Iz mog ugla 2018

„Mall” iz mog ugla (Albanija)

Eugent Bušpepa s pesmom Mall (Čežnja) pobedio je na 56. „Festivalu pesama”, popularnom Festivali i Këngës. Stručni žiri je njegovu kompoziciju proglasio najboljom u finalu večeri, u konkurenciji 14 učesnika, pa će ujedno biti 15. predstavnik Albanije na Pesmi Evrovizije u Lisabonu.

Centralni muzički događaj u Albaniji se i ovaj put održao u Palati kongresa u Tirani. Festival je trajao tri večeri, a krzo dva polufinala prodefilovalo je 22 takmičara, izabranih među 70 prijava s javnog konkursa albanske radio-televizije. Poput italijanskog Sanrema, ni pobednik Festivali i Këngës od 2016. godine ne stiče automatski pravo da predstavlja Albaniju na Pesmi Evrovizije, međutim, Eugent je sa zadovoljstvom prihvatio taj izazov.

I ne samo to — on je prvi albanski predstavnik od 2013. koji svoju kompoziciju nije prepevao na engleski, pa će javnost ponovo imati prilike da čuje albanski jezik. Takođe, ni osim skraćenja na evrovizijska tri minuta, pobednička pesma Festivali i Këngës nije pretrpela znatne aranžmanske promene.

Albanija | Ko je Eugent Bušpepa?

Mall

Nje pritje e gjate
E embel e zjarrte
Ca hapa trokasin si zemer kete nate
Une ndjek ritmin e saj

Dy duar qe zgjaten perpijne ne ngrohtesi
Ky mall qe te djeg nuk njeh kufi as largesi

Si me magji hena shikimet perpin
Me sjell vegimin tend

This yearning for years
That thrills and that sears
Some footsteps ring out like a heartbeat tonight
I hear their rhythm match mine.

Two arms that reach out and engulf me with warmth
This yearning that burns knows no distance, no bounds in this world.

No words can describe the feeling that grows up inside
When to hearts unite and they beat as one

Reka Škumbin

Verovatno ste pomislili će nam glavne atrakcije Albanije biti reka Drim, Skadarsko ili Prespansko jezero, obala tirkiznog Jonskog mora ili prozračnost Jadrana… Naravno, sve je to vredno pomena, no o tome manje-više znamo… Stoga vam predstavljamo nešto drugačije — reku Škumbin, koja ima svoje malo drugačije posebnosti.

To je, pre svega, jedna od najvećih reka u Albaniji. Tačnije, na četvrtom je mestu po dužini i proteže se centralnom Albanijom. Izvire jugozapadno od grada Pogradeca u jugoistočnoj Albaniji. Prvo teče dolinom između planina ka severu, a kod grada Libražda skreće ka zapadu. Kod Elbasana reka prelazi u široku ravnicu. Zatim dalje teče ka svom ušću u Jadransko more, gde gradi malu deltu u laguni.

Stari kameni most iz Otomanskog perioda na reci Škumbin između Elbasana i Libražda

Ipak, ono što odlikuje Škumbin jeste to što predstavlja „dijalekatsku granicu” dva dijalekta albanskog jezika. Južno od reke govori se dijalekat toska, dok se na severu govori gege. Razlika između ovih regiona nije samo jezička, već i kulturološka. To se može opaziti u folkloru i narodnoj muzici.

Takođe, južno od Škumbina gotovo da nema katolika, dok severno praktično nema pravoslavnih. Za Toske se smatra da su otvoreniji prema svetu, za razliku od izrazito konzervativne sredine na severu.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Petar Mihajlović

Slobodan: Izabrao sam tebe jer znam da nisi albanofob i da bi imao šta da kažeš na Eugentovu pesmu. 🙂

Petar: To je tačno, i hvala što si me pozvao, ali ove godine nemam puno reči hvale za albansku pesmu. 😀

Slobodan: Stvarno??? 🙂 Zašto?

