Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Heroji Istoka

[dropcap]U[/dropcap] četvrtoj epizodi naše osvežene rubrike otisnućemo se na istok. Bivše članice SSSR-a, očekivano, imaju mnogo toga da ponude i zato nam je ovaj deo zadao male glavobolje dok smo ga istraživali. Pa počnimo od same Rusije – najveće države na svetu, koja ne samo da je matica miliona pevača, već je i kolevka klasične muzike i raznih novih žanrova.

Iako najveća, nije i najuspešnija država na Pesmi Evrovizije. To mesto pripada Ukrajini, dvostrukom evrovizijskom pobedniku. Za razliku od Rusa, Ukrajinci retko kada omaše u odabiru pesme i svakog puta iznenade nečim novim na sceni. Prisetimo se samo divlje Ruslane, pa hip-hop grupe „GreenJolly”, potom Tine Karol, Verke Serdjučke, Ani Lorak, Svetlane Loboda, Džamale i mnogih, mnogih drugih. Svako od njih je bio primećen na evrovizijskoj sceni i (uglavnom) svako od njih je ostvario dobar rezultat za svoju domovinu. Belorusi i Moldavci kaskaju za ruskim i ukrajinskim „džinovima”, mada im tek ponekad krene za rukom.

[ads1]

Njuša | Rusija

Ova mlada dama ima sve što jedan evrovizijski pobednik treba da poseduje – talenat, harizmu i specifičnost. Poslednjih nekoliko godina važi za jednu od najpopularnijih ruskih pevačica, a od 2011. nosilac je MTV-jeve nagrade za „Najboljeg ruskog izvođača”. Do Evrovizije još uvek nije stigla, ali s obzirom da je njena karijera tek počela, biće vremena da je kruniše i jednim evrovizijskim uspehom.

O kome se radi?

O Ani Vladimirovnoj Šuročkinoj iliti Njuši, ruskoj pevačici, plesačici, glumici, kompozitoru… Ma, umetnici! Rođena je pre 27 godina u velikoj Moskvi, a talenat za muziku je definitivno nasledila od roditelja, takođe velikih muzičara. Prvu pesmu je snimila sa pet godina, a prvi nastup sa 11 godina sa grupom „Grizli”.  Prvi veći uspeh beleži 2008. godine sa 7. mestom na famoznom festivalu Novi talas,  a naredne godine piše prvu filmsku kompoziciju za koju dobija nagradu za „Pesmu godine”.

Krajem 2010. izdaje album prvenac – „Izabrati čudo”, a istoimeni singl dobija na popularnosti i ujedno postaje najuspešniji i najgledaniji singl 2010. godine. Da ne zalazimo enciklopedijski, Njuša je mnogo puta bila nominovana za najbolju pevačicu ili za najbolji album. Od 2011. godine kreće ogroman porast Njušine popularnosti u Rusiji i regionu. Ona nastavlja da se bavi komponovanjem i za sebe i za filmove. Drugi album je izdala 2014. godine i on nosi naziv „Jedinstvo”. Njuša izvodi klasičan pop sa primesama svega i svačega – dakle, za svakog ima po nešto. Vidi se i čuje da ne bira odakle će da crpi inspiraciju, a takav jedan umetnik i treba da bude.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Gde ti, tu i ja [/tab_title] [tab_title] Cunami [/tab_title] [tab_title] Izabrati čudo [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/IwpDzJE4fc8 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/84kbG2ExdZs [/tab] [tab] httpv://youtu.be/RjObnc58fAM [/tab] [/tabs]

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Pa, pošto Njuša nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa Evrovizijom, kao i nikakvog evrovizijskog „staža” najviše bismo mogli da nagađamo čime bi ona predstavila majku Rusiju. Devojka „kida” kakve hitčine ima za ovako malo karijere, a ničega joj ne manjka.

Ovaj pop koji ona izvodi nije najuobičajeniji, jer pojedine numere sadrže egzotičnu notu istoka, koju samo Rusija i ruski jezik poseduju. Primer za to je njena pesma Gde si ti, tu sam ja – fantastično poigravanje istočnjačkog folka sa neobičnim disko prizvucima. Upravo ovakvu pesmu bih joj preporučio da izvede na Evroviziji, jer bi „rasturilo” arenu. Po izgledu, načinu pevanja i po muzici koju izvodi nazvao bih je „ruskom Eminom Jahović”.

[ads1]

„NuAngels” | Ukrajina

Njihovu grupu je oformio Jurij Nikitin pre 11 godina. One poseduju altove – duboke, ali koloraturne glasove. Uglavnom izvode pesme na ruskom i engleskom jeziku, a njihova popularnost i dan danas ne jenjava u rodnoj Ukrajini.

O kome pričaš ti?

