Beovizija Pogledi

Beovizija 2018 | Danijel Pavlović iz mog ugla

Danijel Pavlović će na Beoviziji nastupiti s pesmom Ruža sudbine. To će biti njegov drugi nastup na ovom takmičenju, nakon što je 2009. pevao u duetu s Milicom Majstorović.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Danijel je muzičar, pevač i kompozitor. Završio je nižu muzičku školu, odsek klavir, a nekoliko godina je svirao i violinu. Kao solista osvajao je mnogobrojne nagrade za interpretaciju. Debitovao je na 11. muzičkom festivalu pop muzike u Budvi 2004. godine kao kompozitor, tekstopisac i vokalni izvođač. Diplomirao je klavir u klasi profesora Aleksandra Serdara.

Prvi album „Stari zagrljaj” objavljuje 2011. godine sa koga su se izdvojile pesme Nek se reči dogode, Da me više ne voliš, Tahikardija. Na festivalu „Sunčane skale” u Herceg Novom osvojio je „Srebrnu sirenu”, drugo mesto sa kantautorskom kompozicijom Tri dana.

Danijel Pavlović | Ruža sudbine
muzika: Danijel Pavlović
tekst: Marina Tucaković
aranžman: Saša Milošević Mare i Marko Kon

httpv://youtu.be/XAaA7Y6lQ2U

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

Eo, eo, e! Tresla se gora – rodio se Danijel Pavlović! Je l’ realno da je nešto ovako prosečno toliko dugo najavljivano kao nešto što bi moglo ne da pobedi na Beoviziji nego da dovede Evroviziju u Srbiju?

Okej, jeste kvalitetno producirano i ne zvuči loše, ali je l’ on čovek ozbiljan? Pa ako ćemo na ovu temu, ako Lane moje i Nije ljubav stvar nisu dovele Evroviziju u Srbiju dvehiljadedavnih, neće ni ovo, ove 2018. Neka bude da smo srećni što je upao u 17 tobože najboljih. I to je to. Da se manemo besprizornog himničnog rodoljublja.

Strahinja Malić Katanić

Interesantne stvari sa ovom pop-folk baladom. Na prvo slušanje rekapitulacija činilo mi se da Danijel i Svilar imaju vrlo slične pesme, ali sad shvatam da je to daleko od istine. Prvo i prvo – šta je, dođavola, sa ovim „Eoeoeeee”? Vrlo nepotrebno, vrlo neskladan odabir samoglasnika čak i da je moralo, a da ne kažem i već viđeno (činjenica je da je kompozicija Hejter sa Beovizije 2009. istog izvođača i autora imala ovakav poklik takođe). Pa zaboga!

Onda, odabir instrumenata za aranžman zvuči jako turski. Nisam za to da svaka pesma mora imati nešto srpsko u aranžmanu, ali sam svakako protiv da pozajmljujemo i imitiramo melose drugih kultura, a posebno Turske (500 godina je odavno prošlo ljudi moji, idemo dalje). Takođe, ova „malo sam pop, malo sam folk” interpretacija blago je iritantna i čini se kao da se uložio trud da se ne pređe crta ni na jednu od te dve strane.

Evidentno je da je ova kompozicija bila planirana kao balkanska balada zbog iskusno i dobro iskomponovanog i odlično sprovedenog tzv „finišera”, no ako do njega treba da nas teroriše prokleto „EO”, ima i boljih opcija od ove onda. Dobro sprovedena ideja, koja u biti nije baš najbriljantnija.

Svetlana Jukić

Ponovo smo se vratili deceniju unazad. Ova Beovizija baš podmladi čoveka. Šalu na stranu, i za ovu numeru važi sve što i za pesme Dušana Svilara, Saške Janković i Igora Lazarevića. Pristojna balada, ali već milion puta viđeno, pa samim tim i bez nekog velikog evrovizijskog potencijala. Jedna od onih pesama čija bih tri evrovizijska minuta mogla da preživim.

