Iz mog ugla 2018

„A metter of time” iz mog ugla (Belgija)

Šezdeseta evrovizijska pesma Belgije zove se A matter of time (Pitanje vremena), a izvešće je u prvom polufinali interno izabrana Laura Gruseneken, koja će u Lisabonu nastupiti pod imenom Sennek.

Za izbor evrovizijskog predstavnika Belgije ove je godine bio zadužen javni medijski servis VRT koji svom program emituje na flamanskom, ond. holandskom jeziku. Sledeći put svojih kolega iz Valonije, i oni su se opredelili za potpuno interni izbor, najpre izvođača, a potom i pesme.

Informacija o delegiranom predstavniku otkrivena je krajem septembra prošle godine, u popularnom tok-šouu „Van Gils i gosti”, koji se emituje na prvom nacionalnom kanalu Één javnog medijskog servisa VRT, dok je evrovizijska pesma zvanično objavljena 6. marta u radijskoj emisiji De Grote Peter van de Veire Ochtendshow na Radiju MNM (Music and More).

Kako je bilo i najavljivano tokom prethodnih meseci, reč je o specifičnoj, mračnoj pop pesmi predivnog teksta, koja asocira na velike hitove iz filmova, naročito iz serijala o Džejmsu Bondu. Pored Senek, autori pesme su Aleks Kalije i Maksim Tribeš.

Belgija | Ko je Senek?

A matter of time

Sometimes it feels like it’s meant to be broken
Sometimes we long for the unspoken
We try to avoid every commotion
By showing hardly any emotion
Before it all echoes echoes and goes
Crashing against the walls
Hold my hand and keep your eyes closed
Before it all echoes echoes and falls
I suppose; it’s just a matter of time

Reka Šelda

Belgija ima vrlo gustu rečnu mrežu, velik broj veštačkih kanala koji služe za plovidbu i navodnjavanje, a gotovo da se sve reke ulivaju u Severno more. Međutim, Belgija nema „svoju reku”, neku koja se po svojoj važnosti ističe na nacionalnom nivou. Ipak, govoreći o rekama, pominju se dve velike, međunarodne, ali bitne za Belgiju: Šelda (Esko) i Meza. Mi vas malo bliže upoznajemo sa Šeldom, koja protiče pored dva velika belgijska grada: Genta i Antverpena.

Pogled na Antverpen sa obale Šelde

Šelda izvire u Francuskoj, pa teče kroz Belgiju i u Holandiji se uliva u Severno more. Njena dužina je oko 430 km. Imala je važan strateški i ekonomski značaj još iz rimskog perioda, te bila granična linija između Francuske i Svetog rimskog carstva. Antverpen je do XVI veka postao najvažnija rečna luka u zapadnoj Evropi, a nakon što su Španci drugi put preuzeli kontrolu nad Antverpenom, Holandija je okupirala deo Flandrije i oblast na levoj obali Šelde, blokiravši tako plovnost Šelde. To je preusmerilo trgovinu na drugu luku, Amsterdam, što je ozbiljno ugrozilo Antverpen. Taj događaj u istoriji opisuje se kao važan i traumatičan u odnosima Holandije i Belgije.

Holandija je imala kontrolu nad trgovinom na Šeldi sve do druge polovine XIX veka, iako je Belgija proglasila nezavisnost od Holandije 1830. godine i iako je postojao „Ugovor o Šeldi” kojim je predviđeno da reka treba da bude otvorena za brodove koji su prevozili robu do belgijskih luka.

„Pitanje Šelde” bilo je predmet i Versajskog sporazuma 1919. godine.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Tanja Adnađević

Slobodan: Dakle, izabrao sam te za ovu pesmu jer znam da ti se prošle godine dopala belgijska pesma City light. J Kakav ti je utisak ove godine?

Tanja: Izgleda da se nastavlja tradicija sviđanja belgijskih pesama.

Slobodan: Opa! 🙂

Tanja: Na prvo slušanje mi je bila „onako”, ali sam se onda zamislila negde na plaži kako ide u pozadini dok ja na ležaljci gledam u azurno more i oduševih se. Onda sam je opet pustila, pa sam dodala i scenu gde kao Hale Beri izlazi iz mora u nekom od Bondova i to je to! 😀 Čini mi se da je i po tvom ukusu?

