Iz mog ugla 2018

„Hvala, ne!” iz mog ugla (Slovenija)

Lea Sirk je trijumfovala na ovogodišnjoj EMI s pesmom Hvala, ne!, a da je ona najbolji izbor za Sloveniju rekla je publika i šest petočlanih grupa žirija koje su čini pevači, kompozitori, radijski žiri, TV žiri, evrovizijski fanovi i međunarodni žiri.

Lea je kod publike bila na 3. mestu, ali su je bodovi dobijeni od žirija omogućili da predstavlja Sloveniju 24. put na Pesmi Evrovizije. Hvala, ne! će se čuti u drugom polufinalu.

Radio-televizija Slovenije je i ove godine priredila otvoreno nacionalno takmičenje za Evrosong, najpre raspisavši konkurs za pesme, da bi u februaru organizovala dve festivalske večeri u kojima se takmičilo 16 izabranih kompozicija i isto toliko izvođača.

Slovenija | Ko je Lea Sirk?

Hvala, ne!

Moje ime je Lea in za vas imam nov lik
Lik nasmeha in svobode kot najbolj virtualen trik
En korak do zmage
En korak do luči
Do popolnosti
Borim se z nasmehom do sonca, borim se za ljudi
Pot do resnice, me zaslepi
Ljubezen, tista prva, pride, da preslepi
Jaz pa si vzamem, kar telo osvobodi
My name is Lea,
And I have a new character for you
A character of smiles and freedom as the most virtual trick of them all
One step away from winning
One step away from the light
From perfection
I fight with a smile to reach the sun, I fight for people
The road to truth blinds me
Love – that first one – comes to fool you
But I take everything that sets the body free

Bledsko jezero

Zaista nismo ostali imuni na jedno od najvećih ponosa Slovenije — Bledsko jezero. Na slici izgleda kao da je ostrvce „ušuškano” u svo to plavetnilo jezera i zelenilo okolnih šuma i planina. Bledsko jezero (slov. Blejsko jezero) nalazi se u šumovitom delu Julijskih Alpa, na samom severu države. Sa debelim razlogom važi za simbol ove bivše jugoslovenske države.

Iz najlepšeg slovenačkog jezera ističe rečica Jezernica, te odnosi vodu u dolinu reke Save Bohinjke. Zanimljiv je detalj da Bled nastanjuje čak 19 ribljih vrsta.

Najupečatljviji detalj Bleda jeste sićušno Bledsko ostrvo, koje se nalazi u samom srcu jezera. Na ostrvu se nalazi srednjovekovna crkva Uspenja iz XV veka i staroslovensko groblje. Crkva odiše baroknim ilustracijama i ornamentikom, jedna je od najposećenijih mesta Slovenije i u njoj se još uvek regularno održavaju venčanja. Tradicija kaže da će mladenci imati sreću u braku ukoliko mladoženja uzme nevestu u naručje pre no što zvona zazvone i prilikom ulaza u crkvu zamisli želju.

Ne mnogo daleko od crkve Uspenja sagrađene su dve kuće — jedine kuće na Bledskom ostrvu. Sa crkvom su povezane veličanstvenim stepeništem. Ovaj biser sa Bleda je 1999. godine proglašen za spomenik od nacionalnog značaja i uvršten je u spisak nepokretnog kulturnog nasleđa zemlje Slovenije.

Iz našeg ugla: Marko Vujinović i Tanja Mandić

Tanja: Od Slovenije sam čula samo delić pesme pre nekoliko dana i nisam htela da je pustim celu jer mi je pevačica bila iritantna. Sad sam skroz promenila mišljenje, čak mi je i simpatična i energična, ali opet, pesma mi se ne sviđa. Devojka ima jako lep glas, ne znam zašto pola pesme recituje, ali scena je konačno nešto evrovizijsko i verujem da neće loše proći.

