Iz mog ugla 2018

„X my heart” iz mog ugla (Azerbejdžan)

Jedanaesta predstavnica Azerbejdžana na Evrosongu Ajsel takmičiće se s pesmom X my heart, čiji su autori proslavljeni evrovizijski autori.

Reč je o grčkom kompozitoru Dimitrisu Kontopulosu i Šveđanki Sandri Bjurman, koja je pisala tekst, a koja se već okitila evrovizijskim trofejom 2011. godine. Za aranžman su bili zaduženi takođe Kontopulos i Tim Bran, producent pesme City lights, koja je prošle godine u Kijevu predstavljala Belgiju. Za scensku prezentaciju biće zadužen niko drugi do — Fokas Evangelinos, legendarni grčki scenski reditelj, čiji se evrovizijski nastupi i danas pamte: Elena Paparizu, Dima Bilan, Ani Lorak, Farid Mamadov, Sergej Lazarev, Demi…

Dakle, suva eminencija azerbejdžanske muzike!

Ajsel na azerbejdžanskom znači „put koji te vodi do Meseca”, što je u pesmi snažno istaknuto.

„X my heart” je, od prvog momenta kad sam je čula, postala moja omiljena pesma. Osećam jaku povezanost s njenim rečima, pošto mi je vera u sebe pomogla da prevaziđem nekoliko problema u životu. Ovo je poruka koju želim da pošaljem svima: Vera u sebe može vas učiniti snažnijim od topovoskog đuleta!

Selekciona komisija Televizije Idžtimai je nakon intenzivnog traganja za adekvatnim izvođačem odlučila da talentovana Ajsel zavijori zastavu „Zemlje vatre” u Portugaliji. Ovo je četvrta godina zaredom da Azeri internim putem delegiraju i izvođača i pesmu za Evroviziju.

Azerbejdžan | Ko je Ajsel?

X my heart

Heaven knows we are
Made perfect we are
Tailored by the stars
Once we set our mind
We become divine
Take my hand it’s time
I cross my heart i tear down the firewalls
I cross my heart I’am stronger than cannonballs
I’ll never sto o o o op, luna moon me up,
To the t o o op
And i’ll never sto o o o op, luna moon me up
To the t o o op

Kaspijsko jezero

Kada se govori o Azerbejdžanu neizbežno je pomenuti Kaspijsko jezero koje ima ne samo hidrološki značaj već i ekonomski.

Dakle, Kaspijsko jezero ili Kaspijsko more najveće je jezero na svetu — sačinjava 40 do 44% ukupnih jezerskih svetskih voda! Zovu ga i morem jer je slano. Poput Crnog mora, Namak jezera i Urmijskog jezera, ostatak je drevnog Paratetiskog mora, a do njegovog potpunog okruživanja kopnom je došlo pre oko 5,5 miliona godina usled tektonskog podizanja i pada nivoa mora. Ipak, ono nije svugde jednako slano. Recimo, u severnim delom, zbog stalnog priliva sveže (rečne) vode, gotovo da i nema salinitet, dok su južni delovi poput svakog drugog mora slani. Iako se u jezero ulivaju velike reke: Volga, Ural, Terek i Kura, priliv slatke vode je manji od količine vode koja ispari, pa se tako salinitet održava.

Baku na obali Kaspijskog jezera

Kaspijsko jezero dele Rusija, Iran, Turkmenistan, Kazahstan i naravno Azerbejdžan. Ekonomski značaj koji te države imaju je višestruk i nemerljiv. Pre svega, budući da se nalazi između Evrope i Azije, saobraćaj je izuzetno dobro razvijen, važan je i ribolov. Međutim, ono što ovo jezero čini posebno važnim jeste njegov basen koji predstavlja najveću svetsku rezervu nafte i gasa!

Glavni grad Azerbejdžana Baku leži na obalama jezera, sa kojih se čak mogu videti i naftne platforme. Zanimljivo je da se na promenadi uz obalu može čak osetiti miris nafte.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Aleksandar Ristić

Aleksandar: Kako ćemo?

Slobodan: Lako ćemo. 🙂 Dakle, razočaran ili očaran?

Aleksandar: Indiferentan. 🙂 Ništa mi ne predstavlja. Prolazim pored nje kao pored turskog groblja. 😀

Slobodan: Auuu… To je najgore. 🙂

Aleksandar: Tebi je super?

