Iz mog ugla 2017

„Flame is burning” iz mog ugla (Rusija)

[dropcap]R[/dropcap]uska pevačica Julija Samojlova trebalo je da se takmiči u ukrajinskoj prestonici s pesmom Flame is burning. Ipak, zbog kršenja ukrajinskog zakona i problema između Rusije i Ukrajine nastalih zbog ruske aneksije Krima, Juliji je onemogućeno da dođe u Kijev.

Iza Julije stoji jedna teška životna priča. Rođena je 1989. godine u gradu Uhta u autonomnoj Republici Komiji, a od detinjstva joj je onemogućeno kretanje. Naime, rođena je kao zdravo dete, ali je posle vakcinacije prestala da ustaje na noge. Sa 13 godina joj je dijagnostikovana spinalna Verding-Hofmanova mišićna atrofija, zbog čega koristi invalidska kolica.

Bolest po običaju nikada ne sprečava snove u bavljenju muzikom, pa tako ni njene, te je kao i većina ovogodišnjih učesnika, karijeru započela u šou-programima za mlade pevače – i to u ruskoj verziji X Factora 2013. godine, gde je učešće završila kao drugoplasirana u finalu pod mentorstvom legendarne ruske pevačice i evrovizijske učesnice iz 1997. Ale Pugačove. Njeno učešće u tom šouu je ostalo upamćeno po tome što izvedbom pobedničke Molitve nikog nije ostavila ravnodušnim. Da je prijateljska veza između nje i Ale zaista jaka, govori i činjenica da je posle učešća u tom šouu dobila njeno priznanje „Zlatna zvezda”.

U svoju biografiju je upisala i učešće na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Pored toga što peva, ona i piše pesme i ostvarivala je pobede na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Autori pesme Flame is burnig su Leonid Gutkin, Nati Nimrodi i Arje Burštajn. Leonid Gutkin iza sebe ima evrovizijskog iskustva, budući da je napisao ruske pesme iz 2013. i 2015. Zanimljivo je pak da je ruski „Kanal 1”, nacionalna televizija koja je ove godine bila odgovorna za selekciju, predstavnika i pesmu obelodanila 12 sati pre isteka roka za konačnu prijavu.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Budući da je naša redakcija o temi (ne)učešća Rusije u Kijevu izdašno pisala u odvojenim tekstovima, a želeći da ispoštujemo sve učesnike u ovoj rubrici, kao što smo uradili i prošle godine u slučaju Rumunije, srdačno vas molimo da se u vašim komentarima držite isključivo muzike i pesme! Bilo koji komentar koji bude sadržao političku konotaciju i time izazvao provokaciju, biće uklonjen. Tema će biti zatvorena za diskusiju, a uvažiće se samo prosečna ocena redakcije.[/box] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 Vremeplov | 1989 

U istorijskim arhivima 1989. godina ostaće sačuvana kao godina prekretnica na političko-društvenom polju. Osim pada komunizma, rušenja Berlinskog zida, pamtiće se i Devetoaprilska tragedija, takođe poznata i pod nazivima Masakr u Tbilisiju i Tbiliska tragedija, koja se odnosi na događaje od 9. aprila 1989. godine u Tbilisiju, tada u Gruzijskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Sovjetska armija ugušila je antisovjetsku demonstraciju, ubivši 20 i ranivši hiljade ljudi, pa se 9. april obeležava kao Dan nacionalnog jedinstva i državni je praznik.

U maju te godine je Mađarska otvorila granicu prema Austriji, što su bile prve najave pada Gvozdene zavese, a već u septembru je otvorila granicu prema Zapadu i dopustila odlazak oko 7.000 izbeglica iz Istočne Nemačke u Zapadnu Nemačku. I u poljskom parlamentu prihvaćena je vlada jednog od lidera pokreta Solidarnost Tadeuša Mazovjeckog, čime je formalno okončana vladavina komunista u Poljskoj. Predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku osuđen je na smrt i streljan 25. decembra, što je značilo i okončanje surove vladavine komunizma u ovoj državi.

