Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Vrelina sa Mediterana

Punom parom nastavljamo dalje sa našom rubrikom „Evrovizijski potencijali”. U trećoj epizodi vam predstavljamo naše kandidate iz južnih predela Evrope. Poredeći ovaj deo sveta sa prethodna dva, ovaj ima neuporedivo više zanimljivijih izvođača u ponudi, ali to ne znači nužno da su oni kvalitetniji od prethodnih. Mediteran je na Evroviziji prilično popularan. Bar jedna država se od ovih ponuđenih pet mora naći među prvih desetoro na tabeli.

Najpopularnija država bi bila Italija, koja, tradicionalno, šalje najuspešnije kandidate sa svog Sanrema. Potom, sledi sve popularniji Izrael, pa onda i države poput Španije, Malte i Portugalije. Među ovim mediteranskim zemljama, najnesrećnija je Španija – uvek pošalje favorita fanova, a u velikom finalu „ispuši”. Izrael iz godine u godinu osvaja sve bolje rezultate i iznenađuje odličnim izvođačima, dok se Malta i Portugalija drže svojih tradicionalnih nacionalnih izbora, koji nekada iznedre pokoju evrovizijsku zvezdu.

Italija | Analiza

Ova devojka spada u grupu veoma popularnih mladih pop zvezda u Italiji. Svaka pesma joj vrlo brzo postane radijski hit, a na Jutjubu broji milione i milione pregleda. Njen muzički fazon bi bio opisan kao neka mešavina soula i elektro-popa. Fanovi prosto ne mogu da dočekaju da je vide kako brani boje Italijana, strastvenih evropskih južnjaka.

Ma o kome ti to?

Govorim o Analizi Skarone, italijanskoj pevačici i kompozitoru. U rodnoj zemlji je postala popularna nakon učešća u italijanskom talent programu Amici di Maria De Filippi (srp. Prijatelji Marije de Filipi), gde je završila na odličnom 2. mestu. Sa svoje 32 godine ima snimljena četiri studijska albuma, 16 singlova, tri „Platinasta diska” i pet „Zlatnih diskova”.

Njen prvi singl je izdat nakon učešća u talent programu na kom je osvojila 2. mesto i nosi naziv Diamante lei e luce lui. Odmah je zapalio radio-stanice širom Italije i zauzeo deveto mesto na top-listi te 2012. godine. Nakon 2012. broji samo uspehe. Još nekoliko njenih pesama je bilo među prvima na top-listama. Analiza bi se već 2013. godine prvi put okušala na Sanremu, gde je sa pesmom Scintille (Varnice) osvojila 8. mesto. Do danas broji tri učešća na najprestižnijem italijanskom festivalu, a i dalje važi za glavnog mladog „hitmejkera” u Italiji.

Evrovizijski „staž”

Ova simpatična Italijanka je za sada učestvovala tri puta na Sanremu. Prvi put je, kao što je pomenuto, osvojila 8. mesto sa pesmom Scintille 2013. godine. Drugi put se okušala 2015. godine sa pesmom Una finestra tra le stelle (Prozor među zvezdama), sa kojom je bila četvrta. Poslednji put je učestvovala prošle godine sa pesmom Il diluvio universale (Veliki potop), sa kojom je zauzela 11. mesto.  Dve poslednje pesme važe za ozbiljne festivalske balade, veoma evrovizijskog prizvuka. Ono što se meni dopada je bajkovita i apstraktna tematika, kojom se Analiza bavi u svojim pesmama. Devojka nema bog zna kakav raspon glasa, niti bog zna kakvu boju glasa, ali svaka pesma ima onaj faktor „iks” koji se teško može objasniti i koji ili pali ili ne pali na prvu.

httpv://youtu.be/61Cr5yg8-Uc
httpv://youtu.be/UEgwLD5OYAw
httpv://youtu.be/R36kS3jqP8E

Kako bi prošla?

