Evrovizija Gde su, šta rade?

Zbogom, Lis Asija!

Lis Asija, pobednica prve Pesme Evrovizije i trostruka predstavnica Švajcarske, preminula je 24. marta u bolnici u Cirihu. Imala je 94 godine.

Tokom svoje duge i uspešne karijere nastupala je pred kraljicom Elizabetom II, egipatskim kraljem Farukom, Evom Peron… Rođena je 1924. godine kao Roza Mina Šerer u Rupersvilu, na severu Švajcarske. Svoju karijeru započela je kao plesač, ali se ubrzo posvetila pevanju i već 1950. godine imala je veliki hit tog vremena — O mein Papa. Imala je i nekoliko zapaženih uloga, a onda je usledila evrovizijska era.

Lis na prvoj Pesmi Evrovizie 1956

Na prvom takmičenju, održanom u Luganu, nastupilo je sedam predstavnika iz isto toliko zemalja, koji su se takmičili sa po dve pesme. Lis je pevala Das alte Karussell (Stari ringišpil) i sad već legendarnu pesmu Rafrain (Uzdrži se) s kojom je i pobedila. Druga numera nikada nije komercijalno izdata. Još dva puta je predstavljala Švajcarsku: 1957. u Frankfurtu s pesmom L’enfant que j’étais (Bila sam dete), kada nije ostvarila zapažen rezultat i 1958. godine u Hilversumu — te godine je bila vicešampion s pesmom Giorgio koja kasnije takođe postala evrovizijski evergrin.

Lis Asija je tokom decenija bila veliki pobornik Pesme Evrovizije, čak i u godinama kada je festival gubio na kredibilitetu. U više navrata pojavljivala se u programu festivalske večeri: 2003. u Rigi, 2005. na obeležavanju 50 godina festivala, i u Beogradu 2008. godine, kada je ozvaničila početak glasanja. Takođe se družila s fanovima u Moskvi 2009. i u Stokholmu 2016.

Iako u poznim godinama, bila je, jasno je, vrlo aktivna. Zanimljivo je da je u evrovizijskim sezonama 2012. i 2013. pokušala da ponovo predstavlja svoju zemlju na Evroviziji. S kompozicijom C’était ma vie (To je bio moj život) bila je osma, a naredne godine, pesma Ralfa Zigela All in your head, koju je snimila s grupom „New Jack”, nije ni selektovana za finalno veče.

Lis je volela život, radovala mu se. U jednom od svojih poslednjih intervjua nemačkim medijima, izjavila je:

Život je prekratak da bismo ga trošili na nevažne stvari. Nažalost, to primetimo tek u sećanju. Moj život je bio srećan. Nikada ne bi trebalo da budemo ljubomorni na sreću drugih.

httpv://youtu.be/GrO_NeS4LTk