Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Zapadnjački pop

[dropcap]P[/dropcap]ošto smo vam dužni jedan predlog iz prošle rubrike, odlučili smo da ga uvrstimo ovde, te ćemo tako ovog puta imati malo više izvođača. Vreme je za šesti deo „Evrovizijskih potencijala”, gde vam prezentujemo najbolje izvođače zapadne Evrope. Ima ih mnogo, tako da smo pokušali da odaberemo najbolje od najboljih.

Zapadna Evropa se poboljšava iz godine u godinu na Pesmi Evrovizije. Prvo ćemo pomenuti zemlje Beneluksa – Belgiju i Holandiju, koje poslednjih godina žare i pale Evrovizijom. U poslednje vreme su iznedrile nekoliko izvođača koji su postali poznati i van granica svoje domovine.

Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo su se izgleda tek sad uozbiljili što se tiče odabira pesama, iako su pre dvadeset i više godina uvek važili za favorite. Irska je nekrunisana „kraljica Evrovizije”, pošto broji najviše pobeda na ovom takmičenju – čak sedam. Međutim, poslednjih nekoliko godina nemaju sreće da se kvalifikuju ni u veliko finale. Nemačka se besomučno trudi da opravda svoj status jedne od članica „Velike petorke”, ali u poslednje vreme im takođe ne ide od ruke.

[ads1]

Zemlja koju smo vam „dužni” jeste Austrija. Ova srednjoevropska država broji dve pobede na Evroviziji, od kojih je jedna nedavna. Austrijanci skoro uvek nude kvalitet, ali mislim da nekako neprimetno ostaju „u zapećku” u odnosu na ostale evrovizijske „divove”.

Belgija | Sela Su

Nosilac je nagrade za „Najboljeg izvođača van granica” 2012. godine. Skoro da nema osobe koja voli soul i R&B a da nije čula za ovu mladu damu. Prošle godine je napisala belgijsku pesmu za Evrosong.

O kome se radi?

O Seli Su, mladoj Flamanki, više puta nagrađivanoj kantautorki koja je dosad izdala dva albuma. Sela se bavi prevashodno soulom i rege muzikom. Mora da ste čuli bar jedan od njena tri hit singla – Raggamuffin, Crazy vibes ili This world. Zanimljivo je to da na momente podseća na ovogodišnju belgijsku predstavnicu Blanš, s obzirom da i ona poseduje blagi, peskoviti vokal, pun iznenađenja.

Vrlo mlada je počela da svira gitaru, a uporedo sa bavljenjem muzikom studirala je i psihologiju, za koju kaže da joj je mnogo pomogla da shvati ljudske emocije, kojima se bavi u svojim kompozicijama. Jedna je od retkih koja je odbila ugovor sa produkcijom Universal, pošto joj je prioritet bio stvaranje i izvođenje sopstvene muzike, bez ičijeg uticaja. Njene pesme su najpoznatije u domovini Belgiji i u komšijskoj Francuskoj.

Evrovizijski „staž”

Do sada je bila samo jedan od kompozitora za prošlogodišnju evrovizijsku pesmu What’s the pressure? koju je izvela mlada Laura Tesoro. To nam je možda samo nagoveštaj da bi se Sela Su možda nekad našla na evrovizijskoj sceni, a Belgijanci bi definitivno trebalo da joj pruže šansu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] This world [/tab_title] [tab_title] Raggamuffin [/tab_title] [tab_title] What’s the pressure? [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/mJtM7SRo6l8 [/tab] [tab]  httpv://youtu.be/-IunmW3wI5Q[/tab] [tab] httpv://youtu.be/iP3USrYpr5w [/tab] [/tabs]

Koliko bi dobro prošla na Evroviziji?

Pa s obzirom da je ova vrsta izvođača sve popularnija na Evroviziji, verujem da bi Sela odlično prošla na istoj. Veoma je verzatilan izvođač, što govori baš u prilog tome što izvodi dva totalno različita muzička žanra – soul i rege. Ta dva muzička žanra su totalno različita, a za veliku pohvalu je to što Sela zna kako da ih izvede na pravi način.

Što se mene tiče, numera poput This world bi bila genijalna za evrovizijsku scenu. Salvador Sobral je ove godine odneo pobedu sa jednom takvom minimalističkom, a emotivno snažnom pesmom, pa što to ne bi uradila i Sela Su?

[ads1]

Francuska | Indila

Iako je izjavila da joj Evrovizija ne treba u karijeri, nismo mogli a da je ne pomenemo u ovoj rubrici. Prosto, ona je potrebna Evroviziji, a i Evrovizija je potrebna njoj. Tek bi se onda probila van granica, pošto već jeste.

Šta lupaš?

