Evrovizija 2018

Kipar potvrdio: Eleni Fureira konačno na Evroviziji

Spekulacije su okončane! Grčka pevačica albanskog porekla Eleni Fureira predstavljaće Kipar u Lisabonu s pesmom Fuego, čija se prezentacija očekuje u februaru.

Posle mnogo problema sa izborom adekvatnog izvođača, kiparski javni servis CyBC saopštio je da će ih na 63. Evrosongu zastupati ova popularna grčka pevačica, i to s pesmom interno izabranog, takođe proslavljenog autora Kipranina Aleksa Papakonstantinua.

Brazilka, Meksikanka, Grkinja…
Oko porekla Eleni Fureire bilo je i mnogo kontroverzi. Naime, pevačica je krila svoje albansko poreklo, plašeći se odbacivanja producenata zbog jakog albanofobnog raspoloženja u Grčkoj, pa je tako govorila da je poreklom Brazilka, Meksikanka… Njeni roditelji, majka krojačica a otac građevinac, preselili su se u Kaliteu kad je bila mala. Rođena je u albanskom gradu Fjeru 1987. godine kao Entelja Fureraj i ima dve sestre i brata.

Muzička karijera Eleni Fureire započela je 2007. godine u ženskom bendu „Mystique”, nakon čijeg raspada se otisnula u solo-karijeru, i to veoma uspešnu. Izdala je do sada četiri studijska albuma, od kojih su prva tri redovno zauzimala jedno od prvih 10 mesta na listi najprodavanijih, kao i nekoliko izuzetno popularnih singlova. Poslednji album objavila je u decembru 2017. godine.

Takođe se okušala i u glumačkim vodama.

Eleni je u nekoliko navrata pokušavala da ode na Evroviziju, ali pod zastavom Grčke; 2010. godine je na nacionalnom takmičenju završila na 2. mestu, a zanimljivo je da je 2015, 2016. i 2017. godine grčki nacionalni servis odbijao ponude njenih producentskih kuća da bude u konkurenciji. Stoga je vremenom postala jedno od najželjenijih imena grčkih fanova.

httpv://youtu.be/j38oAewmWEA

Izbor Eleni Fureire za kiparsku predstavnicu došao je posle niza pokušaja da CyBC i Aleks Papakonstantinu dođu do adekvatnog izvođača. Kiprani su najpre imenovali autora potencijalne evrovizijske pesme, a onda želeli da na audicijama neafirmisanih talenata pronađu najboljeg za Lisabon. Ipak, taj plan ostao je tek na pokušaju – neuspešnom, pa se evrovizijska delegacija bacila u potragu nekog već poznatog i afirmisanog pevača. Na osnovu nezvaničnih informacija, predstavnici kiparskog emitera vodili su razgovore sa Elenom Paparizu, Tamtom i drugim grčkim pevačima, ali nisu postigli dogovor.

Kako bilo, treću godinu zaredom kiparsku evrovizijsku pesmu napisao je kompozitor koji živi i radi van granica tog mediteranskog ostrva. Posle angažovanja trofejnog Šveđanina Tomasa Gustafsona, nacionalna televizija se odlučila za Kipranina Aleksa Papakonstantinua, s prebivalištem u – pogađate – Švedskoj!

Bez obzira na taj poriv Kiprana, koji su već odavno izgubili svoj evrovizijski identitet, Aleksa nominuje njegovo uspešno stvaralaštvo. Pisao je pesme za brojne svetske zvezde, poput Dženifer Lopez, Enrikea Iglesijasa, Snup Doga i Niki Minaž, a osim toga ima i evrovizijsko iskustvo – njegove pesme su Yassou Maria (Grčka 2007), Always (Azerbajdžan 2009) i La la love (Kipar 2012).

Poslednji u nizu evrovizijskih hitova koje je uradio jeste i numera Cool me down poljske pevačice Margaret, koja je bila jedan od favorita na nacionalnom izboru Poljske 2016. godine.

Kipar će se predstavnici u prvom polufinalu lisabonskog Evrosonga koje je zakazano za 8. maj.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!