Slobodan: Ja sam iskreno jako razočaran. Očekivao sam mnogo više. Najpre najave kao neku nabudženu mega giga džez pevačicu, i ja naravno shodno tome očekujem i neku iole angažovaniju pesmu, kad ono…

Aleksandar: U velikoj meri je generična, naravno tipičan švedski aranžman, ali je poprilično moderna i u neku ruku u skladu s trenutnim pop-trendovima. Meni najviše smeta tekst pesme. Nabacane reči koje nemaju nikakvog smisla. Luna moon me up… A što se tiče pevačice, kada sam prvi put pročitao da je Ajsel predstavnica, odmah sam pomislio da je to ona Ajsel iz 2009. Međutim, speling je drugačiji. 😀

Slobodan: Da, i ja sam isto. Čak i liče. 🙂 A nije mi jasno zašto to rade? Čemu uporno generična pesma švedskih autora za pevačicu čiji je repertoar angažovan? Mislim, zar nisu znali za koga pišu pesmu?! A i ona, ne razumem kako nešto tako može da prihvati…

Aleksandar: Uglavnom, za nekoga ko je džez solista, mislio sam da će pesma ići u tom smeru, ali Azerbejdžan čvrsto stoji iza „svoje” pop muzike, kada je u pitanju Evrovizija, i mislim da ne želi da skreće s tog puta jer zna da zasigurno s takvim pesmama prolazi u finale bez ikakavih teškoća.

Slobodan: Ne znam… Nije mi to prihvatljivo. I sad kad bi me neko pitao šta je „azerbejdžanski” pop, ne bih imao pojma… Zamišljam neku klinku u šestom razredu osnovne škole kojoj su dali ne baš vokalno zahtevnu pesmu da otpeva na školskoj priredbi. 🙂 Znači, ti misliš da je finale osigurano?

Aleksandar: Ja mislim da svakako ulazi u finale, ali da neće daleko dogurati. Svakako nije materijal za Top 10. Sve zavisi od rasporeda pesama. Ako bude pevala prva ili ako bude negde gde će se izgubiti među drugim pop pesmama, možda završi 11. u polufinalu. Uglavnom, ima vrlo prijatan glas, predivno izgleda i mislim da će scenski iskoristiti reč „fireballs” i iskoristiti neku vatrenu zavesu ili imati neke vatrene efekte na pozornici, budući da ove godine nema LED ekrana. Žao mi je, ali mi je Dihadž prošle godine bila mnogo bolja, iako ne vizuelno. 🙂 Svakako mislim da će oni to scenski uraditi veoma profesionalno i „svetski”. U tome su odlični, tj. imaju odličan tim stranaca za to.

Slobodan: Da… Slažem se… Nekako mi fali Sabina Babajeva… 🙂

Aleksandar: Meni je ovo sve nešto u fazonu Safura, Dilara, ne znam koja je koja… Ali mislim da je nakon objavljivanja pesama ove godine zaista falilo pop numera, pa je ova došla u pravi trenutak. Međutim, na kraju smo bombardovani jednim te istim stilom pesama i sada mislim da ih ima više nego dovoljno.

Slobodan: Od 1 do 5, koju bi joj ocenu dao?

Aleksandar: 2, samo zbog boje glasa…

Slobodan: I ja dajem 2, i to kroz iglene uši! Cenim da ova pevačica zaslužuje mnogo bolje.

