Balkan, Balkan! Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Komšijski idoli

[dropcap]D[/dropcap]obro došli u poslednju epizodu rubrike „Evrovizijski potencijali”! Za sam kraj smo ostavili zemlje bivše Jugoslavije i naše adute za koje verujemo da bi odlično prošli na Evroviziji. Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija zajedno sa nama čine ovaj deo Evrope. Delujemo kao jedna velika porodica, u kojoj se neko iz godine u godinu malo više ili malo manje izdvaja.

Od navedenih komšijskih država, najuspešnija jeste Bosna i Hercegovina, koja ove godine opet ne učestvuje zbog velike finansijske krize njihove radio-televizije. Najbolji rezultat su ostvarili 2006. godine sa Hari Mata Harijem i „a la Joksa” pesmom – Lejla. Njih prate komšije iz Hrvatske, koji su najbolji rezultat ostvarili 1996. i 1999. godine sa Majom Blagdan, odnosno Doris Dragović. Devedesete su definitivno bile njihova dekada.

Odmah iza Hrvata su „komšije sa severa” – Slovenci. Mala nacija kao najbolji plasman broji 7. mesto 1995. i 2001. godine sa pop divama Darjom Švajger, odnosno Nušom Derendom. Poslednjih godina doživljavaju tzv. „evrovizijski procvat” putem renomiranog nacionalnog finala Evrovizijska melodija (EMA), sve popularnijeg festivalskog formata u Sloveniji. Pretposlednje mesto bi zauzela „južna braća” Makedonci. Najviše što su dospeli na evrovizijskoj tablici jeste 12, odnosno 13. mesto. Ove rezultate su ostvarili Elena Risteska 2006. i Kaliopi 2012. godine. „Komšije sa juga” se poslednjih godina baš mučno bore za kvalifikaciju u finale.

Kada bismo ređali sve komšijske zemlje po broju evrovizijskih uspeha, Crnogorci bi zauzeli poslednje mesto. Jedina dva puta kada su bili u finalu bilo je 2014. i 2015. godine, što se može nazvati nekim kratkim „zlatnim dobom” crnogorske pesme na Evroviziji. Ipak, ništa bez Joksimovića. I njihov najbolji rezultat je postigla „a la Joksa” kompozicija popularnog pevača Kneza, koji je osvojio 13. mesto. Njega prati još popularniji Sergej Ćetković, koji je sa numerom Moj svijet u Kopenhagenu 2014. godine osvojio 19. mesto u finalu.

Sada sledi naša poslednja lista želja kandidata koje bismo voleli da vidimo na Pesmi Evrovizije. Možete li naslutiti ko će se na njoj naći?

[ads1]

Bosna i Hercegovina | Ilma Karahmet

Ova mlada dama je upamćena pre svega po maestralnom vokalu, a onda i po skandaloznoj svađi sa Eminom Jahović preko društvenih mreža. Jeste li već pogodili o kome se radi?

Ne, o kome?

Pa o Ilmi Karahmet, šesnaestogodišnjoj devojčici  iz bosanskog gradića Kiseljaka. Poznata je po učešću u prvom jadranskom X Factoru, na kom su učestvovali učesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ispala je iz takmičenja malo pre velikog finala, uz objašnjenje da je previše mlada i da treba još vremena da bi se formirala kao izvođač.

Ove reči je izustila Emina Jahović, tadašnji član žirija. Revoltirana, Ilma je nakon emisije na društvenim mrežama odgovorila Emini da „isto tako želi da neko usreći njenu decu”. Naravno, kasnije se izvinila za ovako teške reči, a ovaj gest je pripisan njenim godinama i nije previše uzet za zlo. Karahmetova, verovali ili ne, i dalje snima pesme i uporno se bavi promocijom pop muzike u regionu. Bio bi pun pogodak poslati ovaj mali bosanski biser na Pesmu Evrovizije, vratila bi ih na zasluženi vrh.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Ne zovi me tugo [/tab_title] [tab_title] Sjeti se [/tab_title] [tab_title] Ima jedan svijet (Cover) [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/7lb5u-Cd4A0 [/tab] [tab] http://youtu.be/xq26kFP9WUs [/tab] [tab] httpv://youtu.be/Tj4yN8XNBh4 [/tab] [/tabs]

Šta bi Ilma uradila na Evroviziji?

