Evrovizija 2018

Ukrajina 2018: Iščekujući predstavnika

U današnjoj epizodi ove rubrike zavirićemo u proces selekcije jedne od najuspešnijih zemalja Evrovizije, kao i prošlogodišnjeg domaćina – Ukrajinu. Naviknuti na dobar plasman, na svom terenu 2017. godine završili su tek na 24. mestu. Koliko su rešeni da ove godine opravdaju dobu reputaciju, a možda i zabodu treću pobedu, ostaje da procenimo do kraja ovog teksta.

Proces nacionalne selekcije Ukrajine zove se, nespretno transliterovan na latinicu – Vidbir, ili jednostavno – Izbor. I ovaj format datira od 2016. godine. Prvi pobednik „Izbora” bila je Džamala, koja je te godine na Evroviziji donela Ukrajini drugu pobedu sa kompozicijom 1944.  Interesatno je da je prvi Vidbir bio toliko neizvestan da su prvoplasirana Džamala i drugoplasirana grupa „The Hardkiss” s pesmom Helpless imali isti broj poena, no budući da je Džamala dobila višu ocenu žirija, ona je izabrana za predstavnika na kraju.

Drugi Vidbir održan 2017. godine izabrao je grupu „O.Torvald” sa pesmom Time da na svom terenu predstavlja Ukrajinu, međutim ova kompozicija završila je tek na 24. mestu i tako ostvarila najlošiji plasman ove države do sada.

A ova sezona?

Vidbir 2018 godine sastoji se, kao i prethodni, od dva polufinala i velikog finala. Polufinala su održana 10. i 17. februara, a veliko finale je u subotu. Ukupno 18 pesama je odabrano da bude prezentovano u okviru nacionalne selekcije, a u finalu će nastupiti šest najboljih po ocenama žirija i publike.

Ovogodišnji žiri čine Džamala, Andrij Danilko (poznatiji kao Verka Serdjučka, vicešampion Evrosonga 2017. godine) i Jevgen Filatov (kreator sastava „Onuka”).

Tokom održavanja polufinala pažnju javnosti privukla je velika razlika u glasovima žirija i publike. No, bilo kako bilo, jedna od sledećih šest pesama će svakako biti krunisana kao najbolja i imati čast da predstavlja ovu evrovizijski veliku državu u Lisabonu ovog maja:

 • Melovin | Under the ladder
 • Tajana | Lelya
 • grupa „Kadnay” | Beat of the universe
 • Laud | Waiting
 • grupa „The Erised” | Heroes
 • Vilna | Forest song

Vodilej finala je Sergij Pritula, a šou počinje u 18 časova i može se pratiti onlajn na Jujtub kanalu nacionalne televizije „Prvi kanal” i  komercijalne televizije STB:

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Po mom mišljenju Ukrajina skoro svake godine pošalje kvalitetnu pesmu, uspevši pri tom da se ne drži samo jednog žanra, a vrlo često ostvari i zasluženo dobar rezultat. Moja želja je da se ukrajinski jezik poonovo čuje na velikoj sceni, ali izgleda da je mala šansa za to i ove godine.

U svakom slučaju, sa njihove nacionalne selekcije uvek izađe bar 3-4 pesme koje bi bile i te kako dostojne predstavništva. Pažljivom analizom upravo ćemo saznati da li se ta tradicija nastavlja i ove godine, pa hajdemo pogledati evrovizijski potencijal 2018. godine kroz ukrajinske naočare.

Grupa „Kadnay” | Beat of the universe

Možda je prerano govoriti, možda sam naviknut na niže standarde nakon Beovizije, ali ovo me je zaista oduševilo.  Pesma je kompletni haos, u najpozitivnijem mogućem smislu! Ovo je neka fuzija elektronike i evergrin roka sa daškom Aminate. Dinamično dualno izvođenje je pun pogodak, aranžman i nestabilni „bit” daju stravičnu moć ovoj kompoziciji. Originalno, sveže i impresivno. Ako je na ovakvoj sceni nastup bio ovako dobar, pa šta li će tek biti na sceni u Lisabonu?

httpv://youtu.be/WlNQkTzBS3Q

Tajana | Lelya

Pa i ovo je odlično takođe! Nakon prošlogodišnjeg učešća na Vidbiru sa I love you, Tajana je ostala upamćena kao majstor emotivne balade, tako da sam sada jako prijatno iznenađen, videvši koliko se odlično snašla u vrlo drugačijem tipu pesme. Lelya je savršen primer kako pesma može podići ljude na noge i predtsavljati savršen balans popa i densa, ali bez trunke sintisajzera ili električnih bitova, i ja verujem da je to kor njenog kvaliteta. Na Evrosongu doista fali pesama ovako bogatog i „živog” aranžmana. Ovaj gotov produkt sadrži izvestan broj retro elemenata, no sve zvuči jako moderno. Takođe vrlo jak kandidat.