Petar: Znam da će zvučati šokantno što ne volim albansku pesmu ljudima koji su upućeni u moj „ESC ukus”, ali ove godine me jednostavno nisu osvojili. Prvi put od 2007. me albanska pesma nije osvojila. Čekam da se nešto desi, čekam, i kad mislim da je to to — pesma se završi.

Slobodan: To da… Nisam ni ja oduševljen izborom, nekako mi je sve to obično, kao da je pravljeno za uži krug prijatelja kojima je bez veze da kažu da je ništa posebno. 😀

Petar: Hahaha! Meni zvuči kao da je pravljeno za, što bismo mi rekli, „lokalnu upotrebu”. Čuje se da pevač ima odlične vokalne sposobnosti, da je muzikalan, ali jednostavno promašena tema skroz. Pesme ovog žanra, pogotovo na Evrosongu, moraju da budu mnogo zaraznije i himničnije da bi ostvarile neki uspeh. Pa njihova pesma iz 2013. Identitet je bila bolji izbor npr.

Slobodan: Da bre, totalno je u okviru lokalnog festivala. Mada… MADA, moram da priznam da me uvodni taktovi intrigiraju. Onda kreće strofa, i raste to, raste, drži mi pažnju i onda refren koji bukvalno sve uprska. Čini mi se da bi mi bilo dovoljno da slušam samo strofe. 😀

Petar: Pa da, osećaj je kao kad te tera da kineš, pecka onako u nosu, pecka, i onda misteriozno sve to nestane. 😂 Mada kasnije se to izbaci iz organizma, a ovde i nakon revampa, pesma ostade ravna.

Slobodan: Hahahaha… Sad ću da se samoubijem ko siroče. „Tera te kao da kineš”… HAHAHAHAHAHA!!!

Petar: Šta reći… Suksese Shqipëria, mada ja mislim da je ovo 100% ostajanje u polufinalu. 😞

Slobodan: Da da… Nažalost… A ček, stvarno… Jesi li pratio FiK?

Petar: Nisam, mada sam čuo pesmu Marize Ikonomi i jaaako mi se dopala, to je taj stil koji je pobeđivao na FiK-u gotovo svake godine od 2014. i jako mi se sviđa. Ali eto, kao promenili su ploču, mada ne bih rekao da jesu.

Slobodan: Misliš da ni neki nastup ne može da izvuče stvar? Mislim na pesmu… 😀 😀 😀

Petar: Pa s obzirom na konkurenciju, ni naučna fantastika sa primesama okultnog ne bi pomogla. 😀

Slobodan: Šteta, šteta… Žao mi bre nekako da sav taj trud oko festivala bude tako uludo bačen… Ne znam… E, a šta kažeš na to da se ova nova verzija uopšte ne razlikuje mnogo od originalne?

Petar: Jeste žalosno, ali svaki put kad su ponudili nešto novo, fino su prošli. I ta famozna 2012. godina i Suus sa razlogom ostaju najsvetlija tačka njihovog učešća do sad. To je i meni bilo iznenađenje, pošto je uvek razlika primetna. Očigledno je kompozitor zadovoljan pesmom. 🙂

Slobodan: Pa onda će je samo on i slušati, izgleda. 😀

Petar: Na povratku u Albaniju, odmah nakon polufinala. 😀

Slobodan: Hahahaha… Znači, ništa finale… A koja ocena onda?

Petar: Ocena neka bude 2+, u nekoj slabijoj konkurenciji bi mooožda bila trojka, ali jednostavno ne može više ove godine.

