Balkan, Balkan! Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Balkanski „lonac”

[dropcap]U[/dropcap] osmoj epizodi rubrike „Evrovizijski potencijali” predstavićemo vam Balkance koji najviše zaslužuju da se nađu na Pesmi Evrovizije, po našem mišljenju naravno. Odmah ćemo napomenuti da ćemo iz igre izbaciti bivše jugoslovenske države, jer je za njih rezervisana poslednja epizoda ove rubrike, koja je sledeće nedelje.

Grci, Albanci, Bugari i Rumuni obožavaju Evroviziju. Najveće uspehe broje Grci i Rumuni, dok Bugari poslednjih godina bivaju sve zapaženiji na ovom takmičenju. U prilog tome govore Poli Genova i Kristijan Kostov – dva najbolja rezultata Bugarske na Pesmi Evrovizije. Albanci su nepravedno skrajnuti i broje sve više loših rezultata. Za poslednjih pet godina samo su se jednom našli u finalu – 2015. godine sa Eljhaidom Dani u Beču.

Balkanski region je generalno užasno raznovrstan i iznedrio je mnoge genijalne vokale koji su kasnije otišli na Pesmu Evrovizije. Pogledajte koje ljude bismo mi voleli da vidimo na najvećem evropskom takmičenju…

[ads1]

Rumunija | Ina

Najveća je rumunska pop zvezda. Broji hitove poput Hot i Sun is up. Pokosila je evropske top-liste svojim ultrahitovima, a jednom davno je učestvovala i na rumunskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije.

Ko je ona?

Elena Aleksandra Apostoljanu – Ina, mlada rumunska pop-diva. Na rumunskoj sceni je debitovala sa pesmom Hot, koja je vrlo brzo postala glavni hit u susednim državama poput Srbije, Bugarske, Moldavije i Mađarske, a potom i u ostalim državama Evrope i Azije. U Poljskoj je nominovana za najbolju pevačicu, a njena pesma Love za najbolji singl. Njeni muzički uzori su grupe „Swedish House Mafia”, „The Black Eyed Peas” i pevačica Džesi Džej. Studirala je ekonomiju i političke nauke u Mangaliji i Konstanci. Zanimljivo je da joj je prvi veći korak u karijeri bio za vreme nacionalnog izbora 2008. godine, kada se pod imenom Alesandra prijavila na izbor sa pesmama Goodbye i Sorry, međutim nijedna nije odabrana za predstavnika Rumunije u Beogradu.

Danas ova zanosna crnka broji pet studijskih albuma, od kojih je poslednji album „Nirvana” objavljen nedavno ove godine. Nijedna top-lista ne može da prođe bez njenog hita. Od prošle godine je jedan od sudija rumunskog dečjeg takmičenja The Voice. Trenutno je najpopularnija u rodnoj Rumuniji i Turskoj, a pre nekoliko meseci je izjavila da bi predstavljala jednu od ove dve zemlje na Pesmi Evrovizije, tako da još uvek ima nade da je vidimo na Evrosongu.

Evrovizijski „staž”

Apostoljanuova je htela da učestvuje samo jedanput na rumunskom evrovizijskom izboru – 2008. godine, kada se birao rumunski predstavnik za beogradsku Evroviziju. Sa pesmama Goodbye i Sorry nije dospela čak ni u „live” emisije, iako kompozicije nisu uopšte loše. Godine 2012. ju je rumunska televizija pozvala da predstavlja Rumuniju na Pesmi Evrovizije u Bakuu, ali zbog nesuglasica oko već ugovorenih nastupa, na kraju nije otputovala u Baku. Pre nekoliko meseci je za jednu tursku televiziju izjavila da i dalje ima „evrovizijski san” da predstavlja Rumuniju, ili čak Tursku.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Hot [/tab_title] [tab_title] Ruleta [/tab_title] [tab_title] Nirvana [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/Vh_3zdmaHbk [/tab] [tab] httpv://youtu.be/ax9ge-ymWIQ [/tab] [tab] httpv://youtu.be/OfS1jFck8YQ [/tab] [/tabs]

Kako bi Ina prošla na Evrosongu?

Pa kao i svaki rumunski predstavnik do sada – prilično uspešno. Kvalifikacija u finale ne bi bila upitna. Da ode sa bilo kojom pesmom njenog faha, očekivao bi nas neverovatan nastup, dobro osmišljen. Jeste da bi to bio još jedan deža vi na Kalomiru, Ani Lorak, Elenu Paparizu i ostale evrovizijske dive, ali barem bi Rumuni imali pristojnu pesmu na Evrosongu.

[ads1]

Grčka | Tomai Apergi

Reč je o prelepoj džez pevačici, koja je u nekoliko navrata pokušala da osvoji kartu za Evroviziju. Grci lako prepoznaju njen muzički stil, a jedna je od retkih popularnih pevačica koja izvodi džez, bosa novu, elektroniku, fank i soul.

Ko to?

Tomai Apergi, grčka džez diva. Debitovala je 2012. godine sa singlom What’s your name, a kao najveće uspehe u svojoj zasad maloj karijeri ističe učešće na grčkom nacionalnom izboru 2013. i 2015. godine. Studirala je akustičnu i električnu gitaru, kao i pevanje. Završila je Univerzitet u Patrasu, a njen distinktivni muzički stil odlikuje miks žanrova kao što su džez, bosa nova, elektronika i slično. Čestu pratnju u njenim pesmama čine saksofon i klavir. Tomai je imala i svoj bend – „Night & Day”, sa kojim je redovno nastupala i, između ostalog, formirala muzički ukus. Bivša je učesnica grčkog šoua Tvoje lice zvuči poznato.

