Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Biseri s Kavkaza

Na redu je i druga epizoda naše rubrike „Evrovizijski potencijali”. U drugom delu ove evrovizijske „sage” pozabavićemo se još egzotičnijim i daljim regionom – Zakavkazje. Iako ovaj svetski region nije deo Evrope u potpunosti, znamo da imaju puno pravo da učestvuju na najvećem muzičkom takmičenju kao stalne članice Evropske radiodifuzne unije (EBU). Da se ne lažemo, o muzičarima ovog dela sveta malo ko zna. Najverovatnije prvo pomislite na Šer, Sirušo ili Araša, ali niste ni svesni koliko muzičkih bisera ovaj deo sveta poseduje. E pa, mi smo tu da vam barem malo proširimo vidike.

Nenormalno mnogo azerbejdžanskih, gruzijskih i jermenskih izvođača je skoncentrisano u Rusiji, gde snimaju i izvode pesme na ruskom jeziku, mada ima nekoliko zaista ultra popularnih pevača koji su do kraja ostali privrženi svojoj zemlji i svojim korenima, te stvaraju muziku u svojoj domovini. Lako je otići u najveću državu sveta, koja ti je pritom komšijska, i tamo graditi karijeru. Hajd’ ostani u svojoj i na domaćem tlu se afirmiši. Mislim da je glavni „problem” pevača iz ovih zemalja upravo to što ih napuštaju i odlaze u neke perspektivnije krajeve sveta, gde im je uspeh skoro pa zagarantovan. Mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati isključivo na ljude iz Azerbejdžana, Gruzije i Jermenije, a ne na pevače „za izvoz”.

Azerbejdžan | Ajgin Kazimova

Ova dama se smatra kraljicom moderne muzike u Azerbejdžanu. Zalaže se za ljudska prava i pobornica je feminizma i liberalizma. Osim u matičnoj državi, veoma je popularna i u Rusiji i Turskoj. Poigrava se žanrovima kao što su elektronska muzika, mugam, R&B, soul, bluz i folk, a na sceni je, verovali ili ne, još od 1988. godine.

O kome se zapravo radi?

O neverovatno multitalentovanoj umetnici. I pevačica, i voditeljka, i glumica. Ajgin Kazimova je rođena 1971. godine u Bakuu, a sklonosti prema muzici je imala još od malih nogu. Već sa oko 17 godina Ajgin započinje svoju pevačku karijeru pobedom na muzičkom festivalu u Bakuu 1988. godine. Za njim se ređa još nekoliko muzičkih uspeha, koje Ajgin konačno kruniše debitantskim albumom 1997. godine. Do danas je izdala čak šest albuma, a pre nekoliko godina je dobila titulu „Počasne umetnice Azerbejdžana”.

Njen najpoznatiji hit definitivno jeste duet sa popularnim američkim reperom Snup Dogom – Coffee from Colombia (Kafa iz Kolumbije). Pesma je pravi radijski letnji hitić, koji se 2013. vrteo na top-listi MTV-ja i koji se najverovatnije i danas vrti na azerbejdžanskim i turskim radio-stanicama.

Da bismo bolje razumeli koliko je ona značajna za azerbejdžansku pop scenu, možemo je uporediti sa našim pop-divama poput Aleksandre Radović, Emine Jahović i Nataše Bekvalac. Dakle, vrlo je bitna za razvoj azerskog popa. Pretpostavljate, to nije baš onaj pop na kakav smo navikli, već miks modernih pop elemenata i folk instrumenata, uglavnom istočnjačkog porekla. Fantastičan je „mugam” vokalista, a zna da napravi nezaboravan šou i bude upečatljiva. Jedna je od prvih koja je spojila tradicionalno i moderno u azerskoj muzici – „mugam” pevanje i pop. Bilo je malo teže izdvojiti samo tri pesme iz njenog ogromnog muzičkog opusa.

Evrovizijski „staž”

Jedan je od retkih pevača koji ama uopšte nemaju evrovizijski „staž”. Iako evrovizijski fanovi čeznu da je vide na evropskoj sceni, Ajgin nikada nije iskazivala neku posebnu želju da ode na Evroviziju. Međutim, jednom prilikom je samo izjavila da bi volela da priprema izvođače za Pesmu Evrovizije.

Zanimljivo je učešće njene ćerke Ilgare Kazimove na azerbejdžanskom nacionalnom finalu 2011. godine. Mlada Ilgara je bila među 20 takmičara u trci za predstavnika Azerbejdžana u nemačkom Diseldorfu, ali nije uspela da se plasira čak ni u polufinale nacionalnog izbora.

httpv://youtu.be/dseGdBmMGXE
httpv://youtu.be/fzJ8ajro2zA
httpv://youtu.be/zK25GTUVb5M

Šta da Ajgin ode na Evroviziju?

Pa, onda bi se Azeri sigurno okanili Šveđana, bar na godinu dana. Gospođa Kazimova bi donela duh istoka na Evroviziju, što je uvek dobrodošlo u moru izlizanih švedskih šlagera (čast izuzecima!). Ajgin ima neverovatno unikatan glas – nalik prošlogodišnjoj pobednici Džamali. Peskovit vokal pun melizama, ako bismo se „frljali” muzičkom terminologijom. Ona ima ono što retko ko donese na Evroviziju – umeće „mugam” pevanja, što malo ko zna dobro da izvede i što je urnebesno teško za izvođenje. Nije da nam ljudi poput Sabine Babajeve, Araša i Ajsel nisu ranije pokazali lepote azerskog folka, ali Ajgin Kazimova bi to još doslednije pokazala. Ajgin, dobar kompozitor i još bolji miks svetskog popa i azerbejdžanskog folka. To nam treba!

