Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali: Nordijski džinovi

[dropcap]B[/dropcap]ližimo se kraju naše rubrike, a verujemo da će vas sedma epizoda iste inspirisati da još više istražujete i slušate evropske izvođače. Ovog puta govorimo o skandinavskim biserima iz Finske, Švedske, Danske, Norveške i sa Islanda.

Skandinavija je generalno vrlo jak region na Pesmi Evrovizije. Najuspešnija zemlja je, bez premca, Švedska. Šveđani broje šest pobeda na ovom takmičenju, a poslednju je ostvario Mons Selmerlev sa evrovizijskim šlagerom Heroes. Šveđane prate komšije iz Norveške, koji broje tri evrovizijske pobede, od kojih je jedna od najepohalnijih – pobeda Aleksandra Ribaka sa magičnom pesmom Fairytale. Isti broj pobeda broji i mala Danska. Evrovizijski asovi poput bratskog pop-rok dueta „Olsen Brothers” i „bosonogom devojkom sa flautom” Emeli de Forest dolaze upravo iz ove zemlje.

Finci broje samo jednu pobedu zasad, ali i te kakvu pobedu. Svi se sećaju jezivog hardrok benda „Lordi” i njihove numere Hard rock hallelujah. Jedina skandinavska zemlja koja zasad nema nijednu pobedu jeste Island. Najbliži pobedi su bili 2009. i 1999. godine, kada su Johana i Selma osvojile drugo mesto.

Zanimljivo za ovaj evropski region je da se ne plaše da se igraju žanrovima i pošalju totalne „non sens” izvođače, a isto tako su maheri za pravljenje pobedničkih numera. Skandinavci uvek iznenade na ovaj ili onaj način. Pogledajte koga bismo mi hteli da vidimo na sceni Evrovizije iz ovog regiona.

[ads1]

Finska | Sara Alto

Finci su nas preduhitrili što se tiče ove pop dive. Poslednjih nekoliko godina je nepravedno bila skrajnuta sa finske estrade, što se drastično promenilo na bolje posle njenog učešća u britanskom X Factoru.

O kome se radi?

O Finkinji Sari Alto, pevačici, kompozitoru i vokalnoj glumici. Osvojila je drugo mesto u finskom Glasu i britanskom X Factoru. Nakon ovog drugog takmičenja postala je enormno popularna, pogotovo u svojoj rodnoj zemlji. Dala je glas princezi Ani u animiranom filmu Frozen. Njen finalni nastup u X Factoru je pratio svaki peti Finac. Proglašena je i za „Osobu godine” 2016. godine u Finskoj.  Sarađivala je sa mnogim izvođačima poput Adama Lamberta, Andree Bočelija, Hosea Karerasa i Roberta Velsa.

Do danas je izdala čak pet studijskih albuma, koje potpisuje njena lična produkcijska kuća Yume Records. Ova tridesetogodišnjakinja je još od malih nogu zarađivala velike nagrade na muzičkim takmičenjima u rodnoj zemlji i Evropi, a studirala je muziku u Helsinkiju. Ponosna je time što je rođena u Deda Mrazovoj postojbini – Laponiji i veliki je fan istočnjačke muzike.

Evrovizijski „staž”

Altova je učestvovala dva puta na finskom nacionalnom izboru. Prvi put je učestvovala 2011. godine sa klavirskom baladom Blessed with love, sa kojom je zauzela drugo mesto. Drugi put je učestvovala prošle godine sa klupskim hitom No fear, pesmom koja je važila za najvećeg favorita na takmičenju. Nažalost, opet je osvojila drugo mesto i nije uspela da ode u Stokholm.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] No fear [/tab_title] [tab_title] Blessed with love [/tab_title] [tab_title] Out of sight, out of mind [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  httpv://youtu.be/4OKrIRVUEGQ [/tab] [tab] httpv://youtu.be/vUKrkvGK33s [/tab] [tab] httpv://youtu.be/jgPpYAXNt7M [/tab] [/tabs]

Kako će Sara proći na Evroviziji?

S obzirom da je sigurno da Sara Alto ide u Lisabon, možemo pričati samo o tome kako će proći na Pesmi Evrovizije. Sara ima čaroban vokal, retko čist i tehnički tačan. Takva umešnost je čist talenat i mislim da se Finskoj smeši finale u Lisabonu, a tamo neko visoko mesto. E sad, jedini problem može predstavljati pesma. Ja bih voleo da vidim neku baladu umerenog ritma, gde bi Sara mogla na pravi način da izvede svoje vokalne vratolomije, ali i gde bi se i publika zabavila gledajući.

[ads1]

Švedska | Ejs Vajlder

Ova mlada dama donela je duh američkog popa u Švedsku. Iznedrio ju je Melodifestivalen kao jednog od najuspešnijih debitanata ovog takmičenja.

Ko je to?

