Iz mog ugla 2018

„Fuego” iz mog ugla (Kipar)

Posle mnogo problema sa izborom adekvatnog izvođača, kiparski javni servis CyBC izabrao je popularnu grčku pevačicu Eleni Fureiru za predstavnicu, i to s pesmom interno izabranog, takođe proslavljenog autora, Kipranina Aleksa Papakonstantinua.

Izbor Eleni Fureire za kiparsku predstavnicu došao je posle niza pokušaja da CyBC i Aleks Papakonstantinu dođu do adekvatnog izvođača. Kiprani su najpre imenovali autora potencijalne evrovizijske pesme, a onda želeli da na audicijama neafirmisanih talenata pronađu najboljeg za Lisabon. Ipak, taj plan ostao je tek na pokušaju — neuspešnom, pa se evrovizijska delegacija bacila u potragu nekog već poznatog i afirmisanog pevača. Na osnovu nezvaničnih informacija, predstavnici kiparskog emitera vodili su razgovore sa Elenom Paparizu, Tamtom i drugim grčkim pevačima, ali nisu postigli dogovor.

Kako bilo, treću godinu zaredom kiparsku evrovizijsku pesmu napisao je kompozitor koji živi i radi van granica tog mediteranskog ostrva. Posle angažovanja trofejnog Šveđanina Tomasa Gustafsona, nacionalna televizija se odlučila za Kipranina Aleksa Papakonstantinua, s prebivalištem u – pogađate – Švedskoj!

Bez obzira na taj poriv Kiprana, koji su već odavno izgubili svoj evrovizijski identitet, Aleksa nominuje njegovo uspešno stvaralaštvo. Pisao je pesme za brojne svetske zvezde, poput Dženifer Lopez, Enrikea Iglesijasa, Snup Doga i Niki Minaž, a osim toga ima i evrovizijsko iskustvo – njegove pesme su Yassou Maria (Grčka 2007), Always (Azerbajdžan 2009) i La la love (Kipar 2012). Poslednji u nizu evrovizijskih hitova koje je uradio jeste i numera Cool me down poljske pevačice Margaret, koja je bila jedan od favorita na nacionalnom izboru Poljske 2016. godine.

Pored Aleksa Papakonstantinua, evrovizijsku pesmu Fuego radio je internacionalni tim autora: Džeraldo Sandel, Viktor Svenson, Andeš Vretov i Didrik. Kipar će se predstavnici u prvom polufinalu lisabonskog Evrosonga koje je zakazano za 8. maj.

Kipar | Ko je Eleni Fureira?

Fuego

Take a dive into my eyes
Yeah the eyes of lioness
Feel the power they ain’t lying

A little look, a little touch
You know the power of silence
Yeah keep it up keep it up

I was looking for some high high highs yeah
Till I got a doze of you
U got me pelican fly fly flyin’

Coz I’m way up and I ain’t comin’ down
Keep taking me higher
Ah yeah ah yeah ah yeah yeah ah yeah ah yeah
Coz I’m burning up and I ain’t coolin’ down
Yeah I got the the fire
Ah yeah ah yeah ah yeah yeah ah yeah ah yeah
Fuego
Fuego

Jezero Larnaka

Kipar ima dva poznata jezera: Limasol i Larnaku. Uzimajući u obzir da je grad Limasol poznat po tome što je bio domaćin Dečje pesme Evrovizije 2008, izbor redakcije je pao na ovo drugo najpoznatije letovalište u maloj mediteranskoj zemlji.

Flamingosi na jezeru

Slano jezero u Larnaci je drugo najveće jezero na Kipru, pored onog u Limasolu. Smešteno je na jugozapadu grada i zaštićeno je od strane raznih evropskih udruženja za zaštitu i očuvanje prirode. U okolini jezera postoje nalazišta koja pružaju dokaze o gradskom životu koji je postojao pored jezera tokom bronzanog doba.

Šetnja ili džoging pored ovog jezera je jedinstveno iskustvo zbog pitome flore i faune, a zanimljivo je da između novembra i maja glavni stanovnici ovog jezera postaju ružičasti flamingosi.

Iz našeg ugla: Đorđe Vesković i Miloš Starčević

Đorđe: Znam da voliš ovako atraktivne dame (baš kao i ja), pa sam zato tebe odabrao za ovu pesmu.

Miloš: Hahaha. Uh, prilično atraktivna.

