Iz mog ugla 2018

Albanija | Ko je Eugent Bušpepa?

Eugent Bušpepa je 15. evrovizijski predstavnik Albanije. On će se takmičiti s pesmom Mall (Čeženja) u prvom polufinalu Evrosonga 8. maja te pokušati da nakon dve neuspešne godine izbori finale za svoju zemlju.

Rođen je 1984. godine u malom gradu na severu Albanije Rešenija. Muzikom, tačnije pevanjem, počeo je da se bavi već sa šest godina. Javnost ga je bliže upoznala 2006. godine, kada je kao pevač u stalnoj postavi nastupao u poznatom talk showu na komercijalnoj televiziji „TOP Kanal”. Upravo je ta godina bila odskočna daska u njegovoj karijeri, budući da mu je medijska pažnja donela i nekoliko nagrada na muzičkom takmičenju koje je organizovala pomenuta televizija.

Narednih godina usledila su nova priznanja, među kojima i dve nagrade za najboljeg pevača godine u Albaniji (2008, 2011), a sa svojim bendom nastupao je na više koncerata i turneja poznatih rok bendova (Deep Purple, Guns N’ Roses, Overkill).

httpv://youtu.be/qgVC1EV9a6I

Eugent za sebe kaže da je „kreativni profesionalac sa velikim iskustvom u razvoju svojih koncepata”. Voli umetnost, podržava razne organizacije koje se bavi ljudskim pravima, ali je ipak, prema sopstvenim rečima, muzika njegova „religija”.

Na prestižnom Festivali i Këngës učestvovao je prvi put 2008. godine, a ove sezone mu se posrećilo s numerom Čežnja za koju je rekao:

To je pesma o žudnji, o nedostajanju nekog u pozitivnoj nostalgičnoj atmosferi. Kada sam pisao pesmu, setio sam se vremena kada sam bio na turneji sa bendom „Darkology” daleko od svoje ljubavi, od svoje porodice. Iskazao sam svaku uncu te žudnje kroz reči pesme.

Oznake