Alis Kristina Ingrid Gernant iliti Ejs Vajlder, švedska pevačica i izvođač popa, hip-hopa i elektronske muzike. Rođena je Stokholmljanka, ali duže vreme je živela i na Floridi. Pre nekoliko godina odlučila je da se otisne u solo karijeru. Prvi Ejsin singl nosi naziv Do it i upotrebljavan je u raznim američkim serijama.

Nakon objavljivanja debitantskog albuma A Wilder osvaja nagradu za „Album godine” na Scandipop dodeli nagrada. Veću popularnost dobija nakon učešća na Melodifestivalenu 2014. godine, gde je sa pesmom Busy doin’ nothin’ osvojila drugo mesto, odmah iza pobednice Sane Nilsen.

Evrovizijski „staž”

Ejs Vajlder je tri puta učestvovala na švedskom Melodifestivalenu. Kao što rekosmo, sa pesmom Busy doin’ nothin’ je osvojila drugo mesto 2014. godine. Godine 2016. je sa povratničkom numerom Don’t worry zauzela treće mesto, a 2017. je osvojila sedmo mesto sa kompozicijom Wild child. Zanimljivo je da su prve dve pesme komponovali Linea i Džoj Deb, duo koji stoji iza pobedničke evrovizijske pesme iz 2015. godine.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Busy doin’ nothin'[/tab_title] [tab_title] Don’t worry [/tab_title] [tab_title] Wild child [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/Nhi5lKqz1Wo [/tab] [tab] httpv://youtu.be/8jxfkxBgR1c [/tab] [tab] httpv://youtu.be/JS_eSFuvXvs [/tab] [/tabs]

Kako bi Ejs prošla na Evroviziji?

Ejs je izvođač stvoren za Evroviziju. Ne mogu reći da je njen glavni adut glas, ali nastupi poput njenog se prosto pamte. Elektropop numera poput Busy doin’ nothin’ je imala tu nesreću da se nađe na istom takmičenju kao i Undo Sane Nilsen. Njeni nastupi uvek nose tu notu MTV-ja i velikih američkih zvezda. Nije ni čudo, s obzirom da je godinama bila pod uticajem američke kulture. Ne verujem da bi Šveđanima donela sedmu pobedu, ali verujem da bi za sobom ostavila još jedan evrovizijski „evergreen”, za šta su Šveđani maheri.

[ads1]

Danska | Agnes Obel

Ovu dansku umetnicu malo ko zna na ovim prostorima. Radi se o pijanistkinji, pevačici i izvođaču klasične i folk muzike iz Gentoftea. Trenutno radi i živi u nemačkoj prestonici – Berlinu.

Pa ko je to?

Agnes Obel, danska umetnica koja stvara čarobnu, hipnotišuću muziku. Prvi album je izdala 2010. godine i nosi naziv Phillharmonics. Svoje pesme izvodi na engleskom jeziku i glavni aduti su joj klavir, umilni vokal i minimalizam. Taj minimalizam nosi dozu komfora, ali i jeze u sebi – na vama je kako ćete da osetite pesmu.

Godine 2011. osvojila je pet nagrada na Danskoj dodeli nagrada, uključujući nagrade za „Debitanta godine” i za „Album godine”. Od malih nogu svira klavir i ističe da je svirala samo dela koja je volela, jer joj je tako njen profesor muzike naložio. Kao najvećeg uzora ističe Jana Johansona i njegovu folk muziku izvođenu u džez maniru.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Riverside [/tab_title] [tab_title] The curse [/tab_title] [tab_title] Dorian [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/vjncyiuwwXQ [/tab] [tab]  httpv://youtu.be/6h9XUYj96ho[/tab] [tab] httpv://youtu.be/wZN1HKn3Qus [/tab] [/tabs]

Kako bi je evrovizijski fanovi prihvatili?

Mislim da bi je prihvatili oberučke. S obzirom na njen minimalistički pristup muzici, koji ima veze sa ovogodišnjim evrovizijskim pobednikom Salvadorom Sobralom, žiri bi je možda još više zavoleo. Nastup bi bio, pretpostavljam, hipnotišući, mračan, skoro pa zloslutan.

Pravi skandinavski umetnik – tako bih nazvao Agnes Obel. Skandinavija je kroz umetnost oduvek prikazivala misteriju, tamu i onu drugačiju ljudsku psihu. Agnes Obel uzima ove elemente i pretvara ih u oslušljivo i skoro opipljivo.

[ads1]

Norveška | Karin Park

Švedsko-norveška muzičarka stacionirana u norveškom gradiću Bergenu. Tvorac pesme I feed you my love mlade Margaret Berger. Njen stil podseća na onaj grupe „Depeche Mode”.

A ko to?