Marko Vujinović

Dočekasmo i mi da čujemo Danijelovu dugo najavljivanu „pobedničku” pesmu. Dakle, reč je o balkanskoj baladi, dosta puta slušanoj i viđanoj, kako na Pesmi Evrovizije, tako i na domaćim muzičkim festivalima. Pevački deo ne treba mnogo komentarisati, s obzirom da Danijel poseduje jedan dobar, emotivan vokal.

Uvod ume dobro da nam „zagolica” maštu, pomislimo da nas čeka bog zna kakav zaplet u pesmi, ali avaj… Taj poslednji, kulminativni deo je i najlošiji segment ove pesme. Rasplinjava se bez neke ogromne poente, prilično je predvidljiva i poslednji refren bi trebalo da bude dinamičniji jer mu glas zvuči baš slabašno u tom delu.

Refren nije loš, ali celokupan paket je osrednji i nedovoljno dobar za jednu Pesmu Evrovizije u 2018. godini. Plašim se da će u bliskoj budućnosti izraz „balkanska balada” prerasti u „evrovizijski treš” ukoliko se ovakve pesme budu pojavljivale.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 2 4 6 6
Tekst kompozicije 4 6 6 2
Vokalno izvođenje 6 6 8 6
Mogućnost performansa 4 6 2 4
Evrovizijski potencijal 4 4 4 4
Zbir poena 20/50 26/50 26/50 22/50 94/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
2.4

Zaključak

Pesma Ruža sudbine prikupila je od redakcije 94 od ukupno 200 poena, odnosno 47% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 2.35.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
3 (74 votes)
Oznake

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni je Danijelova pjesma baš lijepa i dojmljiva, bila ona staromodna ili ne.
  Jedino mi nije jasno, zbroj bodova redakcije u tabeli ne podudara se s onim u zaključku ispod tabele.

 • Nista posebno, lici na prijatnu pesmu karakteristicnu za deceniju iza nas. Ipak pristojnije i manja sramota nego Maja,Biber…

 • Pesma bi trebala da nosi naziv Ruza “vetrova” zbog Danielovih glasovnih egzibicija …
  A morao je da zavuce i saban triler … pa to ti je.

 • Toliko buke oko ove pesme pre njenog objavljivanja a finalni proizvod je… meh….. recimo da se vidi da je bas odavno ova pesma urađena mada mi liči na prošlu deceniju čak.
  Recimo da je ova pesma eto samo jedna ok balada i koretkna sa pojedinim dobrim bas delovima možda i to je to generalno.

 • Mašin brat bi trebao znati, da ova pesma nije ni za GRAND festival, a kamo li za ESC. Pesma je ko’ pre Marije Terezije.

 • @Dejan

  Zanimljiva činjenica leži u tome da je Knez hteo da peva tu pesmu na Evroviziji 2015, ali da mu delegacija nije to odobrila. To je Danijel izjavio u razgovoru za Alo.rs. Knez je bio prinuđen da se složi sa Željkom Joksimovićem kao izborom kompozitora za njegovu pesmu i sa tom odlukom ni dan-danas nije zadovoljan, dodato je.

 • …zzzzzzzzzzz…

  Još onda kada su objavljene takmičarkse pesme, ova pesma me je komirala. Još gore se osećam sada. I još tada smo prokomentarisali za ovo eo, eo, eo, eee da nema priključak u relanosti. Kao i ostatak pesme.

  …zzzzzzzzzzzzz…

 • Neubedljivo. Lažno emotivna pesma. Ne dopada mi se ova pola zabavnjak-pola narodnjak interpretacija.
  Možda bi bila za nijansu bolja da je neko drugi izvodi, ali Danijel deluje kao pošalica.
  Meni je u bottom 5 na Beoviziji tako da o Lisabonu ni ne razmišljam.

 • Danijel nije loš pevač, ali očekivao sam više. Pesma je više promotivna odošto takmičarska. Više je kao dečija pesma o otadžbini. Danijel očigledno gleda Beoviziju kao stanicu za njegovu muzičku karijeru, a ne kao takmičenje na koje pobednik će imati tu čast da predstavlja Srbiju.