Marko: Meni je ovo topina! Jedna od retkih pesama ovogodišnjeg Evrosonga koja te tera na igru. Ima neobičan disko vajb u refrenu i veoma je zarazna. Sviđa mi se čak i to recitovanje, mada nije preporučljivo na Pesmi Evrovizije. Zamišljam nas u nekom andergraund klubu i ovo kako gruva u pozadini. Baš dobra pesma! Međutim, nepisano pravilo je da pesme u kojima se recituje\repuje ne prolaze dalje u finale. Voleo bih da me Lea demantuje.

Tanja: Ne znam, ja svaku pesmu koju komentarišem preslušam celu samo taj jedan put i svaki komentar se odnosi na to prvo slušanje, a verovatno je svaka bolja bar nakon dva-tri slušanja. Ovo „hvala, ne” mi iz nekog razloga para uši, jednostavno tako utiče na mene, ali gledala sam komentare nešto ranije i stvarno, koliko mi se čini, ima veliku podršku.

Marko: Dap, jedna od boljih pesama iz Slovenije u poslednje vreme. Šta predviđaš? Kakav nastup i rezultat je očekuju? I samo da dodam mali minus na tematiku pesme… Malo je „tupavo” pevati o sebi.

Tanja: Meni lično je scena baš ono što se traži, pevačica isto tako, ali pesma kao pesma mi se ne sviđa, ali s obzirom da sam videla koliko ljudi ima lepe komentare, pa eto uključujući i tebe, verujem da će se visoko kotirati. Od mene jaka četvorka. Bar odudara od ostalih.

Marko: Od mene 5 sa minusom, mora malo da se poradi na pevanju, ako već nije na tekstu.

Tanja: E da, nismo spomenuli, bar peva na svom jeziku i to je plus.

Marko: Naravno, to će uvek biti plus.

Tanja: Uvek plus kad dođeš na evropski festival i promovišeš svoje. 💜

Marko: Jesss! 😍

Slobodan
Dakle, ovo je jedna od onih pesama koje nemaju potencijal bez efektnog scenskog nastupa. Ono što mi u celoj ovoj priči drži pažnju jeste upravo ritam i naravno scenografija i koreografija. Jedno bez drugog slabo idu. Samo slušajući pesmu, osećam da mi pažnja opada, međutim drugačiji dojam imam i kad gledam njen nastup. Muzički, rekao bih da je ovo jedna od najoriginalnijih i najhrabrijih pesama ove godine: mešavina dabstepa, popa, elektro-zvuka, hip-hopa… Vrlo zanimljivo! Leina pojava je odlična, i ocenjujući ceo „paket”, ovo jeste evrovizijski materijal, takmičarski, vrlo konkurentan. Pitanje je samo ko će imati koliko sluha…
Ocena — 4-
Svetlana
Ovaj miks popa, repa i elektro zvuka i nije baš nešto što mi se preterano dopalo. Ima tu primetne modernosti, što je nedostajalo prethodnim predstavnicima Slovenije u protekle dve godine, ali mi je sve ovo previše repetativno i prenapregnuto. Tekst je pristojan, Lea u ovoj numeri i nije imala mogućnosti da iskaže svoje vokalne sposobnosti. Plus je svakako pevanje na maternjem jeziku. Verovatno će Slovenija ponovo ostati bez finala.
Ocena — 3
Đorđe
Nisam baš nešto ove godine puno pratio slovenački izbor, ali među malim brojem pesama koje sam čuo sa istog od samog starta mi se dopala ova, upravo zbog toga što njen zarazni ritam čini ovu pesmu pravom evrovizijskom. Lea će vokalno biti na visini zadatka, pesma ima isto potencijal da se domogne finala, ali morala bi malo doterati aranžman. Još jedna stavka oko koje mora da se pobrine da bi došla do finala je rad na scenskom nastupu. Jezik ne treba menjati, na engleskom bi ionako pokvarila utisak.
Ocena — 5-

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,20
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 31. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/kiysnSG6a3I

Oznake

28 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pesma pocinje bubnjevima i „rapom“ koji nikako ne privuce moju paznju, ali dacu pesmi sansu i slusam dalje. Onda dodje sjajnih 10 sekunda (0:50-1:00) i ja napeto cekam odlican refren. Ali cujem samo „hvala ne“ i pesma za mene postaje ne zanjimliva a ne spasi ju ni dobrih zadnjih 30 sekunda.