O duu pod nazivom „NuAngels”, koji čine Oksana „Slava” Kuznjecova i Tatjana „Viktorija” Smejuha. Ove dve pop dive već godinama izvode pop i elektronsku muziku, a njihovu karijeru je obeležila saradnja sa evrovizijskom pobednicom Danom International. Sa Danom su snimili pesmu I need your love (Treba mi tvoja ljubav).

Olga „Slava” Kuznjecova dolazi iz Odese i diplomirani je solo pevač, dok Tatjana „Viktorija” Smejuha dolazi iz Harkova i prvenstveno započinje karijeru u grupi „SMS”. Vremenom, Viktorija se otisnula u „solo” vode, diplomirala je na muzičkom odseku Kijevskog državnog univerziteta kulture i umetnosti i potom se pridružila Slavi u grupi „NuAngels”.

Ove dve ekscentrične dame se po mnogo čemu izdvajaju, a pre svega bih izdvojio njihove jezive, ali dopadljive vokale. Njihov način pevanja vas može odbiti ili privući; ili će vam zvučati moćno, ili će vas uplašiti. Pored neobičnog pevanja, istakao bih imidž i scenski nastup, koji je uvek dobro osmišljen i prati pesmu u stopu.

Evrovizijski „staž”

Ukrajinske „No Angels” su tri puta učestvovale na ukrajinskom izboru za Pesmu Evrovizije – 2007, 2014. i 2016. godine. U sva tri navrata su osvojile prilično visoke pozicije, što govori da su sve bliže osvajanju karte za najveće muzičko takmičenje u Evropi. Pesmu Courageous (Hrabra) i pesmu Higher (Više) radio je švedski tim autora, tako da možete samo da naslutite kakvi klupski hitovi su u pitanju.

Kada je reč o numeri Courageous, rekao bih da Slava i Viktorija pokazuju skoro potpuno vokalno umeće, jer pesma sadrži pevačke „uspone” i „padove” koje malo ko zna dobro da izvede. Što se Higher tiče, mislim da je bledunjava kopija ove prethodne, jer se manje-više zasniva na sličnim pevačkim deonicama, jedino je žanr pesme malo izmenjen – u pitanju je dabstep. Sa obe pesme su zauzele peto mesto. (Ne)srećno peto mesto su osvojile i 2007. godine sa pesmom Znam, to si ti. Ova numera spada u zastarele pop hitove, koji se zaista više nigde ne slušaju.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Roman [/tab_title] [tab_title] Courageous [/tab_title] [tab_title] Higher [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/8pavsyH93Vs [/tab] [tab] httpv://youtu.be/GVQqazz9yRI [/tab] [tab] httpv://youtu.be/WG_KmG_dSZc [/tab] [/tabs]

Kako bi prošle na Evroviziji?

Pa zapaženo, kako drugačije? Slava i Viktorija izgledaju vrlo fabulozno i vidi se da imaju iskustva, ali i talenta. Ne znam, ja bih ih spojio sa nekim muzičkim maherom za klupske pesme sa ogromnim vokalnim rasponom. Taj maher ne mora da bude baš Šveđanin, ali insistiram na bržoj pesmi. To je njihov teren i tu pokazuju umeće pevanja i igranja. Evrovizija bi dobila neponovljivi duet dva neponovljiva i veoma unikalna vokala.

[ads1]

„Nuteki” | Belorusija

Ovaj alternativni metal bend je osnovan 2007. godine u Moskvi, ali osnovala su ga dvojica Belorusa. Tvrde da „nastup mora biti izveden tako da ljudi požele ponovo da ga vide i bez zvuka”. Pogodili ste, pridaju veliku važnost vizuelnom ugođaju i scenskom nastupu.

Ko su oni?

To je beloruski alternativni metal bend „Nuteki”. Osnovali su ga Mihail Nokarašvili (glavni vokal) i Kiril Matjušenko (klavijaturista i programer), mladići iz Bobrujska, beloruskog gradića. Danas grupa broji četiri člana – Mihaila Nokarašvilija (glavnog vokala), Dmitrija Bezborodija (bas gitaristu), Aleksandra Naumova (gitaristu) i Andreja Ivanova (bubnjara).

Njihov najveći hit je ujedno obeležio i početak njihove karijere 2007. godine – nosi naziv Glass of my soul (Staklo moje duše). „Nutekijevci” ističu i učešće na moskovskom takmičenju Destined to be number one (Suđeno da budu prvi), gde su odneli pobedu. Ne znam za vas, ali ja ovaj muzički stil uopšte ne bih opisao kao metal, već kao popičasti rok. Ovde nema ni m od metala, a to će reći svako ko je bar jedan metal bend poslušao. Do danas su izdali čak tri studijska albuma od kojih svaki broji bar po jedan mega-hit.

