Evrovizija 2018

Moldavija 2018: Iščekujući predstavnika

Nacionalno finale za predstavnika Moldavije na Pesmi Evrovizije održaće se u subotu, 24. februara. U konkurenciji je 16 izvođača od kojih će jedan steći pravo da predstavljaju svoju zemlju u glavnom gradu Portugalije.

Kako je počelo?

Moldavski javni emiter TRM je i ove sezone pokrenuo proces evrovizijske selekcije putem otvorenog konkursa koji je trajao od početka decembra do sredine januara. Jednako pravo prijavljivanja su imali i domaći i inostrani autori i izvođači, ali postojalo je jedno posebno pravilo za pesmu – morala je biti namenski pravljena za moldavski izbor.

Nažalost, odaziv izvođača nije bio na zadovoljavajućem nivou – stiglo je svega 28 prijava i delegacija nije imala nijednog drugog izbora nego da sve te izvođače pozove na audiciju. Među prijavama se našla i jedna pogrešna koja je naknadno otkrivena – nju je podnela Pelagija Stefoljo koja se s pesmom Let’s start together prethodno takmičila na audiciji za beloruski izbor, što nije bilo u duhu pravilnika. Njenom diskvalifikacijom je broj učesnika na audiciji sveden na 27 kandidata. Audicija je održana 24. januara u prestoničkoj koncertnoj dvorani Karaoke Concert Hall.

Žiri je takođe imao pravo da jednom izvođaču zabrani učešće na moldavskoj selekciji u naredne dve sezone u slučaju „predomišljanja” i svojevoljnog povlačenja sa festivala.

Prvobitno je bilo planirano da se izbor sastoji iz jednog polufinala koje je trebalo biti održano 22. februara i same finalne večeri, međutim, zbog nezadovoljstva ponuđenim pesmama, domaći i međunarodni stručnjaci, u dogovoru sa državnom televizijom, odlučili su da ukinu polufinalno veče.

I ko se takmiči?

Šesnaest najboljih sa audicija će se 24. februara ravnopravno boriti za odlazak u Lisabon. Odluku o pobedničkoj kompoziciji će donositi glasovi stručnog žirija i publike u jednakom odnosu.

U konkurenciji će se naći, po redosledu izvođenja:

 1. Tolik | Broken glass
 2. Lavinija Rusu | Altundeva
 3. Bela Luna | Moments
 4. Ana Timofej | Endlessly
 5. Ilija Soročanu I Daša DaGro | Minds and veins
 6. grupa „Che MD“ | Inima-n stînga
 7. Konstantin Kobilijan | Numai tu
 8. grupa „DoReDos“ | My lucky day
 9. Sendi Si i Aron Sibli | Once upon a time
 10. Ana Odobesku | Agony
 11. Nikoleta Sava | Esencia del sur
 12. Doinica German | Dance in flames
 13. Felicija Dunaf | Alien
 14. Viorela | The gates of love
 15. Vera Curkanu | Black heart
 16. Ruslan Car | Come to life

Šou će početi sa emitovanjem u 18.40 po našem vremenu i planiran je da traje tri i po sata. Možete ga pratiti na sledećem linku: TRM.md >>

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Beovizija može da se ponosi time što ima svoju vernu drugaricu u vidu Moldavije, upravo zbog zajedničkih osobina. Prvo, jedna od druge su prepisale recept za sam pristup festivalu. Drugo, borile su se za odabir što većeg broja pesama, ne razmišljajući o tome imaju li sve te numere evrovizijski potencijal. Treće, Moldavija je, kao i Srbija, nepromišljeno razmišljala o odabiru pesama; mogla je da odabere pet do osam valjanih jer bi na taj način konkurencija bila zaista jaka, a ovako izbor deluje kao kombinacija onih koji žele na Evroviziju i onih koji su tu došli samo da bi promovisali svoj rad, stavljajući ambiciju kao poslednju rupu na svirali.

Da li je u Moldaviji žiri glasao objektivnije nego na Beoviziji, to je nerazjašnjena misterija, ali je barem u toj zemlji bilo i „nemoldavskih” državljana, ne samo među autorima, nego i među izvođačima. Na taj način su Moldavci jasno poručili da ih zanima samo pesma, a ne nacionalnost određenog izvođača.

