Evrovizija 2018

U Kijev ne, u Lisabon da. Julija Samojlova brani boje Rusije

Nakon što je ruska pevačica Julija Samojlova, koja je prošle godine trebalo da predstavlja Rusiju u Kijevu, na svom Instagram profilu najavila kako se priprema za evrovizijski nastup u Lisabonu, ruska televizija „Kanal 1” potvrdila je kako će ova pevačica biti njihova nova predstavnica.

Ova umetnica kazala je da je evrovizijska pesma već izabrana te da se uveliko radi na scenskom nastupu. Međutim, „Kanal 1” još uvek nije najavio kada bi javnost mogla premijerno da čuje novu pesmu.

Podsećanja radi, Samojlova je i prošle godine bila izabrana za rusku predstavnicu na ukrajinskoj Evroviziji, međutim zbog aktuelnih političkih odnosa dve zemlje, njoj je bilo onemogućeno da otputuje u Kijev, a Rusi nisu želeli da izaberu novu pevačicu.

Šta se dogodilo?

Zbog ruske aneksije Krima, ukrajinska vlada usvojila je zakon kojim se definiše da u Ukrajinu ne mogu ući oni koji su na Krim došli mimo ukrajinskog kontrolnog punkta. Ukrajina je u skladu s tim zakonom zabranila javno pojavljivanje pojedinih ruskih umetnika (njih 140), zbog „delovanja i izjava koje su u suprotnosti sa interesima države i koji kao takvi narušavaju sigurnost i bezbednost”. Ovo se mahom odnosi na one osobe koje su u nekom momentu javno istupile i podržale aneksiju Krima i koje su kročile na to poluostrvo kao na teritoriju Rusije, a ne na teritoriju druge zemlje – dakle, bez dozvole Ukrajine.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je ruski „Kanal 1” prošle sezone ime predstavnice i pesme objavio „u minut do 12” – 12 sati pre isteka krajnjeg roka za prijavu pesama i sastanka šefova delegacija u Kijevu.

Iako se Julija Samojlova nije nalazila da listi „nepoželjnih”, ukrajinske vlasti ustanovile su da je ona pevala na gala koncertu u gradu Kerč na Krimu 27. juna 2015. Ukrajinci su takvu odluku smatrali prekršajem pa joj je ukrajinska služba bezbednosti zabranila ulazak u Ukrajinu u naredne tri godine – zbog čega joj je onemogućeno da peva Evrosongu.

U cilju rešvanja velikog problema, EBU je ruskom „Kanalu 1”, koji je bio nosilac prava izbora predstavnika, ponudio dve opcije – da ruska predstavnica „nastupi” preko satelita, a potom i da izabere umetnika koji ne bi kršio ukrajinski zakon. Kako je „Kanal 1” odbio obe solucije, Rusija je ostala bez prilike da učestvuje na takmičenju u glavnom gradu Ukrajine, a „Kanal 1” saoštio je da neće ni prenositi takmičenje iz Kijeva.

Julija je trebalo da se takmiči s pesmom Flame is burning u drugom polufinalu 11. maja, a ta pesma našla se na kompilacijskom albumu Pesme Evrovizije 2017. godine. Autori pesme Flame is burnig su Nati Nimrodi, Arje Burštajn i Leonid Gutkin, koji iza sebe ima evrovizijskog iskustva, budući da je napisao ruske pesme iz 2013. i 2015.

httpv://youtu.be/Qu5kSWkZqOI

Ispunjeno obećanje

U jeku međusobnih nadmudrivanja, Rusija je već tada najavila da će Julija pevati pod zastavom svoje zemlje na narednom Evrosongu – i to se i dogodilo. Dvogodišnje rotiranje dva nacionalna emitera – TV Rusija i Kanal 1 – sada će biti prekinuto, pa će ovaj drugi biti odgovoran za rusko predstavljanje na Evroviziji.

Ko je Julija Samojlova?

Iza Julije stoji jedna teška životna priča. Rođena je 1989. godine u gradu Uhta u autonomnoj Republici Komiji, a od detinjstva joj je onemogućeno kretanje. Naime, rođena je kao zdravo dete, ali je posle vakcinacije prestala da ustaje na noge. Sa 13 godina joj je dijagnostikovana spinalna Verding-Hofmanova mišićna atrofija, zbog čega koristi invalidska kolica.

Bolest po običaju nikada ne sprečava snove u bavljenju muzikom, pa tako ni njene, te je kao i većina evrovizijskih učesnika, karijeru započela u šou-programima za mlade pevače – i to u ruskoj verziji X Factora 2013. godine, gde je učešće završila kao drugoplasirana u finalu, pod mentorstvom legendarne ruske pevačice i evrovizijske učesnice iz 1997. Ale Pugačove. Njeno učešće u tom šouu je ostalo upamćeno po tome što izvedbom pobedničke Molitve nikog nije ostavila ravnodušnim. Da je prijateljska veza između nje i Ale zaista jaka, govori i činjenica da je posle učešća u tom šouu dobila njeno priznanje „Zlatna zvezda”.

U svoju biografiju je upisala i učešće na svečanom otvaranju Zimskih paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Pored toga što peva, ona i piše pesme i ostvarivala je pobede na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!