Balkan, Balkan! Gde su, šta rade? Zanimljivosti

Nevena Božović na OGAE Song Contestu. Zdravko Čolić snima pesmu s trubačima

Novi „evrovizijski potpuri” posvetili smo zanimljivim informacija o evrovizijskim ličnostima koje su na neki način obeležile protekli letnji period. Poseban akcenat stavili smo na domaće izvođače, a u fokusu su Nevena Božović i Zdravko Čolić.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Zdravko Čolić snima pesmu s trubačima

Hteli to mi ili ne, Zdravko Čolić uvek završi u „potpuriju”. A razloga uvek ima. Ovog leta je Čola u Srbiji održao koncerte u selu Končarevo kod Jagodine i na Drinskoj regati u Bajinoj Bašti, a 6. avgusta je održao tradicionalni koncert u Budvi pred prepunom diskotekom „Top Hill”.

Posle koncerta je dao intervju za „Antena M” u kojem je, između ostalog, pričao o novom albumu i saradnicima.

Posle uspešnog singla Mala, autora Momčila Bajagića Bajage, Čola će do oktobra ili novembra objaviti još dva singla pred izlazak albuma, a jedan od njih će biti pesma koju je snimio s popularnim trubačima Dejana Petrovića, za koju je muziku i tekst pisao Zlatan Fazlić Fazla. Kao što je u tom istom intervjuu izjavio, pesma će biti u pop fazonu, a njegova saradnja sa „Dejan Petrović Big Bendom” ne bi trebalo da čudi obožavaoce, jer taj orkestar nije klasičan blehorkestar, već izvodi i klasične kompozicije, filmsku muziku, rok numere. I podjednako uspešno nastupaju na Egzitu i u Guči, te se ne sumnja u dobru prolaznost ove kombinacije kod publike.

[ads1]

Dodao je i da se na ovaj korak odlučio jer obaveza mu je da ne snima samo tradicionalne šlagere poput Zagrli me, već mora da podilazi i ukusu mlađe publike, zbog čega snima i modernije pesme.

Što se tiče saradnika koji su učestvovali u radu na albumu, izjavio je da je nastavio saradnju sa Antonijom Šolom i bh. evrovizijskom predstavnicom iz 2012. Majom Sar koje su za njegov prošli album pisale hitove Što ti dadoh i Zar se nismo shvatili.

Time se dolazi do zaključka da će ostati veran tradiciji objavljivanja albuma pred novogodišnje praznike, kao što je ostao veran tradiciji objavljivanja albuma na svake tri do četiri godine, svojevremeno započetoj sa albumima „Kad bi moja bila” i „Okano”.

httpv://youtu.be/GdvHbLrd30M

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nevena Božović predstavnica Srbije na OGAE Song Contestu

[ads2]OGAE Song Contest je godišnje takmičenje za sve OGAE klubove u kom se predstavljaju pesme koje ni na koji način nisu u vezi s Pesmom Evrovizije. To znači da nisu učestvovale na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, niti na samoj Pesmi Evrovizije. Članovi svakog OGAE kluba internim nominacijama i glasanjem biraju pesmu koja će njihovu zemlju predstavljati na ovom takmičenju, koje je najbolji način upoznavanja aktuelne evropske muzičke produkcije, ali i dobar pokazatelj evropskih muzičkih trendova.

Pravilo je da pesma mora biti objavljena u tekućoj ili prethodnoj kalendarskoj godini, da mora biti otpevana na jeziku zemlje iz koje dolazi, kao i da je kraća od pet minuta. Održava se redovno od 1986. godine.

I ove godine će Srbija imati svog predstavnika. Ovogodišnji izbor za našeg predstavnika se sastojao iz dva polufinala sa po devet pesama. Najbolje tri iz oba polufinala su se našle u finalu, gde je odlučeno da naš predstavnik bude pesma Jasno mi je koju izvodi nekadašnja evrovizijska učesnica Nevena Božović. Da je ova pesma, koju smo predstavili u rubrici „Vaučeri za leto” bila dobro prihvaćena kod publike, govori i činjenica da je na Jutjubu nedavno dogurala do prvog miliona, te da je rado puštana i na radio-stanicama s domaćom pop-rok muzikom. Radio-stanice koje puštaju aktuelne svetske muzičke hitove, normalno, forsiraju englesku verziju Dangerous drug (srp. Opasna droga).

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Nevena Božović je u julu imala uspešan nastup na 26. izdanju festivala „Slavjanski baza” u Vitepsku (Belorusija), gde je u završnici osvojila 2. mesto. U polufinalnoj večeri 14. jula, Nevena se predstavila publlici pesmom Jelene Tomašević Jutro, dok je u finalu 15. i 16. jula pevala pesme Kristine Agilere Hurt i Jelene Tomašević Melanholija.