Ne lupam, govorim o Adili Sedraji tj. Indili, francuskoj pop-folk šansonijerki. Jedna je posebna umetnica, kojom se Francuzi mogu s punim pravom ponositi. No, ona nije samo Francuskinja, već je i indijskog, kambodžanskog, egipatskog i alžirskog porekla. Njeno arapsko-istočnjačko poreklo je upravo odgovor na muziku koju ona izvodi. Magija koju Indila poseduje u pesmama poput Mini world, Ego, kao i epohalnim Derniére danse ili SOS, neponovljiva je i vanvremenska.

Njen prvi i, zasad, jedini album Mini world je objavljen pre tri godine i doživeo je ogroman uspeh širom Evrope, a i sveta. Kao svoje uzore pominje Enrika Masijasa, Majkla Džeksona i Ismaila Loa. Pre prvog uspešnog singla Derniére danse, najviše je gostovala u pesmama raznoraznih didžejeva. Album je radila zajedno sa suprugom, a isti je zaradio nagradu za „Album godine” na francuskoj dodeli nagrada. Čarobna istočnjačka lepotica je nosilac nagrade za „Najboljeg francuskog izvođača”, kao i „Najboljeg izvođača van granica”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Derniére danse [/tab_title] [tab_title] SOS [/tab_title] [tab_title] Mini world [/tab_title] [/tabs_head] [tab]httpv://youtu.be/K5KAc5CoCuk  [/tab] [tab] httpv://youtu.be/m65jhGwtWrg [/tab] [tab] httpv://youtu.be/6SOhtE5a91U [/tab] [/tabs]

Šta bi Indila prezentovala na evrovizijskoj sceni?

Sirovi talenat i duh orijenta. Koliku magiju ova žena sa sobom nosi, to je neopisivo. Njene kompozicije se mogu opisati kao rajske, folk šansone sa ukusom istoka. Svaka pesma govori samo o jednoj stvari – ljubavi, koja nas pokreće i usporava. Da zanemarimo činjenicu da je pre koju godinu izjavila da joj „Evrovizija ne treba”, tvrdim da bi ostvarila više nego odličan rezultat za Francuze, ako ne i pobedu. Ovakav biser se retko čuje i viđa, a to treba iskoristiti na pravi način.

[ads1]

Ujedinjeno Kraljevstvo | „Hurts”

Reč je o veoma popularnom sint-pop sastavu, koji je pre nekoliko meseci ponovo iskazao želju za Evrosongom. Njihova prva dva albuma su dosegli vrhove na evropskim top-listama, a sama muzika koju izvode je totalno osveženje na svetskoj muzičkoj sceni.

O kome sad pričaš?

O Adamu Andersonu i Teu Hačkraftu – dua poznatijem kao „Hurts”. Ova dva mladića su se na vrlo zanimljiv način upoznali. Naime, za vreme tuče njihovih drugova ispred jednog engleskog kluba, Teo i Adam su umesto da pomognu svojim drugovima započeli priču o muzici i tako shvatili da imaju vrlo sličan muzički ukus. Sve se to desilo pod uticajem alkohola, naravno. Ubrzo su počeli mali nastupi, ali tada u petočlanom sastavu. Godine 2007. bend je sveden samo na Adama i Tea i tako je počela najpre priča o grupi „Daggers”, a potom i „Hurts”. Njihova prva hit pesma se desila 2009. godine i nosi naziv Wonderful life. Nema šanse da je niste nekada poslušali, s obzirom da je pesma i ovde bila hit.

Ubrzo nakon ovog svetskog mega-hita, započeli su nastupi širom Velike Britanije i Nemačke. Bend je izdao četiri albuma do sada, a 2011. su bili veliki favoriti za predstavnika Velike Britanije u Diseldorfu. Nažalost, njihovo mesto je zauzela druga grupa – bend „Blue”. Zanimljivo je da su Adam i Teo i dalje zagrejani za Pesmu Evrovizije, s obzirom da su pre više od mesec dana izjavili da su spremni na ovaj izazov i da samo čekaju pravi trenutak.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Wonderful life [/tab_title] [tab_title] Blind [/tab_title] [tab_title] Rolling stone [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  httpv://youtu.be/1TB1x67Do5U[/tab] [tab] httpv://youtu.be/MIgaWx48U8A [/tab] [tab] httpv://youtu.be/zGRxli8T6lQ [/tab] [/tabs]

Kakvu bi muziku oni prezentovali?

