Iz mog ugla 2018

Gruzija | Ko je „Iriao”?

Sastav „Iriao” je jedanaesti predstavnik Gruzije na Pesmi Evrovizije. Ovogodišnji predstavnici Gruzije će pokušati da konačno donesu svojoj zemlji evrovizijsku pobedu, koju čekaju još od debitovanja 2007. godine.

Sastav „Iriao” je sedmočlani bend koji je oformio 2013. godine David Malazonija, a oslanja se na izvornu gruzijsku muziku koju kombinuje sa džezom. Dakle, reč je o neobičnoj etno-džez skupini koja je svojim zvukom i načinom izvođenja vrlo jedinstvena u svojoj zemlji. Inače, bend čine, pored Davida Malazonija i Nugzar Kavtaradže, Bidžina Murgulija, Levan Abšilava, Šalva Gelekva, Georg Abašidže i Mihail Javakišvili.

David Malazonija se smatra prvim kompozitorom koji je počeo da kombinuje dva dijametralno različita muzička pravca, ali, kako je i sam pojasnio, nije mu cilj da modernizuje narodnu muziku, već da je „začini” džez elementima. U proteklih 30 godina stvarao je muziku za filmove, pozorišne predstave i druge bendove, među kojima je i jedan od poznatijih Gruziji – „Adio”.

Zanimljiv je takođe i naziv grupe. „Iriao” potiče od izraza iriao-uruao koji je u vezi sa specifičnim stilom pevanja krimančuli.

httpv://youtu.be/Y4HtFC9Gbac

Oznake