Evrovizija 2018

Litvanija 2018: Iščekujući predstavnika

Još jedan maratonski izbor se konačno završava u Litvaniji. Šest finalista će se na sutrašnje veče boriti za predstavnika najveće baltičke zemlje. Ko li će naslediti grupu „Fusedmarc”, šta mislite?

Kako je sve počelo?

Kao i svake godine – javnim konkursom. Na konkurs je mogao da se prijavi svaki državljanin Litvanije sa pesmom čiji su autori mogli biti bilo koje nacionalnosti. Izvođači su mogli da se prijave i bez pesme, što znači da bi im jedna pesma kasnije bila dodeljena. Što se tiče ograničavanja na domaće autore, Litvanci spadaju u jedne od „otvorenijih” zemalja (pozdrav Beoviziji!). Fokusirani su na dobru kompoziciju i odličan plasman na Evrosongu. Na konkurs se prijavilo više od 50 izvođača, odnosno više od 100 potencijalnih evrovizijskih kompozicija.

Zbog velikog broja kvalitetnih numera, Litvanci su odlučili da povećaju broj učesnika na broj 50. Sve numere je odabrao stručni muzički žiri, a iste su se automatski kvalifikovale za uživo izvođenje na festivalu Eurovizijos dainų konkurso nacionalinė atranka 2018 (srp. Evrovizijski nacionalni izbor 2018).

Čitava lista učesnika objavljenja je 15. januara ove godine.

Zanimljivo je napomenuti da se Erika Dženings nakon objave da je jedna od takmičara ipak povukla sa takmičenja, a razlozi za njeno povlačenje su isključivo (ne)kompetentnost stručnog žirija. Ipak, njena pesma The truth je ostala u igri i preuzela ju je pobednica litvanskog Glasa – Monika Marija.

Kako su odabrani finalisti?

Takmičenje se sastoji od devet konkurentskih večeri – četiri kvalifikacione večeri, dva četvrtfinala, dva polufinala i sutrašnje finale. Tokom svake emisije pravo glasa su imali žiri i publika. Žiri je svoje glasove davao uglavnom pre emitovanja same emisije, što govori da su sve večeri unapred snimane nekoliko dana pre njihovog emitovanja. Publika je glasala putem SMS poruka na dan emitovanja emisija.

Zbirom glasova publike i žirije pretvorenih u poene iz svake večeri je odabrano po nekoliko finalista. Iz kvalifikacionih večeri i četvrtfinala se po šest takmičara kvalifikovalo u polufinale, a iz polufinala se po troje najboljih kvalifikovalo u veliko finale. Zbunjujuće, ha?

Litvanci su odlučili da pred polufinala organizuju internet glasanje, gde će publika vratiti u igru dva takmičara koja su ispala negde u prethodnim takmičarskim večerima. To su bile Greta Zaza i Ruta Lup.

„Izgubljeni u procesu”

Zabavno je „rovariti” po ovogodišnjem nacionalnom izboru u Litvaniji, jer se mogu zaista naći biseri koje je Litvanija nepravedno odbacila iz daljeg toka takmičenja. Mi ćemo pomenuti nekoliko njih.

 • Gabrijelijus Vagelis se po drugi put prijavio na litvanski izbor u nadi da će osvojiti ovaj maraton. Predstavio se zanimljivom „pop dramom” The distant, koja pokazuje koliko je ovaj umetnik sazreo za nekoliko meseci. Međutim, izgleda da su ga novi imidž i previše ekscentrična odeća udaljili od finala, te je tako mladi pevač takmičenje završio u prvom polufinalu.
 • „GeraiGerai” i Silvija Pankunaite su definitivno jedni od najekscentričnijih dueta litvanskog izbora. Famozni di-džej „GeraiGerai” je pre nekoliko godina bio na tik do pobede na litvanskom nacionalnom izboru. Ovog puta je udružio snage sa odličnom Silvijom Pankunaite u pesmi More than you know. Retro-disko pop je bio dovoljan za polufinale, ali ne i za završnicu.
 • Greta Zaza je takođe takmičenje završila u polufinalu. Njenu tipično evrovizijsku baladu Broken shadows je radio zavidan tim autora, ali ni to, ni njen fantastičan vokal, nisu bili dovoljni za jedno finale. Podsetimo, Greta je prošle godine takođe učestvovala na litvanskom izboru i bila je jedna od velikih favorita za pobedu.
 • Neobična Godo se definitivno može opisati kao najalternativniji izvođač ove godine. Alternativnije od numere Fire fountain se ne može. Atmosferična, pomalo mračna, posebna u svakom smislu, ali nedovoljno dobra. Bar su tako Litvanci rekli.
 • Mija je već tradicionalno stalni takmičar nacionalnog izbora u Litvaniji. Plavokosa pevačica je najbliže bila Evrosongu 2015. godine, kada je u foto-finišu izgubila od Monike i Vaidasa. Ove godine se okušala sa numerom Arrows, slabašnim pop pesmuljkom. Nije izborila čak ni četvrtfinale za sebe, te se pobunila protiv produkcije.
 • Najveću pohvalu zaslužuje sastav „Saulės kliošas” sa kompozicijom Įkvėpk ir nepaleisk (Man gaila) – jedinom pesmom pevanoj na litvanskom koja ima pobednički karakter. Totalno se izdvojila od drugih pesama na litvanskom jeziku nastupom i neobičnim žanrom kojim je ova pesma protkana. Na veliku žalost, takmičenje su okončali u polufinalu.
The distant
httpv://youtu.be/uWaCGUzw-5E
More than you know
httpv://youtu.be/H4TRNfkMUqY
Broken shadows
httpv://youtu.be/KuDE-hO1pTo
Fire fountain
httpv://youtu.be/iwwxKQ3wV2M
Arrows
httpv://youtu.be/Gh_gEX4zsRw
Įkvėpk ir nepaleisk (Man gaila)
httpv://youtu.be/t0NQf3WSx3Q

A šta je sa finalom?