Slobodan: Ala si ti slikovita!

Tanja: Pa zato što hoću da i drugi zamisle i da ih „nateram” da im se svidi. 😀

Slobodan: O da, ova pesma je difinitivno jedan od mojih favorita ove godine. Zapravo, to je bila prva pesma koja me je baš „bacila” s nogu, čak sam i napisao da Belgija opet „spasava” Evroviziju. 😀

Tanja: Ne znam šta je s belgijskim pesmama poslednjih nekoliko godina…

Slobodan: Trude se ljudi. Imaju jasnu viziju šta hoće. Da li znaš da su Belgijanci prvi u nizu objavili ime predstavnika?

Tanja: Belgija mi je nekako kišovita i oblačna, ali pesme koje šalju su uvek razigrane. Nisam znala, ali su to odlično marketinški odradili. Dobra pesma, na vreme predstavljena i pre svih da što duže ulazi u uši.

Slobodan: Fanovi su pokazali dobre reakcije… Ja nisam siguran da li „pali” na prvu. Mene jeste kupila odmah! Ali nisam siguran da li će javnost isto tako reagovati na takmičenju…

Tanja: Čini mi se da hoće. Ja sam je odmah poistovetila sa Džejmsom Bondom, a njega svi vole :D. Treba je predložiti za neki naredni film. Ali i produkcija im se promenila. Počeli su da imaju skandinavski prizvuk…

Slobodan: Neverovatno je kako si pronicljiva. Ova devojka je inače radila na projektu obeležavanja pola veka Bond franšize, te otuda sličnost. 🙂 A i ovo će ti se dopasti — radila je kao dekorater nameštaja u Ikei. 😀

Tanja: Predložimo RTS-u da nas angažuje za naredni izbor. 😀

Slobodan: Hahahahaha 😀 Hoće hoće, sve trče pa zapinju. 😛 Nego, koju bi ocenu dala i kakav im plasman prognoziraš?

Tanja: Pa nikad neće doći do finala ako nas ne angažuju! Hahaha… Pre nego što dodelim poene, želim da podsetim na prošlogodišnju nepravdu prema pesmi City ligths, tako da je ove godine vreme da se iskupe. Posle slušanja rekapitulacije ovogodišnje Evrovizije, Belgija mi je u TOP 5 sa Češkom, Portugalom, Švedskom i Austrijom, tako da bi moja ocena bila jedna lepa petica, bez cvetića. A plasman, šta znam… TOP 10 sigurno!

Slobodan: Aaaa divna si! To volim da čujem!

Tanja: Zvučaću kao snob, ali se uglavnom ne slažem sa glasovima prosečnih evropskih glasača evrovizijskih pesama, tako da mislim da hoće biti u TOP 10, ali ne verujem da će pobediti, iako bih volela. Jedva čekam nastup da vidim.

Slobodan: Proverena ekipa priprema nastup, tako da uopšte ne sumnjam. Hvala ti, i ako budeš voljna, možda ope da gostuješ, možda da ishejtuše neku pesmu.

Tanja: Hoću! Namerno nisam htela da zapisujem koje su mi odvratne, ali ću sad morati, pa ti šaljem da znaš da me planiraš! Hahaha

Slobodan: Naravno!