Gruzija | Maliibu

Pripada mlađoj generaciji gruzijskih pevača, koje je iznedrio jedno od najpopularnijih talent-takmičenja – X Factor. Nema veliko pevačko iskustvo, ali teži ka jedinstvenosti i originalnosti u muzici i stilu. Ove godine je osvojila 3. mesto na gruzijskom nacionalnom izboru, a po muzičkom pravcu kojim se bavi možemo je uporediti sa američkom pevačicom Pink.

Ko je ona?

Reč je o Malibu Tuguši, mladoj pevačici iz Gruzije, koja pripada onima koji jedva čekaju da se domognu Pesme Evrovizije, s obzirom da je pesmu We live once (Živimo jednom) pisala specijalno za ovo takmičenje. Ne znamo mnogo o njoj, sem da je bivša učesnica gruzijskog X Factora, gde je jedan od članova žirija bila Nina Sublati, gruzijska predstavnica 2015. godine. Oduvala je na audiciji pevavši pesmu Back to black pokojne džez zvezde Ejmi Vajnhaus. To vam već dosta govori o muzici na koju je Maliibu skoncentrisana. Do danas je objavila tek nekoliko singlova, od kojih se može reći da su samo dva postala relativno popularna.

Evrovizijski „staž”

Kao što smo ranije napomenuli, Maliibu se prvi put oprobala ove godine na nacionalnom izboru Gruzije. Pokupila je simpatije i stručnog žirija i gruzijske publike, te je tako osvojila visoko 3. mesto sa melanholičnom pop baladom We live once. Pesma je prilično isklišeirana i mnogi kažu da zvuči kao demo verzija zbog lošeg kvaliteta snimka, ali ono što se ne može poreći je emocija. Mračna i veoma moćna. Maliibu poseduje unikatan vokal, stvoren za pop-rok balade ovog tipa.

Example content 1
Example content 2
Example content 3

Šta bi ona uradila na Evroviziji?

Mislim da bi, kao i Nina Sublati, donela „mračni pop” na Evroviziju, ako tako možemo nazvati tu vrstu muzike. Nina je, svojevremeno, ostvarila odličan rezultat za svoju domovinu, pa tako mislim da bi i Maliibu prošla. Jedino što je problem jeste nedovoljna medijska pažnja koju dobija ova mlada Gruzijka. Nešto u fazonu pesme We live once bi bilo savršeno za Evrosong, jer uz taj njen razorni vokal ide i pop, i rok, a i džez. Ukoliko pronađe mahera za poigravanje sa žanrovima, a da to ne bude Šveđanin, predviđam svetlu budućnost za Maliibu.

Jermenija | Lilit Hovhanisjan

A sada je red na, slobodno možemo reći, jermensku Bijonse. Ova dama je mlada pop diva i velika umetnica. Njene pesme godinama žare i pale jermenskim radio-stanicama, a iz godine u godinu postaje sve veći favorit za predstavnika Jermenije na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi.

Ko je to?

Lilit Hovhanisjan, mlada dama iz Jerevana. Od malena je htela da bude modni dizajner, ali se to na jedno vreme izjalovilo, pošto je krenula u muzičke vode. Završila je solo pevanje na Jermenskom univerzitetu, a potom je diplomirala i džez pevanje na Jerevanskom državnom muzičkom konzervatorijumu.

Javnosti je postala poznata 2006. godine putem jermenske verzije Idola, gde je zauzela visoko 4. mesto. Od 2011. godine, njena slava ne jenjava. Pre tri godine pokrenut je „online” marketing, gde se prodaje odeća i nakit koje je dizajnirala lično Lilit. U braku je sa jermenskim muzičarom Vahramom Petrosjanom, tako da je to dodatni plus kada je reč o savršenoj pesmi za Evroviziju.

Evrovizijski „staž”

Lilit, kao i Ajgin, uopšte nema nikakav evrovizijski „staž”, niti povezanost sa Pesmom Evrovizije. Možemo istaći da je fanovi žarko žele videti na ovom takmičenju, ali to ne možemo računati kao konkretnu povezanost sa Evrovizijom.

httpv://youtu.be/hBhEPDbaRgY
httpv://youtu.be/YRa_elGcEVo
httpv://youtu.be/k-0hLazdTNk

Kako bi Lilit prošla na Evroviziji?

Definitivno zapaženo i definitivno nagrađeno. Ima i stas i glas, a pritom je jedna od najpopularnijih muzičara u rodnoj zemlji. Slično Iveti Mukučjan, bila bi to neobična pesma umerenog tempa, zanimljive koreografije i velikog raspona glasa. Snažna žena (ovog puta Lilit) bi bila u centru radnje i svaki detalj nastupa bi bio pažljivo ispraćen, jer iz Lilitinih ranijih spotova vidim da je veliki profesionalac što se toga tiče. I mi potvrđujemo – Lilit na Evroviziju i za Jermence nema zime!

A koga nam vi preporučujete?