I kineske vlasti su početkom juna 1989. rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini fatvom je naredio smrtnu kaznu za engleskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija zbog dela „Satanski stihovi”, koje je u Iranu ocenjeno kao uvreda islama.

Posle 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade „Vojadžer 2” dospeo je do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tela.

Veliki umovi i umetnici 20. veka napustili su nas 1989. godine: Salvador Dali, Lorens Olivije, Semjuel Beket, Mira Trailović, Oskar Davičo, Danilo Kiš…

Posle koncerta u Derventi 15. marta, raspala se jugoslovenska grupa „Bijelo dugme”.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
Nemam šta puno reći o pesmi. Izvođaču se divim, na svemu. Verujem da je na osnovu njenih vokalnih mogućnosti zaslužila mnogo bolju i zahtevniju pesmu, iole modernu. Ovo se zove zastarela, dosadna, bez emocija, sklepana pesma. Sklepana za pet minuta. Da nije Rusije, da nije izvođača, pesma bi bila ravna kao daska. Ovako privlači pažnju na razne načine. Međutim, moju pažnju nije skrenula. Slušao sam je samo kada sam morao, kao sada.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4- 
Čini mi se da je Julija bila savršen izbor za Rusiju, ali u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Ovo je onaj tip ruskih balada koji volim. Jeste tu kliše tekst, ali muzika nosi neobičnu setu, sličnu onoj iz pesme sestara Tolmačov od pre tri godine. I više mi se sviđa strofa nego refren. Sve u svemu fino, ali po milioniti put viđeno. Da učestvuje na Pesmi Evrovizije, prošla bi u finale i tamo završila negde oko 20. mesta. #more_balada

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Čitava ova politička prepirka između Rusije i Ukrajine je ogavna, a kako se takve stvari mirno rešavaju pokazala je upravo Srbija 2008. godine. Elem, ova ruska pesma je pop baladica koja bi dobro prošla pre, recimo, desetak godina. Nekako je malo izgubljena u vremenu. Vokalno pristojno zvuči, ali mi pomalo smeta Julijin izgovor engleskog. Nema ovde ničega preterano lošeg, slušljivo je, prijatno, ali je to moglo i mnogo bolje. Ako se Julija zaista bude takmičila sledeće godine, nadam se da će dobiti bolju pesmu.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Ne znam kako će drugi reagovati, ali moje mišljenje je da prema osobama sa invaliditetom ili nekim mentalnim oštećenjem uvek treba imati poštovanja jer sve što oni odrade to urade sa savršenstvom i onda na njih niko nema zamerku. Ona kao takva osoba može ravnopravno da se takmiči sa svima, kako bi pokazala svoj talenat pa su se ona i njen tim potrudili oko ove pesme vrlo dobro. Bez obzira na sve – svi učesnici i sve osobe su ravnopravne.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
I pre nego što sam obratila pažnju na čitav taj politički kontekst koji nema šanse da zaobiđe Evroviziju iz godine u godinu, od ove pesme mi je bilo malo mukica. Prepatetično, premekano, pre, ne znam, šta god. Smeta mi njen izgovor i njena boja glasa. A onda se desi i sva ta politička zbrka i utisak se dodatno pokvari… Tužno mi je. Tužno je što se od Evrovizije pravi politički poligon i što je ova devojka na neki način ispala žrtva tih nesrećnih okolnosti.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 1+ 
Rusi su majstori patetike na evrovizijskoj sceni, ali ovog puta su, po mom mišljenju, preterali. Nažalost nećemo Juliju gledati ove godine, i to je za svaku pogrdu. Sramota! Jasno je na koju se kartu ovde igralo, ali pesma je jednostavno neinventivna i staromodna, poput holandske. Nadam se da je svima jasna razlika između saosećajnosti i muzičkog ukusa. Ova pesma prosto ostavlja bljutav ukus u mojim ustima.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Da ovo nije evrovizijska pesma, da je ovo kompozicija bez ikakvog takmičarskog potencijala, jasno je valjda i vrapcima na grani. Jedna Rusija, posle onakvih „konfekcijskih” produkcija i čudesa, na Evrosong pošalje pesmu prigodnu jedino za školsku priredbu. Pa – u najmanju ruku je sumnjivo. Neću ništa novo reći, što već neke moje kolege nisu. Dodao bih i da meni zvuči krajnje nedovršeno. I opet – do zla boga patetično. Žalosno.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prosečna ocena redakcije: 2,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,30 (20 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,00