Đorđe: Što se mene tiče, mislim da ovako atraktivnu pevačicu Grčka i Kipar nisu imali još od Elene Paparizu, Kalomire, Ivi Adamu i sličnih.

Miloš: Uh, Kalomira, ne budi mi staru ranu. 😀 Ljubav dečačkih dana.

Đorđe: Da ne skrećem sa teme, pređi na mišljenje o pesmi.

Miloš: Ovako, mene ova pesma asocira na aktuelnu muzičku scenu. Na nešto što je danas popularno i što u najvećoj meri i drži istu. Ovo je fazon Rijane, Ine, En-Mari. Ovde ima dosta obrade glasa, što je i normalno za ovakav žanr i uklapa se u muziku. Meni se iskreno dopada taj elektronski element tu. Ima naglašene prelaze i to mi se dopada.

Đorđe: Da ne bih puno skretao sa teme, odmah prelazim na mišljenje o pesmi — i ja i ti se slažemo oko asocijacije, upravo zbog toga što je pesmu radio grčki kompozitor sa prebivalištem u Švedskoj. Upravo oni su i majstori za savremenu pop scenu, i onog trenutka kada sam čuo pesmu od Margaret Cool me down, odmah sam zaključio da će pesma biti zarazna i ubedljiva za visok plasman.

Miloš: Hoće sigurno, ja čak mislim da će pobediti. Ako ne pobedi, biće u TOP 3 sigurno.

Đorđe: Liči li ti na nešto što bi Milica Pavlović pevala na toj sceni?

Miloš: Da, izuzetno. Svaka čast na asocijaciji. Po meni bi joj i koreografija iz spota legla.

Đorđe: Nema šta dodatno da komentarišem. Sve je rečeno, još samo da se usaglasimo oko petice?

Miloš: Da. Jedan od favorita ove godine sigurno.

Marko
Pa ne može Evrovizija bez jedne „fast food” numere! Međutim, ovo je sve odrađeno profi i sa mnogo stila. Nema ovde mnogo originalnog, sem popularne Eleni koja je iskusan izvođač. Mogla je malo više da napregne glasne žice, ali s obzirom na pesmu i ono što ista zahteva, ne čudi me što nije. „Etno momenat” među refrenima zvuči zaista efektno i čak podseća na ovdašnje „ultra” hitove. Verujem da nas u Lisabonu očekuje jedan moderan, neponovljiv i vatren nastup. Sve u svemu – odličan radijski hit fantastičnog izvođača i iskusnih evrovizijskih autora.
Ocena — 5-
Svetlana
Još jedna dobro isproducirana radijska pop numera i to bi otprilike bilo to što bih imala da kažem o ovoj pesmi. I dalje mi je neprikosnovena evrovizijska femme fatale Ani Lorak i njena numera Shady lady u moru pesama o moćnim ženama na ovom takmičenju u poslednje dve decenije. Tekst je zaista mogao biti kreativniji od „jea, jea, je” i slično, a lično me i nije ubedila da je toliko bitna. Šalu na stranu, Eleni zvuči pristojno, ali sam očekivala mnogo više, zbog svih tih silnih najava. Sigurno finale, a tamo ko zna šta će se desiti, možda i top 10, a možda i ne, pošto je i Finkinja u sličnom fazonu.
Ocena — 3
Slobodan
Da je ova pesma kojim slučajem dopala u ruke Bijonse, Rijani i njima sličnima, već bi bila planetarni hit. Definitivno odlična produkcija! Vidi se i čuje uticaj svetski uspešnog producenta. Ova pesma je „šou” sam za sebe — imamo atraktivnu, popularnu, iskusnu pevačicu, zaraznu melodiju, tekst nepretenciozan, etno-začin… Tu su i nemerljive mogućnosti za atraktivan scenski nastup… Dakle, i da nije Evrovizije, privukla bi pažnju. Nije ovo, razume se, nikakvo remek-delo, ali jeste delo koje Evroviziju čini u muzikom i šouom istovremeno, što je i te kako poželjno.
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,60
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 10. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/eDSgs6syrgg

Oznake

21 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Eleni je donekle ispunila očekivanja. Trebalo mi je više slušanja kako bih zavolio pjesmu, na početku sam bio razočaran. Trudim se da ne obraćam pažnju na tekst (naročito ah yeah… ), a najbolji dio pjesme je pri kraju (poslednjih desetak sekundi). Sve je dobro upakovano, ali i dalje nedovoljno ubjedljivo
  4

