Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Crna Gora 2018: Iščekujući predstavnika

Crna Gora je u prethodne dve decenije bila u muzičkom smislu poznata po festivalima održavanim u Budvi i Herceg Novom. Aktuelnu odlazeću deceniju je obeležilo ukidanje oba festivala. U nameri da takva situacija ne potraje doveka, RTCG je rešio da posle 12 godina obnovi festival Montevizija preko kojeg će biti izabran njihov adut za Lisabon.

Konkurs za zainteresovane autore i izvođače se odvijao između 1. novembra i 15. decembra prošle godine. Pravo prijavljivanja su imali svi autori, ali su učesnici morali biti crnogorski državljani i tekst pesme je morao biti dostavljen na nekom od zvaničnih jezika Crne Gore. Takođe, jedan izvođač je imao pravo da podnese najviše dve prijave.

Pristigao je 31 rad, a kvalitet i produkcijski potencijal je ono što se tražilo od autora i izvođača. Petočlana selekciona komisija, u sastavu: Dejan Božović, Ismeta Dervoz-Krvavac, Kornelije Kovač, Vladimir Maraš i Slaven Knezović, za završno veče odabrala je pet najboljih pesama.

Ovog 17. februara će se u konkurenciji, po redosledu izvođenja, naći:

  1. Nina Petković | Dišem (autor: Majkl Džejms Daun)
  2. Vanja Radovanović | Inje (autor pesme je izvođač)
  3. Ivana Popović Martinović | Poljupci (autor: Slavko Milovanović)
  4. Katarina Bogićević | Neželjena (autor: Aleksandra Milutinović)
  5. Lorena Janković | Dušu mi daj (autor: Mirsad Serhatlić)

Svi odabrani izvođači sa ovog spiska su poznati i srpskoj publici. Ninu Petković je publika imala prilike da gleda u jadranskoj verziji šoua „Operacija Trijumf” u sezoni 2008/2009, Ivana Popović Martinović je bila učesnica srpsko-crnogorske verzije Idola u sezoni 2003/2004; Katarinu Bogićević su mnogi zapamtili po učešćima u šou programima „Ja imam talenat” 2011. i „Tvoje lice zvuči poznato” 2014, kao i po ulozi u seriji „Folk”, dok je najmlađa iz redova dama Lorena Janković učestvovala u „Pinkovim zvezdicama” u sezoni 2016/2017.

Jedini muškarac sa liste Vanja Radovanović nije imao nijedno učešće u muzičkim šou-programima takve vrste, već je svoju karijeru odmah započeo prezentovanjem autorskog rada po festivalima tokom 2004. i 2005; u to vreme je ostvario dva učešća na „Pjesmi Mediterana” u Budvi i jedno na Radijskom festivalu (onog u organizaciji Radija S).

Od tih pet imena, tri imena su imala ranijih iskustava na nacionalnim izborima – Nina Petković je učestvovala na Monteviziji/MontenegroSongu 2005. kao solista i 2006. i 2007. kao članica grupe „Dan poslije”, a poznato je i da je poslala pesmu na javni konkurs za interni odabir predstavnika 2009. posle učešća u OT; Ivana Popović Martinović se na Monteviziji takmičila 2005. s pesmom U oku tvom, dok je Vanja Radovanović bio učesnik Beovizije 2006. s pesmom Kad me jednom za te ne bude.

Odluku o pobedniku će donositi isključivo glasovi publike. Iako je bilo najavljeno gostovanje albanskog predstavnika Eugenta Bušpepe, on je dva dana pred festival morao da otkaže prisustvo.

Pored takmičarske, festival će imati i humanu notu. Naime, sav prihod od pristiglih glasova publike će biti usmeren Veselinu i Gorici Bućković iz sela Dupsiće kod Berana. Porodici je preko potreban krov nad glavom jer u trošnoj kući, ispucalih zidova i urušenog krova suočeni sa zdravstvenim problemima podižu četvoro dece.

