Evrovizija 2018

Letonija 2018: Iščekujući predstavnika

Letonska potraga za najboljom evrovizijskom pesmom se konačno završava sutra uveče. Osam finalista će se naći u velikoj trci za predstavnika ove baltičke nacije u Lisabonu. Supernova 2018 će biti četvrto izdanje renomiranog nacionalnog izbora u Letoniji, koji se pokazao kao produktivan i veoma uspešan.

Kako je sve počelo?

Pa, kao i u skoro svakoj zemlji – raspisan je javni konkurs. Na konkurs su mogli da se prijave strani i domaći autori, a isti je bio otvoren od 6. septembra 2017. do 15. oktobra iste godine. Letonska radio-televizija (LTV) je primila ukupno 93 prijave, koje je kasnije muzički panel „smanjio” na 63. Odabrane 63 kompozicije su prošle u drugu fazu, a to je internet glasanje. LTV je želeo da se i glas publike čuje, te su tako svi mogli da daju svoje mišljenje o pesmama na zvaničnoj veb-stranici Supernove. Korisnici su imali mogućnost da preslušaju sve 63 pesme, uz to da je njihov identitet (sem naziva) ostao nepoznat. Biralo se između dva tastera – „Like” i „Dislike”.

Uzevši mišljenje publike u obzir, stručni panel je skratio listu od 63 na listu od 30 pesama. Ovih 30 kompozicija je prošlo u treću fazu – izvođenje uživo. Audicija je održana u „Alfa Parku” u Rigi i svih 30 takmičara je ocenjivao žiri sledećeg sastava:

 • Ilze Jansone, producent Supernove;
 • Rud, muzički producent i didžej;
 • Toms Grevinjš, voditelj;
 • Jolanta Gulbe, džez pevačica.

Izabran je 21 takmičar, a njihova imena su konačno izašla na videlo 6. decembra prošle godine. Svi takmičari su raspoređeni u tri polufinala od po sedam pesama. Iz svakog polufinala se u finale plasiralo po dva takmičara, o čemu su odlučivali publika i stručni žiri.

Dve pesme nisu prošle direktno u finale, te im je data još jedna šansa (tzv. „wildcard”). To je grupa „Sudden Lights” i pevač Ritvars.

Kako izgleda lista finalista?

Spisak sutrašnjih finalista broji osam takmičara, i oni će nastupati sledećim redosledom:

 1. grupa „Sudden Lights” | Just fine
 2. Ritvars | Who’s counting?
 3. MADARA | Esamiba
 4. Lijene Grejfane | Walk the talk
 5. Lauris Valters | Lovers bliss
 6. Edgars Kreilis | Younger days
 7. Laura Rizoto | Funny girl
 8. Markus Riva | This time

Zanimljiv kutak

Letonci su toliko daleko dogurali sa renomiranom Supernovom, da se na takmičenje javljaju izvođači sa drugih kontinenata! Naime, finalistkinja Laura Rizoto je po majčinoj strani Brazilka, ali po očevoj je Letonka. Trenutno živi u Americi i glasine kažu da uopšte ne govori letonski, već se za Supernovu prijavila isključivo iz promotivnih razloga.

Ne znam da li ste znali, ali Aminata Savadogo je ove godine učestvovala na Supernovi kao autor. Popularna pevačica potpisuje numeru What I had with you mladog pevača Eda Ralida. Ed je učestvovao u trećem polufinalu, ali je takmičenje završio na 4. mestu, što se može računati kao najlošiji pokušaj Aminate da ode na Evroviziju kao autor.

Markus Riva prvobitno nije proglašen za jednog od finalista. Zapravo, fotografija takmičara „Riga Reggae” pojavila se na linku pesme drugog učesnika, Ritvarsa, što je dovelo u zabludu glasače i uticalo na broj klikova za Ritvarsa koji se, sticajem okolnosti, kao drugoplasirani plasirao u finale. Nakon evaluacije, odlučeno je da se internet glasovi ponište, te uzmu u obzir samo glasovi pristigli od žirija i publike koja je glasala telefonima i strimovanjem preko „Spotifaja”. Takvi rezultati pokazali su da je Markus Riva završio na 2. mestu, dok je na prvom svakako ostala MADARA. Međutim, Ritvars je kao trećeplasirani ostao učesnik finala.

