Iz mog ugla 2018

„Forever” iz mog ugla (Belorusija)

Beloruska publika i specijalni žiri poslali su mladog Ukrajinca Aleksejeva u Lisabon, da ih predstavi s numerom Forever. On je ubedljivo pobedio na nacionalnom takmičenju u konkurenciji 10 izvođača i pesama.

Sezona u Belorusiji svakako nije bila dosadna. Reklo bi se — vratili su se na stare staze, puteve skandala. A varnica koja je rasplamsala vatru jeste upravo mlada ukrajinska i regionalna zvezda Aleksejev. Naime, neposredno po objavi svih finalista, sedam od 11 učesnika je potpisalo peticiju, u kojoj je zatraženo da se diskvalifikuje Aleksejev i to iz razloga što je svoju pesmu Forever izvodio u dva navrata na ruskom jeziku pre 1. septembra prethodne godine. Da stvar bude gora, čak su svi oni najavili povlačenje s takmičenja samo da bi Aleksejeva odmah izabrali za beloruskog izaslanika.

Naposletku, deset od 11 učesnika je rešilo da odustane od povlačenja jer su pevačev menadžment i BTRC postigli dogovor o promeni pesme u slučaju eventualne pobede. Jedina koja je rešila da se definitivno povuče s takmičenja zbog nezadovoljstva ovakvom odlukom jeste Sofija Lapina. Ovaj haos je na kraju, pak, dobio sasvim drugačiji epilog.

A šta se u stvari dogodilo?

Mladi Aleksejev je još prošle jeseni na jednom od svojih koncerata u Ukrajini euforično pitao publiku da li ga želi na Evroviziji, na šta su frenetični fanovi, razume se, potvrdno odgovorili. Međutim, niko nije slutio da će se Aleksejev zapravo prijaviti na konkurs u Belorusiji, a ne u svojoj matičnoj zemlji — i to s pesmom koju je izveo u maju 2017.

Aleksejev je zapravo tada na koncertima u Kijevu i Stavropolju izveo pesmu na ruskom jeziku Zauvek (rus. Навсегда), dok se na belorusko takmičenje prijavio s verzijom na engleskom jeziku i s malo modifikovanom melodijom. Njegov menadžer Oleg Bodnarčuk izneo je tada da je reč „o novom autorskom delu, što potvrđuju i potpisnici pesme Forever”. U suštini, novi je tekstopisac (Jevgenij Matjušenko), dok je M. Koševoj izostavljen kao koautor, te samo Kiril Pavlov naveden kao kompozitor.

Običnom slušaoci jasno je da je reč o dvema istim pesmama — jedna je izvedena na ruskom (originalna), druga na engleskom jeziku (evrovizijska).

Kako bilo, Aleksejev je posle svega ipak s timom autora preradio pesmu, čija finalna verzija zvuči nešto personalnije i intimnije. Elementi koji su najupečatljivije promenjeni jesu tempo, bek aranžman kao i generalna „atmosfera” pesme. Takva verzija pesme Forever biće izvedena u Lisabonu, što je, nakon brojnih afera koje su je pratile, EBU na kraju ipak odobrio.

Belorusija | Ko je Aleksejev?

Forever

It must be something that we call love
Wherever I go I’m coming back
And time cannot knock me off my track
This resolution is final
It must be something that we call love
It’s when you’re craving to say her name
And my reality seems to break
Apart with her arrival
No need to worry, rain falling down
It’s our happiest story and there’s no one around
We will go for it
And I know you’ll be mine, forever…
Windows wide open, flying so high
Both of us roaming through magnificent sky
Rain keeps on falling
And I know you’ll be mine forever…

Jezero Narač

Hidrološka karta Belorusije smatra se veoma bogatom i raznovrsnom. Preko 3000 raznih vodotoka, među kojima su 42 reke i na hiljade manjih jezera odlikuje hidrografiju Belorusije, međutim, iako su jezera brojna, površinom su uglavnom mala i više liče na močvare. Ipak, jedno se izdvaja po svojoj važnosti i veličini.

Jezero Narač je najveće jezero u Belorusiji, smešteno u Minskoj oblasti, u okviru Naračanskog nacionalnog parka. Ima površinu nešto manju od 80 km², a dubina ne prelazi 25 metara. Dakle, jasno je da u odnosu na neka druga jezera ovo nije veliko.