  Ocena: 2+

 • Simpatična pesma. Jako dobar početak, ali mi se već u refernu gubi jer ovo “Hvala, ne” se ponavlja i previše puta. Ono što mi se baš ne dopada je ova poslednja deonica sa totalnim esc klišeom visokog tona. Ne znam kako će ovo podići na viši nivo nastupom bez LED ekrana. Nadam se nekim energičnim plesačima.
  Od mene ocena: 3

 • Možda je ovo osrednje skroz, po svemu, pa i po oceni! Međutim, nakon kratkog premišljanja shvatam da Slovenija ioak zaslužuje višu ocenu, jer baš je hrabro i pohvalno istovremeno,da jedna zemlja izabere ovako moderan muzički pravac, sa sve koreografijom za MTV i odustane od dalje amerikanizacije i ponosno nastupi na svom jeziku, bez obzira što će tako izgubiti dosta glasača (jer obično te mtv generacije nemaju sluha za bilo šta drugo sem engleskog). Za takvu hrabrost, za ovu zarazno, ali i sasvim prosečnu pesmicu, ocena više!
  Ocena za Sloveniju – darovana četvorka (4).

 • Pesma je dobra, ima zarazan ritam iako zvuk nije specijalan uhvatim sebe kako pevusim refren pesme, sto znaci da mi je privukla paznju. Drago mi je da peva na maternjem jeziku i samim tim bi bilo lepo da zavrsi u finalu…ocena od mene 4

 • Na ovu pjesmu ranije nisam obraćao pažnju, a onda sam počeo da pjevušim “Hvala, ne, ne” i sad je slušam stalno 😀 Strofe su najlošiji dio jer su duge i repetitivne. Ostatak sam već naučio napamet 😀
  Lea je jako dobar izvođač, sigurno jedna od boljih predstavnika Slovenije, nadam se da će nekim čudom proći u finale.
  4

 • Stvarno ne znam šta da mislim… Pjesma je dobra u početku i lijepo se gradi i onda – paf, ništa nema u refrenu. Predrefren je vrhunski, samo šteta jaaaaako što je refren bez ikakve uzbudljivosti i kohezije sa strofama i predrefrenom. Ne znam, meni nešto fali… Srećno, Lea, ocjena 3

 • Jos jedna pesma dobro prepoznatljivog I modernog ritma nam dolazi iz Slovenije I naravno veliki plus za slovenacki jezik! Lea ima I stas I glas I harizmu I jedna od fizicki najlepsih takmicarki ove godine… kad se sve sastavi zna se koja je ocena u pitanju… ocena: 5

 • Zanimljiva pesma. Retko se ovako nesto vidja na Evroviziji. Dobar refren mada posle minut ipo pesma postaje dosadna vrlo. Mnogo ponavljanja istih nota.
  Ocena: 2

 • Slovenija – 4
  Dopada mi se pesma. Interesantno, oderno i drugačije od ostalih. Takođe, ima dobre mogućnosti za nastup, pa videćemo… Dopada mi se Lea njen stil.

 • Što se mene tiče BQL je treba da predstavlja Sloveniju, ali nema veze. Otići će oni to je jasno. E sad ” Hvala Ne” mi izaziva neka pomešana osećanja. Čas mi se svidja, čas mi se ne svidja. Čini mi se da je tekst malo rogobatan pošto Lea jedva stigne da ga izgovori u nekim trenucima. Lea je inače lepa i kao svaki muškarac jedan plus za nju. (nije šovinizam nego šala)
  Ocena: 3

 • Sveze, mocno i savremeno moze da opise ovu pesmu, kao i brzo i ritmicno. U ovoj pesmi mi se sve svidja, ritam koji sam pomenuo, pevacicin glas i uopste pozitivna atmosfera koja dominira celom pesmom, odakle i proistice ocena 5 koju dajem ovoj pesmi