Kako da pratim?

Finale Supernove 2018 možete pratiti uživo od 20.25 časova na sledećem linku: LTV.lsm.lv >>

Voditelji ovogodišnjeg izbora su Jusc, bivši letonski predstavnik iz 2016. i Dagmara Legante, popularno TV lice i model.

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Letonci se, kao i mnoge nacije u poslednje vreme, izuzetno mnogo trude da pošalju najbolje na Evrosong. Meseci većanja, ocenjivanja, preslušavanja isplatilo se jednim prilično kvalitetnim i raznovrsnim finalom. Ovih osam kompozicija je donekle najbolje što se moglo ponuditi od prvobitnih 93. Učestvovao sam i u njihovom „onlajn” glasanju, što je samo razlog više da potvrdim prethodnu rečenicu.

Pohvaliću Letonce i sviđa mi se što se horizonti kod njih šire, pa se tako i internacionalni izvođači prijavljuju za Supernovu. Scena i vizuelni ugođaj su definitivno najbolji dosad i verujem da će iz godine u godinu napredovati na tom polju. Nadam se da će sutradan izabrati jednu od ove tri numere, ujedno mojih favorita:

Laura Rizoto | Funny girl (Smešna devojka)

Preda mnom je jedno umetničko delo. Laura je zavodljiva, zanosna i veoma ženstvena. Pesma savršeno prati nastup i podseća na već zastarele hitove američke dive Ejmi Vajnhaus. Nenametljivo, ali opet tako moćno. Laura govori o razočaranju i indiferentnosti njenog dragog prema njoj. Uglovi kamere i Laurino koketiranje, strastvena crvena svetla, njena raskošna haljina… Sve je tu da ne pomislite da je ona „smešna devojka” koju neko ismeva, već sasvim suprotno. Vokalni nastup besprekoran, maltene identičan studijskoj verziji pesme. Sve u svemu – teatralno, dirljivo, magično i zavodljivo.

httpv://youtu.be/ZMxQuU5dQcM

Markus Riva | This time (Ovaj put)

Markusov peti pohod na Evroviziju je definitivno jedan od najboljih. Nastup je mogao biti ubedljiviji, ali mislim da je hteo da se više fokusira na vokalno izvođenje. This time je pop kompozicija prošarana tropskim prizvukom koji izgleda biva sve popularniji. Refren je veoma dinamičan, ali Markus nikako da napravi pesmu u kojoj će njegov vokal imati glavnu ulogu. Ne kažem da ovde nema, ali želim ukrase, kulminaciju, da me iznenadi nečim. Ovako mi sve liči na radijski hitić. Opet kažem, sviđa mi se celokupan paket, ali Markus mora još malo da se potrudi.

httpv://youtu.be/FEcjhjFcXPA

Edgars Kreilis | Younger days (Mlađi dani)

Ovo bi moglo u isti „koš” sa Markusovom pesmom. Kvalitetno je i hitično, stvoreno za odličan nastup, ali onaj vokalni deo manjka. Mladi Edgars priča priču gde se nostalgično priseća „mlađih dana” koji su formirali ono što je on danas. Tekst je odličan, matrica vrlo moderna i dinamična. Nastup je više „freestyle”, gde se vidi da nema ni „k” od koreografije. Mada opet, i to se dobro uklapa u celu priču. Edgars ima dobre šanse da ode u Portugaliju, ali ako ode mora da se poradi na vokalu. Usput, mogao bi da se ubaci neki mali „element iznenađenja” u pesmu.

httpv://youtu.be/PiyVrI9Q07s

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni se nešto javlja da će na Evroviziju otići Madara. Donosi nešto novo na scenu u Lisabon, što u godinama iza nas nismo imali prilike da vidimo, a u suštini dobro bi i prošla. Inače moj favorit je Laura ali mislim da nema šanse da pobedi.
  Mada ovo je Supernova,ovo je Letonija, svašta tu može da se desi. Od njih i Moldavije sam jedino naučio da su nepredvidivi.
  Videćemo….

 • Slažem se sa izborom troje favorita.
  Ja bih ipak u Lisabon poslao Edgara jer je Younger days najmelodičnija, najpamtljivija i najmodernija pesma na ovom izboru, a i on je vedar, prirodan i siguran na sceni.