Marko
E ovo me je razočaralo! Ajsel je najavljena kao svestrana džez umetnica koja se bavi alternativnim žanrovima. Šta dobismo? Kirkorovovu „smuti pa prospi” pesmicu, milijardu puta viđena, nezanimljiva i nedovoljno maštovita. Spot pesme je loš i ne slaže mi se uz čitavu sliku koju pesma prenosi. Promocija religije uz ovakvu pesmu? O bože. Sledeća zamerka bi bio u najmanju ruku smešan tekst — „Let’s rock the nation” i „Luna moon me up” su mi „omiljene” deonice. Pritom, siguran sam da Ajsel nije pokazala ni pola svog pevačkog umeća. Ne smem dublje da zadirem u strukturu pesme, mislim da ću se razočaravati sve više i više. Po svakoj stavci pesma X my heart je slaba i neinventivna. Nakon fantastične Dihadž, ovako nešto…
Ocena — 1+
Svetlana
Najlošija azerbejdžansku pesmu do sada. Klišeizirana pesma u svim aspektima, od muzičke podloge, pa sve do teksta. Jedina svetla tačka čitavog ovog muzičkog bućkuriša je vokal izvođača. Stvarno sam razočarana ovim azerbejdžanskim pokušajem pesme, s obzirom da su najavljivali nešto specijalno, a takođe je bilo istaknuto da je Ajsel pretežno džez izvođač. Verovatno ćemo ovu pesmu slušati u finalu, ali joj ne predviđam neki visok plasman.
Ocena — 3-
Đorđe
E, ovo je primer klasične situacije zvane „tresla se gora, rodio se miš”. Jednostavno rečeno, delegacija je trebalo da izuzetnom vokalu poput Ajsel dâ potpunu slobodu u odabiru autora pesme kakvu je ona želela prvo da izvodi. Ovako su joj uvalili neku sezonsku splačinu čiji je tekst totalno isklišeiziran. Azerima bi poručio da im je finale i ovaj put zagarantovano zahvaljujući nastupu koji će i ovaj put biti vrhunski, ali dalje od druge polovine tabele se ni ove godine neće mrdnuti.
Ocena — 3

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 2,20
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 30. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/kWomOdDGwMM

Oznake

24 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ne znam zasto svi prozivaju pesmu nije toliko losa, doduse ja sam isto ocekivao nesto originalnije pa mozda cak i nadao da cu dobiti nastavak pesme skeletons koja mi je bila pobednik prosle godine ali sve u svemu ni ova pesma nije losa 😀 ocena: 3+ jer mi je zao sto sto su ovakav vokal i ovakva pevacica iskorisceni na ovako obicnu pop pesmu inace bi mozda bila cetvorka ali neka sad bude 3+!

 • Azerbejdžan defintivno ne odsutaje od slanja pop radio friendly pesama na ESC. Ni ovo nije totalno loše ali je defintivno nešto već vidjeno. Fali mi kreativnosti u melodiji, tekst je sladunjav. Azrbejdžan to može mnogo bolje i mislim da sledeće godine definitivno treba da eksperimentišu malo više i da uključe možda i neke etno elemente jer će ih to vratiti u vrh.
  Od mene ocena: 3- (Uhvatim sebe ponekada da je pevušim :D)

 • Jaaj opet jedna oh – oh pesma bez karaktera. Tipicna radijska pop pesma sa ne zanjimlivom muzikom. Prva minuta pesme je prijatna i solidna ali kad dodje do refrena, vidi se da autor je potrosio sve ideje.
  Tekst gubi smisao (ako ga uopste imao). Muzika postaje haoticna I Aisel i kad ima lep glas ne dobija u ovoj pesmi mnogo prilika da ga pokaze.
  Kad se pesma zavrsi ostane mi u glavi recenica „I’m stronger than cannon balls“ jer nesto tako glupo nisam vec dugo cula u pesmi.

  Ocena: 4-

 • “… X marks the spot where we fell apart… ” Taylor Swift – Getaway Car
  Da li se zaista azerbejdžanska numera skotrljala i raspala? Sudeći po ovom jakom vokalu, zaključujemo da se nije kompletno (?) srušila. Ali pesma je nekako opet previše Junior Eurosvision Song Contest. Sva je sterilna, ušablonjenja, prepuna opštih mesta. Nije da ocenjujem i formiram mišljenje u odnosu na druge numere, ali ovo je dovoljno da čujemo i da zaboravimo da se UK i Australija takmiče ili da se ova konkretno numera takmiči, jer je to sve isti koš. Doduše, X My Heart je dosta dinamična i ima dens potencijala. Verovatno su samo na tu kartu išli autori u stvaranju pesme. Realno gledano, ovo sigurno neće slušaoca ubediti da je “… stronger than cannonballs…” i da mu vatreni zidovi nisu prepreka. Iako teži tome da izgradi dinamičan, muzički break-down do kraja treće minute, već posle prvog refrena prestaje da se obraća pažnja.