Slobodan: Heh, to je isto i moja ocena. Hajde mi bar rubriku pohvali za kraj! ❤

Petar: Rubrika je strava, iznenadio sam se kad sam video kako se radi ove sezone i biće zanimljivo čitati do kraja sigurno. 😀 Za kraj, evo mog šaljivog tvita koji je inspirisan jednim delom pesme Marize Ikonomi, pa ko razume, shvatiće… 😀

Slobodan: Hahahahaha… Kralj si! Hvala ti, zvaću te opet! 😉

Marko
Ovo nije dobro… Niti je za modernu Evroviziju, niti je sad nešto posebno zanimljiva… Nemam za šta da se uhvatim. Sve mi je toliko obično, staromodno, bezvezno, neoriginalno. Šteta jedino za ovakvog rok izvođača da se pojavi na najvećoj svetskoj sceni sa „ovim”. Ni činjenica da je pesma pevana na maternjem jeziku ne menja moj utisak o numeri. Veoma slabo i nedovoljno ambiciozno. Šta se desilo sa albanskim pesmama na Evroviziji koje sam nekad voleo? Hoće li ih biti još?
Ocena — 2
Svetlana
Ova pop-rok retro-numera je možda i najbolje nešto što je ova zemlja slala sve ove godine. Više me podseća na Evrosong sredinom devedesetih, ali ima tu i nekog modernog šmeka. Bitno je da nije ponovo neka vrišteća balada. Šalu na stranu, fino ovo zvuči i muzički i vokalno, a i pohvalno je pevanje na maternjem jeziku. E, sad je pitanje da li će ovakva numera imati mesta u finalu.
Ocena — 4
Đorđe
Prvo bih Albance pohvalio zbog toga što su ove godine odlučili da se malo odmore od slanja dama sa melodramskim numerama. Dakle, hteli su da pokažu da imaju još nešto da ponude osim toga, a ova numera je upravo taj dokaz. Međutim, jedini problem je u tome što u refrenu vokal para uši, tako da bi njemu bolje prijalo da je na Evroviziju išao sa akustik-elektrik verzijom pesme. Ovako, ne znam ni sam šta da prognoziram po pitanju finala. Neka im je bog u pomoći!
Ocena — 4+

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 2,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 22. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/E7t4mu0tmWc

Oznake

30 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ovo je uzas!!! Mariza, Inis i Orgeza su bili MNOGO bolji! Sve u svemu jedna od najgorih albanskih pesmi u Evroviziji…
  Ocena-2

 • Nzm sta bi napisao osim: konacno muskarac za Albaniju. Pesma nista specijalno. Bledo. Instrumental deo mi se svidja.
  Ocena: 2

 • Prvi minut pjesme (do refrena) obećava, ali nakon toga pjesma postaje jednolična i imam osjećaj kao da je nisu skratili 😀 Ipak, ovo je prvi put od 2012. da albanska pjesma nije potpuno upropaštena prilikom dorade.
  Glavni aduti Albanije ove godine su Eugentov glas koji obožavam i to što pjevaju na albanskom.
  2+

 • Cenim to što se ova evrovizijska zemlja nije okrenula slanju devojaka koje treba da celu Evropu oduševe svojim glasovnim sposobnostima. Ova pesma mi je nekako mlaka i ništa me ne privlači kod nje da bih je stavio na svoju plejlistu, te zato dajem 2+

 • Lepo da su se ove godine pojavile i pop-rock pesme. Mada ova pesma nije bila moj favorit na albanskom nacionalnom izboru, na mojoj listi je medju 43 ucesnika ESC osvojila mesto u TOP5.
  Albanija konacno nije unistila svoju pesmu niti revampom niti engleskim jezikom. Svidjaju mi se obe verzije pesme. Neki delovi su bolji u originalnoj neki u ukracenoj verziji. Eugent peva sa emocijama i njegov glas mi je prijatan. Svidja mi se kako daje energiju u taj malo grubiji polozaj svog pevanja. Ukupno ovo jeste jedna od pesama koje cu slusati i posle takmicenja.