 • Ovo nije pesma,ovo je eksplozija! I dosta mi je pričanja o ‘fast food muzici’! Ljudi,ako je nešto uverljivo,ako je autentično, ako je kvalitetno,bilo kog žanra, onda je to za skidanje kape, kao što sam o Holandiji isto govorio juče! Ovo što izvodi Eleni je za skidanje kape,njen seksepil, harizma, audio-vizuelna harmonija,upakovano u super zanimljivu matricu, zapaljivog teksta, svaka cast Kipar! Ko to kritikuje,nek pokuša da uradi nešto bolje! Ovo će biti hit za nekoliko decenija i nakon Eurosonga,ima kapaciteta, a o nastupu u maju tek ne smem da mislim šta je u planu…
  Ocena za Kipar – dinamitna petica (5).

 • Ima nesto zanimljivo i vrcavo u vezi ove pesme. Ipak lici na sve ostale danasnje pesmice ali ima neceg sto ostaje u glavi i sto se peva. Najbolja brza pesma na esc-u zasigurno. Ocena 5

 • Nakon prvog slusanja nije mi se toliko dopala ali posle par ulazi u usi. Instrumental etno delovi su fenomenalni. Druga koluminacija u pesmi je top.
  Ocena: 5 Fuego

 • Pesma kao pesma je nesto sto je vec vidjeno sto puta na Evroviziji ali istina je da je slusljiva i da lako ulazi u usi I lako se pamti, sto je mozda I najvaznije za jednu Esc pesmu a I meni se dopada… Ocena: 5

 • Ceo paket je odrađen na vrhunskom nivou. Ovo je pravi primer kako se etno zvuk miksuje sa modernim. Odmah ulazi u uši što je jako bitno, tekst se lako pamti iako je malo diskutabilan. Za uspeh ove pesme sve će zavisiti od nastupa.
  Videćemo kada počnu probe.
  Ocena: 4+

 • Prefinjeno, senzualno, magično, moćno. Svaka čast na izboru i izvođača i pesme! Pesma je i te kako moderna, a uz to još i budi sećanja na neke ranije pesme sa takmičenja. Ovde je sve na svom mestu i ništa ja tu ne bih dodao osim da držim palčeve za pobedu. Ocena: 5

 • Kipar – 4
  Moderno, hitično, atraktivno… Ovakve pesme su uvek dobrodošle na ESC da podignu atmosferu i razmrdaju publiku. Takođe, svake godine treba da imamo i nekog sa tim diva attitude. Pesma i pevačica su kompatibilne. Nedostaje mi malo upečatljiviji refren ali verujem da će nastup biti upečatljiv. Odlična stvar za zatvaranje polufinala.

 • Uf, koja fantazija ! Ove godine Kipar gađa pravo u centar ! Da se razumemo , ova pesma nije nikakav krik umetnosti niti muzičkog kvaliteta , ali celokupna izvedba , glas, stas, eksplozivnost, ritam, ostavaljaju bez daha definitivno i čini da se ovako nešto ne zaboravi. Pesma Evrovizije je oduvek bio festival gde su se pojavljivale atraktivne i lepe dame. Kipar ove godine apsolutno nastavlja i poštuje tu tradiciju. Kako se samo uklopio taj ritam , vokal sa njenim izgledom i seksepilom. U tome je možda i glavna čar i prednost ove numere.Ovako nešto se ne zaboravlja i zato Kiprani imaju čemu sa pravom da se nadaju. Naravno ne treba zaboravljati da su mnoge slične izvedbe doživljavale i fijasko tj. slab plasman u velikom finalu. No bilo kako bilo, Kiprani su svoj posao pošteno odradili i za mene je ovo odlična ocena. Definitivno ulazi u red najjačih ovogodišnjih a i na večnu listu ESC pesama. Jedna od numera za koju ću navijati onako srcem. Ocena – 5

 • Au, evo nama hita! Pesma kakve se rado slušaju leti, naročito na moru, kakvih je pun MTV Dance, pa je samim tim ovo plus i za Evroviziju u celini. E, sada, kolika je njena originalnost, diskutabilno je, ali iskreno ne mnogo ni važno, u ovom slučaju. Profi i moćno, miriše na uspeh! Ocena: 4

 • Bombetina i po. U pocetku kad sam je video, pomislio sam da je dvojnica Ivete Mukucjan, posto ona mene strasno podseca na nju. O pesmi, dovoljno cu reci: FAN-TA-STI-CNO!!!! Ocekujem da gori nastup, da me oduva. Ne bih vise da trosim reci o ovoj pesmi i o ovoj lepotici, ocena govori i vise od reci. Dodacu samo da je moj glavni favorit.