Bogami, zasigurno zapaženo. Vreme je za malo kvalitetnog elektro-popa na Evroviziji! Analiza bi ga sigurno donela, iako iz priloženog vidim da za ovo takmičenje više preferira bajkovite balade. Još mnogo elemenata bi tu donelo odličan rezultat – neobičan, a prefinjeni stil utkan u novo i moderno. Konkretno, mislim na njene pesme tipa Splende (Sijaj) i Se avessi un cuore (Da imam srce). Obe pesme pale na prvu i imaju nešto po čemu se izdvajaju, bilo da je način pevanja, žanr pesme ili nešto drugo.

Izrael | Eden Ben Zaken

Na redu je još jedna nenormalno popularna mlada zvezda. Mnogi je upoređuju sa najvećom izraelskom zvezdom i nekadašnjom evrovizijskom učesnicom Sarit Hadad. Nikad brže nije stekla slavu u odnosu na kolege iz njene generacije, a nosilac je nagrada kao što su „Pevač godine” i „Žena godine”.

A to je?

Eden Ben Zaken, plavuša čarobnog vokala. Osvojila je 2. mesto u prvoj sezoni izraelskog X Factora, a već iduće godine je napravila ogroman uspeh izdavanjem svog albuma prvenca. Kao pesmu koja je obeležila njenu karijeru možemo izdvojiti numeru Mangina (Zvuk), predivnu melanholičnu baladu u kojoj možete čuti veliko vokalno umeće ove mlade Jevrejke.

Pretpostavljate, Eden se bavi orijentalnom muzikom, a s vremena na vreme se poigrava žanrovima kao što su soul, pop i bluz. Divi se Ejalu Golanu, Kristini Agileri, Bijonse, Sarit Hadad i Amiru Benajunu, koji važe za njene najveće uzore. Izdala je tri albuma dosad, a prvi album joj je doneo „Zlatni sertifikat” zbog 15.000 rasprodatih kopija istog. Nije ovo mala stvar.

Evrovizijski „staž”

Jedna je od retkih koja nema nikakav evrovizijski „staž”, mada mislim da joj u njenom slučaju Evrovizija nije potrebna zarad neke dodatne slave i afirmacije, već isključivo zarad promocije ove vrste muzike i kao „šlag na tortu” njene kratke, ali enormno uspešne karijere. Da ja biram, bila bi to definitivno pesma orijentalnog prizvuka (ali ništa nalik „zlatnom dečku” iz 2015.), jer ova devojka ume da izvede srceparajuće melizme iliti tzv. trilere. Ne plašite se, nije ovde reč o nekoj prvorazrednoj „grandovki”, već o veoma kvalitetnoj vokalistkinji koja na pravi način izvodi istočnjačku muziku. Evo, poslušajte pa se uverite.

httpv://youtu.be/fMyhIe_bV_s
httpv://youtu.be/ryHLrr4J1M4
httpv://youtu.be/BwRbvR3MtXc

Eden na Evroviziju?

O, da! Uvek insistiram i uvek ću insistirati da treba donositi ono najlepše iz svoje zemlje, a Eden Ben Zaken bi to zasigurno uradila. Kada kažem „Izrael”, pomislićete na sunce, plaže, Daleki istok i orijentalnu muziku. Izraelski folk ne bi bio novost na Pesmi Evrovizije, setimo se Boaza Maude, Moran Mazor i Nadava Gueđa, ali Eden bi definitivno celu tu priču podigla na viši nivo – počevši od unikatnog vokala pa sve do eksperimentisanja „istoka” sa „zapadom”.

Malta | Bruk Borg

Poslednje dve godine trebalo joj je vrlo malo da dobije kartu za Evroviziju i predstavlja rodnu zemlju na ovom takmičenju. I sledeće godine će biti u trci za predstavnika Malte, što je čini jednim od najupornijih izvođača u poslednje tri godine. Za sada, pripada najmađoj generaciji malteških muzičara, tako da je slobodno možemo nazvati zvezdom u usponu.

O kome je reč?

O mladoj Maltežanki Bruk Borg. Od malena je primećen njen dar za umetnost, te je tako vrlo mlada krenula na časove džeza i baleta na univerzitetu. Od pete godine Bruk učestvuje na raznoraznim muzičkim takmičenjima širom rodne Malte i komšijske Italije.