Kvalitetan melanholični sint-pop. Pesme poput Wonderful life, Devotion, Blind i Rolling stone najbolje opisuju njihov muzički opus. Teov glas hipnotiše, vodi u drugi svet. Retko lep muški vokal. Možda nastup ne bi bio nešto upečatljiv, ali bi vokalno izvođenje i sama pesma bili zasigurno u prvom planu. Zanimljivo je da su jedni od retkih čiji tekstovi prave atmosferu i pričaju neku priču. Primer za to je upravo Wonderful life, koja priča priču o razočaranom čoveku koji je igrom slučaja nabasao na mladu Suzi. Ostatak priče poslušajte u pesmi…

[ads1]

Nemačka | Aleksa Fezer

Zasad je njeno najveće dostignuće učešće na nemačkom nacionalnom izboru 2015. godine. Do danas je izdala tri albuma, od kojih je poslednji prošao najzapaženije i najuspešnije. Vrsan je džez vokal, a evrovizijska scena prosto vapi za njom.

Ko je to bre?

Aleksa Fezer, nemačka džez pevačica i kompozitor. Dolazi iz Vizbadena, a najveći muzički uzor joj je bio njen deda, inače džez pijanista. Bila je prateći vokal grupi „No Angels”, Džulijet Šopman, Joani Cimer, Tomasu Andersu, Rikiju Martinu i Majku Leonu Grošu.

Najveće uspehe je osvojila sa pesmama Wunderfinder i Glück, koje su se pojavile na austrijskoj i nemačkoj top-listi. Njen muzički opus je miks modernog popa i klasičnog džeza, što se najbolje može čuti npr. u pesmi Gold von Morgen.

Evrovizijski „staž”

Kao što rekoh, Aleksa je 2015. učestvovala na nemačkom nacionalnom izboru Unser Song für Österreich. Na ondašnjem izboru su svi takmičari izvodili po dve svoje pesme. Aleksa je izvela džez baladu Gold von Morgen i genijalan pop hit Glück. Obe pesme jesu prošle zapaženo, ali su te godine Andreas Kimert i An-Sofi bili bolji. Stigla je tik do finalnog kruga, gde je ispala zauzimajući treće ili četvrto mesto.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Glück [/tab_title] [tab_title] Gold von Morgen [/tab_title] [tab_title] Wunderfinder [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/WTUHobG3Gic [/tab] [tab] httpv://youtu.be/SkyHsKowmdk [/tab] [tab] httpv://youtu.be/AFK-GYOf-MU [/tab] [/tabs]

I šta bi ona pevala na Evrosongu?

Pa ne bi izostao moderan pop, siguran sam. Sviđa mi se njen vokal, koji ume u veoma niskim lagama da zazvuči veoma visoko, što malo paradoksalno zvuči. Feserova se odlično snalazi i u bržim i u sporijim numerama, sa malim plusom prilikom izvođenja džez balada. Kvalitetan nemački pop sa primesama džeza i soula. Ovi elementi se najbolje uočavaju u živom izvođenje pesme Glück.

[ads1]

Irska | Niki Kavanag

Ova umetnica je dosad tri puta pokušala da dobije zlatnu kartu za Evrosong. U Oslu 2010. godine je bila vokalna pratnja jednoj od najvećih irskih pop diva. Uporedo se bavi muzikom i popularna je organizatorka venčanja širom Irske.

Ma o kome ti to?

O Niki Kavanag, irskoj pop pevačici i modnoj dizajnerki. Važi za poznatu pevačicu koja izvodi muziku uživo za vreme venčanja i sličnih svečanih povorki. Pasionirani je kreator grandioznih venčanica i, slobodno se može reći, modna blogerka. Ova strast je dovela do toga da otvori butik venčanica i tako postane eminentan kreator istih.

Planer je velikih ceremonija poput venčanja i sličnih proslava, a kao hobi ističe upravo muziku. Godine 2010. je u Oslu bila jedan od pratećih vokala Nijam Kavanah i to je jedan od njenih prvih dodira s Pesmom Evrovizije. Ljubav prema Evroviziji je polako rasla i već sledeće godine je odlučila da se oproba na istoj, ali kao solista.

Evrovizijski „staž”

Na stranu to što je bila prateći vokal Nijam, ova dama je dva puta učestvovala na irskom nacionalnom izboru, s tim da se kao treći put računa njena prijava iz 2010. godine, koja nije dospela među prvih pet za nacionalni izbor.

Kao što smo napomenuli, Niki je 2011. pokušala da osvoji irski Eurosong s pesmom Falling, koja takođe važi za jednu od najvećih favorita sa nacionalnih izbora. Zapadnjačka srceparajuća pop balada u „diva stilu” je nažalost osvojila 2. mesto. Kavanagova je 2015. drugi put učestvovala na irskom izboru sa pesmom Memories, koju su mnogi povezivali sa Sijinim pesmama zbog raspona glasa i načina pevanja koji je u njoj zastupljen u istoj. Još gore je prošla te godine, osvojila je 4. mesto.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Falling [/tab_title] [tab_title] Memories (In melody) [/tab_title] [tab_title] Sacred fortune [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/Q8kmA15Qq3E [/tab] [tab] httpv://youtu.be/w3QBVajid-c [/tab] [tab] httpv://youtu.be/iFLdLbzO8gA [/tab] [/tabs]

Šta bi bilo da Niki ode kao solista na Evrosong?