  Ocena: 4+

 • Meni je ovo dosadno, bezlično, prosečno, pomalo i bljutavo. Nek se vrate na narikače i dramatične balade, mnogo bolje od neoriginalne dosadne rock pesme. Ocena: 1+ (+ jer ako nista ne pevaju na engleskom)

 • Meni se pjesma dopada, ali nije ništa spektakularno. Međutim Eugentov glas i pop rok melodija pale kod mene tako da to i albanski jezik čine da ovo nije obična prosječna pjesma. Ocjena 4

 • pa dobro. svakako pesma koja nema kapacitet ni da bude lead single na albumu, a kamoli da prođe u finale, ali ima finu melodiju i energiju. to što peva na albanskom je svakako plus, ali ne i najbitnije. i drago mi je što ove godine ne pokušavaju da budu artsy i pretenciozni, već šalju tipa koji deluje kao batica iz kraja.
  najveći problem pesme se upravo i ogleda u tome što me zaista ne inspiriše na duži komentar. nema ništa za šta možeš da se uhvatiš, ništa po čemu možeš da je odvojiš od ostalih sličnih pesama, nedostaje joj klimaks i ostaje ukleštena u istom sentimentu od prve do poslednje sekunde. što nije nužno loše, ali nema prođu na Eurosongu. ovako, niti puca, niti kida, niti dira u srce. pa opet, nije ni toliko loše. sve u svemu, tanka trojčica. 3.

 • Ovaj put necu misliti isto kao vama. Moje mislenje oko pjesma se totalno razlikuje od svih ovdje. Jos kad sam prvi put cuo sve pjesme FiK ove godine, znao sam da je ovo najbolja i da mora pobjediti. Eugent je izvodi tako dobro, dramaticno, dodati stvar da je pjeva na maternji jezik je jos sami plus jer zaista ne bih mogao ovo zamisliti na engleski. Pjesma je vrhunska, ne kazem da je staromodna, dapace mislim da se pjesma moze uklopiti svake godine. Bas je himnicna, pjesma koja moze napraviti veliki nastupi naci se izmedju najboljih. Jedina losa stvar je da ove godine ima neke dobre pjesme, ja za razliku od neko tu ne kazem da je konkurencija brutalna, jer generalno nije, ali za nesrecu, Mall cemo slusati u prvo polufinale, pa tako sanse za ulazak u finale su zaista male. Svu srecu mu zelim, ja cu biti sretan i sa odlicni nastup i da se pokaze u najbolje svijetlo, jer pjesma to zasluzuje!

  Ocjena: 5
  Trenutno na moja top lista: 3. mjesto

 • Mislim da Albanija opet ostaje u polufinalu.. Pesma je okej, prosecna, svaka cast za maternji jezik! Ocena: 3

 • Sve su prilike da Albanija neće ni ove godine ugledati svetlost velikog finala. I apsolutno ga i ne zaslužuje jer je u poslednjih desetak godina jedino Elhaida Dani vredna pomena (i više od toga). Pozdravljam izvođenje na maternjem jeziku i poruku pesme tj, inspiraciju Eugenta iz koje se pesma izrodila. I tu se završava sva hvala upućena ovoj numeri. Bezlična, dosadna, pesma koja ne ulazi u uši i koja se ne pamti. Ocena – 1

 • Bledo i bez neke autenticnosti. Vokal se moze pohvaliti kao interesantan i dobar ali pesma je prosecna. Ne verujem da bi mi prevod na engleski popravio utisak. Ocena klimava 3

 • Meni je, tokom slušanja pesme, sve nekako izbrkano. Početak obećava, zapravo puno je dobrih očekivanja i solidne atmosfere do refrena, a tu sve to pada u provaliju. Najednom mi počinje da zvuči kao pesma sa konkursa za lokalni festival iz doba neke od Jugoslavija. Atmosfera koju donosi reren počinje da mi stvara duševne tegobe. Da se nagodimo: drugi refren i popravljam ocenu, ovako: 2+

 • Eugent je bolji od albanskih predstavnica prosle i preprošle godine, ali je Eljaida Dani i dalje daleko svetlosnim godinama i od njegovog evrovizijskog pokušaja. Mall je korektna pesma, dostojna takmičenja, osrednja u svakom smislu, jer ceo dojam o njoj je tu negde dobar ali nikako i bolji od toga, što mislim da će stopirati Albance za ulazak u finale. Svakako plus za maternji jezik.
  Ocena za Albaniju – okrugla trojka (3).