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.[/box]

httpv://youtu.be/Qu5kSWkZqOI

Oznake

26 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ocena; 2 –
  Nadam se da ce za Juliju sledece godine napisati bolju pesmu.

 • Драго ми је што је и Јулија уврштена у ову рубрику. Песма, ипак, јесте веома млака. Живо ме занима шта би Русија урадила, као земља са вероватно највећим бројем уписаних бодова унапред када пошаље овако нешто слабо.

  Оцена: 3

 • Evo da se i ja napokon uključim u svoju omiljenu rubriku…. 🙂 I kada se spusti zavesa na sav politički cirkus koji je nastao oko učešća Julije Samojlove, i kada se lepo otvore uši. ipak je ovo samo totalna nepolitička pesma, štta je što se ova prelepa balada neće čuti i u Kijevu…. Ocena:5

 • Iako su Rusi poslali prvo sto im je palo pod ruku ipak je lepo. Bajkovite vibracije i Julijino specificno pevanje i nacin na koji je ona to izvela mi se izuzetno dopada, a na kraju prateci vokali daju dozu himnicnosti. Stoga dajem ocenu 4+

 • Lepa pesma, zanimljiva melodija, ali ništa više. Rado je slušam. Ocena: 3

 • Ocena-5
  I dalje nisam prezalio diskvalifikaciju ne samo zato sto je Rusija ili Julijaili sta vec nego zato sto je ovo jedna PRELEPA pesmaa, e ovako se rade emocionalne balade nek nauci vecina ove godine, prelepo i tuzno u isto vreme zasluzila je top 10 ove godine u finalu ali eto ove godine esc me je razocarao zbog mnogoh stvari a ovo je jedna od vecih razocarenja

 • Ne volim pojedine clanove redakcije, cini mi ss da su oni visd politicki okrenuti. Pesma je prelepa kao i Julija. Toliko
  Ocena: 5

 • Meni se bogami jako dopala ovaa pesma.ima mi neku lepotu neku emociju ima taj neki ritam lep al opet sa druge strane vrlo je uocljivo da je pesma na brzinu napravljena,takodje je njen izgovor engleskog dostsa los al mimo toga svega meni je ova pesma jako lepa i jako mi je zao sto je necemo slusati u Kijevu. Ocena Rusija: 4

 • Pesma koja je sklepana na brzinu, uzasno dosadna, zamorna, staromodna i pateticna. Ocena: 1