  Ocena: 5+

 • Nema šta puno da se kaže o ovoj pesmi, stvarno zvuci svetski, moderno, vatreno, moćno, nešto što ostavlja utisak i može da se sluša dosta puta.Pomalo mi smeta i iritira me taj FUEGO naglasak u pesmi mislim da nije bilo potrebe ubacivati spansku? rec u englesku pesmu,mogla je jednostavno da govori FIRE i bilo bi to jos ubedljivije bar po meni..Ali generalno nemam šta da zamerim, Eleni Foureiru volim i mimo evrovizije znam neke njene pesme slušao sam ih dosta, vrlo mi je atraktivna i simpaticna tako da mi je svakako jako drago što je gledamo na Eurosongu ove godine..Pesma kao pesma vidi se da je radjena od strane ozbiljnih i stranih producenata, vidi se da se tipuje na visok plasman.Kiprani kao i Bugari poprilicno vec gube svoj evrovizijski identitet odlazeci na Eurosong da predstave svoju zemlju sa necim sto je najmanje njihovo..al dobro to je izgleda postalo in na Eurosongu..Za pesmu nema šta više da se kaže. dobro, maestralno, svetski i to je to. Ocena 5-

 • možda ja stvarno zvučim ponekad kao matoro džangrizalo, ali ovo taaaaako jeftino zvuči (a možda sam i pod dodatnim utiskom tako napadnog i preteranog product placementa u spotu od koga mi se diže kosa na glavi). da, Eleni je atraktivna, Eleni ima OK glas (iako je baš žestoko isprocesiran), ali pesma joj je trešerica. i kao takva, svakako će zauzeti dobar plasman, ali recimo, uporediti ovu pesmu sa grčkom? ma hajdete. to je kao da porediš literarni uradak Mirjane Bobić Mojsilović sa Heseom. čak je i Sirusho imala za 2-3 klase bolju pesmu. generic letnja pesmica koje se niko neće ni sećati do zime. i samo iz razloga što ipak ima i gorih pesama, od mene dobija 2.

 • Prilično jeftino i auditivno i vizualno. Ocjena – 2.

 • Jaooo ovo kao neka pesma od Rijane,samo još gore i to dosta.
  Ovo je neki prosek klasična tralala pesmica koja ni vokalno verovatno neće valjati uživo.
  Ova i pesma iz Češke možda najprecenjenije pesme ne samo ove godine nego u pretohdnih nekoliko godina sigurno…
  Takođe onaj neki turbo folk ili šta je već deo mi je tek užas, neću dati jedinicu jer ovo opet ima melodiju nije svakako monotono,pa ne mogu dati istu ocenu kao za dosadne i do zla Boga naporne UK,San Marino….
  Ocena:2

 • Fantasticno. Obozavam ovakve pesme. Text, melodija… Sve je perfektno. Eleni ima dobar glas. Mana kod ove pesme jeste sto na prvo slusanje nije toliko upecatljiva ( po mom misljenju ). Nadam se da ce biti u top 15 u finalu. Inace PERFEKTNO!!! Ocena: Odlicno, petica (5) :)…

 • Zvuči kao nešto što bi bilo pogodno za reklamu, svetsko prvenstveno u nekom sportu ( posebno sa ovim „…yeah, ah, yeah, ah, yeah…“ ) i pri tome ne kao nešto što bi se tražilo kao prva opcija za te prilike. Meni je jasno da se svi trude da uhvate na matricu, na taj instrumental ( što je delimično legitimno ), potpuno se ne obazirući na ceo proces izrade pesme, ali to onda samo vodi u bespotrebnost tekustalnog dela ( a to valjda ne bi trebalo da bude cilj ). Melodija jeste poprilično pogodna za đusku, ali nema ničeg višeg sem toga. Kada se sve sagleda, zvuči kao još jedna od … pesama… Ne ostavlja utisak, zaboravlja se, jer se utapa u sve ono što smo mogli da čujemo za života. Elena je faktički flešbek Elene Paparizu, Sirušo, donekle i Ani Lorak, Ivete Mukučjan, ali Fuego nije numera koja se može meriti sa onima koje su pomenute prezentovale.

  Ocena: 2+

 • Španski naziv engleske pesmice. Originalno za da se izlaže publika i žiri. Ipak ovde nema ništa svojstveno i originalno.

  Ocena: 2