Dečja Evrovizija 2017

Rusiji drugi trofej dečjeg Evrosonga. Srbija na 10. mestu

Predstavnica Rusije Polina Bogusevič pobedila je na 15. Dečjoj pesmi Evrovizije u Tbilisiju s pesmom Wings (Krila). Predstavnice Srbije Irina i Jana zauzele su 10. mesto s kompozicijom Ceo svet je naš, osvojivši 92 poena.

Polina je prikupila 188 bodova od žirija i publike, dok se na 2. mestu našla Gruzija sa samo tri poena manje. Trećeplasirana je predstavnica Australije Izabela Klark sa osvojena 172 boda.

Glasovi žirija i publike, koja je ove godine mogla da glasa isključivo putem interneta, drastično su se razlikovali. Favorit nacionalnih žirija bila je gruzijska pesma koja je osvojila 143 poena, Rusija je dobila 122, a Australija 93. Ipak, među favoritima publike našla se australijska, malteška i holandska pesma koja je dobila i najveći broj bodova – 112.

Problemi prilikom onlajn glasanja
Određeni problemi zabeleženi su za vreme onlajn glasanja tokom samog šoua, jer mnogi nisu bili u mogućnosti da na namenskoj veb-platformi glasaju za svoje favorite. To je zvanično i saopšteno neposredno pre objave rezultata.

Konačan plasman

Pesmu Ceo svet je naš potpisali su Lejla Hot, Ognjen Cvekić, Irina Brodić i Jana Paunović. U završnici nacionalnog konkursa RTS-a za predstavnika Srbije na dečjem Evrosongu, u specijalnoj emisiji „Dečja pesma za Evropu”, predstavljene su tri kompozicije koje su prethodnim izborom muzičkih urednika RTS-a ušle u najuži krug takmičenja, a isključivo odlukom žirija pobedila je numera Ceo svet je naš.
 1. Rusija 188
 2. Gruzija 185
 3. Australija 172
 4. Holandija 156
 5. Belorusija 149
 6. Jermenija 148
 7. Ukrajina 147
 8. Poljska 138
 9. Malta 107
 10. Srbija 92
 11. Italija 86
 12. Makedonija 69
 13. Albanija 67
 14. Portugalija 54
 15. Irska 54
 16. Kipar 45

Rusija je tako izborila svoju drugu pobedu na Dečjoj pesmi Evrovizije, na koju je čekala punih 11 godina. Podsetimo, sestre Tolmačov su s pesmom „Prolećni džez” donele svojoj zemlji prvi trofej 2006. godine u Bukureštu.

httpv://youtu.be/bMj52qjlLIU

Šta smo gledali?

Ove godine se u glavnom gradu Gruzije, u Olimpijskoj palati, za pobedu nadmetalo 16 mladih i talentovanih predstavnika.

 1. Kipar | Nikol Nikolau | I wanna be a star
 2. Poljska | Alicja Rega | Mój dom
 3. Holandija | „Fource” | Love me
 4. Jermenija | Miša | Boomerang
 5. Belorusija | Helena Merai | I am the one
 6. Portugalija | Marijana Vanansio | Youtuber
 7. Irska | Muren Makdonel | Súile glasa
 8. Makedonija | Mina Blažev | Dancing through life
 9. Gruzija | Grigol Kipšidze | Voice of the heart
 10. Albanija | Ana Kodra | Don’t touch my tree
 11. Ukrajina | Anastasija Baginska | Don’t stop
 12. Malta | Đanluka Čilija | Dawra tond
 13. Rusija | Polina Bogusevič | Wings
 14. Srbija | Irina i Jana | Ceo svet je naš
 15. Australija | Izabela Klark | Speak up
 16. Italija | Marija Izide Fjore | Scelgo (My choice)

Gruzija je priredila lep i zabavan dvosatni program koji ipak nije odudarao od evrovizijskog šablona koji se gledao i ranijih godina. Šou je otvorila prošlogodišnja pobednica Marjam Mamadašvili, koja je otpevala deo svoje pobedničke pesme Mzeo. Odmah potom, svi učesnici su prodefilovali binom i predstavili se pevajući segment zvanične pesme takmičenja Shine Bright.

Shine Bright (Zasijaj) bio je i slogan ovogodišnjeg festivala, a logotip je bio dizajniran kao „segmentirano Sunce” u raznim bojama koje, jasno je, simbolizuje različitost i radost u vezi s muzikom i njenom moći. Bina i scenografija savršeno su se uklopili u slogan i logo, čime je usklađena i zaokružena slika vizuelnog identiteta takmičenja.

Voditeljke programa bile su pevačica Helen Kalandadze i trinaestogodišnja Lizi Japaridze (Lizi Pop), predstavnica Gruzije na dečjem Evrosongu 2014. Lizi će tako ostati upisana u istoriji kao najmlađa voditeljka ovog takmičenja do sada.

Prelepe video-razglednice prikazivale su prirodne lepote Gruzije, živopisnu tradiciju i kulturu te zemlje, a na kraju svake, takmičari su pozdravom predstavili sebe i svoju pesmu.

U revijalnom delu večeri nastupile su Helen i Lizi, gruzijski savremeni plesači, te grupa „Virus” koja je predstavljala ovu zemlju 2015. godine na takmičenju u Sofiji. Oni su veselim ritmovima „zarazili” publiku u dvorani i izvesno podigli atmosferu.

Kakve novine je doneo 15. dečji Evrosong?