Kao svoje uzore ističe Stivija Vondera, Aretu Frenklin i Robertu Flak, ali i mnoštvo klasičnih italijanskih pevača poput Karuza, Đorđije i Aleksa Baronija. Bruk je godinama negovala svoj muzički ukus i tako se u njenim zrelim godinama oformio kvalitetan soul-pop vokal. Pored pevanja i muzike, Bruk se bavi i modelingom. Dakle, imamo dva u jednom – prelepu devojku i odličnog pevača.

Evrovizijski „staž”

Veoma zavidan. Prvo susretanje Borgove sa Evrovizijom bilo je 2003. godine na nacionalnom izboru Malte za Dečju Evroviziju. Tada je, vrlo mala, u duetu sa Brendonom Borgom otpevala pesmu Like a butterfly (Kao leptir). Posle je još dva puta učestvovala na ovom takmičenju. Kada je pevački sazrela, odlučila je da se okuša u malo ozbiljnijim vodama i tako se prijavila za malteški nacionalni izbor 2016. godine. Sa švedskim pop šlagerom Golden (Zlatni) se probila na maltešku muzičku scenu i na izboru zauzela visoko 2. mesto, tik iza tadašnje pobednice Ire Losko. Ove godine je odlučila da uzvrati udarac i tako je sa himničnom pop numerom Unstoppable (Nezaustavljivi) zauzela još jedno visoko mesto – četvrto. Planovi su joj veliki, te će se i sledeće godine okušati u trci za predstavnika malog mediteranskog ostrva.

httpv://youtu.be/GF1ADOwINlM
httpv://youtu.be/7Ua852tHJxs
httpv://youtu.be/k7GNFjM_rms

A šta bi ona uradila na Evrosongu?

Samo bi vratila Maltu u prvih deset, gde i pripada. Ova državica se očajnički trudi da iz godine u godinu uzme trofej na „velikoj” Evroviziji, s obzirom da na „maloj” broje dve pobede. Pretpostavljam da bi najbolja bila neka jaka pop numera, sa moćnim refrenom koji igra „glavnu ulogu”. Nešto slično pesmi Unstoppable – razorno, strastveno i monumentalno. Nadajmo se da joj je pesma Golden heart (Zlatno srce), sa kojom učestvuje na malteškom izboru dogodine, tog tipa i da će konačno dobiti šansu da predstavlja Maltu na Pesmi Evrovizije.

Španija | Breket

Žal za njenim krahom sa nacionalnog finala 2014. godine je i dan danas aktuelan. Onomad je izgubila od popularnije Rut Lorenzo, a evrovizijska publika je izgubila priliku da čuje jednu od najjačih evrovizijskih balada.

Čija je to balada?

Od Breket Šejn Kejsi, špansko-afričke pop pevačice. Breket se 1999. godine iz Južoafričke Republike preselila u Španiju, gde je počela ozbiljnije da se bavi muzikom. Da bi nešto i uspela u muzičkoj industriji, odlučila je da se prijavi za španski talent-šou La voz (Glas).

Publika ju je upoznala putem pop, soul i džez  pesama koje je izvodila na takmičenju. Za vreme karijere Breket je nastupala na koncertu Davida Bizbala i Pastore Soler, španskih mega zvezda. Nastupala je širom Španije, a bila je i jedna od članova žirija u kanarskom šou-programu Mamá, Quiero Triunfar (Mama, želim da trijumfujem).

Evrovizijski „staž”

Pa, nije da ga nema. Pre svega, želeo bih da kažem da je ona bila jedna od onih četiri genijalna prateća vokala 2016. godine, koji su na sceni u Stokholmu pratili pevačicu Barei. Breket se dva puta okušala na španskom nacionalnom izboru. Njen prvi put će svi veliki fanovi Evrovizije pamtiti – Pesma Más (Više) i poraz u velikom okršaju sa Rut Lorenzo. Obe dame su imale isti broj poena i od publike, i od žirija. Ali, u tom slučaju kada dva izvođača imaju isti broj poena, zadnju reč ima publika. Na nesreću, Breket je imala manje SMS glasova od Rut i tako je tada Rut Lorenzo otišla u Kopenhagen sa pesmom Dancing in the rain (Ples na kiši). Más je pesma od koje mi svaki put kolena zaklecaju. Toliko emocije i bola spakovano u ovo remek-delo… To je umetnost. Breket poseduje snažan crnački džez vokal i to je njen najjači adut.