Stigosmo i do njega. Veliko finale litvanskog Eurovizijosa 2018 će se održati 11. marta, na dan nezavisnosti republike Litvanije. Pobednika će izabrati stručni žiri i publika. Žiri će glasati evrovizijskim principom – dodelom poena, ali i glasovi publike će takođe biti pretvoreni u poene. Zbir poena publike i žirija daće 19. predstavnika ove baltičke zemlje.

Finale će biti održana u areni „Žalgirio” u gradu Kaunasu. Specijalna gošća izbora u Litvaniji biće ovogodišnji evrovizijski učesnici – Sara Alto iz Finske i Ari Oulafson sa Islanda.

U finalu nastupaju:

 1. Monika Marija | The truth
 2. Kotrina Juodzevičijute | That girl
 3. grupa „The Roop” | Yes, I do
 4. Paula | 1 2 3
 5. Jurgis Bruzga | 4love
 6. Jeva Zasimauskaite | When we’re old

Kako da gledam?

Litvanski nacionalni izbor možete pratiti od 21.00 čas klikom na sledeći link: LRT.lt >>

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Mislim da je bilo teško pobediti kvalitet prošlogodišnjeg sa ovogodišnjim izborom. Litvanci su sve bolji u odabiru pesama, ali sa konačnim izborom retko kad. Pohvalio bih scenografiju njihovog izbora, koja je iz godine u godinu sve modernija i „svestranija”. Većina takmičara jeste kvalitetno, ali to se ne može reći za pesme. Velika većina je „smuti, pa prospi” i treba se pomučiti i naći bar nekoliko favorita u ovom ogromnom evrovizijskom maratonu.

Jedino što bih posebno zamerio (i zameraću do daljeg) jeste vremensko trajanje ovog izbora. Zaista je previše praviti toliko takmičarskih večeri i praviti „rijaliti” od svega. Nepotrebno je, umara i dovodi da neke izvanredne kompozicije dosade narodu i tako pobedu odnosi totalni cirkus od pesme. Klasičan primer ovoga jeste prošlogodišnja završnica u Litvaniji, gde je duo „Fusedmarc” odneo pobedu u konkurenciji sa genijalnom Aiste Pilvelite, Gretom Zazom, Paulom i Gabrijelijusom Vagelisom.

Dao bih još jednu negativnu opasku što se tiče „originalnosti” pesama. Pesme Kotrine, Jurgisa i Monike su sve samo ne originalne. Ko god je imalo upućen u svetsku pop scenu, primetiće da je Kotrina i ceo njen nastup samo loša kopija Due Lipe. Jurgis Bruzga, iako ima zanimljivu pesmu, „vrišti” neoriginalnošću. Dečko je ’ladno iskopirao prošlogodišnji nastup švedskog predstavnika Robina Bengtsona. Monika Marija, u drugu ruku, ne kopira nikoga, nego je njena pesma prosto izlizana balada, davno „izumrla” na Pesmi Evrovizije.

S obzirom na muzički ukus Litvanaca, ne bi me čudilo da odaberu najčudniju kompoziciju u finalu – grupu „The Roop”. Pesma nije užasna, ali s obzirom na scenski nastup i ekscentričnost verujem da imaju veliku šansu kod Litvanaca.

Iako je jedan od mojih favorita ispao iz daljeg takmičenja (Gabrijelijus Vagelis), na sreću mi je ostao drugi favorit, onaj malo draži. Ovo su moji pikovi sa litvanskog nacionalnog izbora:

Jeva Zasimauskaite | When we’re old (Kada ostarimo)

Litvanija je, prosto, blagoslovljena ovom numerom. Ukoliko Jevu pošalju, mislim da ih čeka zaista jedan odličan rezultat u Lisabonu. Ovo je ujedno jedan od mojih najvećih favorita ovogodišnje evrovizijske sezone. Reč je o vokalnoj baladi koja već na prvo slušanje osvaja. Topi, tuži i raznežuje. Podseća na velike hitove mlade Britanke Birdi.

Jeva se u pesmi When we’re old oslanja isključivo na svoj vokal, sofisticiran i jednom rečju – divan. Nastup je samo dodatni plus – prigušena svetla i isečci ljubavnih parova u pozadini. Toliko jednostavno, a toliko jako. Ako mene pitate, veliki favorit za pobedu ne samo u Litvaniji, već i u Lisabonu.

httpv://youtu.be/uqWgSn-gh8c

Paula | 1 2 3

Nisam hteo da se ograničim na samo jednog apsolutnog favorita, pa moram da pomenem i Paulu. Njena numera 1 2 3 nije bolja od prošlogodišnje, ali mislim da joj može parirati. Paula je izjavila da je ovog puta odlučna da pobedi, što se vidi i u njenom scenskom nastupu. Drago mi je što Paula prerasta u jednog ozbiljnog pop izvođača. Jedino što mi se ne sviđa je ta „piskava” deonica u instrumentalu, koja para uši i zvuči veoma jeftino. Ukoliko pobedi, trebalo bi je dobro doraditi i dodatno „modernizovati”.

httpv://youtu.be/aTX-z6K3lGw

A ko su vaši favoriti? Šta vi mislite o litvanskoj ponudi ove godine?

Oznake