Mislim da bi sigurno vratila Irce u finale, jer je kvalitetan izvođač koji tačno zna koji kompozitori su evrovizijski maheri. Niki bira pesme veoma pažljivo i odlično zna šta Evroviziji treba. Poslao bih je na Evroviziju sa grandioznom baladom poput Falling, sa kojom bi doprinela kvalitetu takmičenja. Ova žena je puna iznenađenja, tako da – Irci, pažljivo birajte dogodine!

[ads1]

Holandija | Eva Simons

Ona se krije iza onog neobičnog vokala iz svetski poznate pesme Policeman. Holandska je dens pevačica surinamskog porekla. Za života je sarađivala sa ljudima poput Afrodžeka, will.i.amom, grupom „The Young Professionals” i slično.

Ko je to?

Eva Simons, pevačica popularne, elektronske i R&B muzike. Najveći uticaj za njeno bavljenje muzike imao je njen otac, koji ju je prvi put upoznao sa čarima klavira. Zavšrila je Amsterdamski konzervatorijum, a nakon talent šoua Popstars the rivals postaje jedna od članova benda „Raffish”.

Godinu dana kasnije, Simonsova napušta grupu i odlučuje da izgradi solo karijeru. Njen prvi hit je iz 2009. godine i nosi naziv Silly boy, za koji su mnogi mislili da je Rijanina ili Lejdi Gagina pesma. Kasnije je sarađivala sa svetski poznatim didžejevima – Afrodžekom, will.i.amom, grupom „LMFAO”, a definitivno njena najpoznatija pesma jeste Policeman, klupska hitčina sa primesama hausa i regetona.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Policeman [/tab_title] [tab_title] Silly boy [/tab_title] [tab_title] Guaya [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/fDOLVrF-qdU [/tab] [tab] httpv://youtu.be/150ACWAjjPc [/tab] [tab]httpv://youtu.be/3KYkZbvt-3g  [/tab] [/tabs]

Kako bi Eva prošla na Evrosongu?

Pa zapaženo, s obzirom na njene muzičke kvalitete. Eva poseduje neverovatno „gotivan” vokal, koji se može upotrebiti za razne žanrove. Pored toga, i ona sama izgleda vrlo ekstravagantno, tako da mislim da bi jedna numera bržeg ritma i malo težih vokalnih deonica bila savršena za nju. S obzirom i da joj je suprug jedan od poznatijih holandskih didžejeva, kvalitetan klupsko-evrovizijski hit ne bi izostao.

[ads1]

Austrija | Elly V

Austrija nam je zadala velike glavobolje dok smo tražili adekvatnog izvođača. Na kraju, odlučili smo se za ovu mladu damu, koja je spremna da „raznese” evrovizijsku scenu dobrim nastupom.

A ko je ona?

Eleonora Vardanijan iliti Elly V, austrijska pop pevačica jermenskog porekla. Prošle godine je imala tu nesreću da se takmiči sa Zoe i završi na mestu iza nje. Sa svojih devet meseci se preselila u Austriju, gde je kasnije školovala svoj glas i ostale muzičke sposobnosti.

Ponosna je pobednica austrijskog Glasa (The Voice), kao i učesnik nemačke verzije ovog talent šoua. Govori pet jezika, od kojih tri tečno. Ove godine je bila jedna od članova stručnog žirija na Pesmi Evrovizije.

Evrovizijski „staž”

Prošle godine je učestvovala na austrijskom nacionalnom izboru s pesmom I’ll be around. Eleonora se izdvojila neobičnim, ali odličnim nastupom i pesmom koja je manje-više pristojna. Bila je veliki favorit Končite Vurst, koja se našla među članovima žirija tada. No, kao što smo napomenuli, imala je tu nesreću da se takmiči sa preslatkom Zoe Štraub, koja je imala veću podršku publike i odnela pobedu.

httpv://youtu.be/4wNuYRJGrnw

Da li bi bolje prošla od Zoe?

Nisam siguran, sve zavisi od pesme. Ali, ako bude nešto kao I’ll be around, verujem da joj je finale zagarantovano. Eli ima odličan vokal, ume da peva. Još kad to sklopi sa dobrim nastupom kao što je prošlogodišnji bio, mislim da za nju i Austriju zime nema. Vreme je da i Austrija pošalje svoju „pop divu” na Evrosong.