Zanimljivosti

Tri evrovizijska predstavnika dobitnici evropskih MTV nagrada

[dropcap]V[/dropcap]elike svetske zvezde okupile su se u Londonu 12. novembra na godišnjoj manifestaciji dodele evropskih muzičkih nagrada u organizaciji planetarno popularnog MTV kanala. Brojni evrovizijski učesnici našli su se u konkurenciji za glavne ili regionalne nagrade, ali je većina njih otišla kući praznik ruku. Ipak, tri evrovizijska predstavnika dobila su ovo prestižno priznanje.

Predstavnik Belgije 2015. Loik Note osvojio je nagradu Best Belgian Act. Nakon osvojenog 4. mesta u Beču, Loik je uspešno razvio svoju karijeru, nastavio da privlači pažnju javnosti svojim provokativnim nastupima i spotovima, često na granici sablasnosti, a poslednji album „Selfocracy” pobrao je sve pozitivne kritike.

ARTY’S! We won! Thank you!!! 🎉😘🖤 Let’s go to LONDON! #london #mtvema2017 #bestbelgianact 🇬🇧

A post shared by Loïc Nottet (@loicnottet_officiel) on

Poput Loika, i Amir je Francuskoj doneo „evrovizijsku renesansu” prošle godine u Stokholmu, kada je osvojio visoko 6. mesto. Ovaj „vetar u leđa” doneo je njegovoj karijeri još veću popularnost, brojne nastupe širom Francuske i Evrope, a sada i nagradu za Best French Act.

Značajnu regionalnu nagradu dobila je i Mađarica poreklom iz Vojvodine – Magdi Ruža, predstavnica Mađarske na Evrosongu u Helsinkiju 2007. godine. To 9. mesto bila je prekretnica u njenoj karijeru, a u protekloj deceniji je uživala u brojnim uspesima i priznanjima, dok je evrovizijska javnost mogla da je prati i kao članicu žirija šoua A Dal u periodu 2013–2015, u kojem je direktno učestvovala u izboru mađarskih predstavnika za Pesmu Evrovizije. Magdi je sinoć u Londonu osvojila nagradu Best Hungarian Act.

#ruzsamagdi #mtvema2017 #redcarpet #londonisopen

A post shared by MTV News Hungary (@mtvnewshungary) on

Regionalne MTV nagrade dobili su i izvođači koji nisu na direktan način u sprezi sa Pesmom Evrovizije. Tako je Džesika Mauboj dobila nagradu Best Australian Act. Podsetimo, ona je 2014. u Kopenhagenu nastupala kao specijalan gost u revijalnom delu, što je bila polazna tačka da se Australija nađe u zvaničnom takmičarskom programu Evrovizije.

Ovogodišnji predstavnik Italije Frančesko Gabani možda je i najveći gubitnik minulog Evrosonga u Kijevu, budući da je zauzeo 6. mesto, iako je bio najjači favorit mesecima pre takmičenja. Njegov konkurent na Sanremu Ermal Meta, koji je bio drugi, ovog puta ga je „prešišao” i prigrabio glavno priznanje za najboljeg italijanskog izvođača – Best Italian Act.

[ads1]

Best Adria Act

Nama najzanimljivija regionalna kategorija Best Adria Act imala je ukupno pet nominovanih – po dva izvođača iz Srbije i Hrvatske i jedan iz Slovenije – a među njima su se našle i dve bivše evrovizijske učesnice: Nina Kraljić kao prva predstavnica Hrvatske u ovoj kategoriji (2016) i Sara Jo, koja je Srbiju zastupala 2013. godine kao deo grupe „Moje 3”.

Ipak, ni jedna ni druga nisu proglašene najboljima u ovoj kategoriji, a titula Best Adria Act pripala je srpskom rok sastavu „Ničim izazvan”.

To je peto MTV priznanje koje je otišlo nekom izvođaču iz Srbije. Podsećanja radi, naša zemlja ima sledeće dobitnike u ovoj kategoriji: Aleksandra Kovač (2006), učesnik nacionalnog izbora 2011, zatim grupa „Van Gogh” (2007, 2014), di-džej poznat pod imenom „Gramophonedzie” (2010) i rege-pop-rok sastav S.A.R.S. (2016).

Od ostalih eks-ju izvođača, nagrade su dobili i Laka iz Bosne i Hercegovine (2008), crnogorski rep dvojac „Who See” (2012) i Makedonac Danijel Kajmakoski (2015) – učesnici Pesme Evrovizije i predstavnici svojih država.

[ads1]

Šon Mendez junak večeri

Glavni junak večeri je Kanađanin Šon Mendez kome su pripale tri od pet MTV nagrada za koje je bio nominovan: Best Song (There’s nothing holdin’ me back), Best Artist i Biggest Fans. Zanimljivo je da je Mendez „pokupio” nagradu za najbolju pesmu u konkurenciji s planetarno popularnim hitom Despacito.

Najveći gubitnik je, reklo bi se Tejlor Svift, koja od čak šest nominacija nije dobila nijedno evropsko MTV priznanje.

Britanija je šesti put organizovala MTV Europe Music Award, manifestaciju koja se održava od 1994. godine. Dodela je održana u areni „The SSE” u Londonu, a voditeljka šoua bila je Rita Ora, popularna britanska pevačica rodom s Kosova.