Šou iz podgoričkog hotela „Hilton” možete pratiti sa početkom od 20 časova na adresi: RTCG.me >>

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Bez obzira na mali broj pristiglih prijava, Crnogorci su odabrali pet pesama koje zaista liče na nešto i u tome ih moram pohvaliti. E, sad postoji jedan problem – na osnovu isečaka se ne može steći kompletna slika o idealnom predstavniku, ali se barem može naslutiti kako će zvučati ostatak pesme.

Pre nego što istaknem svoja tri favorita, moram uputiti još jednu bitnu pohvalu za „đetiće” – o predivnim aranžmanima svih pesama se nema šta dodatno reći, ali moram pohvaliti i tekstopisce što su se dosta potrudili oko svog dela oblikovanja pesme.

Na osnovu objevljenih segmenata mogu reći da mi je prvi favorit Nina Petković koja jedina u ponudi ima pesmu bržeg ritma, jedinu koju je napisao inostrani autor i zvuči too eurovisionaly. Jeste da smo od nje navikli na emotivne balade sa rokerskom energijom, ali ni ova pesma nije loša. Dopada mi se čak i to što meša američki i domaći način pevanja. Međutim, bolje šanse za prolazak u finale će imati ako odluči da peva englesku verziju jer verzija na crnogorskom mi i nije toliko ubedljiva za visok domet.

Vanja Radovanović je takođe ispunio sve kriterijume za pravljenje idealne evrovizijske pesme. Odlučio se za stil popularno nazvan „balkanskom baladom”. Gotovo sve pesme u tom fazonu su u prošloj deceniji, a nešto malo i u ovoj ili prolazile u finale i bile dobro primećene ili su u finalu ostvarile visok plasman. Ako bi pobedio, ni njegova pesma ne bi bila izuzetak po pitanju primećenosti; doneo bi svojoj zemlji treće finale i to bi bio jedini maksimalan domet. Sve je u ovoj pesmi toliko savršeno da se ništa ne treba menjati.

Iako je Katarina Bogićević zahvaljujući svojim glasom ovu R’n’B numeru podigla na viši nivo i samim tim ima evrovizijski potencijal, moram priznati da sam od nje i autorskog tima očekivao nešto više. Mogla je Aleksandra Milutinović da napravi sasvim drugu pesmu, a Darko Dimitrov da osmisli aranžman nalik na one koje je osmislio za aktuelne hitove Nevene Božović, Lene Kovačević i Emine Jahović. Ovako smo dobili jednu solidnu pesmu radijske forme koja bi u Lisabonu doživela ispadanje u polufinalu u slučaju lošeg osmišljavanja nastupa. U prevodu, liči na nešto što bi pre snimile njena prezimenjakinja Tijana ili eventualno Aleksandra Radović.

Šta vi mislite, ko bi po vama bio bolji izbor?

httpv://www.youtube.com/watch?v=HWl-GEv1x54

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Crnogorska nacionalna selekcija je ok ove godine, ali ne vidim nijednu pesmu u finalu. “Nezeljena” se najvise istice. Sto se mene tice pesma “Disem” je potpuno precenjena od strane fanova…

  • Moje mišljenje je da bi Crnogorci sa pesmama:Dišem i Neželjena mogli da prođu u finale Evrosonga,kao i da budu u top 15,ostale pesme i nisu potencijal za Evrosong,po mom mišljenju.

  • Još uvek se sećam pesme “U oku tvom” Ivane Popović sa Montevizije 2005. Baš mi se tad bila svidela.

  • Definitivno se izdvajaju pesme “Neželjena” i “Dišem”. Obe su “više evrovizijske” od ostalih. Mada, meni za slušanje više prija pesma Katarine Bogićević. Iskreno se nadam da bi Crna Gora ove godina mogla da prođe u finale, ali samo ako izabere neku od ove dve pesme.