Ovogodišnje finale Dečje pesme Evrovizije pretrpelo je nekoliko promena u odnosu na ranije godine. Dozvoljeno je da tekst pesme čini 40% reči na nematernjem (engleskom) jeziku, umesto dosadašnjih 25%, a kada je reč o nasnimljenim vokalima, EBU je dozvolio najviše šest snimljenih pratećih vokala, umesto pet.

EBU je ustanovio i novi „Trofej Dečje pesme Evrovizije”, staklenu statuu u obliku mikorfona, koji će se dodeljivati svakom narednom pobedniku, kao na „velikoj” Evroviziji.

Ipak, najveća promena ogleda se u promeni sistema glasanja, prema kojem se praktično vratio glas publike, ali koja je za svoje favorite mogla da glasa preko namenske veb-platforme na zvaničnom sajtu Dečje Evrovizije. Onlajn glasanje teklo je u dve runde – prva je trajala od petka 24. novembra (18 časova) do nedelje 26. novembra do 15.59 h. U tom periodu glasači su bili u obavezi da odgledaju rekapitulaciju svih pesama i jednominutni snimak s proba. Druga je pokrenuta tokom šoua, nakon što su svi predstavnici izveli svoje pesme i nastupe, i trajala je 15 minuta.

Kuriozitet je bio da su apsolutno svi, iz bilo koje države sveta, mogli da glasaju za tri do pet kompozicija, ali i za svoju predstavničku numeru.

Ovo javno glasanje nosilo je 50% ukupnih bodova. Ostalih 50% raspodelio je stručni žiri iz svake države učesnice, koji je brojao po pet članova. Oni su rangirali pesme od 1. do 15. mesta, izostavljajući svog predstavnika.

Gruzija je prvi put organizovala bilo kakav veći evrovizijski događaj, uprkos tome što je do sada tri puta pobedila na Dečjoj Evroviziji. Domaćin sledećeg izdanja biće Minsk, glavni grad Belorusije, koji će ponovo posle 2010. godine, upisati organizaciju ovog događaja.

httpv://youtu.be/45hTW01Bh2s

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Urose, slazem se sa tobom po pitanju Srbije! I smatram da Srbija jos dugo na ovom takmicenju nece imati predstavnika i pesmu kao sto su bili Sonja Skoric i pesma Carobna noc! Ubedljivo najbolja srpska pesma i mnogo zalim sto te godine nismo zauzeli 1 mesto.

 • Rezultati su bili poprilično očekivani i donekle opravdani. Ukratko ću da prokomentarišem takmičare i njihove rezultate. Bivši sovjetski savez je zauzeo levu polovinu tabele i to bez izuzetka. Pesme su im bile dobre, zaista, ali kako se neka zemlja učesnica južne Evrope nije našla među njima. Rusija je imala dobru pesmu, dobar nastup, dobar vokal. Nisam baš zadovoljan njenom pobedom jer je pesma više u izdanju takmičenja za odrasle. Domaćin, Gruzija je odradila odličan posao (i oko takmičenja i oko pesme, za mene je mogla da pobedi). Australija je dobila zasluženo mesto – i po publici i po žiriju. Holandija je očekivano po glasovima publike zauzela četvrto mesto. Eh, onda idu Belorusija, Jermenija i Ukrajina koje su podjednako dobre što i pokazuje razlika od jednog poena. Smatram da je Ukrajina potcenjena i da je zaslužila top 3, za razliku od Poljske koja je ostvarila rezultat koji je i zaslužila. Onda desna strana tabele i Malta koja je bila sasvim dobra. Slede naše predstavnice, koje su bez ikakvog patriotizma i subjektivnosti zaslužile više. Sa još par takmičara su poslužile pesmu primenjenu ovom takmičenju. Mislim da su one jedine koje su se izdvojile jer su nas svojom izvedbom odvele u totalno drugi svet. Naravno, ponosan sam na njih, a i uvele su nas u top 10. Jedanaesto mesto zauzima Italija koja je u nameri da sastavi pesmu kao prosle godine malo omašila. Makedonija se izgleda preplatila na 12. mesto i njihov rezultat smatram za najpotcenjeniji jer je sve bilo savrseno. Ova analiza se oduzila, pa da skratim sad. Ostale su Albanija, Portugal, Irska i Kipar za koje se i očekivao ovaj rezultat. Pesme i nastup su bili dobri, ali eto, to je takmičenje i neko mora biti poslednji (ja sam očekivao da će to biti Irska).

  Srbija treba da preispita svoje učešće na ovom takmičenju jer ne može imati uspeha ukoliko se nešto ne promeni!

 • Za pocetak sve pohvale za Gruziju kao zemlju domacina i sve pohvale za sjajne voditeljke i za celokupnu organizaciju ovogodisnje Decije pesme Evrovizije. Sto se tice ucesnika mislim da su stvarno svi svoj zadatak obavili kako treba, Jana i Irina su Srbiju sasvim dostojno predstavile, pobeda Rusije smatram da je stvarno zasluzena iako mi nije bila medju favoritima, Polina je i scenski i vokalno bila sjajna. Smatram da Kipar nije nikako trebao osvojiti poslednje mesto, skroz nezasluzeno i drago mi je sto je Australija zavrsila na trecem mestu a smatram i da je Jermenija trebala zavrsiti na prvom mestu, nekako ima ono nesto ta pesma. Sve u svemu bilo je okej.. 🙂