Đorđe
Belgija je zemlja koja se u poslednjih nekoliko godina dobro trudi oko slanja što boljih pesama na Evrosong, posle serije oscilacija koja ih je skoro deset godina tinjila. Kao i većina interno odabranih izvođača, i ona se potrudila oko svoje pesme maksimalno. Vokalno neće nimalo omanuti, ne sumnjam u to da će i nastup biti na visini zadatka. Ne bi bilo loše da Belgijanci zabeleže jednu pobedu nakon godina rada i truda, ali u svakom slučaju je vidim u finalu i sigurno će zabeležiti još jedan TOP 10 plasman.
Ocena — 5
Marko
Od samog početka sam imao ogromna očekivanja od Senek. Mogu reći — čekanje se isplatilo. Dobismo još jednu artističku alternativnu numeru koju prati spot u maniru danske pevačice Agnes Obel. Pomalo mračna, misteriozna i stvorena za dobar nastup. U početku sam imao mali problem sa pesmom, kao i sa njihovom prošlogodišnjom, ali vremenom su mi se određene deonice i čitava tematika pesme svideli. Može da vam zaliči na jedan od hitova iz serijala o Džejmsu Bondu, ali ne bih je baš stavio u taj „koš”. Veliki plus za insistiranje na umetničkom izrazu u spotu — sve izgleda tako apstraktno i monumentalno. Biće izazov ovo preneti na scenu u Portugaliji.
Ocena — 5
Svetlana
Moj favorit broj dva, što se tiče ovogodišnjih evrovizijskih numera. Belgija je definitivno doživela evrovizijsku renesansu, koja je od večitog polufinaliste sa bezveznim pesmičicama prerasla u ozbiljnog kandidata za sam vrh tabele, sa ozbiljnim i originalnim numerama. Odličan vokal, odličan tekst i atmosfera iz filmova o Džejmsu Bondu daju ovoj pesmi posebnu ozbiljnost. Pritom, ova pesma zvuči i sasvim alternativno i originalno, što je izdvaja iz ovogodišnjeg muzičkog mrtvog mora. Verovatni kandidat za TOP 5.
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 5,00
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 3. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/6DGf9TMehi0

Oznake

24 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Trecu godinu za redom salju dobru pesmu! Bond i adel stil, misticnost i snaga, veoma mi se svidja pesma.
  Ocena: 5+

 • Mracna, jaka pesma koja moze da se pojaví u nekom dramaticnom ili psihologickom filmu. I kad se prijatno slusa i sve je ok za mene ima previse depresivnu atmosferu.

  Ocena: 4

 • Jos jedno remek delo iz Belgije. Svaka cast. Poslednjih par godina su na zavidnom nivou. Top 10 i ove godine im ne gine. Misticno emotivno snazno.
  Ocena: 5

 • Pri prvom slusanju mi pesma nije bila specijalna, pa je onda jednom slucajno dosla kao sledeca pesma na redu i od tada sam uocio lepotu ove pesme koja traje od prvog do poslednjeg takta. Pesma je dostigla sve estetske i vokalne nivoe, svaka cast! Naravno, dajem ocenu 5

 • Ja ovakav stil pesama retko volim na Evroviziji. Previše dramatike bez ikakve potrebe. Revijalno da slušam ovu pesmu bilo bi mi prijatnije. Pesma je generalno dobra, ali generalno nije ništa novo.
  Ocena:4

 • Ne sviđa mi se pesma ali je stvarno dobra. Kapiram da je ovo jedna od onih pesama koje mi se svide tek kada ih gledam na takmičenju.
  Ocena: 4

 • Obožavam ove “filozofske” pjesme – “sve je prolazno, pitanje je vremena kada ce proći nešto što imamo, možda je suđeno da nešto ne potraje”
  Osvojila me je na prvo slušanje i smatram da je dostojna pobjede na Evroviziji (uz još par pjesama koje još nismo komentarisali)
  5

 • Ovako, ne treba biti mnogo mudar, a ni stručnjak, pa reći da je sve ovde dobro odrađeno, upakovano, da se o svemu vodilo računa, pa i o bondovskoj atmosferi i tu ništa ne manjka. Što se htelo, to se dobilo. E sada, ono što meni predstavlja problem je činjenica da ovde ništa nisam čuo, što već ne znam. Ostavljam po strani to što se sve vreme pitam da li pojedini taktovi zvuče poznato jer su već postojali i pre ove pesme. Jednostavno, ova pesma je kao primamljivi kolač koji izgleda drugačije od ostalih, zgutaš ga bez razmišljanja, a onda shvatiš da je i on konfekcijski i da ostavlja tegobu. Ocena: 3+

 • Senek je jako šarmantna i prijatna za oči, to da napomenem na početku! Takođe i boja njenog glasa se savršeno uklapa u ovu prefinjenu, otmenu, misterioznu, klasi baladu! Uspeh Belgije je zagarantovan, samo je pitanje live izvodjenja i stejdžinga, u kojoj meri će biti! Mislim da će in tron najverovatnije ipak iskliznuti i ovaj put, jer uprkos svim kvalitetima, fali taj upečatljiviji vrhunac, ali videćemo!
  Ocena za Belgiju – elitna petica (5).