Većina kompozicija mi deluje poput nekog demo-snimka, tj. krajnje nedovršeno, a opet – ima barem pet do osam pesama koje su vredne slušanja i same evrovizijske scene. Izdvojio sam sledeće četiri:

grupa „DoReDos” | My lucky day

Ova pesma je ubedljivo najveći favorit za pobedu kod svih evrovizijskih fanova, pa čak i kod mene. Smatram da mogu da ponove uspeh kakav je prošle godine ostvarila grupa „Sunstroke Project”. Filip Kirkorov je inspiraciju u komponovanju ove pesme našao u zvuku Balkana, sudeći po oslanjanju na trubu, te stoga ova „trešasta” pesma zvuči kao nešto što bi pre snimila neka splavarska pevačica i sa njom pokorila evrovizijsku scenu. Bez ikakve sumnje će i ovaj simpatični trio podići publiku na noge u Lisabonu jer Evrovizija i treba da bude festival sa dobrom količinom zaraznih letnjih hitova, zar ne?

httpv://youtu.be/5ts-jxdW6AQ

Ana Timofej | Endlessly

Ana Timofej je izraelska pevačica koja je postala poznata po učešću u tamošnjoj verziji X Factora. S obzirom na to da je za sadašnji format odabira njihovog predstavnika postala „previše afirmisana” za učešće, smatram da nimalo nije pogrešila to što je odlučila da se prijavi za moldavski izbor i da na njemu nastupi sa pesmom koju su radile talentovane Šveđanke Ilva i Linda. Ako kojim slučajem moji prvi favoriti kiksnu na izboru, onda ću verovati u to da će Ana svoj nastup vokalno da odradi maksimalno. Zaista bajkovita pesma, i ona će figurirati za neki visok plasman. Međutim, da bi izborila finale, morala bi unajmiti dobrog vizuelnog prezentera za svoj nastup.

httpv://youtu.be/wJ-CQSnEr2I

Sendi Si i Aron Sibli | Once upon a time

Ne bi se Moldavci opekli u polufinalu i kada bi poslali Sendi Si i Arona Siblija. Rađena je na sličan šablon kao i ovogodišnja španska pesma – igra na kartu romantičnosti i dirljivosti. Ne bih zalazio u to kako bi prošli u finalu, sve će zavisiti od toga koliko dobro će zvučati dorađena verzija njihovih ljutih mediteranskih protivnika Amaje i Alfreda.

httpv://youtu.be/JTKQk3HZl2E

Felicija Dunaf | Alien

Majkl Džejms Daun je u prethodnih nekoliko godina obišao sve evrovizijske selekcije, ali ni na jednoj nije uspeo da pobedi uprkos tome što ima njuh za savršenu evrovizijsku pesmu. Umeo je i prave izvođače za iste da odabere, a ni ovaj put nije napravio grešku sa Felicijom Dunaf. Iako pesma liči na nešto što bi pre Malta pikirala za Evroviziju, imam utisak da bi bila dobro primećena i u režiji Moldavije. U slučaju pobede na izboru bi joj poželeo da se ne obruka u Lisabonu sa izvođenjem uživo, zato što dobar lajv performans uz smišljen nastup može da donese finale njoj. Pesma bi u finalu bila za TOP 15 plasman.

httpv://youtu.be/sn-sPUHUuXM

Moldavcima bi za kraj poručio da treba dobro da paze koga biraju! Ponavljanje uspeha od prošle godine je najbitnija stavka ove sezone!

Slažete li se sa izborom? Ko bi mogao biti vaš adut?

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • ja bi Broken Glass poslao al mislim da se to nece desiti…u neku ruku da budem iskren pesma ne zvuci evrovizijski al meni se dopada 😀 Takodje su u opticaju Endlessly, My Lucky Day..iima tu dobrih pesama mislim da ce to Moldavci odraditi kako treba. 😀

 • Moldavija je država koja želi da organizuje Evroviziju. Ako je mogla Srbija i baltičke države, zašto ne i Moldavija ?