Kao što napomenuh ranije – svoju naciju bi ponovo podigla na vrh evrovizijske tabele. Iako zvuči pomalo kliše, mislim da bi joj savršeno odgovarala jedna „balkanska balada” Željka Joksimovića. Trudim se da izbegavam ovaj tip pesama, ali Ilma je prosto stvorena za numere ovog tipa.

Devojčica poseduje vanzemaljski vokal, težak i na momente vrlo „soul”. Verujem da je sada i zrelija i da zna koji muzički pravac joj najviše paše i to je ono o čemu je Emina govorila kad je rekla da je Ilma „previše mlada”. Nije ni sad bog zna kako zrela kao izvođač, ali je definitivno zrela za jednu evrovizijsku scenu.

[ads1]

Hrvatska | Jelena Rozga

Navodno, ova hrvatska pop diva je izjavila da nije spremna za Evroviziju. Godine 2012. bila je prvi izbor hrvatske radio-televizije, međutim iz nedovoljno poznatih razloga ju je Nina Badrić zamenila. Sada bi bilo lepo da svoju karijeru „kruniše” jednom Pesmom Evrovizije.

A ko to?

Jelena Rozga, hrvatska pop pevačica. Većina je zna kao bivšu pevačicu grupe „Magazin”, čiji je član bila od 1996. do 2006. godine. Završila je osnovnu i srednju baletsku školu, koju je kasnije napustila kada je postala deo „Magazina”. Pevačku karijeru je započela 1996. godine baš na hrvatskoj Dori sa pesmom Aha, gde je osvojila visoko 2. mesto. Igrom slučaja, iste godine je postala pevačica grupe „Magazin”. Ova grupa je sa Jelenom Rozgom još nekoliko puta učestvovala na Dori, gde su uglavnom osvajali visoka mesta.

Na Dori je Rozga 2006. najavila i svoju solo karijeru, nakon što je napustila grupu. Prvi hitovi koji su je proslavili su Oprosti mala i Ne zovi me Marija, a potom i Bižuterija, Nirvana, Cunami, Kraljica, Okus mentola kasnijih godina. Nosilac je mnogih regionalnih nagrada, a 2013. je osvojila „Oskar popularnosti” u Banja Luci za najbolju pevačicu u regionu. Danas Jelena Rozga važi za jednu od najpopularnijih hrvatskih pevačica, bez čijih pesama nijedna žurka ne može proći. Za sada je izdala četiri solo albuma, a sa grupom „Magazin” pet.

Evrovizijski „staž”

Kao što je gore napomenuto, Rozga je nekoliko puta učestvovala na Dori sa „Magazinom”. Međutim, prvi put je učestvovala kao „solo igrač” sa pesmom Aha 1996. godine, kada je osvojila odlično 2. mesto. Naredne godine je, naravno, nastupila sa „Magazinom” i pesmom Opijum sa kojom su osvojili  7. mesto.  Sa numerom Na svijetu sve su 1998. osvojili 6. mesto, a 1999. sa pesmom Kasno je 5. mesto.

Već sledeće godine isti sastav, ali pod imenom „Cronika”, izveo je kompoziciju Hrvatska rapsodija, s kojom su zauzeli 5. mesto. Nakon toga, odlučili su da naprave odmor od Dore, da bi se 2005. godine vratili i u trci sa Danijelom Martinović i Borisom Novkovićem takmičili za predstavnika Hrvatske u Kijevu. Sa pesmom Nazaret su osvojili 2. mesto, dok je Boris Novković odneo pobedu. Nazaret je, uprkos porazu na Dori, doživeo veliku slavu u domovini, ali i u regionu.