Mnogi nekadašnji evrovizijski učesnici su svoju karijeru izgradili upravo na „Slavjanskom bazaru”, a među njima se nalaze i nekadašnji učesnici i pobednici: Ruslana, Pjotr Elfimov, Polina Smolova, Doni Montel, Aljona Lanska, te Željko Joksimović i pokojni Toše Proeski. Vredi spomenuti i da je od nekadašnjih evrovizijskih učesnika svoje prve međunarodne korake napravilia upravo na „Slavjanskom bazaru” Jelena Tomašević koja se takmičila 2003. godine.[/box]

Domaćin ovogodišnjeg OGAE Song Contest je OGAE Španija koja je pravo organizacije stekla zahvaljujući prošlogodišnjoj pobedi njihovog predstavnika Alvara Solera.

httpv://youtu.be/iWp8o9GKQVg

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Amar pelos Dois naslovna tema brazilske serije

Jedan od svetskih lidera u produkciji TV sapunica, brazilska producentska kuća „Globo”, čije su serije nekada bile nezaobilazan deo programa Radio-televizije Srbije, televizije BK i još nekih domaćih kanala, za novu programsku šemu pripremila je telenovelu „Tempo de amar” čiji je deo radnje smešten u Portugaliji i odigrava se u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka.

[ads1]

Premijera serije će se dogoditi 20. septembra, a producenti su bili oduševljeni ovogodišnjom pobedničkom pesmom Evrosonga Amar pelos dois Salvadora Sobrala, pa su odlučili da upravo ta numera bude naslovna tema serije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Mons Selmerlev na velikoj turneji

Švedski evrovizijski pobednik Mons Selmerlev leto provodi i radno i „paradno”. Najsvežije infomacija jeste da je krajem jula i početkom avgusta letovao na Korčuli u Hrvatskoj, gde je zaprosio svoju devojku Kjaru Janson. Sudeći po aktivnostima na Instagramu i Fejsbuku jasno je da švedski pevač ne krije svoj privatni život, a informaciju o veridbi je potvrdio i njegov PR tim.

About last night… ❤️❤️❤️

A post shared by Måns Zelmerlöw (@manszelmerlow) on

Ipak, ono što je važno u sferi Monsovog muzičkog delovanja jeste njegova koncertna turneja „Chameleon”, nazvanoj po njegovom poslednjem albumu. Otpočeta je 8. juna koncertom u Stokholmu, a biće završena 16. decembra tekuće godine koncertom u Lidćepingu.

Uglavnom se ova turneja odvija po svim poznatim gradovima Švedske, a postoje i tri izuzetka: prvi je Pariz u kojem je koncert održao 14. juna, a pre odlaska na letovanje, obožavaocima je priredio ugođaj u Jurmali u Letoniji i Turku u Finskoj, gde je koncerte održao 23. i 28. jula.

U avgustu i oktobru pravi pauze; 2. septembra će održati koncert u Retviku, a 30. novembra u Vesterosu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Otkrivena statua Terija Vogana

Prošle godine je preminuo Teri Vogan, legendarni TV i radijski voditelj koji je dugih niz godina, počevši od 1971. pa sve do 2008. godine komentarisao takmičenja za Pesmu Evrovizije za radijske i TV kanale BBC. Njegov sarkastičan način komentarisanja je imao odjeka ne samo u matičnoj zemlji nego i u celoj Evropi i zbog toga je ostao upamćen kao jedan od najpoznatijih evrovizijskih komentatora.

[ads1]

Kao jedna od najuglednijih javnih ličnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u Irskoj, dobio je svoju statuu u njegovom rodnom mestu – u Limeriku (Irska). Nju je pred okupljenim građanima i medijima otkrio gradonačelnik tog mesta Kiran Ohanlon, a izradio ju je Rori Breslin.

Photo: Alan Place (BBC)
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Vladimir Graić novi direktor PGP-a

Uz Željka Joksimovića, Vladimir Graić, popularno zvan Graja, najangažovaniji je srpski evrovizijski kompozitor, gledajući period od 2004. pa naovamo. Početkom leta je postavljen za novog direktora najstarije diskografske kuće u Srbiji PGP-RTS. Čelni ljudi Radio-televizije Srbije su mu ukazali poverenje jer smatraju da je on pravi čovek koji može da PGP transformiše u modernu diskografsku kuću po ugledu na uspešne svetske kompanije.

Graja je, pričajući o planu i programu rada PGP-a za naredni period, izjavio da mu je cilj da PGP ponovo preuzme lidersku poziciju u Srbiji i regionu, i da se na muzičkoj sceni dogode korenite promene praćenja progresivnih muzičkih pravaca čiji će predvodnik biti PGP.

Zato je i napomenuo da će akcenat rada u narednom periodu biti na promovisanju stvaralaštva mladih i talentovanih kompozitora i tekstopisaca, a nastojaće da pronađe i način da zadrži sve dugogodišnje ekskluzivce ove kuće, kao i da motiviše ugledne muzičke stvaraoce iz zemlje i regiona da im se pridruže.

Pored toga, nastaviće se i rad na digitalizaciji bogate fonoteke i videoteke te kući.