  Ocena: 2

 • Tesko je poverovati da ova kaspijska zemlja moze da razocara, ali je ove godine to uradila. Kako god, dobra je to pesma ali mi fali mnogo toga, narocito u refrenu. Mnogim dobrim pesmama sam dao 4, tako da ova dobija ocenu 3

 • Ovo mi je previse iritantno za slusanje, ne znam sta mi smeta ali jednostavno mi ne prija. Mislim da ce u finale jer oni tesko omanu finale. Bas bih voleo da nekad posalju neku pesmu sa nekim tradicionalnim instrumentima i necim sto dolazi iz Azerbejdzana. Ocena – 3

 • Jako dobra pjevacica a tako ispodprosjecna pjesma. Ja stvarno ne znam tko to u 2018 radi jos uvijek vakvi pjesme, kako tim autorima se daje toliko slobode da idu na natjecanje kao ovo. Ocito, svi u azerbejdzanskoj delegaciju su na neke narkotice sto su dozvolile ovakav propust. Proslogodisnja pjesma je bila vrhunska, a kad se sjetim da su izbacili i pjesmu kao “Hour of the Wolf” u 2015, ako ne i moja najdraza njihova pjesma. Sve u svemu, tekst je jako uzasan, i realno ne zelim je u finale…

  Moja ocjena: 2
  Trenutno na moja top lista: 32. mjesto

 • Nije remek-djelo, ali nije baš toliko loše… Za mene je vrlo dobra pop pjesma koja stvara dobru atmosferu i zato dajem
  4

 • Refren je super ali posle sto ponavljanja postaje dosadno vrlo. Tekst tanak vrlo. Ne bi se zacudio da ne udje u finale.
  Ocena: 3

 • Perfektno zaista jos jedno finale za Azerbejdzan! Ocena: 5

 • Azerbejdžan – 1
  Demy “This is love” vol. 2.0. Ustvari još gore. Demy ni ne ide uz bolju pesmu. Ovo je kao kad bi ovu propast od pesme otpevao ni manje ni više nego Salvador Sobral.
  Kad sam poslušao pesme ove dobre pevačice podsetila me je malo na Sade i ni u najgorem snu nisam očekivao ovaku pesmu. E da Slobodane, ne samo da je pristala da je snimi nego još bez blama izjavljuje da joj je to postala omiljena pesma. Ne znam kako će čistog obraza pred svoje kolege kad se posle ove farse vrati na posao.
  A i ovaj Kontopulos postao je dosadniji od Ralfa Zigela. Pesma je neslušljiva. Oseća se miris metalnih opiljaka i recikliranih polufabrikata iz ove “muzićke” fabrike.
  I znate šta je još najgore od svega, to što će ova loša pesma u verovatno najjačem ikad polufinalu na ESC prepunom fantastičnih pesma, da se plasira u finale samo zato što je to Azerbejdžan i tako zauzme mesto nekom od naših voljenih favorita 🙁

 • Donekle je besmisleno i da se komentariše, ali ipak…reciklaža reciklaže recikliranih najbesmislenijih prošvedskih reciklaža, kada mislim da više ni sami autori ne znaju da li koriste delove svojih ili tuđih pesama, a kada slušaocu to prestane i da bude važno. Postoje mnoge zanatlije u svetu muzike, ali ove su u potpunosti lišene kreativnosti i ikakve idejnosti. A to da ćemo nekada saznati preko evrovizijske scene, kakva je pop muzika u Azerbejdžanu, ostaće sanak pusti. Ocena: 1+

 • Mnogo sam ocekivao od Azerbejdzana i Aisel, veoma sam se razocarao… ALI to ne znaci da mi se ne svidja pesma! Obozavam je i u top 10 mi je!!! Veomq lepa dirljiva i emocijalna pesmica. Razunem zasto se ne svidja drugima ali ne razumem toliki hejt verovatno su svi mnogo ocekivali…
  Ocena-5

 • Pa ne može doveka na isti recept, Azerbejdžan,aman! A vrhunqc gluposti i bezobrazluka bio je kad su objavili pesmu, videli reakcije,pa onda resili da je ipak ubrzaju i opet objave! Taj podatak mi pobeđuje najviše od svega!
  Sve je kao na mestu, a ništa nije na mestu! Dilara, Safura, Dihaj, miljama bolje… Vreme je da se Azeri osmele i dozvole da ih upoznamo i pošalju svoj etno! Evropa ih treba kazniti i ostaviti ih u polufinalu! Pandan Azerbejdžanu ove godine definitivno Australija!
  Ocena za Azerbejdžan – poražavajuća dvojka (2).