Godine 2006. se Rozga prijavila na Doru i kao solo izvođač, ali i kao deo „Magazina”. Sa solo pesmom je prošla bolje – numera Ne zovi me Marija je osvojila visoko 6. mesto, dok je sa grupom „Magazin” i pesmom Oprosti mala osvojila 8. mesto, tek nešto lošiji plasman od prethodnog. Naredne godine se Rozga po osmi put otisnula u borbu za predstavnika Hrvatske na Evroviziji. Sa pesmom Nemam je osvojila 7. mesto. To je ujedno bio i poslednji put kada je učestvovala na hrvatskom nacionalnom izboru.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Nazaret [/tab_title] [tab_title] Cunami [/tab_title] [tab_title] Okus mentola [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/OvR_zi5iUXQ [/tab] [tab] httpv://youtu.be/JO3ZHx9GYDI [/tab] [tab] httpv://youtu.be/QzWvvb_6oxY [/tab] [/tabs]

Kako bi Rozga prošla?

Definitivno primećeno. Ovu ženu prvo krasi fanstastičan, unikatan vokal. Pored toga, reč je o scenskom umetniku – balerini, koja i sama zna kako treba izvesti određenu pesmu na sceni. Čim čujemo njen glas, na prvu možemo reći da se radi o Jeleni Rozgi. Pesma poput Nirvane ili Okus mentola bi bile savršene za ovakav festival.

Zanimljivo je i da i dalje sarađuje sa „pop magovima” Hrvatske – kompozitorima Tončijem i Vjekoslavom Huljić, koji i dalje znaju kako se pravi odlična kompozicija. Ovaj duo je radio neke od najvećih evrovizijskih i neevrovizijskih hitova, uključujući Mariju Magdalenu Doris Dragović i Lijepu Tenu Igora Cukrova.

[ads1]

Slovenija | April

Reč je o poznatoj slovenačkoj umetnici, kojoj je često dodeljivana sintagma „slovenačke Lejdi Gage”. Poslednjih godina nije aktivna jer odgaja jednog mališana, ali verujemo da će se uskoro vratiti na velika vrata.

Ma o kome pričaš?

O Špeli Papež, poznatijoj kao April. Slovenački je izvođač zabavne muzike, a na slovenačkoj muzičkoj sceni je debitovala 2010. godine sa pesmom Sam boš šel domov. Jedna je od prvih izvođača koje su proslavile pesme popularnog kompozitora i bivšeg predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije – Raaya.

Godine 2013. je učestvovala na Sunčanim skalama sa pesmom Paše mi, gde je osvojila 19. mesto. Pesme koje njena publika pamti su Ujeta na netu, Ne bi, Paše mi i potencijalna evrovizijska Ladadidej. Otkad se udala i potom porodila, zapustila je muzičku karijeru. No, verujemo da to neće trajati još dugo i da će se April vratiti uz veliki „bum!”.

Evrovizijski „staž”

April je 2011. godine učestvovala na slovenačkoj EMI sa dens numerom Ladadidej, gde se publika više upoznala sa njom i njenim muzičkim opusom. Izgubila je u duelu sa Majom Keuc u finalu takmičenju, te tada nije otišla u Diseldorf u ime Slovenije. Naredne godine se pojavila na EMI samo kao specijalni gost.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Ladadidej [/tab_title] [tab_title] Paše mi [/tab_title] [tab_title] Ujeta na netu [/tab_title] [/tabs_head] [tab]httpv://youtu.be/U4QxGwWW4lc  [/tab] [tab] httpv://youtu.be/3lK8uYLXvCU [/tab] [tab] httpv://youtu.be/0G6Cf3MkNIc [/tab] [/tabs]

Da li bi se April proslavila na Evroviziji?

Verujem da bi. Ova dama pre svega ume da peva i da izvodi pesme u totalno drugačijem maniru. Ladadidej je definitivno njena najpoznatija pesma i samo je bila pogrešna godina u kojoj se takmičila na EMI. Maja Keuc je ipak bila nepobediva te godine. „Slovenačka Lejdi Gaga” bi odlično prošla na Evroviziji sa pesmom dua „Maraaya”, a ujedno bi to bila savršena pesma za povratak na slovenačku muzičku scenu.

