Gde su, šta rade?

Novo veliko priznanje za Kristijana Kostova

Kristijan Kostov, drugoplasirani na prošlogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Kijevu, osvojio je glavnu nagradu na dodeli evropskih godišnjih priznanja za proboj na inostrano tržište – EBBA.

Predstavniku Bugarske je uručena nagrada „Izbor publike” u konkurenciji 10 evropskih izvođača na manifestaciji The European Border Breakers Awards – EBBAs koja se 17. januara održala u Groningenu (Holandija). Nagrade se dodeljuju trenutno najuspešnijim pop izvođačima koji su ubeležili značajan proboj na muzička tržišta mimo granica svoje zemlje.

EBBA nagrade dodeljuju se od 2008. godine, i za razliku od popularnih MTV nagrada, ovde postoje jasni kriterijumi za nominaciju određenih izvođača. Za 2018. godinu izvođači su morali da ostvare revolucionaran uspeh na međunarodnom planu u periodu od 1. avgusta 2016. do 31. jula 2017. godine, te da dolaze iz zemlje koja učestvuje u programu Evropske unije „Kreativna Evropa”. Uspeh se meri prodajom, nastupima uživo i emitovanjem njihove muzike na radio-stanicama koje su članice Evropske unije za radiodifuziju, što se beleži na zvaničnoj top-listi The European Border Breakers Charts.

Pored Kristijana, nominovani su bili i aktuelni evrovizijski pobednik Salvador Sobral iz Portugalije i Blanš iz Belgije. U konkurenciji su bili:

  1. Alis Merton (Nemačka),
  2. Alma (Finska),
  3. Blanš (Belgija),
  4. Kristijan Kostov (Bugarska),
  5. Off Bloom (Danska),
  6. Salvador Sobral (Portugalija),
  7. Sigrid (Norveška),
  8. Skot (Švedska),
  9. The Blaze (Francuska),
  10. Youngr (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Svi nominovani takođe su dobitnici EBBA nagrada za svoju zemlju. Glavna nagrada „Izbor publike” prepušta se javnosti koja je imala mogućnost da glasa putem interneta za svog favorita od 4. do 25. decembra.

Svi dobitnici nagrada nastupili su na manifestaciji u Groningenu, a domaćin i voditelj večeri bio je Džuls Holand, poznato TV lice Bi-Bi-Sija.

Kristijan je rođen 15. marta 2000. godine u Moskvi. Potiče iz mešovitog braka u kom mu je otac rodom iz Bugarske, a majka iz Kazahstana. Prvi javni nastup je zabeležio sa šest godina, dok se 2014. godine takmičio u ruskoj verziji šoua The Voice Kids, gde je stigao do finala pod mentorskom palicom evrovizijskog pobednika iz 2008. Dime Bilana.

U sezoni 2015/2016. bio je učesnik bugarskog X Factora, gde je u finalu završio kao drugoplasirani. Potom je oktobra 2016. godine objavio svoj prvi singl Nisi za mene čija je engleska verzija You got me girl objavljena pre godinu dana.

Nakon što je za svoju zemlju ostvario najbolji rezultat na Evrosongu u Kijevu prošlog maja, s numerom Beautiful mess, njegova karijera je nastavila da napreduje na međunarodnom nivou. Nedavno je bio specijalni gost Izbora za Mis sveta, a u 2018. godinu ušao je s novom pesmom The one (I need you).

httpv://youtu.be/lsa1qry-AQ4