Evrovizijski „staž”

Grupa je četiri puta učestvovala na nacionalnom izboru u Belorusiji. Godine 2011. su bili među polufinalistima, 2013. su sa pesmom Save me (Spasi me) osvojili bronzu, 2014. peto mesto, a 2017. godine ponovo bronzu. Od ponuđenih, odabrao bih pesme Save me i Take my heart. Obe su klasični popičasti rok hitovi, sa veoma zaraznim i pamtljivim refrenima. Mihail ima vrlo dobar vokal i doprinosi tom klasičnom rok prizvuku. Istakao bih i fenomenalne scenske nastupe. Zaista fantastično, originalno i dobro smišljeno.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Save me [/tab_title] [tab_title] Take my heart [/tab_title] [tab_title] Dani kilometri [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/Eo05GiCaRJo [/tab] [tab] httpv://youtu.be/zmounRbLfzo [/tab] [tab] httpv://youtu.be/T9a7-mg4z2k [/tab] [/tabs]

Šta da oni odu na Evroviziju?

Onda bismo napravili mali predah od grandioznih balada i pop limunada. Bar na kratko. Nisam davno čuo kvalitetan rok na Pesmi Evrovizije, a mislim da bi „Nuteki” to doneo. Kao i uvek, tražimo originalnost i jedinstvenost, pa tako i ovaj beloruski bend može ovim epitetima da se pohvali. Kod beloruskih nastupa sve bude fantastično iscenirano, do tančina. Ovog puta bi, za razliku od prethodnih godina, imali i nastup i dobru pesmu.

[ads1]

Natalija Barbu | Moldavija

Za mene je ova žena simbol Moldavije. Znam, bila je na Evroviziji 2007. godine, ali je tako želim ponovo videti na istoj sceni. Kvalitet, stas, glas nikada ne fale kada je ona na sceni. Šteta što je poslednjih godina čelnici moldavske radio-televizije „ne mirišu” previše.

Treba li nam uvod?

Možda i treba. Reč je o Nataliji Barbu, moldavskoj brineti, operskom sopranu i izuzetnom izvođaču moldavske moderne i tradicionalne muzike. Na početku karijere je sa grupom muzičara „Trigon” eksperimentisala sa džezom i folkom, da bi se malo kasnije oprobala u pisanju tekstova i komponovanju muzike za sebe. Najveći hit dosad joj je Ingerul meu (Anđele moj), koji je čak 11 nedelja bio na prvom mestu rumunske top-liste.

Moldavska radio-televizija je interno izabire 2007. godine da predstavlja Moldaviju na Pesmi Evrovizije u Helsinkiju. Tamo je sa mračnom rok numerom Fight (Borba) osvojila 10. mesto. Nakon Evrovizije broji još nekoliko hitića poput Iubire cu aroma de cafea i Iubire cu aroma de cafea. Pre nekoliko godina se udala za rumunskog milionera, te je tako ostala u komšijskoj Rumuniji, gde i danas peva i radi.

Evrovizijski „staž”

Ako izuzmemo to što je već učestvovala 2007. godine, možemo i dalje reći da Barbuova ima zavidan evrovizijski „staž”. Očigledno opet želi na Evroviziju, pa je tako učestvovala dva puta na moldavskom, a jednom na rumunskom nacionalnom izboru. Prvi put se oprobala 2011. u Moldaviji sa pesmom Let’s jazz (Hajde da ludujemo), gde je samo dva poena delilo od pobede. Drugi put se prijavila na rumunski izbor sa fantastičnom klavirskom baladom Confession (Priznanje).

Iako su fanovi verovali da će postići nešto veće sa ovom pesmom, Barbuova se u Rumuniji nije plasirala čak ni u finale. Treći pokušaj joj je, doduše, bio neuspešan. Oformila je grupu „Elle” i sa pesmom Tare (Jako) je pokušala da osvoji kartu za Stokholm prošle godine. Međutim, iz nepoznatih razloga za koje samo ona i moldavska televizija znaju Natalija i grupa „Elle” se povukla sa takmičenja.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Suflet gol [/tab_title] [tab_title] Confession [/tab_title] [tab_title] Tare [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/l2JHQdGm7VI [/tab] [tab] httpv://youtu.be/wASSjyHiDWw [/tab] [tab] httpv://youtu.be/g2IRyjDYm0g [/tab] [/tabs]

Kako bi bilo da se Natalija vrati?

Pre svega – ne želim je u grupi! Ona je bolja kao solista i niko ne treba da kvari ono što ona radi na sceni. Jedna je od najkvalitetnijih izvođača koje je mala evropska država slala. Mislim da bi se sjajno snašla u bilo kom žanru, s obzirom na to da je pre nekoliko godina prešla na džez. Pored svega, ova moldavska lepotica svira violinu, tako da je reč o pravoj umetnici.

Srceparajuća balada poput Confession? Može! Rok alternativa poput Fight? Može! Džez pesma poput Let’s jazz? Može! Pop-folk „ludilo” poput Tare? Ma može! Svestran pevač, nema šta. Jednom prilikom je izjavila da „ume da otpeva imenik”, što nam govori i da je čvrsto sigurna u svoje (ludačke) pevačke sposobnosti.