Jedrenje na jezeru Narač

Nastalo je pre nekoliko hiljada godina topljenjem lednika, ali njegova današanja okolina uopšte nema odlika svog postanja. Ima bogatu floru i faunu. Veoma je bogato ribom i u njemu živi oko 22 različite vrste ribe. Na obalama se gnezde razne vrste ptica, a najbrojniji su crvenokljuni labud, mala čigra, orao ribar, mali gnjurac i drugi. Okruženo je borovom šumom.

Za vreme Prvog svetskog rata okolina jezera bila je ključna tačka tzv. Ofanzive na jezeru Narač. To je bila neuspešna vojna ofanziva ruskih snaga na nemačku vojsku. Nemački kompozitor Sikfrid Vagner napisao je muziku na već postojeću pesmu „Noć na jezeru Narač” Gintera Holštajna o bitci iz Prvog svetskog rata.

Naračanski nacionalni park, osim bogate prirode, pruža turistima i posetiocima brojne druge rekreativne sadržaje. Na obalama jezera se nalazi istoimeno naselje i odmaralište, koje je posebno popularno kao dečji kamp.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Petar Mihajlović

Slobodan: Odmah da te pitam — jesi li čuo poslednju, finalnu verziju pesme?

Petar: Aha.

Slobodan: I?

Petar: Prvo moram da kažem da sam upoznat s radom Aleksejeva i pre Evrovizije i kad sam čuo da će ući u trku za Lisabon, obradovao sam se. Ali svaki put kad nekog izvođača znam od ranije, pesma za ESC mi bude mlaka. Tako je i u ovom slučaju, nažalost. Finalna verzija mi je i najslabija do sad.

Slobodan: A kakva si imao očekivanja, konkretno?

Petar: Očekivao sam, prvo, da pesma bude na njegovom maternjem jeziku, kao i ostale njegove koje znam. Engleski mu je loš i bode uši, i u refrenu se čuje da pesma nije pisana za engleski. Očekivao sam i da bude inovativno, drugačije, a imam utisak kao da sam ovo već čuo. Ostao je dosledan svom stilu, ali ima boljih pesama.

Slobodan: OK, ali zar ne misliš da bi trebalo da sagledavamo ovu pesmu u odnosu na konkurenciju na Evroviziji, a ne na pevačev repertoar? Da li je to uopšte moguće kad smo upoznati s nečijim radom?

Petar: Uvek rangiram u okviru konkurencije, naravno. Ali ostaje žal što se nije pojavio s nečim jačim. U ovoj konkurenciji mi je negde na sredini, nit’ tamo, nit’ ovamo.

Slobodan: Ja nisam bio upoznat s njegovim radom do sada. Zaista, u okeanu svih novih likova koji izbijaju kao pečurke iz talent-emisija, ko bi sve ispratio? Međutim, meni se ovo jako dopada! Bukvalno je oduvao konkurenciju, bio je za 10 klasa ispred svih, produkcijski, scenski, iako vokalno nije dobro zvučao. Volim dramatične, mračne elektro-pop pesme. Ova njegova ima jako lep prelaz iz strofa u refren, ima lep „key change”… Dakle, ceo paket je upakovan baš kako treba.

Petar: Ako ti se ova dopala, sigurno će ti se dopasti još dve njegove pesme koje ću ti poslati nakon emisije. 😀

Slobodan: Čuo sam „Pijano sunce” i odlična je. Složio bih se s tobom da bi verzija na ruskom bila još bolja. 🙂

Petar: Volim tu, a drugi predlog bi bila pesma „Osećam dušu”. Fenomenalna je. 💙

Slobodan: Super! Poslušaću! Nego, kakav ishod predviđaš Aleksejevu u Lisabonu? U teškom je polufinalu… I koju ocenu bi dao za pesmu?

Petar: Pa, mislim da će ući u finale. Uklopiće oni melodiju s nastupom, biće tu sigurno neke dobre igre reflektora i možda ponovo nekih lampica u odeći, tako da će privući pažnju. A u finalu, stvarno ne znam. Nekako ga ne vidim u top 10, top 15 možda. Ocena je 3, preko veze. 😀 Šalim se, realno mi je 3.