[ads1]

Makedonija | Tamara Todevska

Pokušali smo da ne ponavljamo izvođače koji su već bili na Pesmi Evrovizije, ali ova dama prosto zaslužuje da se na istoj još jednom pojavi. Sada je ona jedan ozbiljan izvođač, veoma cenjen i popularan u rodnoj Makedoniji.

Na koga misliš?

Na Tamaru Todevsku, makedonsku pop pevačicu. Između ostalog, poznata je i kao rođena sestra Tijane Dapčević, od koje je mlađa nekoliko godina. Tridesetdvogodišnja pevačica je već učestvovala na Pesmi Evrovizije. To se dogodilo u Beogradu 2008. godine, u pratnji Vrčka i Adrijana sa pesmom Let me love you, sa kojom nije uspela da se plasira u finale.

Todevska potiče iz muzičke porodice i sama je diplomirani solo pevač. Tamara poseduje duboki operski glas koji je u mogućnosti da izvede mali milion „vokalnih vratolomija”. Njenu debitantsku pesmu Igra luda je 1997. otpevala u duetu sa sestrom Tijanom. Međutim, konkretna godina kada je njena karijera otpočela jeste 2003, kada je sa pesmom 1003 učestvovala na Budvanskom festivalu, gde se plasirala vrlo dobro i osvojila 2. mesto. Izdala je dva albuma – Sino i Eden den, a singlovi koji su je proslavili su 1003, Sex, Let me love you i Loša devojka.

Evrovizijski „staž”

Makedonska pop pevačica je tri puta učestvovala na Skopskom festivalu. Prvi put se oprobala 2007. godine sa pesmom Kaži koj si ti, kada je osvojila 2. mesto, odmah iza Karoline Gočeve. Već naredne godine je u kolaboraciji sa reperima Adrijanom i Vrčkom i pesmom Vo ime na ljubovta trijumfovala na Skopskom festivalu i otputovala u Beograd, gde se baš i nije proslavila.

Godina kada se ponovo vratila na makedonski nacionalni izbor bila je 2015, kada je sa monumentalnom klavirskom baladom Brod što tone ponovo završila na 2. mestu, iza pobednika Danijela Kajmakoskog. Upravo ova pesma je dokaz koliko je Tamara danas mnogo ozbiljniji i zreliji izvođač. Pesma je postala hit među evrovizijskim fanovima, a na Skopskom festivalu je bila glavni favorit žirija.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Brod što tone [/tab_title] [tab_title] 1003 [/tab_title] [tab_title] Let me love you [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/XbnXGFMcqbQ [/tab] [tab] httpv://youtu.be/7H1mqj2uInA [/tab] [tab]httpv://youtu.be/1MXMLTSR1Y4  [/tab] [/tabs]

Šta bi bilo da se Tamara vrati na Evrosong?

Voleo bih da se vrati sa baladom ovog puta. Pesma Let me love you jeste bila „ultrahit”, štaviše i dan danas je to, ali kada bi se Tamara predstavila numerom poput Brod što tone videli bismo totalno drugu stranu ovog maestralnog izvođača. Što je najvažnije – evrovizijski žiri bi je oberučke prihvatio.

Poslednjih godina sarađuje sa kompozitorom Robertom Bilbilovim, koji zna kako da napravi fantastičnu pesmu. Brod što tone ježi od glave do pete, a na sceni se ne nalazi ništa do klavir, melanholična pozadina i sama Tamara. Ukoliko niste – pogledajte i prosudite da li Tamara zaslužuje još jednu šansu.

[ads1]

Crna Gora | Milena Vučić

Bivša je članica grupe „Negre”. Izvela je mnoge hitove koje je komponovala u saradnji sa Željkom Joksimovićem. Važi za jednog od najkvalitetnijih crnogorskih pop vokala.

Ko je ta dama?

