Evrovizija

San Marino: Nema mesta za mikro-države na Evrosongu

[dropcap]„N[/dropcap]ema mesta mikro-državama na Pesmi Evrovizije”, izjavio je generalni direktor sanmarinežanske nacionalne televizije SMRTV Karlo Romeo, nakon što njihov ovogodišnji predstavnik nije prošao u evrovizijsko finale.

Karlo Romeo je rekao da je njegova delegacija ponosna na Valentinu Monetu i Džimija Vilsona, duo koji ih je predstavio u drugom polufinalu s pesmom Spirit of the night, ali koji nije uspeo da se izbori za završnicu 62. Evrosonga.

„Mislimo da smo ’mali’ za ovaj događaj. Nisam siguran da ćemo naredne godine razmatrati učešće na Evroviziji”, kazao je generalni direktor SMRTV.

Iako je preuranjeno bilo kakve odluke donositi, čini se da je najava San Marina o povlačenju došla nakon niza pokušaja i neuspešnih pregovora s predstavnicima EBU o modifikovanju glasanja publike, budući da male zemlje ne mogu da dosegnu zacrtanu kvotu minimalnog broja pristiglih sms glasova zbog kojeg bi glas publike bio uvažen, odn. validan.

S druge strane, San Marino ni finansijski ne može da podnese troškove angažovanja željenih izvođača i autora, te su bili prinuđeni da ranijih godina sklapaju kompromise. Osim toga, zbog teritorijalne ograničenosi morali su da posegnu za inostranim umetnicima koji žive i/ili rane u drugim zemljama.

San Marino je debitovao na Pesmi Evrovizije 2008. u Beogradu i do sada je učestvovao osam puta, a samo jednom, 2014. godine, ubeležio plasman u finale.

Oznake