Slobodan: Hahahaha… Dobro, bar si jedan od retkih ko je optimističan, kada je reč o njegovom plasmanu u finale. Ja ću zdušno navijati da prođe dalje. Verujem da će doterati vokalno izvođenje, takođe i nastup. Ima opake menadžere i producente iza svojih leđa. S tim što ću ja velikodošno da mu dam peticu. 🙂

Petar: Nisam ni znao da mu se ne predviđa finale. 😮

Slobodan: Pa, nekako je velika gužva u prvom polufinalu, zar ne? 🙂 Hvala ti, Petre, na oceni. 😉

Petar: Da, to polufinale jeste jedna velika klanica. 😀 Nema na čemu i drugi put. 😊

Svetlana
Moj apsolutni favorit ove godine! Opraštam Aleksejevu i ovoj pesmi sve moguće i nemoguće afere koje su proizveli. Daleko najbolja beloruska pesma još od 2007. godine i Dmitrija Kolduna i njegove pesme Work your magic. Dark elektro-pop numera koja uz sav ovaj tekst, kojim provejava ljubavna tematika, ima nečeg sablasnog i uznemirujućeg. Ne znam zašto, ali je ova numera u potpunosti uspela da me kupi. Iskreno me plaši Aleksejevo uživo izvođenje, pošto na nacionalnom takmičenju i nije zvučao najsajajnije. Trebalo bi da se nađe u finalu, a pozicija na tabeli će zavisiti od uspešnosti izvođenja i glasova komšijskih zemalja.
Ocena — 5+
Đorđe
Uh, ne znam odakle da počnem… Ali, biću kraći koliko god mogu. Rekao bih da ima zanimljivu melodiju u koju se fantastično uklopila boja glasa samog izvođača. Isto tako se i tekst uklopio u samu melodiju pesme. Šta bih još rekao? Rekao bih da, kao i kod Gruzije, ni po pitanju njihovog prolaska u finale nisam baš načisto. Ako bude imao dobro osmišljen nastup i ako ga glas bude bolje služio u odnosu na beloruski izbor, onda će biti finala. Ovako mogu da kažem da mi ova pesma i nije najbolja beloruska.
Ocena — 3
Marko
Hm, ova pesma zapravo ima ogroman potencijal za dobar rezultat, ali mi nekako u moru ostalih pesama zvuči obično i „klasično” evrovizijski. Po definiciji, reč je o dramatičnoj pop baladi koja usred trajanja menja tempo. Ničega tu nema inovativnog. Ono što meni izuzetno privlači pažnju je mračna atmosfera i „apokaliptičan” prizvuk koji pesma pruža. Sudeći po tekstu, ovo miriše na opsesivnost i bolesnu ljubav. Koliko god Aleksejev sugerisao da se radi o „najsrećnijoj priči”, opet mi ovaj deo o „kiši koja pada” i najintrigantije „mora da je nešto što se zove ljubav” prikazuju sliku o opsesivnom muškarcu. A pogotovo uz najjeziviji deo refrena — kada izgovori „forever”. Kada se malo zagrebe po površini, mislim da se radi o pesmi sa mnogo dubljim značenjem. Najmračnija numera ovogodišnje Evrovizije.
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,20
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 7. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/xuZ0jRIO-EU
httpv://youtu.be/YU2My4BPX34
Oznake

23 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni se nova verzija mnogo više dopada 😀 dobro, “mnogo”, neću dati 1 nego 2 😀 ali opet je napredak.
  Glas pjevača mi se nimalo ne sviđa, kao ni izgovor engleskog. Pjesma – nista posebno. Dakle
  2

 • Greota! Odlična produkcija, po snimku bih rekao i moćan vokal, dobra atmosfera i onda – melodija koja se ne prašta! Tačno ona poznata evrovizijska i samo evrovizijska tema, koju smo u mnoštvo varijacija čuli, do te mere da već na prvo slušanje bi se pomislilo da je to uletela neka pesma iz bilo koje ranije godine. I da ne deluje kao plagijat, to je TA programirano-otrovna tema, od koje ne možeš da zbrišeš, a rovari i izjeda, Koliko puta smo zinuli od čuda na objavljivanje ulaska Belorusije u finale, tako da ja spremno čekam isti ishod i ovaj put.
  Do tada, kazneno-vaspitna ocena: 1

 • Ova pesma mi je bila ne zanjimliva ali imala barem atmosferu. Posle revampa je postala totalno ne zanjimliva i bez atmosfere. A iz relativno dobre pesme postala jedna prosecna bleda senka prosle verzije.

  Ocena: 3

 • Prosla verzija, iako na prvo slusanje losa, nakon vose slusanna mi se bas dopala…i onda cujem ovu novu verziju i zgrozim se oni nisu napravili revamp oni su mracnu edm pesmu pretvorili u dosadnu baladu koja na kraju tek dobije neki ritam…placem za starom verzijom dok ovoj dajem 2—–

 • Meni je za nijansu bolja stara verzija ali ova je dobila na emociji. Voleo bih da ih vidim u finalu. Ocena 4+

 • Jedna skroz solidna, eurovizična pjesma, ono što mi se ne sviđa jest što mi Aleksejevova boja glasa ne prija čak niti u studijskoj verziji. Što se pak tiče njegovog pjevanja uživo, mislim da su komentatori prije mene već dovoljno o tome rekli. Ocjena – 3.