Karin Park, izvođač moderne elektronske muzike, kompozitor i tekstopisac. Rođena je u Švedskoj, ali već godinama živi i radi u Norveškoj, gde je osnovala i porodicu. Godine 2003. bila je nominovana za „Debitanta godine” i „Najboljeg ženskog pop izvođača” na dodeli nagrada Spellemannprisen. Već naredne godine joj je i udeljena nagrada za „Debitanta godine” na dodeli nagrada Alarmprisen.

Ubrzo je promenila i muzički stil – sada je mnogo mračniji, veća je i upotreba instrumenata poput sintisajzera i bubnjeva. „Elektro-got” pevačica je mnogo puta  upoređivana sa Karin Drajer Andešon i Bjerk. Na živim nastupima najčešće nastupa sa bratom Davidom, a do danas broji čak pet studijskih albuma.

Evrovizijski „staž”

Vrhunac njene karijere je definitivno pesma I feed you my love, koju je stvorila zajedno sa švedskim sastavom „MachoPsycho” specijalno za Margaret Berger. Sa numerom istog žanra i iste atmosfere pokušala je da osvoji norveški Grand Prix 2015. godine. Numera nosi naziv Human beings i posvećena je njenom suprugu, koji je tada patio od raka. Nažalost, pesma nije ušla ni u super finale takmičenja.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Human beings [/tab_title] [tab_title] Look what you’ve done [/tab_title] [tab_title] I feed you my love [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/S0c5rXUxgRs [/tab] [tab] httpv://youtu.be/phrRu6lACcE [/tab] [tab] httpv://youtu.be/tc6a4EV63uM [/tab] [/tabs]

Kako bi se Karin pokazala na Evrosongu?

Verujem da bi se još jednom moderni skandinavski alternativni pop čuo na evrovizijskoj sceni. S obzirom da je sa Margaret Berger osvojila visoko četvrto mesto, cenim da bi jednako dobro prošla sa pesmom koju bi ona sama izvodila. Human beings je odlična kompozicija, totalno drugačija u odnosu na sve pređašnje evrovizijske balade. Sa jednom pesmom poput takve bih voleo da je vidim prvo na norveškom Melodi Grand Prixu, pa onda i na Pesmi Evrovizije.

Island | Elisabet Ormslev

Ponosna je učesnica islandskog Glasa. Sarađuje sa Gretom Saloume već 18 godina. Njena majka je sa grupom „ICY” nekad davno predstavljala Island.

Ko, ko?!

Elisabet Ormslev, islandska violinistikinja i mlada pevačica u usponu. Ova mlada dama je tek nedavno odlučila da se bavi muzikom. Kaže da nije bila dovoljno hrabra da se oproba u takmičenju poput The Voice, ali je kasnije shvatila da bi to bila odlična muzička platforma za nju i njenu muziku.

Njena majka je bila član grupe „ICY”, koji su predstavljali malo skandinavsko ostrvo 1986. na Pesmi Evrovizije, što je ujedno bio i debitantski nastup Islanda. Najveći uspesi su joj upravo učešća u islandskom Glasu i na islandskom nacionalnom izboru. Ima ogromne planove za budućnost.

Evrovizijski „staž”

Elisabet je prošle godine učestvovala na islandskom izboru sa pesmom Á ný. Pesma se ističe prvo time što je pevana na islandskom jeziku, a potom i po svom minimalizmu i misterioznoj atmosferi. Zanimljivo je i da je kompozitor ove pesme Greta Saloume, koja se iste godine takmičila sa pesmom Hear them calling, sa kojom je odnela pobedu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title]  Á ný [/tab_title] [tab_title] Moving on [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/syQ_cvh2xoY [/tab] [tab] httpv://youtu.be/xNERQuwq_t8 [/tab] [/tabs]

Da li bi Elisabet vratila Island u finale?

Island nezasluženo već treću godinu zaredom ispada iz polufinala. Elisabet Ormslev se ne bi bavila komercijalom koja podrazumeva melodiju koja pali na prvo slušanje i engleski jezik. Svoju evrovizijsku pesmu bi otpevala na maternjem islandskom jeziku, tako dalekom i mističnom.

Melodija bi bila skroz neobična, ali duboka i smislena – pogotovo ako bi je još jednom komponovala genijalna Greta Saloume. Muzika ove devojke ima smisla, ne pali na prvu, ali zaslužuje evrovizijsku scenu i kartu za finale.

A kog umetnika iz Skandinavije biste vi voleli da vidite?

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Najdivnije bi bilo videti i čuti grupu Of Monsters and Men sa Islanda na ovom takmičenju. Njihova muzika je sinestezična, simbolična, da ne kažem vrhunska. Žanrovski se razlikuju od uobičajenog zvuka Evrovizije, ali smatram da je i to plus, kao što smo imali prilike da vidimo i ove godine u maju. Mislim da bi se povezali sa publikom, posebno ukoliko bi to bila pesma poput njihovih Little Talks, Empire, Winter Sound. Sa druge strane, znam da je to svakako samo na nivou želje.