 • Oho…ovo mi moglo da zapali i razdrma publiku…Sve vezano za ovu kompoziciju što pripada dominantnom segmentu – ritmu, mogao bih da slušam mnogo puta u nizu i da se dobro iskačem 🙂
  U retkim trenucima u kojima melodija odnosi prevagu, tu mi dolazi do manjeg pada, ali sve u svemu, meni je Slovenija apsolutno najprijatnije iznenađenje i želim da verujem da će se naći u finalu, jer to zaslužuje svojom originalnošću, modernim zvukom, u neku ruku i autorsko-izvođačkom hrabrošću. Ocena: 4+

 • Ja se mnogo trudim da mi se svidi ova pesma ali mi ne ide pa ne ide..Nije mi toliko bas losa ali kad sagledam sve generalno ova pesma mi nista ne pruza…Nema ni energije neke,ritmicki padovi ogromni,krajnje psihicki iscrpljujuca pesma,jer recimo strofe me dobro onako zaintigriraju kao op op idemo sprema se BOOM neki kad ono Hvala ne ne,hvala ne ne…dakle uf uf uf…Ne znam,nema mi ova pesma mnogo sta da pokaze i pruzi.Takodje pohvaljujem pevanje na maternjem i pohvaljujem scenski nastup koji ce verovatno na samoj evroviziji biti jos maestralniji ali opet to je PESMA evrovizije a kada je rec o samoj pesmi…nisam bas siguran,ne mislim da ce ova pesma uspeti da ostvari nesto drasticno bolji rezultat od prosle godine..Za Finale svakako imaju razloga da se zabrinu nazalost..sta je tu je..Moglo je to i bolje..Moram da dodam i da je lea kao pevacica dosta simpaticna ali opet pesma je tu najkriticnija stavka a opet je ona najbitnija u celoj ovoj prici.Sta da se radi ne uspeva pesma nikako i nicim da me osvoji. Ocena 2+

 • Ema je bila relativno odlicna, medjutim mnoge pesme su poispadale u polufinalu. Pobednicka pesma je… veoma dobra i zanimljivo je (na neki nacin grozno) ali kada dodje onaj beat…. arghhh…. lose… ako misle nesto da urade to treba da promene.
  Ocena-3-

 • OBOZAVAM PESMU…sve vezano za ovu pesmu je fantasticno, dobar bit i ritam, dobra melodija, bridz mi se mnogo svidja i to mi je omiljeni deo pesme gotovo da je bezgresan pogotovu drugi…lea mi je jako simpaticna i lepa devojka
  Ocena:5!
  P.S ne znam o kakvim pozitivnim komentarima pricate zato sto je ovo jedna od najomrazenijih pesama ove godine nazalost i kladionice joj daju sanse jedino za poslednja 3 mesta ne i za finale

 • Daleko je ovo realno od petice možda je čak daleko i od četvorke, ali meni je ovo simpa pesmica.
  Svakakvim do sada smorovima i bezličnim pesmama koje sam jedva jednom izdržao da čujem cele i nakon toga potpuno zaboravio dao sam trojke iako mi se nimalo ne dopadaju i nikada ih nakon toga više ne čujem.
  Ova pesma ima melodiju, na maternjem je jeziku i plus drži pažnju iako je ako realno pogledamo potpuno obična brza disko-dens pesmica koja je pravljena na primer da bude hit leta u Sloveniji ili gde već.
  Ocena:4

 • Slovenci treba da dobiju 10-ku od nas. Mi iz bivših JU republike treba da se podržavamo. Pesma je ipak pristojna.

  Ocena: 5

 • kidalica. sve mi se dopada. scenski nastup je odličan, vokalno besprekorno, njeni rap napevi u strofama ubedljivi, bridge fantastičan i jedino što bi možda moglo malo da se doradi je refren jer je repetativan. ali posebna ljubav za slovenački jezik. pesma mi je legla kao šamar budali. šteta što ovo verovatno neće proći u finale, ali nema veze, svejedno mi se dopada. petica, lagano. 5.