 • Jos jedna u nizu pop pesmica koju iskreno zaboravim i da postoji, nema mi nikakav prepoznatljiv zvuk.Proslogodisnja pesma je bila unikatna a za ovu pesmu ocena 3-

 • Sve u svemu ovo je jedna simpatična ali i neubedljiva pesmica. Pevljiva je , lako ulazi u uši , lako se pamti ali još lakše zaboravlja, što joj je i osnovni problem. Previše je klasična , prilično izlizanog stila jer ovakvih pesama ima uvek i dosta. Malo toga novog donosi i zato mislim da iako ćemo je slušati u finalu neće se proslaviti. Azerbejdžan je znao , mogao i morao biti bolji. Kraj je prilično ubedljiv i meni nekako vadi situaciju i popravlja utisak ali nedovoljno. Ocena – 3

 • Slazem se da je Azerbaijan jedno poveliko razočarenje ove godine i da je ovo možda njihovo najslabije izdanje do sada.Pad u odnosu na prošle godine po kvalitetu pesme i jesu učinili međutim donekle su i ostali dosledni svom stilu i fazonu. Jeste da pesma stvarno zvuči pomalo i staromodno,izlizano,”Obično”, sto puta viđeno i čuto, ja sve te činjenice prihvatam a opet mi je s druge strane pesma dosta i energična i slušljiva ili što bismo rekli “Zarazna” iako opet se vraćam i sam tekst je dosta prost i nekreativan..Povelo se to veliko pitanje da li je ovo prva godina bez Azerbaijana u finalu od kad su debitovali? pa to ćemo morati da sačekamo 8. Maj da vidimo dal smo dočekali i to da vidimo a ja ne znam šta da mislim,dajem joj prostora i za prolazak i za neprolazak dalje.U svakom slučaju se neću iznenaditi prošla-ne prošla.Takođe mislim da će Azeri ako ništa ove godine još jednom zapaliti pozornicu vatrenim nastupom. Ocena pesme: 4

 • niti smrdi, niti miriše. da naiđe na radio-stanici, ne bih promenila, ali se ne bih ni iscimala da je šazamujem. nije toliko loša, koliko mi se ne ističe po nečemu. pevljiva je, tipična evrovizijska tra-la-la pesmica koja će se slušati tokom leta i to je to. jedino sam znatiželjna oko scenskog nastupa, jer znamo da beg nikada nije bio cicija i da će Azeri tu da izdominiraju. što se mene tiče, mršava trojka. i to sam velikodušna. 3

 • Potpuno obična i prosečna pesma,skroz neprimetna…
  Slična je kao pesma iz Australije ,te dve pesme su mi bas iste skoro,čak ih i pomešam.
  Pošto sam Australiji dao 3 a trebalo je realno 2, onda ću istu ocenu dati i Azerbejdžanu jer mi je Azerbejdžan i bolji čak malo.
  Ocena:3

 • Profesionalno producirana, solidna pop pjesma, čija jaka strana je što ulazi u uho na prvo slušanje. Ipak postoji jedno “ali” zbog kojeg joj ne mogu dati najvišu ocjenu. Neoriginalnost. Imam dojam kao da sam u životu čuo najmanje jednu pjesmu koja neodoljivo podsjeća na ovu. Ocjena – 4.

 • Hmmm… Nije toliko katastrofalna pesma kako ste je vi iz redakcije ocenili. Jeste kliseizirana, jeste genericna, jeste vec vidjena, tu se slazem, ali meni je sasvim pristojna i slusljiva. Cesto uhvatim sebe da je i pevusim. O prolasku u finale, mislim da uopste ne treba diskutovati, jer tu se sve zna.

  Ocena: 4

 • Iskreno po meni zasluzuje top 10. Jedino eto malo text sto je takav kakav je. Glas joj je perfektan i mogu reci da mi se svidja vise nego Dihadz ( Takodje fantasticna )… Slazem se da je tipican svedski aranzman. Jednostavno uzivam dok slusam pesmu. A da li ce proci u finale? Nisam siguran jer je ne favorizuje toliko publika ali moguce je cudo kao i 2016. Ziri je prestao da favorizuje Azerbejdzan tako da… Sve u svemu za mene je odlicno. Ocena: Perfektno!!! Petica (5) 🙂 !!!