokal ove mlade pevačice je izuzetan u strofama ( posebno kada se poigra sa vokalom na kraju drugog stiha u prvoj strofi kada ispevava “…hold of me…” ), a dopadljiv mi je i u refrenima kada se znatnije istanji. Prateći vokali u refrenima inače zaista doprinose da se kod slušaoca stekne moćan utisak. Ubedljivo najbolji deo je ta prva strofa koja perfektno uvlači slušaoca u ostatak numere i postavlja ga na ivicu ambisa, a sve oko slušaoca postaje još haotičnije. Dopada mi se to unutrašnje rasulo subjekta pesme koju Dijana na savršen način interpretira, a sama melodija je na ivici toga da me naježi svaki put kad je čujem. I ono što mi još više ubrza protok impulsa kroz nerve ( i periferne i centralne ) je činjenica što nam se tumačenje stiha “have my skeletons” donosi kako u bukvalnom, tako i u figurativnom smislu.
  Ocena – 5!

 • Kao što smo navikli, Azerbejdžan nastavlja kvalitetnim pesmama, na svetskom nivou. Refren je moćan, pitak, elektro sound genijalan … nemam nikakvih zamerki.

  Moja ocena – 5.