Njeni obožavaoci su se oduševili kada se ove godine prijavila za nacionalni izbor sa pesmom No enemy (Bez neprijatelja). Pesmu je komponovala upravo Barei, sa kojom je nastupila 2016. na stokholmskoj Evroviziji. Reč je o brzoj pop kompoziciji sa dosta soul prizvuka. Nije baš u rangu sa Más, ali je zasigurno bolja od pesme koja je Španiju predstavljala ove godine u Kijevu.

httpv://youtu.be/C8hpUN8_HW8
httpv://youtu.be/goE0BLOZwBU
httpv://youtu.be/QlO99qEn7c0

Šta da očekujemo od nje?

Čist kvalitet, dragi moji. Još od Boke Stamenov nisam čuo ovakav tip vokala na Pesmi Evrovizije. Obožavam crnačke džez vokale i to bi Breket bio glavni adut, pogotovo kad je reč o žiriju. Treba je opet spojiti sa nekim švedskim maherom, da naprave još jedno remek-delo poput Más. Zasigurno bi to bio nastup za pamćenje. Španija vrvi od kvalitetnih izvođača. Zašto slati nekog Manela Navara, kad je tu Breket Kejsi?

Portugalija | Katarina Pereira

Aktuelni evrovizijski pobednici treba debelo da se zapitaju ko će ih „braniti” na domaćem tlu. Već su počeli sa odabirom i iskreno se nadam da je ova devojka među učesnicima. Radi se o zanosnom pop vokalu, koji postaje još zanosniji kada udruži snage sa Andrejem Babićem, hrvatskim evrovizijskim „hitmejkerom”.

Šta? Ko?

Katarina Pereira, portugalska pevačica, plesačica i glumica. Portugalci je pamte po hitovima poput Canta por mim (Pevaj za mene) i Mea culpa (Moja krivica) koje je izvela upravo na portugalskom nacionalnom finalu. Sa pesmom Canta por mim je dosegla vrhunac popularnosti, bar za sada.

Pesmu je radio duo Andrej Babić i Karlos Koeljo, ljudi koji stoje iza pesme Senhora do mar, koje se svi sećaju. Najtraženija i najslušanija pesma te 2010. godine bila je upravo Canta por mim, ali to joj nije pomoglo previše, te je Katarina završila na drugom mestu, iza Filipe Azevedo. Publika je zna i po učešću u talent programu Familia superstar, kao i po ulozi u portugalskoj verziji filma High school musical (Srednjoškolski mjuzikl). Muzički žanrovi kojima se bavi su pop, R&B i tradicionalni portugalski fado.

Evrovizijski „staž”

Kao što rekoh, učestvovala je dva puta na portugalskom Festivalu pesama. U oba navrata je osvojila drugo mesto i iza obe kompozicije stoje Karlos Koeljo i Andrej Babić, stručnjaci za mediteranske balade. Ni Canta por mim, ni Mea culpa nisu balade, ali verno dočaravaju onaj deo sveta i donose duh Mediterana na pravi način. Južnjački melos bržeg tempa u „a la Babić” fazonu bi još jednom bila genijalna ideja za povratak na nacionalni izbor.

httpv://youtu.be/jpn6pazqZVs
httpv://youtu.be/p9WgJ4HUMhA
httpv://youtu.be/2TAAKaTiTP0

I onda?

I onda bi Katarina Pereira, kao i Portugalija, posle dugog niza godina konačno ostala upamćena po nečemu drugačijem. Ne bi izostao ni scenski nastup, ni malo vrckanja u Kalomirinom fazonu, a verujem ni barem pristojnog rezultata. Portugalcima je potreban neko da ih „prodrma”, a bila bi i savršena suprotnost aktuelnom pobedniku Salvadoru Sobralu. Znači, Katarina, Karlose i Andreju – pravac u studio!

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Bravo Marko na fantastičnom tekstu. Složio bih se 100% za Breket. Kakav je to propust bio. “Mas” je i danas jedna od najjačih “skoro” evrovizijskih pesama. Nadam joj se već naredne godine.