 • Dobro je ovo sve odradjeno,nastavljen je trend slanja dobrih pesama. Meni je ova pesma za nijansu slabija od “City lights“ ali je jos uvek na visokom nivou. Sve mi prija u vezi ovoga ali mi fali neki momenat koji ce mi biti pecat na sve. “City lights“ mi se svidela tek posle prve probe u Kijevu tako da cemo videti sta ce biti sa ovom pesmom. Ocenica 4+

 • Sve je lepo upakovano, pesma kao pesma je super, jake glasovne sposobnosti pevacice, muzika i spot savrseni ali ipak nesto fali.. Ipak fali “ono nesto” da bi joj dao peticu.. zato je moja ocena za Belgiju: 4

 • Cast je navijati za Belgiju na ESC. Od MSM da su Blanche, Xandee i sada Sennek najbolji sto nam je Belgija dala a dala je mnogo dobrih pesama. Mogu reci da nimalo nisam razocaran. Ovo je savrsenstvo koje se retko vidja na ESC. Vokali su joj fantasticni. TOP 10 sigurno a po mn je 7. mesto u finalu OK :). Ocena: Savrsenstvo, PETICA (5). 🙂

 • Često se pitam što je ova numera veliki favorit…a opet kada je čujem shvatim da ima nešto čarobno u njoj…
  U velikoj meri spot doprinosi toj atmosferi… Videćemo kako će ovo zvučati uživo. Sve pohvale!
  Ocena: 4

 • Belgija – 5
  Jako zanimljivo. Opet odlična pesma iz Belgije. Osvojila me je na prvo slušanje dobrom melodijom, prijatnim glasom, interesantnim tekstom. Kompletna atmosfera mi se dopada i cenim njihov trud u poslednjih par godina. Trude se dosta ali ne na silu ili pretenciozno već potpuno sa stilom i dobrim ukusom. Bravo!

 • Danas sam preslušavao sve ESC pesme i neverovatno koliko mi, u toj gomili, Belgija prija. Mnogo volim pesmu. Na mojoj listi se nalazi na prvom mestu. Zaista se belgijanci trude, pocev od 2015. godine kada dozivljavaju fantasticnu transformaciju saljuci pesme za svetske top liste. Navijam da pobede. Zasluzili su!
  Ocena 5+

 • Bogami Belgija se dobro uozbiljila na Eurosongu, od dugogodisnjeg autsajdera i zemlje koja jedva skrpi 16 poena u polufinalu dosli su u stadijum da vec poslednjih par godina ozbiljne pesme salju,i sto je jos bitnije jako jako kvalitetne. Jos jedna u nizu je ova,mada moram priznati da u pocetku u prvih 2-3 slusanja nisam nesto preterano bio odusevljen,bio sam nesto u fazonu pa okej, medjutim ipak se radi tu o kvalitetnoj pesmi i ozbiljnoj pevacici,predobrom vokalu.Pesma takodje ima elemenata za maestralan nastup koji i ocekujem od njih ove godine.(prosle godine su nastupom poprilicno razocarali a pesma je itekako imala elemenata za strava nastup). No i pored svega toga ne nalazi mi se ova pesma bas u nekom vrhu moje rang liste, tu mi je negde malo posle polovine.Solidno mesto skroz,tako da iskreno meni ima jos boljih pesama ove godine al ova svakako spada u ozbiljnije i kvalitetnije.Svidja mi se ta doza misticnosti,mracnosti,dramaticnosti, povucenosti, napetosti u pesmi.Tematika takodje jako dobra,a dopada mi se jako i sam pocetak pesme i taj prelaz na refren.Takodje moram pohvaliti i video klip za pesmu,jako dobro uradjeno. Ne sumnjam da se jos jedan zadovoljavajuci plasman smesi Belgiji. Ocena 4.