 • Svetlana je moj covek! i meni je ovo APSOLUTNI favorit ove godine, da dobro ste culi za mene najbolja ovogodisnja pesma.Nisam ni na kakvim drogama ali meni je ovo maestralno,originalno,neobicno,zanimljivo,privlacno, svidja mi se sva ta dramatika, i mracnost u pesmi, svi ti burni prelazi – dopada mi se taj nagli prelaz u energicni refren.Tematika i tekst pesme bar po meni skroz na mestu cak sta vise jako mi se dopadaju,iako su me poprilicno iscrepele sve te afere oko njega i ove pesme i sve te silne verzije a takodje ni ja nisam bas najzadovoljniji najnovijom i zvanicnom verzijom..Smatram da je ona generalna iz nacinalnog finala i zvanicnog videa daleko ubedljivija,perspektivnija i sa vecim potencijalom,prosto mnogo snaznija. Alekseev mi je isto skroz interesantan izvodjac mada moram priznati da nastup u nacionalnom finalu i pevanje uzivo nisu bili obecavajuci ja se iskreno nadam drasticno boljem izdanju 8.Maja i naravno prolasku u Finale za koje da budem iskren takodje nisam bas najsigurniji s obzirom na konkurenciju u prvom polufinalu ali sta je tu je ovo mi je stvarno najdraza pesma ove godine tako da svakako energicno navijam za nju.Najbolja Beloruska pesma na Eurosongu posle “Work Your Magic”…Ocena 5+

 • Nije ova pesma tako loša. Što bi se reklo ima potencijal i može da bude iznenađenje iz senke. Ali isto tako ne mora da znači. Meni su nekako Aleksejev i Melovin isti, imam utisak da će ljudi imati problem da ih raspoznaju i razdvoje No bilo kako bilo , pre nego što sam čuo pesmu, čitajući sve o izvođaču i o pesmi što je bilo intrigantno očekivao sam neku bombu, a ono u stvari dobio sam prosek. Ocena – 3

 • Prešao sam nekako preko toga što su originalnu verziju prepevali na engleski, ali ne mogu preko ove spore verzije. Pesma je odlična, ima izuzetan potencijal, njegova boja glasa je specifična, tekst je inspirativan i uprkos svim tim verzijama dajem ocenu 5

 • Ja ne znam više koliko puta je ova pesma dobila novu verziju. Na kraju svega opet najbolja verzija ove pesme jeste prva verzija na ruskom jeziku. Nakon svih tih verzija ova finalna je toliko dobila taj neki ESC kliše. Zapravo mi i nije bila toliko loša pesma koja je podugnuta na neki drugi nivo sa stejdzingom sa nacionalnog finala. Možda njemu nije bilo veče što se tiče vokala, jer sam odgledao njegove druge nastupe i dečko peva sasvim pristojno.
  Tako da ishod će zavisti od dve stvari: live vokala i stejdzinga. Ako to bude kako treba ja nekako ovo vidim u finalu.
  Ocena: 3

 • Nije lose ali zbog Aleksejevog jakog vokala moglo je mnogo bolje… Ocena: 3

 • Ova verzija je divna ali nekako prethodna, brza, je bila cak i bolja. Voleo bih iskreno da vidim Belorusiju u top 10. E sad, pesma ima sve sto treba. Medjutim, na maternjem jeziku bih dao ocenu manje jer osecam kao da ne bi moglo doci toliko do izarazaja. Jeste da bilo sve to lepo ali ne bi mi se uklopilo u ovakav tip pesme po meni. Sto si tice vokalnog izvodjenja, Aleksejev moze da peva dobro ali da peva onako kao na nacionalnom finalu, nema sanse da udje u finale tako da treba malo poraditi i na tome. Ocena: Odlicno petica 🙂 (5).

 • Belorusija – 1
  Ovde mi se ništa ne sviđa. U tome prednjači glas i njegov način pevanja, zatim muzika, pa tekst i celokupna atmosfera. Nastup je bio i vokalno i vizuelno nepodnošljiv. Jedna od najlošijih pesama ove godine.
  Loš je osećaj i to sto je ovo nekako na silu pobedilo, skoro po cenu života. Razumem njegovu ambiciju kao i ambiciju njegovih menadžera, ali nikako ne razumem zašto su toliko insistirali baš na ovoj pesmi, kao da je dobra.

