Zanimljivosti

Brojni učesnici Evrosonga u konkurenciji za evropske MTV muzičke nagrade

[dropcap]N[/dropcap]i ova godina ne može proći bez onoga na šta ste navikli kada je u pitanju rad našeg sajta – radi se o dodeli MTV evropskih muzičkih nagrada. Kao i svaka prethodna dodela, ni ova neće proći bez bivših evrovizijskih učesnika koji su, normalno, u trci za najbolje lokalne izvođače.

Zapad na ovim dodelama ima tri predstavnika. U pitanju su tri stilski različita muška izvođača koja su na svojim evrovizijskim pojavljivanjima ostvarili TOP 10 plasmane – Loik Note iz Belgije (2015), branilac titule za najboljeg lokalnog izvođača Amir iz Francuske (2016) i Frančesko Gabani iz Italije (2017).

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Loik Note [/tab_title] [tab_title] Amir [/tab_title] [tab_title] Frančesko Gabani [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/G48p8eNhnd8 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/-aLPsiyavcU [/tab] [tab] httpv://youtu.be/KieE_MLv-ZY [/tab] [/tabs] [ads1]

Od izvođača iz ovogodišnje postavke učesnika će Frančesku društvo praviti jedino još Papai Joci. Pri spomenu na Jocija vredi napomenuti da će mu društvo u trci za najboljeg mađarskog izvođača praviti i Fredi (2016) i naše gore list Magdi Ruža (2007). Pored Magde se među nominovanima iz generacije 2007. nalazi i Elena Temnikova koja je Rusiju tada predstavljala kao članica ženskog trija „Serebro”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Papai Joci [/tab_title] [tab_title] Fredi [/tab_title] [tab_title] Magdi Ruža [/tab_title] [tab_title] Elena Temnikova [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/hqM0AkP7zcI [/tab] [tab] httpv://youtu.be/bT2DcpqvorI [/tab] [tab] httpv://youtu.be/2WsuY94n06w [/tab] [tab] httpv://youtu.be/MVPez6Zvr8g [/tab] [/tabs]

Naredna na listi van eks-jugoslovenske kategorije je Džesika Mauboj. Ona je u Kopenhagenu 2014. godine nastupila kao specijalni gost u revijalnom delu takmičenja, a sada se bori za najboljeg australijskog izvođača.

httpv://youtu.be/tUsJi8nKsj0

[ads1]

Best Adria Act

Lista nominovanih za najbolje lokalne izvođače sačuvana je za kraj. U pitanju je nama najzanimljivija regionalna kategorija „Best Adria Act”. Za tu kategoriju su nominovana po dva izvođača iz Srbije i Hrvatske i jedan iz Slovenije, a među njima se nalaze i dve bivše evrovizijske učesnice – u pitanju su Nina Kraljić kao prva predstavnica Hrvatske u ovoj kategoriji (2016.) i Sara Jo, koja je Srbiju zastupala 2013. godine kao deo grupe „Moje 3”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Nina Kraljić [/tab_title] [tab_title] Moje 3 [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/8QUM-_EbE2o [/tab] [tab] httpv://youtu.be/DbAAFijZIxE [/tab] [/tabs]

Drugi nominovan iz Hrvatske je Marin Jurić – Čivro, Ninin konkurent iz šoua „The Voice – Najljepši glas Hrvatske”, dok je rok grupa „Ničim izazvan” drugi nominovan izvođač iz Srbije. Jedini nominovan slovenački izvođač sa ove liste je kvartet „Koala Voice”.

Glasanje za „MTV Best Adria Act” počelo je 4. oktobra na adresi MTV EMA i trajaće do 11. novembra u ponoć, kada će biti poznat pobednik u ovoj kategoriji.

Podsećanja radi, Srbija ima sledeće dobitnike u kategoriji „Best Adria Act”: Aleksandra Kovač (2006), učesnik nacionalnog izbora 2011, zatim grupa „Van Gogh” (2007, 2014), di-džej poznat pod imenom „Gramophonedzie” (2010) i rege-pop-rok sastav S.A.R.S. (2016). Od ostalih eks-ju izvođača, nagrade su dobili i Laka iz Bosne i Hercegovine (2008), crnogorski rep dvojac „Who See” (2012) i Makedonac Danijel Kajmakoski (2015) – učesnici Pesme Evrovizije i predstavnici svojih država.

[ads1]

Što se nominacija za glavne nagrade tiče, najviše prednjači Tejlor Svift (šest nominacija), uključujući i one za najbolji spot za pesmu Look what you made me do i za najboljeg izvođača. Prate je kanadska tinejdž-zvezda Šon Mendez sa pet nominacija i Ed Širan i Kendrik Lamar sa po četiri nominacije.

Najveći hit ovog leta Despacito koji izvode Luis Fonsi i Dedi Jenki se, očekivano, nalazi među nominovanima u kategoriji za najbolju pesmu, među kojima su i numere Shape of you i There’s nothing holdin’ me back u izvođenju spomenutih Eda Širana i Šona Mendeza i Rockabyegrupe „Clean Bandit”.

Dodela će biti održana 12. novembra u areni „The SSE” u Londonu, a voditeljka šoua će biti Rita Ora, popularna britanska pevačica koja je rodom sa Kosova.