 • Neobična pesma,videćemo kako će ovo zvučati uživo,ali mislim da neće pobediti,jer su Belgijanci sa dosta boljim pesmama završavali ispod 5. ili 4. mesta više puta.
  Tu mi je negde između trojke i četvorke onako objektivno.
  Ocena:4

 • Uuu, nesto totalno drugacije ovde… Vidi se ovde trud Belgijanaca i ove godine nastavljaju istim tempom. Jos jedna dobra pesma je stigla iz Belgije. Cini mi se da oni ozbiljno grabe ka pobedi. Isplatice im se to jednom, mozda se to desi i ove godine. Pevacica mene malo izgledom podseca na Lanu del Rej, ali ima dobre vokalne sposobnosti. Verujem da ce uzivo zvucati jako dobro.

  Ocena: 5

 • Apsolutno se slažem sa opštom ocenom da ova pesma kao da je izašla iz Bonda. Evidentna je ta povezanost pevačice obzirom na nastup na obeležavanju godišnjice franšize i celo njeno stvaralaštvo. Očito je da se radi o jednoj kvalitetnoj pesmi , no bez obzira na to meni ovo nekako odudara od Pesme Evrovizije. Smatram da teško može da priđe i Loiku Notetu i Blanš, mada je činjenica da Belgijanci spadaju u red onih nacija koje se opasno trude oko ESC poslednjih godina. Rekao bih da je malo prenaglašeno favorizovanje ove pesme ,kako u komentarima širom sveta tako i na kladionicama, utiska sam da ova pesma nema potencijal za nešto veliko. Za mene, počne zaista obećavajuće ali se približavajući se refrenu pogubi sama u sebi tako da ne zna ni gde završi (slično kao makedonska numera s tim što je tamo refren pojam za ovu pesmu). Sve u svemu mislim da ova pesma nije baš za vrh i da je publika tamo neće ni poslati , najviše zbog tog nekog mrtvila koje emituje. Ocena – 3

 • Ništa od Belgije. Pa zar oni misle da će pobediti sa 007-ovsku pesmicu. Pa ako su odlučili sa ovakvim načinom, mogli su to bolje da urade. Gde je originalnost ovde ? Mi smo ove godine originalni. Ne želim finale sa Belgijom .

  Ocena: 2-

 • Prija čuti i ovako umirujuće tonove u kontrastu sa jačim vokalom izvođača ( doduše, boja mi nije svakako favorit u odnosu na neke druge ženske vokale, ali ne para uši i slušljiva je ). U celoj ovoj priči, strofe deluju kao najznačajniji momenti. Tu je pristojno oslikana želja ljudi da traže nešto i hrle ka nečemu što im se u momentu učini zlatnim, ali što svakako ne ostaje u gorkom sećanju nakon što se slomi i izgubi između redova. Dakle, primamljiva melanholija je prvi dobar znak i to ističem kao najveći plus ovde. Refren je manje-više korektan, direktniji od strofa i daje naznaku o krahu onoga za čim se teži. Namera je jasna i čitava ova sumorna saga je nešto što će me uvek ( bar na kratko ) zaokupiti. Ono što je sigurno je da nije dovoljno efektivno, jer slušalac ostaje ravnodušan ( manje ili više ) na ono što mu se prenosi. Odslušaće sad, ali pitanje je da li će hteti posle. Možda ipak nije dovoljno maglovito. Svakako da me melodija i senka, koja obavija pesmu, podsećaju na atmosferu filmova Pedra Almodovara i Daria Argenta ( doduše ovaj drugi je isuviše teror u odnosu na prvog i u odnosu na numeru, ali asocijacija i dalje preovlađuje i to bez obzira što se ne radi o Belgijancima ). Generalno, jeste dobra kombinacija indi-popa, soula i Imogen Hip, ali ostaje bledila u ušima i nakon isteka poslednje sekunde.

  Ocena: 4

 • Nemam nikakvih zamjerki na ovu pjesmu, sve mi se sviđa, uvodni dio, refren, Senekina boja glasa, taj neki njezin nonšalantni stav kao da pjeva isključivo samoj sebi. Ocjena – 5.