 • Pošto nisam i neću pisati svoj top 10 po polufinalima do konačnog izvođenja svih pesama u toku same polufinalne večeri,nisam siguran hoće li mi se Belorusija i naći u top 10. Pesma ima strašan potencijal! Mračna je, moderna, zanimljivog tempa i atmosfere, i sve ide ka najboljem mogućem utisku, a onda zamarajuće afere oko pesme, onda 1001 verzija pesme, i što je i najkritičnije – uživo izvođenje koje je bilo katastrofalno! Mnogo upitnika nad Belorusijom, bojim se da od gotovog prave veresiju, iako negde u sebi želim dobar plasman ovoj pesmi! Ali da sačekamo Portugal, za konačni utisak i ocenu…
  Ocena za Belorusiju – ugrožena četvorka (4).

 • ma hajdete, molim vas, refren pesme je ubrzana i malo izmenjena verzija refrena “Milim” od Harela Skaata. na stranu to, njegova pojava mi je izuzetno iritantna, kao i glas. dobija od mene dvojku, i to mršavu jer je “Milim” dobra pesma. pff 2.

 • Ne svidja mi se pesma, tekst tipican dosafan, melodija tipicna takodje, njegov glas nista posebno…koliko je proslogodisnja pesma bila originalna i puna pozitivne energije plus otpevana na maternjem jeziku e ova pesma je sve suprotno…ocena:1

 • 5 kao kuća za jednu od najboljih pesama ove godine, uz odličan nastup kakav će sigurno spremiti, nema zime za njega!

 • Izgleda da je neće biti u finale Evrovizije.

  Ocena: 2

 • Ovo je meni jako jako loše baš plus on NE UME DA PEVA.
  Ne razumem ljude iz redakcije koji kažu da bi bilo dobro da popravi vokalno izvođenje,kako može neko ko ne zna da peva da popravi pevanje? Ti ili imaš sluha ili ne, on nijedan jedini ton nije pogodio u nacionalnom finalu i kakva crna produkcija i nastup koji je kič i svetleći šund, on možda može biti dečko glumac,voditelj tu mo možda ide ili neko drugo zanimanje ali što se tiče pevanja on je definitivno tu zalutao.
  Ovo je toliko užasno pre svega vokalno da ja nemam reči,ne znam zašto je “ovo” uopšte među favoritima…
  Ocena:1

 • Ako ste mislili da više nećete čuti bezlične, emotivno zakržljale i isprane ljubavne pesme poput Nothing But You, Tu Canción, When We’re Old ( ima sigurno još nekih sličnih ili će ih tek biti ), koje su vas već dovoljno dugo držale naspavanim, grdno ste se prevarili. Beloruski predstavnik ima kec u rukavu, koji će vam zasigurno obezbediti da bez problema produžite konverzaciju na telefonu započetu na samom kraju pesme pre njegove. Razlog je jednostavan: ovde nema šta da se čuje,a što već niko nije bar milion puta pročitao po različitim profilima ljudi na društvenim mrežama ( bio sam slep pre tebe; bićemo zajedno zauvek; lutamo i obasjavamo veličanstveno nebo ). Međutim, dok traju reklame ili glasanje, možete sasvim slučajno da poslušate prvu strofu ( ona je korektna onoliko koliko sama kompozicija i ostatak teksta dozvoljavaju ). Pored toga, dodatni plusići su prvih 15-18 sekundi instrumentala i još 8 sekundi istog između bridža i refrena ( dopadljiv je taj ghost-like prizvuk ) i najveći plus je to što vam daje mogućnost da ova tri minuta iskoristite za nešto bolje ( catnap na primer ). Da je vokal žešći, da se ova brutalnost u zarivanju penkala u šaku prenela tim intezitetom na interpretaciju, onda bi to bio još jedan značajno veći plus bez obzira na monotnost svega ostalog. Ovako je ovo identična numera kao i jučerašnja When We’re Old ( na primer ), samo sa stanovišta muškog izvođača. Dakle, snoozefest.

  Ocena: 2

 • Kolko mi se svidja muzika i tekst kod ove pesme, toliko mi se ne svidja njegov glas. Znajuci da je prvo polufinale klanica, nisam bas siguran u predvidjanju rezultata za ovu pesmu. Moze da prodje u finale, ne bih se bunio.

  Ocena: 4-