Beovizija Pogledi

Beovizija 2018 | Lord iz mog ugla

Vladimir Preradović Lord definitivno spada u red najiskunijih na ovogodišnjoj Beoviziji, budući da se tom takmičenju našao u više navrata.

Lord se muzikom bavi od svoje šeste godine i tada počinje da svira klavir, a sa sedam godina upisuju u muzičku školu „Kosta Manojlović” u Zemunu. U drugoj godini srednje škole ulazi u bend „Urban Puls” sa kojim nastupa širom Srbije, a 2003.godine izdaju svoj prvi album za PGP-RTS pod nazivom „Vreme”.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Na Akademiji umetnosti je diplomirao 2004. sa zvanjem diplomirani dizajner zvuka. Po završetku fakulteta počinje ozbiljnije da se bavi muzičkom produkcijom. Na Beoviziji 2006. godine predstavlja se kao aranžer numere Ti znaš grupe „Urban Puls”. Godinu dana kasnije napušta grupu i počinje da radi kao producent i kompozitor za druge izvođače. Treću godinu zaredom pojavljuje se na Beoviziji, ovog puta kao kao kompozitor pesme Sada ili nikada Marka Vulinovića.

Na poziv producenta Vladimira Negovanovića 2009. godine postaje klavijaturista grupe „Piloti” i tu ostaje dugi niz godina. U međuvremenu radi na svom albumu, kao i mnogobrojne reklame za domaće i strano tržište prestižnih brendova i korporacija. Svoj prvi pevački solo album kao kantautor izdaje 2013. godine pod nazivom „Čujem te”. Sve vreme uporedo producira i aranžira za druge istaknute izvođače.

Pesmu Znak objavljuje 2016. godine, okupivši u video-spotu niz uvaženih sportskih, glumačkih i muzičkih veličina. Trenutno sprema novi album i sledeća muzička iznenađenja.

Lord | Samo nek se okreće
muzika: Vladimir Preradović Lord
tekst: Vladimir Preradović Lord
aranžman: Vladimir Preradović Lord

httpv://youtu.be/HGcYywj7_p8

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

U moru silnih izlizanih fraza, poslovica, brojalica, dečjih rima i ostalih simpatično sklepanih i slepljenih opštih mestašca, jedina svetla tačka u ovoj kompoziciji je glas ovog čoveka. Čisto mi krivo što ovako prijatan i prijemčiv vokal završi sa ovakvom pesmom. Trla baba lan, takoreći. Najcrnje od svega je što, uprkos svim tim opštim i prepoznatljivim mestima, ni posle petog slušanja ne mogu da zapamtim refren.

Ubacila bih ga u koš sa Režakom što se tiče melodije, ali je meni Režak ipak par klasa iznad. Muzikica nije toliko loša, al’ najboljih 17? Stvarno?

Strahinja Malić Katanić

Jedno prijatno iznenađenjesa ovom pop kompozicijom. Melodično i pamtljivo, za evrovizijsku scenu čak možda i relativno drugačije. Tekst je vrlo adekvatno urađen i nosi lepu poruku, a aranžman je fenomenalan. Možda sveukupno deluje malo blago cela kompozicija – na primer, budući da ima dosta potencijala za ubacivanje „sving” muzičkih elemenata, možda bi to malo ojačalo utisak ovoj kompoziciji, kao i dodalo na originalnosti. U svakom slučaju, kompozicija dostojna finala, a od scenskog rešenja zavisi koliko će njen potencijal doći do izražaja.

Svetlana Jukić

Simpatična pesmičica. Ali to i jeste problem, što je ovo simpatična pesma. Nije da me je oduševila, ali nije ni da mi se sasvim ne dopada. To je prosto jedna radijska numera i ja je ne vidim na velikoj sceni. To je gotovo problem sa svim ovogodišnjim pesmama, sve zvuče kao radijske numere od pre deset godina.

Marko Vujinović

Još jedna zanimljiva kompozicija sa primesama svega i svačega. Sa svakim slušanjem se moje mišljenje o ovoj pesmi poboljšava. Lord više pevuši ovde – negde između recitovanja i pevanja. Instrumental kompozicije je odličan, ima neki zabavan, humorističan karakter koji celokupnom paketu daje oblik. Podseća me na prateću numeru iz domaćeg filma „Montevideo” – retro-vajb koji u ovom slučaju zvuči odlično. Tekst pesme podseća na hedonističku poeziju naših boemskih pisaca i mislim da se dobro uklapa u celu priču. Scenske mogućnosti su širokog dijapazona, tako da mislim da uz malo mašte i faktora iznenađenja ovaj komad može dobro da prođe na Beoviziji.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 6 8 6 10
Tekst kompozicije 2 10 6 8
Vokalno izvođenje 8 6 8 4
Mogućnost performansa 6 6 2 10
Evrovizijski potencijal 4 8 4 4
Zbir poena 26/50 38/50 26/50 36/50 126/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
3.2

Zaključak

Pesma Samo nek se okreće prikupila je od redakcije 126 od ukupno 200 poena, odnosno 63% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 3,15.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
2.55 (53 votes)
Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Retro, ali nije lose.
  Mogao bi da bude odlican scenski nastup sa back vokalima koji dobro i igraju.

  Medjutim, sva ova pisanija Iz naseg ugla su mlacenje prazne slame …
  Zna se vec da cemo mi sa scene u Lisabonu slusati narikace … A sto ne gi dade …

  Posetiocima youtube …da se ne prevare …
  Sanja ilic i Balkanika imaju svoj promotivni spot …
  Nije to reklama za beogradske izbore …

 • Okej pesma, koja ima zanimljive promene ritma. Potaman za radio. Da li je za ESC? Hm … pa ne znam … za ostalih šestnaest znam da nisu.

 • Ništa. Nikakav utisak. Ne bih je razmatrao ni za Beoviziju a kamoli za Evroviziju.

 • Ovo je zaseban nivo nečega što ne valja. Fraza “pesma”. Tokom procesa pisanja pesme, autor je verovatno sebi rekao ” Ma idem da napravim nešto što ne bi niko prihvatio ni za album”. Eto, prijemčive su mi melodijske deonice i vokali između strofa.

 • Nisam upoznat sa kvalitetima ovog izvođača, ali me je veoma prijatno iznenadio… Dosta dobre vokalne mogućnosti, posebno mi se sviđa muzika (pravo osveženje)! Ono na čemu je trebalo poraditi je tekst kako bi ova kompozicija još više zasijala. Mogao bi da se nada uz pristojni scenski nastup plasmanu u prvih 5 ove Beovizije.