httpv://youtu.be/co5NQBqkfog

Grupa „The Erised” | Heroes

Ovo je jedna vrlo korektna kompozicija sa veoma evrovizijskim tekstom, no jedino nisam siguran da li je naziv pesme Heroes najsrećniji izbor, ne zato što se ta reč ne izgovara skoro nigde u tekstu, već zbog istoimene pobedničke kompozicije iz Švedske 2013. godine. U svakom slučaju, vokalno i vizuelno izvedeno veoma dobro, ali za moj ukus malo je previse „sigurno”. Fali mi neki detalj koji će ovoj pesmi dati neku varnicu personalitija ili specifičnost da bi bila zapaženija.

httpv://youtu.be/Ltlmwy91sMQ

Laud | Waiting

Produkcija ove kompozicije vrišti „kvalitet”. Ne znam da li samo meni, ali po sklopu tonova melodije čini mi se kao da je ova kompozicija bazirana na ideji crnačkog džeza 70-ih. Tekst ima dobru poruku i savršeno se uklapa u pesmu. Generalno, cela kompozicija ima neki „vajb” evergrin roka kasnijih decenija prošlog veka, ali aranžmanski zvuči i te kako savremeno. Za evrovizijsku scenu, ovo bi predstavljalo nešto novo i definitivno drugačije. Možda će novi trend postati spajanje modernog i retra, umesto spajanja modernog i tradicionalnog. Možda baš ova kompozicija bude pokretač tog trenda?

httpv://youtu.be/YhaJisXN_Qo

Vilna | Forest song

Gotovo je nemoguće ostati imun na ovakvu vizuelnu prezentaciju pesme. U pitanju je veoma savremena pesma sa elementima slovenskih tradicija u tekstu i izvođenju. Svaki aspekt performansa je savršen, uključujući i bubnjare, LED video-animaciju u pozadini, režiju, a pogotovo vizuelni stil izvođača. Vilnin vokal u potpunosti je prilagođen kompoziciji, a ovakav odnos mešavine tradicionalnog i modernog zvuči vrlo aktuelno i prihvatljivo za današnju evrovizijsku scenu. Baza na slovenskoj mitologiji privući će pažnju glasača iz cele istočne Evrope. Voleo bih čuti verziju na ukrajinskom!

httpv://youtu.be/xjD7t5C_hx4

Melovin | Under the ladder

Zaista mi nedostaje mnogo pesama poput ove na Evrosongu. Sažeto, moderno, pamtljivo, interesantno! Žanrovski ne tako lako odredivo, no Melovin je bez sumnje majstor dramatičnog performansa za koji mu ova kompozicija daje pregršt materijala. Sočiva u različitoj boji, ekscentrična garderoba i taj klavirski brejk i finišer vrlo su efektni. Ja bih personalno možda ovoliko onih „oh oh oh oh yeah” zamenio nekom kratkom frazom, čisto da bude kompletnije, ali i ovako je več prilično zarazno.

httpv://youtu.be/xAlyLy_CElE

Zaključak

Ne sećam se da sam skoro obrađivao jače nacionalno finale, a kvalitet bih uvrstio u istu ravan sa Melodifestivalenom, ako ne i iznad. Kada bih ocenjivao, skoro sve kompozicije bi imale petice. Moje mišljenje je da se Ukrajina već sada obezbedila i da, koju god kompoziciju da izabere, imaće skoro sigurno mesto u finalu.

Ne volim kad moram da izdvajam , ali jedino grupa „The Erised” u ovoj selekciji nema taj „wow” faktor, a sem nje, bukvalno bi bilo ko mogao da pobedi i to sasvim zasluženo. Stoga se neću usuđivati da biram svoje favorite, niti dajem prognoze.

Nadasve izuzetno kvalitetna selekcija, od koje bi naša domaća produkcija zaista morala mnogo naučiti.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jaooo bree, osećam se kao Meril Strip u Sofijiom izboru. Koga da odbacim od ovo dvoje? Koga?

  Tayanna i Kadnay su savršeni! Obe pesme zaslužuju da idu na Evroviziju i Evrovizija zaslužuje ovako dobre nastupe i energije. Teško mi je što nema mesta za obe pesme, a tek ako ne ode ni jedna od te dve, uhhh, ne smem ni da pomislim.

  Srećno oboma sutra!