Evrovizija 2018

Gruzijski jezik na Evroviziji — grupa „Iriao” objavila pesmu „Sheni gulistvis”

Grupa „Iriao”, interno izabrani predstavnik Gruzije, poslednja je u nizu evrovizijskih učesnika koja je predstavila svoju numeru za Lisabon. Kako je ranije saopšteno, pesma se zove Za tebe (Sheni gulistvis), autor je osnivač grupe David Malazonija, a zanimljivo je da će pesma biti otpevana na gruzijskom jeziku.

Grupa je ostala verna svom muzičkom izrazu koji se oslanja na izvornu gruzijsku muziku u kombinaciji sa džezom, ali je, uprkos svojim specifičnostima, „melodična, laka i razumljiva” za šire mase.

Sastav „Iriao” je sedmočlani bend koji je oformio 2013. godine David Malazonija. Reč je o neobičnoj etno-džez skupini koja je svojim zvukom i načinom izvođenja vrlo jedinstvena u svojoj zemlji.

David Malazonija se smatra prvim kompozitorom koji je počeo da kombinuje dva dijametralno različita muzička pravca, ali, kako je i sam pojasnio, nije mu cilj da modernizuje narodnu muziku, već da je „začini” džez elementima. U proteklih 30 godina stvarao je muziku za filmove, pozorišne predstave i druge bendove, među kojima je i jedan od poznatijih Gruziji — „Adio”.

Zanimljiv je takođe i naziv grupe. „Iriao” potiče o izraza iriao-uruao koji je u vezi sa specifičnim stilom pevanja krimančuli.

Gruzijski javni servis se, nakon „izleta” u festivalski izbor prošle sezone, koji im nije doneo dobar rezultat na Evrosongu u Kijevu, vratio internoj selekciji evrovizijskog predstavnika. Kao i 2016. godine, kada su se istakli svojom autentičnošću, i ovog puta su se opredili za nešto drugačiji, alternativni, nekomercijalni zvuk.

Redakcija sajta ESC Serbia čestita Gruzijancima na izboru i želi uspeh u Lisabonu!

httpv://youtu.be/TuCZMdfBqm4

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Vidim komentare nekih kao proći će jer su u drugom polufinalu. Ljudi izgleda ne shvataju da samo iz prve polovine drugog polufinala prolazi sigurno 6 država, znači ostalih 12 se bukvalno takmiče za 4 mesta. U prvom polufinalu sigurni samo Belgija, Austrija i možda Finska. Svi ostali imaju skoro jednake šanse.

 • Pošto su izabrane sve pesme sada mogu dati kompletan utisak.
  Dosta različitih žanrova, kvalitet ništa posebno,generalno skoro sve vrste pesama već su viđene na pesmi evrovzije.
  Kao pobednika ovogodišnjeg takmičenja vidim Mađarsku.
  Potpuno su drugačiji od svih ostalih i pesma iako ova vrsta muzike nije previše popularna na ovom takmičenju je solidna i zvuči svakako pobednički,mada mislim da će možda i loše proći jer ovo teško prolazi na evrovziji i naravno ako tako gledamo ima najmanje šanse jer treš,kič i šund poput Švedske,Kipra,Moldavije recimo naravno da će uvek pre imati prođu od ovakve odlične pesme i vrste muzike.

 • Prema pravilima Evrovizije jedan će biti na manje na bini, ali ponosan sam što će se pevati na maternjem jeziku.

 • Evo stigli smo i do kraja sezone nacionalnih izbora. Moram priznati da je bilo baš interesantno. Konkurencija za ovogodišnji ESC je jaka i dosta raznovrsnija neko prethodnih par godina. Dobili smo mnogo zanimljivih pesama, svih mogućih žanrova, na različitim jezicima i mnogo kreativnih i zanimljivih izvođača. Trenutno mi je nemoguće sastaviti top 10. Dopada mi se sigurno 20-30 pesama, treba malo da se slegne.
  Sve u svemu vrlo fina ESC sezona iza nas, a prava uzbuđenja tek slede. 🙂

 • Od sporih pesama, ovo je mozda i najlepsa ove godine. Nazalost ne verujem da ce u finale. Ova pesma u meni nekako budi neki mir, tera me da je slusam od pocetka do kraja. Melodija ove pesme je takva da ne znam reci, ali da je pevusim. Gruzija je opet pokazala koliko je drugacija, i kako se tamo slusa dobra i kvalitetna muzika.