 • Pored zanimljivog vokala ova pesma nema ništa upečatljivo. Ne mogu reći da je dobra a ni loša… jednostavno prosecna
  Ocena : 2

 • Nije pesma toliko losa, ali nema nista u sebi sto bi me nateralo da je pustim bar jos jednom 🙂 mislim da cak ni jednom nisam uspeo do kraja da je odslusam, nazalost i ove godine losa albanska pesma. Ocena za Albaniju 1+

 • Albanija – 2
  Ništa posebno. Prilično naporno zvuči to silno nabrajanje. Skroz neinspirativno i dosadno. Ne bih je nikad slušao da nije (nažalost) otišla na Evroviziju.

 • Žao mi je Eugenta. Ko malo prati uopšte balkansku rok scenu zna za njega i za njegov rad. Nažalost pesma je dosadna, nepevljiva, brzo izlazi iz ušiju. Od čoveka koji je sa svoji bendom bio predgrupa kultnim rok bendovima, se očekuje nešto žešće, neka kidalica. Ovo je slabo.
  Ocena : 1

 • Ocekivao sam da pobedi Orgesa. Ovo nije lose. Zao mi je jer ne mogu da stavim Albaniju u svoje finalo 🙁 … Eugent ima jedan od najmocnijih vokala ove godine. Pesma kao pesma je lepa i moze da se slusa. Nova verzija je dosta bolja. Krivo mi je jer nece pevati na engleskom jer mislim da bi zvucalo jos bolje. Ali, naravno jedan veliki respect jer peva na svom jeziku. Ocena: Neka cetvorka (4). Da peva na engleskom bila bi cista petica ( NISTA NACIONALISTICKI !!! )… 🙂

 • Albanija defintivno ne odustaje od svog stila koji se očigledno pokazao kao promašaj poslednjih nekoliko godina. Ove godine ne šalju dramatičnu divu raskošnog vokala ali tu je muški vokal koji je definitivno interesantan ali sama pesma nije dovoljno upečatljiva. To je sve što mogu da napišem o ovoj pesmu. To sve govori. Obzirom da su u prvom polufinalu mislim da Albanija i ove godine ostaje bez finala jer konkurencija će ovo sažvakati i baciti u borbu za poslednje mesto u polufinalu.
  Ocena: 2-

 • Plus za to što melodija na samom početku privuče pažnju slušaoca i zaintrigira ga da pesmi da šansu.
  Šansa jeste data i ovo nije loše odrađeno ( malo jači zvuk je uvek dobrodošao ). Kada se čita prevod teksta i sluša pesma, dve stvari su mi bile jasne: neubedljivo dočarava emociju, jer neujednačeno naglašava određene reči i nekako kao da sve vreme tapka u pesmi. Druga stvar ( ovo je sad već pozitivna notacija ) je iole lirična priroda teksta ( bar malčice je falilo slikovitosti i samoj ovoj kompoziciji, a i meni posebno posle dva dana slušanja rastvorenih sadržaja prethodne dve predstavnice ). Šteta što se u prevodu izgubi rima i metrika originalnog teksta, ali ovi stihovi posebno prijatno zvuče u odnosu na ostatak numere:
  “…Undried tear, enlighten this night
  resound today from the silent soul
  Just a moment the pain stops me
  This undried tear will drain one day
  from the fiery kisses it dreamed
  at that moment the pain will stop…”
  Međutim, neubedljivost i jednoličnost u izrazu i dinamici sprečavaju ovu pesmu da se dokopa mojih slušalica.

  Ocena: 3

 • Rec je o dobrom umetniku.Iako pesma nema nikakav moderan prizvuk produkcija je sjajna.Koliko god bili zeljni neceg modernog uvek je dobro cuti muziku klasicnih pop-rok instrumenata i uvek se obradujem kada vidim da se od tog zvuka nije sasvim pobeglo.Meni je ova pesma najzanimljivija od ovih do sada ocenjivanih.Ipak,ono sto mi smeta je sto nema niceg inovativnog ovde.Prvi su objavili pesmu,pa je vec pomalo i “istrosena”,a moja ocena za albanskog Tonija Cetinskog je 3+.

