Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Slovenija 2018: Iščekujući predstavnika

Ove subote, 24. februara, Slovenija će dobiti novog evrovizijskog predstavnika. Osmoro finalista će se nadmetati za učešće na velikoj sceni Evrovizije u Lisabonu. EMA, nacionalno finale Slovenije, ove godine slavi dvadeset drugi rođendan, a kao i prethodnih godina za realizaciju ovog takmičenja zadužena je RTV Slovenija.

Kako je sve počelo?

Takmičenje je počelo otvorenim konkursom za autore još 15. septembra prošle godine. Zatim su 8. decembra obznanjeni učesnici takmičenja EMA 2018, koje je odabrao ekspertski žiri u sastavu – Maja Keuc, Eva Hren, Jernej Vene i Tadej Košir.

Sama EMA 2018 sastojala se od dve takmičarske večeri – polufinala i finala. Polufinalno takmičenje je održano 17. februara, a u njemu se nadmetalo šesnaestoro učesnika, od kojih je plasma u finale, zahvaljujući glasovima publike i žirija (četiri učesnika je izabrala publika, četiri žiri), izborilo njih osmoro.

Ko je na kraju izabran?

Osmoro veličanstvenih koji će se nadmetati za titulu predstavnika Slovenije su:

  1. Lea Sirk | Hvala, ne!
  2. grupa „Indigo” | Vesna
  3. Ina Šai | V nebo
  4. duo BQL | Ptica
  5. Marina Martenson | Blizu
  6. Lara Kadis | Zdaj sem tu
  7. grupa „Proper” | Ukraden cvet
  8. Nuška Drašček | Ne zapusti me zdaj

Potencijalni predstavnici Slovenije su uglavnom mladi, ali slovenačkoj javnosti poznati  izvođači. Nekoliko učesnika ovogodišnjeg nacionalnog takmičenja već je učestvovalo na prethodnim izdanjima ovog takmičenja, a bivše evrovizijske predstavnice iz 1997, odnosno 2016, Tanja Ribič i ManuElla, nisu stigle do finala ovogodišnjeg nacionalnog takmičenja.

U finalu će o pobedniku odlučivati publika i šest petočlanih grupa žirija: pevači, kompozitori, radijski žiri, TV žiri, evrovizijski fanovi i međunarodni žiri. Svaka grupa žirija dodeljivaće bodove za šest pesama na skali 2, 4, 6, 8, 10 i 12. Glasovi publike raspodeljivaće se u opsegu: 12, 24, 36, 48, 60 i 72.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Ovogodišnje sovenačko nacionalno takmičenje odlikuju pesme modernog pop radijskog zvuka. Modernosti, kao što rekoh, ne manjka, ali problem je u tome što, kada se pesme slušaju jedna posle druge, sve zvuči kao jedna jedina pesma. Sve su pesme gotovo iste po kvalitetu, a pohvalno je to što su se neki izvođači odlučili da pevaju na maternjem jeziku.

Generalno ni jedna pesma, što se mene tiče ne izaziva „vau” efekat, ali bih izdvojila sastav „Indigo” i numeru Vesna (u toj numeri osećam dozu mističnosti) i Inu Šai i numeru Glow (moderna i dramatična numera).

httpv://youtu.be/ZCbAvTMSfBE
httpv://youtu.be/lzgbQRjFC2I

Kako da pratite izbor?

EMA će biti održan 24. februara od 20 sati. Voditelj programa biće Vid Valič, ali će mu društvo praviti popularna pevačica Rejven, publici poznata s prošlogodišnje i pretprošlogodišnje EME. Ona će uz svoje bivše takmičarske kompozicije Černo bel i Zažarim predstaviti i novu pesmu u revijalnom delu, a ostali evrovizijski gosti biće prošlogodišnji predstavnik Omar Naber i Amaja, tj. Maja Keuc, predstavnica Slovenije 2011.

Takmičenje će se odvijati u Ljubljani u „Studiju 1” televizije RTV Slovenija, i može se pratiti onlajn, na stranici: RTVSLO.si >>

Oznake