Evrovizijski „staž”

Apergijeva je dva puta učestvovala na grčkom Eurosongu. Prvi put je sa pesmom One last kiss 2013. osvojila 3. mesto, gde je važila za ogromnog favorita za pobedu. Drugi put je 2015. godine sa pesmom Jazz & sirtaki osvojila drugo mesto, odmah iza Marije Elene Kirijaku.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] I gynaika pou agapa [/tab_title] [tab_title] One last kiss [/tab_title] [tab_title] Jazz & sirtaki [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/lVzEYVvbu7Y [/tab] [tab]httpv://youtu.be/FGuAsKxrtdg  [/tab] [tab]  httpv://youtu.be/tKpXN2z9Qjk[/tab] [/tabs]

Čime bi nas Tomai počastila na Evroviziji?

Rekao bih, jednim zanimljivim miksom džeza i grčkog melosa, koji mi iskreno ne nedostaje na Evroviziji, ali bi bilo zanimljivo čuti nešto u fazonu Jazz & sirtaki. Zaista nesvakidašnje i osvežavajuće. Dodatni plus bi bio ako bi pevala na maternjem jeziku, jer onda bi atmosfera i slika cele pesme bila upotpunjena.

[ads1]

Albanija | Bebe Redža

Red bi bio da se jedna megazvezda pojavi u ime Albanije. Ova mlada dama broji nenormalno mnogo pregleda na Jutjubu, velika je pop zvezda u Americi i bio bi pun pogodak kad bi je Albanci izabrali za Evrosong.

O kome se radi?

O Bleti „Bebe” Redži, američkoj pevačici albanskog porekla. Ova megazvezda broji hitove i kolaboracije sa Davidom Getom, Martinom Gariksom, Keš Kešom i Lujem Tomlinsonom. Pored pevanja, bavi se i komponovanjem pesama. Ona stoji iza svetskog hita The monster koji izvode Eminem i Rijana. Sarađivala je i sa Selenom Gomez i Nikom Džonasom.

Do danas ima tri studijska albuma, a pesme sa kojima se proslavila su Me, myself & I, In the name of love, I got you i Hey, mamma. Bleta je rođena 1989. godine u Debru, Makedonija. Kao mala svirala je trubu, a kasnije je naučila da svira gitaru i klavir. Bebe Redža je koloraturni sopran, što malo ko poseduje.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] No broken hearts [/tab_title] [tab_title] I got you [/tab_title] [tab_title] Me, myself & i [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/XoiEkEuCWog[/tab] [tab]httpv://youtu.be/uEJuoEs1UxY[/tab] [tab]httpv://youtu.be/bSfpSOBD30U [/tab] [/tabs]

Šta bi Bebe uradila na Evroviziji?

Joj, ne smem ni da zamislim! S obzirom da se radi o kvalitetnom pevaču, dijapazon stilova i pravaca je ogroman. Meni bi se najviše dopao elektro-pop žanr uz neki himničan, zarazan refren. Nešto slično pesmi I got you. Ova devojka ume da peva, pravi je umetnik, a sa njom bi Albanci komotno mogli da preskoče jednu godinu njihovog „Festivala pesama”, samo da vide da ništa „ne boli” ako jednom interno izabereš izvođača.

[ads1]

Bugarska | Marija Ilijeva

Naše južne komšije imaju mnogo toga da ponude. Uvek kada se pomenu Bugari na Evroviziji, svaki put pomislim na „bugarsku Lejdi Gagu”.

Ko je ona?

Marija Ilijeva, veoma popularna bugarska pevačica i kompozitor. Bila je član žirija bugarske verzije X Factora čak tri sezone. Rođena je u muzičkoj porodici – otac dirigent i majka horski dirigent. Od pete godine svira klavir, a glas je školovala na vokalnoj akademiji „Petko Stajnov”. Zanimljivo je da je započela karijeru kasnih devedesetih kao vokalista grupe „Kaffe”, koja je 2005. godine predstavljala Bugarsku na Evrovizije, ali bez Marije.

Marija ima izdata samo dva studijska albuma, ali ima mnogo više singlova koji su postali megapopularni u rodnoj Bugarskoj. Vlasnica je produkcijske kuće „Stereo Room”, koja se bavi promocijom mladih bugarskih pevača. Nosilac je mnogih evropskih nagrada, a mnogo puta se našla na MTV top-listi.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Mi amor [/tab_title] [tab_title] I like [/tab_title] [tab_title] Vidimo dovolni [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/yoSsDGOeeaE [/tab] [tab]httpv://youtu.be/7S3_NhTGlME  [/tab] [tab] httpv://youtu.be/0WN79cA4Cds [/tab] [/tabs]

Da li bi prošla bolje od Poli i Kristijana?

Zašto da ne? Muzički je potkovana, ima dugogodišnje iskustvo na sceni i zna kako da napravi dobru pesmu, a i dobar šou na sceni. Sa dobrim kompozitorima bi mogla da dođe i do pobede, verujem. S obzirom da poznaje mnogo bugarskih i američkih popularnih kompozitora, evrovizijska pesma ne bi bila tako težak poduhvat za Mariju. „Bugarska Lejdi Gaga” će sijati na sceni, samo je pošaljite!

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Meni se Markov stil posebno dopada. Dok tekstovi drugih autora, na ovom sajtu, često deluju, kao agencijska vest, Marko ima svoj prepoznatljiv stil – to je indikator za kvalitet jednog autora. Piše britko, ponekad sa ironijom … ne vidim tu ništa negativnog.

    Samo tako nastavi MarkoV ;)!

  • Volim ovu rubriku, ali bi trebalo obratiti paznju na stil pisanja i gramaticke greske. Stil mi se nimalo ne dopada!