 • Ova pesma nikako nije vrsta muzike koju ja slušam,nikako mi ne prija za uši,iako je pesma na maternjem jeziku,smatram da ovo nije tip numere za najveći svetski muzički događaj.Zaista mislim da Albanija ni ove godine neće proći u finale. Na mojoj listi od 26 finalista ,Albanije nema na spisku. Ocena:1+(+samo zbog toga što nije na engleskom,nego na albanskom).

 • Da budem iskren, nisam bas nesto inspirisan vezano za komentarisanje ove pesme. Mada da probam: pocne dobro i kada dodje refren sve padne u vodu. Vokalne sposobnosti ne dovodim u pitanje uopste, ali refren mi je ovde najslabija tacka. Albanski jezik mi je uvek bio odbojan, odbojan mi je i dalje. Nekako mi je pregrub. Posto su u prvom polufinalu, skoro pa sigurno ostaju u polufinalu.

  Ocena: 2+

 • Ne verujem da će se plasirati u finale.
  Pesma nije ništa posebno, onako da kažemo samo ok, ne mogu dati ni 1 ni 2 jer sam(možda i velikooom greškom) Australiji za ono dao trojku, tako da je trojka za Albaniju od mene onako realna,pristojno je da kažemo ali ne privlači previše pažnje.
  Ocena:3

 • Jedna od onih beznadnih pjesama za koje je odmah jasno da za njih ništa od finala. Sviđa mi se što su se odlučili za materinji jezik, ali to je jedino pohvalno što mogu reći za pjesmu. Ne mislim da je pjesma išta izgubila skraćivanjem za potrebe Eurosonga, što dovoljno govori o tome koliko mi je zanimljiva, naprotiv i ovih 3 minute zahtijeva od mene dosta strpljenja da je uspijem odslušati do kraja. I da, smatram da su i njegove prethodnice s dramatičnim baladama, iako se nisu proslavile svojim plasmanima, imale intrigantnije i ne toliko bezlične pjesme. Ocjena – 2.

 • I da,mene moj osecaj i instinkt retko kad prevare pa me tako nisu izdali ni ovaj put.Juce komentarisuci pesmu “Storm” sam naveo da postoji jedna pesma cak losija od te i rekao nesto u smislu “al o tome otom potom” i bas u tom trenutku mi je palo na pamet i imao sam osecaj da je bas ta pesma sutrasnja iliti sledeca na redu u rubrici,i eto osecaj se ispunio i eto je,zaista losija i najlosija pesma ovogodisnjeg Eurosonga.Albanci moraju POD HITNO da promene iz korena ceo koncept izbora pevaca i pesme ukoliko misle da ostvare neki zapazeniji rezultat i da svoju zemlju predstave na neki iole dobar nacin.Ovo? Ovo je totalno besmisleno postati ne Eurosong 2018 da je Eurosong 1996 pa bi mi mozda bilo i prihvatljivo.Ovako za ovu pesmu mogu da navodim fraze do sutra,nezanimljivo,dosadno,staromodno, bezvezno,neslusljivo itd..Zaista ne znam koja je svrha posle par godina ne prolaska u finale poslati pesmu jos goru od tih koje su godinama ostvarivali lose rezultate i ostajali u polufinalu.Dakle ova pesma nema nikakav potencijal i mislim da je malo ko mada bolje receno niko nije optimistican po pitanju prolaska ove pesme u finale,cak sta vise mislim da ce Albanija ove godine biti veoma neprimecena ili grubo ali realno receno “nebitna” na ESCu u Lisabonu,tako da dragi Albanci pamet u glavu i vise srece iduce godine.Ocena: 1

 • Iako možda deluje nedovršeno i nekako prazno ipak mi je nekako ostala u ušima iako ne razumem ni jednu reč koju je otpevao. Smatram da je ovo jedna od boljih albanskih pesama i da zaslužuje da uđe u finale. Nije savršena, a tako malo joj je falilo za to savršenstvo.
  Ocena: 4