Evrovizija 2018

Grupa „Iriao” peva za Gruziju

Sasvim nenadano, gruzijska državna televizija je u novogodišnjoj noći imenovala svoje predstavnike za Lisabon!

Nakon „izleta” u festivalski izbor prošle sezone, koji im nije doneo dobar rezultat na Evrosongu u Kijevu, Gruzijanci su se vratili internoj selekciji evrovizijskog predstavnika. Kao i 2016. godine, kada su se istakli svojom autentičnošću, i ovog puta su se opredili za nešto drugačiji, alternativni, nekomercijalni zvuk.

Evo o kome je reč…

Sastav „Iriao” je sedmočlani bend koji je oformio 2013. godine David Malazonija, a oslanja se na izvornu gruzijku muziku koju kombinuje sa džezom. Dakle, reč je o neobičnoj etno-džez skupini koja je svojim zvukom i načinom izvođenja vrlo jedinstvena u svojoj zemlji.

David Malazonija se smatra prvim kompozitorom koji je počeo da kombinuje dva dijametralno različita muzička pravca, ali, kako je i sam pojasnio, nije mu cilj da modernizuje narodnu muziku, već da je „začini” džez elementima. U proteklih 30 godina stvarao je muziku za filmove, pozorišne predstave i druge bendove, među kojima je i jedan od poznatijih Gruziji – „Adio”.

Zanimljiv je takođe i naziv grupe. „Iriao” potiče o izraza iriao-uruao koji je u vezi sa specifičnim stilom pevanja krimančuli.

Nema informacija o tome na koji način će biti izabrana evrovizijska pesma. Ipak, na osnovu dosadašnje prakse, mogu se očekivati tri scenarija: prvi je da se takođe interno izabere jedna kompozicija za Lisabon, druga je da bend sam uradi i ponudi publici na glasanje nekoliko numera, a treća je da se raspiše konkurs za autore, od kojih će bend i organizatori odabrati nekoliko za nacionalnu selekciju.

Izvesno, Gruzija će još jednom na Pesmi Evrovizije biti drugačija.

httpv://youtu.be/viHWeQvANUk
httpv://youtu.be/rviE2-9eiTI
Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!