 • Dobra pjesma, sa dozom melanholije ruske zime, ipak pomalo blijedo. Ocjena: 3

 • Prvi taktovi melodije i onda zatim ta prva strofa me privuku da nastavim da slušam i dalje ( a u svemu je najbitniji dobar uvod ). Međutim, refren u stilu “svetla na kraju tunela” razbije mi prvobitnu misao o pesmi i to još učini pre nego što se formira u meni, kao slušaocu, konkretna emocija. Druga strofa još nekako i primakne pesmu toj elementarnoj, prihvatljivoj liniji, ali je ipak slabija od prve strofe. Nemam ja ništa protiv pesama ili bilo čega drugog što sugeriše neophodnost čoveka da se nečemu nada i da zaista nakon mraka ima svetla, ali ovde je ta poruka preneta na dosta direktan i stoga nekreativan način. Nema, ili skoro da nema simbolizma i impresionizma koji muziku, odnosno pesmu uvek nekako uzdignu ( a da ne pričam o drugim sferama umetnosti ). Melodija jeste opuštajuća, ali to nije na način kao što me na primer zaista opuste melodije kompozicija Belgije, Portugala ili Norveške. Julijin vokal kao takav meni nije baš potpuno prijemčiv, ali to je predominantno zbog te “bubblegum” piskave boje. Što se tiče same Julije, iskreno ne smatram da nju treba odvojeno komentarisati, devojka emituje lepu dozu pozitivne energije, ali s druge strane ne bih baš da otvaram vrata olakšavajućim okolnostima, a to znači da ja ovu pesmu ne mogu ceniti, svakako ne manje, ali ni više na osnovu stanja u kojem se ona nalazi. Meni lično je pesma kao pesma bitna i glas onoga ko nam je prenosi, bar sada kada u igri još uvek nisu na snazi scenski nastupi i propratni elementi ( mada to opet nema težinu kao sama pesma ).
  U krajnjoj liniji, flame zaista opisuje ono što u meni probudi ova pesma. Dakle, plamen koji i ne dobije šansu da se razbukti i pretvori u vatru.
  Ocena – 2

 • Zao mi je sto ovu pesmu necemo cuti u Kijevu zato sto je pesma najmanje kriva za bilo kakve politicke situacije i zao mi je same Julije zbog svega sto je dozivela ali ruska televizija je ipak na kraju fer ispala i mi Juliju dogodine slusamo i gledamo sa nadam se jednako ovako dobrom pesmom! Sto se same pesme tice prelepa je i preemotivna, posebno mi se dopadaju zvuci gitare izmedju refrena i Julijina specificna, nezna, pomalo “suskava” boja glasa mislim da bi dobro prosla u samom takmicenju ali sada je to samo nagadjanje… P. S. Redakcijo jako lep gest od vas sto ste i ovu pesmu uvrstili u ovu rubliku! Svaka cast! 🙂

  Moja ocena za Rusiju: 5

 • Rusija – 1
  Leonid Gutkin majstor patetike i blutavih limunada ovog puta je nadmašio sebe. Jeftino, bez emocija, dosadno i staromodno. Pesma nedostojna Evrovizijskog takmičenja, nedostojna zemlje iz koje dolazi kao i pevačicinog truda i zalaganja.

 • Ja mogu da kažem samo da se Juliji divim u svakom mogućem smislu i da je njena hrabrost i borbenost izvan svega,a još uz to i predivno peva.Što se pesme tiče mogla je biti bolja,ali predpostavljam da Rusi uopšte nisu hteli ni da se trude tako da mi je sasvim svejedno.
  Ocena:3(samo zbog Julije)

 • Očekivao sam mnogo više od Rusije, pogotovo kad je pesmu pisao Leonid Gutkin… i kad je trebala da se takmiči u Ukrajini. Ocena: 2

 • Mene ovakve pesme iz Rusije uopšte više ne iznenađuju, možda malkice čude, još uvek, ali ovo je samo nastavak višegodišnjeg kontinuiteta…više ne mogu ni da se setim kada su bili svoji i autentični…hm, možda jedino once godine kada su debitovali…A zamislimo to čudo da opet malo čujemo ruski jezik. Ne znam, sve se nadam da će tamo neko, onako demokratski, već jednom da naredi čelnicima evrovizijskog projekta da se okanu patetike i jeftinoće. Ovo je stvarno, stvarno mizerno. Ocena: 1

