Iz mog ugla 2018

Litvanija | Ko je Jeva Zasimauskaite?

Litvanija se ove godine na Evroviziji takmiči po 19. put. Njihova uzdanica za Lisabon će biti Jeva Zasimauskaite koja će pesmom When we’re old (Kada ostarimo) pokušati da posle godinu dana pauze ovu veliku baltičku zemlju vrati u finale.

Jeva je rođena 2. jula 1993. godine u Kaunasu, drugom najvećem gradu u Litvaniji. Muzičko obrazovanje je započela sa šest godina, učeći lekcije iz oblasti klavira i pop muzike, sve dok nije napunila 15 godina.

Međutim, njena prava karijera počinje 2012. godine učešćem u litvanskom Glasu, gde je u finalu završila kao drugoplasirana. Godinu dana kasnije je ostvarila svoje prvo učešće na izboru za litvanskog predstavnika, pevajući u duetu sa Gabrijelijusom Vagelisom pesmu I fall in love, završivši na petom mestu. Posle toga se još tri puta takmičila na izboru za litvanskog predstavnika: 2014. (5. mesto), 2016. (4. mesto sa pesmom Life (Not that beautiful)) i 2017. (8. mesto sa pesmom You saved me i 9. mesto u duetu sa Vidasom Bareikisom — I love my phone). Peti put joj se sa pesmom When we’re old posrećilo.

httpv://youtu.be/DgJdI1Tnz4w

Posle pobede je izjavila da joj se delimično ostvarila želja iz detinjstva — imala je u to vreme ogromnu fascinaciju nad Portugalijom i njenom kulturom i izjavila je da je tada imala želju da pobedi na Evroviziji u slučaju njenog održavanja u Portugaliji. U tu zemlju je ove godine i otišla, a da li će ispuniti i drugu polovinu svoje želje, ostaje da se vidi.

Njoj evrovizijska scena neće biti strana. Svoje prvo iskustvo sa ovom prestižnom scenom je imala sa 14 godina, kada je pevala prateće vokale tadašnjoj litvanskoj predstavnici na Dečjoj Evroviziji Lini Džoj.

Pričajući o pesmi When we’re old, rekla je da njena poruka leži u tome da ljubav može trajati zauvek, da je to najmoćnija stvar u ovom univerzumu i da ljubav jedino može da pobedi sve strahove koje imamo.

Kada su u pitanju ona i ljubav, Jeva može da se ponosi time što je od 2015. godine u braku s bivšim pevačem, a sadašnjim košarkaškim trenerom Marijusom Klitinavičijusom.

Autor njene ovogodišnje pesme je poznati kompozitor i muzički producent Vjatautas Bikus. Za njega će ovo biti druga pesma koja će se čuti na evrovizijskoj sceni, posle pesme This time iz 2015. Vjatautas se može istaći po tome što je radio s brojnim poznatim litvanskim izvođačima čije su pesme pod njegovim autorskim pečatom često dospevale do vrha tamošnjih top-lista. U njegovoj biografiji se ističu angažovanost na polju komponovanja muzike za brojne filmove i TV serije, kao i učešće u litvanskoj verziji X Factora u svojstvu glavnog muzičkog producenta.

Oznake