Eurovision Choir of the Year

Slovenija pobednik evrovizijskog „Hora godine”

Slovenački hor „Carmen manet” pobedio je na prvom evrovizijskom takmičenju horova koji se 22. jula održao u Rigi, prestonici Letonije.

Na 2. mestu našao se hor „Merched Sir Gâr” iz Velsa, a na trećem „Spīgo” iz Letonije.

„Carmen manet” je, prema mišljenju tročlanog stručnog žirija, bio najbolji u konkurenciji još šest horova iz Austrije, Belgije, Danske, Estonije, Nemačke, Letonije, Mađarske i Velsa. Svaki hor se predstavio šestominutnim izvođenjem kompozicija različitih žanrova, a akcenat je, pored ostalih muzičkih aspekata, stavljen na spoj tradicije i kulture zemlje ili regiona koji se predstavlja.

Evropska radiodifuzna unija pokrenula je takmičenje po uzoru na najveće svetsko takmičenje horova – World Choir Games – s namerom da se održava svake druge godine.

U tročlanom žiriju bili su nagrađivani kompozitor Džon Ruter, dirigent Nikolas Fink i svetski poznata operska pevačica, mecosopran Elina Garanča. Voditelji dvočasovnog takmičenja u Areni Riga bili su Erik Vitaker, kompozitor i dirigent, dobitnik nagrade „Gremi”, i Eva Johansone, TV voditeljka.

Slovenija

httpv://youtu.be/yAQJrtpK-0s

Hor godine

httpv://youtu.be/Ttk47ikd8ug

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Dosadna mužnja evrovizijske krave. Kao kod svega, što je uspešno, mora još i nekoliko manje uspešnih spin offa, da se izmisli. Ne pratim, kao ni JESC. Nekoliko sekundi priloženih videa mi je bilo dovoljno, da znam, da i dalje neću pratiti.

    Ako se jednog dana izmisli Evrovizija za kućne ljubimce, ću prijaviti mog psa Luckyja. Pobeđujemo!

  • Gledao sam ceo program i moram da priznam da je takmičenje sjajno osmišljeno i da su svi horovi bili sjajni,za razliku od evrovizije imali smo prilike da vidimo nešto drugačije.Nadam se da će se ubuduće više zemalja prijavljivati,a Sloveniji svaka čast na velikom uspehu i drago mi je da su napokon ostali zapaženi.