Evrovizija 2018

Predstavnik Srbije ponovo u 2. polufinalu Pesme Evrovizije

Jedanaesti predstavnik Srbije nastupiće u prvom delu drugog polufinala koje je na programu 10. maja, odlučeno je polufinalnim žrebom koji je održan u lisabonskoj Gradskoj većnici.

Pored Srbije, u istom polufinalu nastupiće i predstavnici iz susednih zemalja: Crne Gore, Rumunije i Mađarske. Takođe, svoje glasove srpskoj pesmi moći će da daju i gledaoci iz Slovenije, Australije, Norveške, Švedske, Holandije i Danske, država u kojoj je srpska dijaspora brojna i od kojih se mogu očekivati poeni.

Takođe, za predstavničku pesmu Srbije u drugom polufinalu moći će da glasaju i tri članice „velike petorke”, takođe s brojnom dijasporom: Nemačka, Francuska i Italija.

Ovim žrebom ne određuje se konačan redosled nastupanja. On je osmišljen 2008. u Beogradu s ciljem da sve delegacije zemalja koje su se prijavile za takmičenje već u ranom periodu znaju kada će nastupati, kako bi na vreme rezervisali let i mesto boravka, odredili datum dolaska zbog održavanja proba, raspored aktivnosti i dr.

Konačan redosled nastupanja u polufinalima odrediće, kao i ranijih godina, producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu izabrane. Očekuje se da on bude poznat već u drugoj polovini marta.

Sve države učesnice bile su raspoređene u šest različitih grupa na osnovu šablona glasanja prethodnih 12 godina, a na osnovu algoritma nemačke telekomunikacione kompanije Digame, dugogodišnjeg partnera EBU, koja i kontroliše glasanje tokom takmičarskih večeri.

I grupa II grupa III grupa IV grupa V grupa VI grupa
Albanija Danska Jermenija Bugarska Izrael Belgija
Makedonija Finska Azerbejdžan Kipar Australija Holandija
Crna Gora Island Belorusija Grčka Češka Estonija
Slovenija Irska Gruzija Rumunija Malta Letonija
Hrvatska Norveška Rusija Moldavija Austrija Litvanija
Srbija Švedska Ukrajina Mađarska San Marino Poljska
Švajcarska

Prvi deo žreba odredio je kada će određene članice „Velike petorke” i domaćin Portugalija glasati i prenositi polufinale. Na osnovu posebne molbe, italijanskom javnom servisu RAI Referentna grupa EBU je omogućila da prenose i glasaju u drugom polufinalu 10. maja.

U polufinalima će se naći čak 37 država. U prvom polufinalu nastupiće 19 država, a u drugom njih 18. Evo kako izgleda preliminarni raspored:

Preliminarni žreb I polufinale, 8. maj II polufinale, 10. maj
glasaju „Velika petorka” i domaćin Portugalija Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Portugalija Italija, Francuska, Nemačka
prva polovina  Belorusija, Bugarska, Litvanija, Albanija, Češka, Belgija, Island, Azerbejdžan, Izrael, Estonija  Rusija, SRBIJA, Danska, Rumunija, Australija, Norveška, Moldavija, San Marino, Holandija
druga polovina Švajcarska, Finska, Austrija, Irska, Jermenija, Kipar, Hrvatska, Grčka, Makedonija  Crna Gora, Švedska, Mađarska, Malta, Letonija, Gruzija, Poljska, Slovenija, Ukrajina

Iz svakog polufinala će se u finale kvalifikovati po deset pesama glasovima publike i stručnog žirija (50/50). Dvadeset finalista iz polufinala u velikom finalu čeka „Velika petorka” zajedno sa domaćinom Portugalijom. Ukupno 26 zemalja će se nadmetati za pobedu u velikom finalu.

Voditeljke ceremonije bile su Silvija Alberto i Filomena Kautela, a ceo događaj emitovan je i na Jutjubu putem lajv-striminga.

Tokom žreba kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko predao je ključeve organizacije svom lisabonskom kolegi Fernandu Medini, čime je na simboličan način predato domaćinstvo Pesme Evrovizije glavnom gradu Portugalije.

Rok za izbor i prijavu izabranih predstavnika i pesama je 12. mart, kada će se delegacije učesnika ponovo okupiti u Lisabonu.

httpv://youtu.be/22UO_twddIo

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Veteran

  Novo mi je, da Švedska ima dijasporu ;). Oni, iz godine u godinu, idu dalje, zahvaljujući dobroj pesmi … i samo zbog toga.

  Sve ostalo, što si naveo, važi podjednako za ex YU. E sad … što ex UDSSR ima dve članice više … to je peh ;). Belorusija je, primera radi, godinama ostajala u polufinalu. Tada se niko nije pozivao na ex UDSSR.

  Za pesmu i nastup si u pravu. Prošle godine su pesma i nastup bili loši. Takođe je interpretacija, uprkos kvalitetnoj pevačici, bila klimava. Sve to je kulminiralo eliminacijom Srbije, još u polufinalu.

  Rumunija i Moldavija su prošle godine imali inovativne pesme, koje su se slušale, na zapadu. … i to ne samo rumunski i moldavski migranti ;). Ponudili su nešto svoje, zanimljivo … srbi su ponudili bugarsku kopiju američkog sna. To se pretvorilo u košmar.

  Ove godine imamo šansu da se vratimo staroj slavi. No … složio bih se, da se mora uložiti maksimum, kako bi se domogli velikog finala.

 • Za nekog ovo može na prvi pogled izgledati dobro, ali pogledajmo činjenice:
  Srbija je u PRVOJ POLOVINI drugog polufinala, što znači da smo opet na početku večeri i ako naš nastup ne bude zapažen padamo brzo u zaborav kod glasačkog tela.
  U našem polufinalu imamo velike države Evrovizije, uspešne države i one sa velikim brojem glasača i dijaspore koji će i uprkos lošoj pesmi glasati za svoju državu, to su Švedska, Poljska, Rusija, Ukrajina, Rumunija. Tako da računajte već 5 mesta rezervisano za finale.
  Treće, Rusija, Letonija, Gruzija, Ukrajina, Moldavija. Šta ove države imaju zajedničko? Pogodili ste, to su članice najjačeg glasačkog bloka, Istočnog, Sovjetskog.
  Nama ovde na ruku idu potencijalno samo 4 države Crna Gora, Slovenija, Nemačka i Francuska. Od ostalih ako dobijemo 1 poen biće uspeh.

 • Odlično … u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji ima puno “jugovića” … takođe u Švedskoj, Nizozemskoj, Danskoj i Australiji ;). Montenegro, Slovenija, Rumunija, Mađarska … nije loše. Biće, biće ;).