 • Ovo je jedna od nekih 5 pesama koje rado pustim i slusam cesto! Neverovatno mi je da je ovo uspelo da se domogne evrovizijske scene, cak je i Lea bila pomalo iznenadjena, ali utom mi je i draze sto cu je slusati u Lisabonu! Veliki plus za slovenacki i odlicnu koreografiju.
  Bravo za Sloveniju! Od srca im zelim veliko finale. Navijacu!
  Ocena 5

 • Slovenija je ove godine prema mom skromom mišljenju jako loša. Ovo je neki spoj densas, hip-hopa, nekog recitovanja koji je jako loše odrađen. Nekako me podseća na ovu komercijalu koja se na dobrom delu bivše Jugoslavije u poslednjih par godina plasira i koja nema veze ni sa muzikom ni sa umetnošću. Nekako mi je pesma i bez kraja i bez početka , ima neke nedefinisane prelaze, i jednostavno ništa što bi zavredelo pažnju. Ne očekujem je u finalu a i nije ni čudo što se ovako loše kotira na kladionicama. Ocena – 1

 • Kao sto je neko vec rekao dole u komentarima, ako je moderno ne znaci da je dobro. Nastup ce sigurno biti dobar. Vokalno izvodjenje takodje. E sad pocetak pesme nije bas savrsen ali je dobar. Ovaj deo kad se menja ritam jer veoma dobar dok ne kaze “Hvala, ne”… Znaci svaki delic pesme je dobar ali taj deo kada kaze “Hvala ne” je uzasan i veoma kvari pesmu… Ja iskreno ovo NE BIH pustio u finale. Ocena: Treba to dosta bolje… Jaka trojka (3+).

 • Ovaj trap tune spašava činjenica što se pesma takmiči upravo kao trap aranžman i onda se logično izdvaja od ostalih, bar do sada odlušanih pesama ( ali to je naravno pozitivna stvar ili je bar pozitivna za pesme što, kao arsenal, nose sa sobom pripadnost određenom, na ovom tamičenju, ne tako isklesanom žanru ). Dobra je ova melodijska podloga kada sediš sa ljudima, pa pričate o bilo čemu, pa ovaj elektro bit probija zavese dima i svetlost sa dotrajalih sijalica od nekih 75 W ( veću energiju ne nosi ni sama matrica ) i ja sam uvek i za tu varijantu. Za bilo koju drugu namenu, ovo ne bi uradilo ništa preterano značajno. Poenta je u tome što nas opet još jedan izvođač uči i savetuje nas da se smejemo, da težimo svetlosti i Suncu, da mislimo svojom glavom i ne nosimo maske i da je ona ta koja je, sa svojom novom transformacijom, uspela to da razume i prihvati. Pa da je ovo zaista bio neki “opasan” tekst, kao što nas je prevario uvod sa njenim predstavljanjem, pesma bi spalila zvučnike. Hvala čudima što ovo nije čist pop, jer bi sa već tri pesme na takmičenju, i ova mogla da se sjedini i verovatno asimiluje do tačke isparenja. Ali eto, to ipak nije slučaj, tako da Leu nećemo tako brzo zaboraviti. Inače mi se sviđa taj njen “stage presence” i ta agresija u izrazu, što se naravno i oseća u njenom vokalu. Šteta što nije snimila pesmu u pravom smislu te reči, pa da u tome mogu da uživam kompletno.

  Ocena: 2+

 • Ne svidja mi se.. Ne verujem da ce se naci u finalu..
  Ocena – 2

 • No I-I-I-I can’t be responsible, if I-I-I-I get you in trouble now. See, Yo-o-o-ou, you’re irresistible, yeah that’s for sure….

  Strasno me podseca na ovu pesmu Zare Larson. Sto se tice ove pesme, procitaj naziv pesme. Mislim da on dovoljno govori sta mislim o ovoj pesmi.

  Ocena: 1

 • Moje pohvale pjevačici: solidan vokal i siguran nastup. Nažalost, moje pohvale izostaju kad je u pitanju sama pjesma. Pjesma jest moderna, ali ako je nešto moderno, to ne znači automatski da je i dobro. Pjesma “Hvala, ne” jednostavno ne prija mojim ušima. Poslušao sam je nekoliko puta, ali više neću jer sam zaključio da mi je naprosto iritantna. Ocjena – 2.