 • Hm šta da kažem. Pripremio sam ceo elaborat o ovome ali pošto ima politički aspekt ispoštovaću redakciju i komentarisaću isključivo pesmu.
  Neću ništa komentarisati o Juliji samo ću izraziti veliko poštovanje jer ga zaslužuje!
  Pesma kao pesma je totalni prosek. Ni loše, ni odlično. Svidja mi se instrumental mada moglo je to mnogo bolje. Imam osećaj da je pesma napravljena na brzinu. Nešto ne štima ovde. Ipak je to Rusija. Setimo se prošle godine mogli su malo da se potrude i oko ove pesme.
  Ocena – 3

 • Plima emocija me zaspe kada čujem ovu pesmu i vidim nju na sceni. Prelep tekst. Lepa poruka. Bravo. Ocena 5 uz protekciju doduše ali zaslužila je!

 • Svidela mi se pesma ali steta sto je diskvalifikovana. Svideo mi se glas, text i melodija a isto tako volim pesme sa ovakvim ritmom. Iskreno mi je zao zbog diskvalifikacije. Ne znam da li je posteno oceniti ovo a takodje ne znam da li je posteno uopste komentarisati. Ocena: 4

 • Teško je ovo oceniti,baš teško! Možda najteže do sada! Sagledati sve aspekte pesme, izvodjača, okolnosti, i povrh svega je ovo diskvalifikovani izvodjač i država za ovu godinu, znači i bivši takmac za trofej! Ja ću se držati iste logike kao i prošle godine u slučaju Rumunije! Tada sam zlosrećnom Ovidiju podigao ocenu za jednu od realne, kad već ne može da učestvuje na Evroviziji.
  Ruska pesma je zaista pomalo i staromodna i troma, i sva je u nekim opštim mestima,i sve je to dosta naporno za slušanje. Zato će moja ocena biti – utešna trojka (3).
  p.s. pa da s još mnogo boljom pesmom vidimo do godine Juliju na takmičenju 🙂

 • Bila je to ljubav na prvo slušanje. Topla i prijatna pjesma koja ima glavu i rep i koja je bila pravi predah za moje uši, u potpunosti lišena sterilnih elektronskih zvukova koji sve više vladaju svjetskom glazbenom produkcijom (pa tako i onom eurovizijskom), nostalgično me je vratila u ona neka stara, dobra vremena, recimo u vrijeme Karin Carpenter. Istina da je pjesma staromodna i pomalo sladunjava, ali da je drugačija ne bi bilo dobro, jer upravo takva kakva jest savršeno pristaje Julijinom glasu i liku. Ipak morat ću kako znam i umijem preboljeti činjenicu da je nećemo imati prilike čuti u Kijevu. Ocjena – 5.

 • Slazem se sa Djordjem,ovakve osobe zasluzuju postovanje,jer je u zivotu najvaznije boriti se i nikada ne treba odustati ni od zivota a ni od onoga sto volis sta god da se dogodi i kakav god hendikep da imas,a ova mlada dama je pravi primer za to i zao mi je sto nece imati priliku da predstavlja svoju zemlju na pesmi evrovizije,jer to svakako zasluzuje.
  Necu dati ocenu Rusiji jer iskreno ne mogu biti objektivan kada je ova devojka u pitanju.
  Nadam se da cete moj komentar uvaziti,kao i sve ostale.

 • Sve je jasno, sve se vidi ;). Znali su oni … okej, neću ;).

  Julija u meni budi pomešana osećanja. Prelepa je, neodoljiva, simpatična … a ima taj teret da nosi.

  Pesma je sladunjava, na ivici kiča. Ali ipak nije loša, ima ono “nešto” … znamo, da rusi imaju bolju, u šteku, za sledeću godinu ;).

  Moja ocena – 4.

 • Ja cu ovaj put dati opisnu ocenu. Pesma ko pesma nije losa, ali sve je ovo vise deja vu. Lepo bi bilo da ruska televizija ispuni obecanje sledece godine i da posalju Juliju na takmicenje, nadam se sa mnogo boljom pesmom.