Iz mog ugla 2018

Crna Gora | Ko je Vanja Radovanović?

S pesmom Inje Crna Gora će se takmičiti na 63. Pesmi Evrovizije ovog maja u Lisabonu. Vanja Radovanović, i izvođač i autor, izvešće je u drugom polufinalu 10. maja te pokušati da svojoj zemlji obezbedi finale posle dva neuspešna pokušaja.

Vanja Radovanović je rođen 28. oktobra 1982. godine u Beogradu, u tadašnjoj SFRJ. Karijeru je otpočeo 2004. godine. Ovdašnjoj publici poznat je po nastupima na festivalima tokom 2004. i 2005; u to vreme je ostvario dva učešća na „Pjesmi Mediterana” u Budvi i jedno na Radijskom festivalu (u organizaciji Radija S). Takođe, bio je učesnik Beovizije 2006. s pesmom Kad me jednom za te ne bude.

httpv://youtu.be/I5ZPzpxzTJ8

Nakon učešća na festivalima, krajem 2007. godine je promovisao singl „Pričaj dodirom” za koji je urađen spot u saradnji sa Zavodom za školovanje i rehabilitaciju osoba sa oštećenim sluhom iz Kotora. Iste godine oformio je bend s kojim je imao „vatreno krštenje” 31. decembra kao predgrupa „Bijelom Dugmetu” na dočeku Nove godine u Baru.

Svoj prvi album izdao je 2008. koji je naišao na pozitivne reakcije publike u Crnoj Gori. Potom se 2012. preselio u Zagreb, gde je snimio drugi album, nešto modernijeg gitarskog zvuka.

Vanja, takođe, piše i komponuje i za druge izvođače.

Oznake