Milena Vučić, crnogorska pevačica sa prebivalištem u Srbiji. Karijeru je započela u ženskom bendu „Negre” sa kojima je učestvovala na Evropesmi 2004. godine. Njena solo karijera zvanično otpočinje 2006. godine sa učešćem na Monteviziji sa pesmom Živa sam, sa kojom je zauzela solidno 8. mesto.

Milenin najveći uspeh je definitivno saradnja sa Željkom Joksimovićem na svom prvom studijskom albumu, kao i pobeda na Sunčanim skalama sa pesmom Da l’ ona zna? Sa albuma prvenca se izdvajaju još i pesme Indijana i Luče, koje se i dan danas slušaju, ali i izvode na raznim muzičkim takmičenjima. Godine 2013. udala se za našeg pevača Nikolu Burovca. Do danas je izdala dva albuma – Da l’ ona zna? i Milena.

Evrovizijski „staž”

Milena se dva puta oprobala u trci za predstavnika nekadašnje države Srbije i Crne Gore. Prvi put je učestvovala zajedno sa grupom „Negre” na nekadašnjem izboru pod nazivom Evropesma 2004. godine. One su sa pesmom Ko nijedna druga publici predstavili jedinstveni pop-rok stil koji, nažalost, u tom sastavu dalje nisu negovale. Milena je ubrzo napustila grupu i prijavila se za Monteviziju 2006. godine sa numerom Živa sam, sa kojom je, kao što je rečeno, zauzela 8. mesto.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Ko nijedna druga [/tab_title] [tab_title] Luče [/tab_title] [tab_title] Da l’ ona zna? [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/XbZdg_mlY48 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/J6AUtlG08BA [/tab] [tab] httpv://youtu.be/aYaPfFPhpdc [/tab] [/tabs]

Da li bi Milena osvojila najbolji rezultat za Crnu Goru?

Mislim da bi, ali naravno sve zavisi od kompozicije. S obzirom da je sarađivala na svom albumu prvencu sa Joksimovićem, ne bi bilo loše napraviti jednu evrovizijsku pesmu sa njim – ali da to ne bude famozna „balkanska balada”, već nešto u njenom fazonu. Pop-rok stil joj savršeno pristaje, a njena energija i scenski nastup samo doprinose celokupnom utisku.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • E pa ovako sto se tice Slovenke April nju ne mogu da komentarisem jer sada prvi put cujem za nju.. Bosanka Ilma mi je bila favorit tada na X factoru ali posle onoga sa Eminom dosta me je razocarala ali valjda se promenila od tada a kao izvodjac bi bila pun pogodak za Bosnu! Aaah jedna od mojih omiljenih pevacica Hrvatica Jelena Rozga itekako mi je san da ovu zemlju jednom ona predstavlja, zena ima sve stas, glas, smek, harizmu ma bas sve sto je potrebno jednoj ESC prestavnici.. Tamara bi bila super za Makedoniju ali sta kazete npr za duet dve sestre Tamare i Tijane? Ja msm da bi to jos bolje bilo.. I na kraju Crnogorka Milena Vucic devojka je i vise nego talentovana, sve najbolje o njoj kao izvodjacu.. Njene pesme Luce, Indijana, Dal ona zna vracaju me u detinjstvo i jedan skroz bezbrizan period u mom zivotu.. 😉 🙂

  • Čisto jedan ispravak u tekstu – Tonči i Vjeka Huljić nisu napisali onu sramotu nad sramotama “Celebrate” (to je bilo “remek-djelo” Borisa Đurđevića), ali je Tonči zajedno sa Severinom Kojić i Andrejem Babićem zaslužan što je ta sramota nad sramotama C-word uopće išla na Eurosong, davši niske ocjene “Stotinama godina”.

    Inače, Tonči je zaslužan i za “Nostalgiju” (1995.) i “Lijepu Tenu” (2010.).

    BTW, čini mi se da je Jelena rekla da ne bi na Eurosong, ali to sam pročitala davnih dana tako da ne znam je li promijenila mišljenje.