Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Novoformirana grupa „Equinox” predstavlja Bugarsku

Petočlana grupa internacionalaca, okupljenih specijalno za evrovzijsku priliku pod imenom „Equinox”, predstavljaće Bugarsku na takmičenju u Lisabonu s pesmom Bones, saopštio je nacionalni emiter BNT.

Sastav „Equinox” čine Žana Bergendorf (pevačica i autor, pobednica bugarske verzije X Factora 2013), Vlado Mihailov (pevač i tekstopisac, vođa bendova „Safo”  „Sleng”), Georgi Simeonov (pevač, tekstopisac, producent, član benda „032”), Džoni Manuel (američki pevač koji je stekao afirmaciju kroz američku verziju šoua „Ja imam talenat”) i Trej Kembel (američki pevač i tekstopisac).

I autori evrovizijske pesme su brojni — članovi su već afirmisane grupe autora „Symphonix International” koji je koproducent numere:

  • Borislav Milanov, koji u svojoj evrovizijskoj biografiji već ima nekoliko uspešnih pesama: If love was a crime i Beautiful mess (Bugarska 2016. i 2017), Dance alone (Makedonija 2017), In too deep (Srbija 2017), Nobody but you (Austrija 2018);
  • Joakim Pešon, napisao više hitova za Majli Sajrus, Lejdi Gagu, Kajli Minog, ali i Nobody but you (Austrija 2018);
  • Dag Lunberg, autor pesme You are unstoppable Končite Vurst;
  • Trej Kembel, pisao za Gaja Sebastijana (Australija 2015), Adama Lambera, Bebe Redžu, Džuli Bergen, Aleksandru Stan.

Britanska izdavačka kuća „Kobalt Music UK” biće zadužena za međunarodnu distribucuju pesme.

Zahtevan konkurs u Bugarskoj

Bugarska nacionalna televizija BNT je u novembru krenula u potagu za adekvatnim evrovizijskom predstavnikom i pesmom. Tražili su harizmatičnog izvođača, zadivljujuću pesmu i efektan scenski nastup. Za to su tražili partnera, koproducenta, istinskog profesionalca koji će sve to „upakovati”.

Uslovi konkursa bili su prilično rigorozni. Tražili su da autori i producenti imaju bar tri realizovana projekta u protekle dve godine sa određenim nivoom publiciteta, da su registrovani i licencirani u udruženju autora i izdavača „Profon”, te da predstave svoje aktivnosti i glavni tim. Takođe je zanimljivo da je BNT zahtevao da se dostavi i kreativni koncept i ideja scenskog nastupa.

Novina je da su autori koji ne ispunjavaju neke od navedenih kriterijuma i dalje mogli da konkurišu sa demo-snimkom i biografijom, ali bi u tom slučaju tu numeru razmatrali zainteresovani producent ili izdavači koji ispunjavaju navedene kriterijume.

Konkurs je trajao od 14. novembra do 29. decembra. Stiglo je 202 prijave, ali je samo 13 ispunilo uslove konkursa. Te numere ušle su u proces internog odabira predstavnika za Evrosong. Izabrana pesma Bones tada je opisana kao „emotivna i mračna balada sa moćnim refrenom”.

Da bi osigurala kvalitet i dopadljivost reprezentujuće kompozicije, bugarska delegacija je odlučila da napravi četiri fokus grupe kao filter kroz koji će svih 13 odabranih pesama proći, a na osnovu kojeg će se odlučiti koja je najbolja. Te fokus grupe su bile:

  • muzučki profesionalci, producenti, TV eksperti, menadžeri marketinga itd.;
  • novinari, pres-sektor, stručnjaci za kladionice;
  • bugarski žiri;
  • mešana grupa koju jednim delom čine obični gledaoci, a jednim delom posvećeni fanovi Evrovizije, okvirno u proporciji sličnoj kakva je inače gledalačka struktura ovog šoua.

Svaki član ovih grupa glasao je nezavisno i individualno, a težina glasova varirala je u zavisnosti od profila člana grupe. Od 13 kompozicija muzički stručnjaci su suzili izbor na tri pesme, da bi potom bila izabrana jedna za koje veruju da će im po treći put zaredom „osvetlati obraz” u Lisabonu.

Sastav „Equinox” nastupiće u prvom polufinalu 8. maja.

Redakcija sajta ESC Serbia čestita Bugarima na izboru i želi uspeh u Lisabonu!

httpv://youtu.be/Uvy_R3fTHQ4

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!